Tutorial Mandikan Bayi (Airis)

Hoh, maternity leave nie keje I dok update blog jek selepas setengah tahun with zero update. Haha! Ok disebabkan pagi nie agak tenang di mana Irfan tengah kat terapi centre, Arman tengah tido and saya bangun awal today sebab Airis bangun menyusu sekali je semalam. Lalu, rajin tetibe nak buat entry bergambar.

Okeh, cara mandikan bayi baru lahir nie subjektif, tiap orang ada cara tersendiri ikut keselesaan and keyakinan handle newborn tue. Kalau search YouTube pun belambak2 orang share. Ingat 1st and last tengok tutorial kat YouTube ialah masa anak 1st iaitu Irfan. Pastu now ikut keselesaan sendiri jer.

Ok disebabkan berpantang sorang2 dengan anak tiga and maid tengah buat perangai, I need the quickest and simplest way to bathe my baby, sebab banyak lagi urusan lain yang menanti. Nasib baik a few days sebelum beranak sempat beli satu bath tub baru nie, masa tue sejenis tue je yang ada kat kedai, pricey sket tapi end up puas hati sangat. Brand My Dear. Boleh beli online di www.mydear.com.my jugak k.


Haa, nie lah baby bath tub yang saye beli. Dia ade kasi tray lagi, mahal kat situ jela kot. Kalo beli besen je kat kedai plastic boleh dapat 20 hengget jer. Hakhak. Tapi bila ada tray tue lagi senang untuk mandikan newborn, sebab dia tak kuat lagi nak sit upright dalam besen mandi tue. So, mari mandi Airis!


Langkah 1: Prepare tempat mandi


Isi air suam dalam bath tub dengan dalam 1 baldi kecik (yang kaler hitam tue, untuk tujuan buat air bilasan)


Langkah 2: Gaul sabun dalam bath tub


Macam tutorial buat biskut plak nak kene gaul2. Haha! Make sure cari sabun mandi baby yang tear free k. And lagi senang kalo cari jenis yang head to toe trus, 1 sabun je leh pakai wat syampu sekali.


Langkah 3: Kejutkan baby bangun tido


Haa fresh bangun tido, masih dengan pyjama lagi. Mohon jangan terkejut la yer dengan saiz baby Airis nie. Memang lahir2 dah saiz tong gas, sebab kuar 4.8 kg. Gambar nie, umur Airis belum cukup sebulan pun lagi nie. Huhu...

Tips, biasa baby akan lapar lepas mandi. So ready la susu sesiap lepas mandi, tapi kalo breastfeed memang tadak hal. Tapi tips saye, saye akan breastfeed baby dulu separuh jalan sebelum mandi and sambung lagi lepas mandi. Motif? Tamau dia mengamuk kelaparan time mandi, sakit jiwa nanti. Hahaha!


Langkah 4: Cuci muka baby


Cuci pakai kapas basah yer, celup je kapas dalam air suam yang kite prepare dalam bath tub tadi. Motif? Sebab kita nak limitkan masa dok dalam toilet. Tak elok dok dalam toilet lama2. Haha! Masa cuci muka nie bolehlah kite bonding time dengan baby cerita itu ini. Kalau buat nie dalam bath tub baby tak focus sebab tengah kaget. Haha!

Langkah 5: Mandikan baby


Haa kan saye dah cakap, terus kaget bila masuk bath tub. Hahaha! Ok make sure tangan support kepala and leher baby. Pastu if nak basuh bahagian yang dekat telinga, tutup telinga baby dengan jari kita untuk avoid masuk air. Sebab air tadi dah campur sabun kan, so gosok2 je whole badan baby dengan air sabun tue.


Langkah 6: Bilas badan baby



Time nie baru saya gunakan tray tue. Letak tray dalam bath tub and letak baby atas tray. Mak aihh buat2 cute plak yer Airis. Huhu...


Haa pastu bilas je pakai air suam yang dalam baldi hitam tue. Jangan campur sabun jugak dalam baldi tue. Untuk buat air bilasan jer yer.


Langkah 7: Lap dengan towel


Ok dah siap. Semasa proses nak transferkan baby sebelum dan selepas mandi, sila la berdoa supaya baby tak kencing or berak yer. Macam gambar di atas, lepas mandi, Airis gi berak plak dalam towel tue. Pastu tengoklah, siap jelir lidah lagi. Sopan sangat awak Airis.. So tips lagi, kalau nak selamat, setelkan mandi baby dulu baru mandi diri sendiri. Tak pun pakai jer baju hujan. Hahaha! Owh make sure masa step nie, kipas tutup or speed paling slow. Sebab baby belum tahan sejuk lagi.


Langkah 8: Siapkan baby

Ok final step, masa mekapkan baby - sapu minyak telon, bengkung, bedak, pampers, baju ape bagai seme tue. Pastu bolehlah sambung breastfeed lagi separuh. Lepas tue insyaallah baby akan kenyang perut suka hati. Badan pun dah fresh kan?






Tadaaa dah comel! Sekian. Haha!

Tutorial Part 2, boleh klik pada link nie Tutorial Mandikan Bayi Part 2

3 comments:

Kyra Lee June 19, 2014 at 8:44 PM  

comelnye airis.!! bam bam betul. geram je tengok. hahaha.

Kunaz June 19, 2014 at 9:31 PM  

airis says hi to auntie kyra lee :)

cinet June 20, 2014 at 11:34 PM  

Sgt berguna ni utk mommy to be...sila share byk2 lg kunaz..;D

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.