Posts

Showing posts from July, 2014

Irfan's 4th Birthday

Image
I just remember that I should blog this moment! Irfan was 4 years old last 5 May 2014. No party, no open house, just a simple celebration among us. Masa tu I was not in a good health, dah hujung2 pregnancy and dah asyik keluar masuk wad due to some complications.



Saya design kek nie masa dalam wad. Tak sempat nak pegi kedai kek pilih design canggih2. Google jer sape yang boleh amek tempahan kek last minute and I just Whatsapp her the design. And pegi amek bila kek dah siap jer. Again, I like quick and easy stuff.

3 tahun sebelum nie, Irfan sangat tak pandai appreciate apa itu erti birthday celebration. Bila buat party, memang niat nak jamu kawan2 makan jela. Irfan akan nangis menggelupur je keje, nak duduk depan kek 15 saat pun susah. Hire fotografer mahal2 pun, banyak gamba nangis dari gamba tak nangis, apatah lagi nak dapat gambar senyum. Sebab tue this year takde plan langsung nak buat party ke ape, sebab dah tak sanggup nak tanggung penat lain selain existing penat nie haa... Tap…

Kisah Maid Yang Panjang

Okeh, mari sambung pasal maid Filipino. Seriously, kami suami isteri sangat tak sabar nak tunggu maid nie sampai. Hope semua akan berjalan lancar. Kami baru lepas completekan semua required documents and harap takde sangkut kat mana2 lah. 
FYI, husband dah resign dari company sekarang and now tengah keje dengan new company sementara tunggu report duty ke Petronas on September nanti. And kami jugak tengah dalam proses cari rumah sewa baru sebab owner nie dah nak jualkan rumah yang kitorang tengah menyewa now. Dah almost finalize rumah sewa mana nak amek, tinggal tunggu nak jumpa owner this Friday jer. Better one. Cheaper, more rooms and lagi dekat untuk hantar Irfan terapi, dapat potong Jalan Kuching yang jam tue and boleh jimat sejam dah kat jalan. 
So you see, kami macam nak restart balik kehidupan kat KL. Banyak bende baru and tak sabar juga nak dapat maid baru. Ade maid memanglah ada penambahan beban dalam hidup, tapi tataula naper sejak pindah KL nie cam bertimpa-timpa plak beban…

Susu Kambing Coklat untuk Arman

Image
Ingat tak masa zaman nak survey formula milk untuk Arman, saya sangat obsess dengan susu kambing? Yes, sebab baru tahu khasiat susu kambing and minuman sunnah nabi juga. My friend, Iman pernah introduce susu kambing Higoat pada saya waktu pregnant Airis dulu. Katanya boleh cegah jaundice bila lahir nanti. And alhamdulillah, Airis adalah the only anak yang takde kuning langsung.

So now dah sangat addicted dengan susu kambing. Saya minum almost hari2 sepanjang confinement nie. Campo dengan ESP Shaklee, sangat yummy! Susu kambing Higoat nie ada banyak flavour. Now saya tengah amik yang ada campuran kurma dan madu.

Masa Arman dalam setahun lebih sket, dia suddenly dah taknak minum susu Anmum. Dia suka malt drinks yang macam milo tue. So saya belikan Dugro yang perasa coklat untuk Arman. Dia minum. Pastu datang plak perangai baru, taknak minum dalam botol dah. Nak minum dalam cawan jer.



Mak2 lain kemain struggle nak shift kan anak dari bottle feeding to cup feeding, but Arman did that tanp…

Arman's Going to School

Image
Dah tiga anak nie, Irfan still yang paling banyak kami kene focus. Normally anak2 sulung bila dah besar, parents dah lega sket, dah bleh focus kat anak2 yang lebih kecik and anak sulung pun dah independant untuk jaga diri sendiri and assist jaga adik beradik. But this will not happen if you have an autistic child.

To-do-list untuk Irfan tak pernah lagi sikit dari Arman dan Airis. Irfan kene buat banyak test and treatment yang masih pending sebab semua pakai duit so kami buat slowly step by step. Nasib baik therapy session dia insurans company cover. Huhu...

Arman dah nak masuk 1 tahun 8 bulan July nie. Alhamdulillah, kehadiran Arman banyak sangat membantu progress Irfan. Arman macam diturunkan untuk bantu abang dia. Arman sangat cepat catchup and sangat senang nak handle. walaupun ada lah masa dia buat perangai jugak. Biasalah, kids...

Masa umur Arman 1 tahun, dah banyak sangat dah akal dia. Dia suka buat lawak and selalu cari modal nak purposely suruh orang gelak. And yang paling ba…