Posts

Showing posts from August, 2014

Tutorial Mandikan Bayi Part 2

Image
Tak sangka pula entry tutorial mandikan Airis (klik link nie) mendapat banyak sambutan. Siap dapat personal email lagi tanya macam mana nak basuh kepala baby sebab takde cakap dalam entry tue. Haha!
Ok, aritu tak ltak cara cuci rambut sebab Airis baru lepas cukur rambut. Tak berapa nak ada rambut lagi so basuh sekaligus je pakai air bath tub tue.  Now rambut Airis dah lebat balik, memang nak kene cuci dengan detail. And kulit kepala Airis nie cepat berkelimumur pula, so memang nak kene syampu rambut hari2.

Cara saya mudah jer. Papah jer baby sebelah tangan macam nak breastfeed tue. Pastu halakan kepala dia ke bawah paip air and guna tangan kanan untuk ratakan air ke seluruh kepala. Pastu syampu and bilas balik pakai cara sama. Pastu boleh proceed mandikan badan dia plak macam dalam entry dalam link kat atas tue.
But now Airis dah besar sket. Dah mandi pakai bath bed je now. Lagi senang. Tak payah nak tadah2 air dalam besen dah.


Nie ha bath bed Airis. Letak je dia situ siram je air ha…