Nak Berapa Anak?

Dulu masa awal2 kawen, pernah tanye hasben nak berapa orang anak. Kata husband nak 7. Paler otak la kan kalo sampai 7. Hahaha! So nego2 berjaya buat kesimpulan kami nak 4 anak jer. Irfan and Arman lahir di Miri. Since rumah kami cuma 3-5 minutes away dari opis saya, urusan anak-anak memang saya yang banyak handle. Hantar amek sekolah, balik umah if ade emergency pape, etc. Mostly saya yang buat semua tue. Sebab hasben keje kat town, jauh sket. So dia kuar umah paling awal and balik paling lambat.

Bila Arman lahir, mestilah awal2 kene focus kat newborn. So, Irfan saya serahkan pada hasben untuk handle. Taula kan perangai Irfan dulu macam mana, lepas beranak kalut cari orang jaga sebab family sendiri tak mampu nak jaga and kawal dia. So memang hasben yang banyak handle Irfan. Masa tue baru hasben start rasa susah payah jaga anak autistic.

And bila pindah KL and pregnant serentak, lagi lah Irfan tue hasben yang banyak kene handle. Dia yang paling banyak uruskan bab terapi Irfan. Akhirnya baru hasben mengerti penatnya jadi ibu. Sampai suatu masa dia cakap, kite ada 3 orang anak jela eh? Wahahahahaha! Dari 7 terus turun jadi 3. Tue baru focus jaga sorang. 2 orang lagi masih saya yang banyak handle. Hahaha! Lucu sungguh kamu encik hasben.

3 sounds fair enough, especially for working parents and lebih2 lagi bila dah cukup set ada baby girl and baby boy. So oklah, setakat ni kami decide nak ada 3 anak jer. Tenkiu Airis sebab kuar as baby girl, kalo tak memang mama terpaksa adopt baby girl la sorang sebab tak larat dah nak pregnant and beranak. LOL!

The last prenatal checkup dengan Dr Suhaiza was on 23 May. Masa tue Dr Suhaiza suruh buat decision next week (30 May) samada nak ikat rahim ke tak masa buat planned czer on 6 Jun nanti. Even though dia allow 5 kali czer, tapi start czer ke-4 the risk is getting higher according to her. And I said ok nanti kami balik diskas and bitau keputusan on the next checkup on 30 May.

Tapi on 25 May kene emergency czer plak, tak sempat diskas pon dengan hasben. Masa tengah potong perut tue la Dr Suhaiza tanya nak ikat ke tak. Sakit paler pikir ok. Hahaha! Nasib baik a few days sebelum tue ade borak dengan my mom over the phone, dia advice jangan ikat dulu, kot2 menyesal nanti since masih muda. Muda lagi ke? Hihi... So sebab ingatkan my mom's advice tu, saya decide tak ikat lagi walaupun tataula betul ke tak decision tue. Sebab both dah agree nak 3 je kan, so why not ikat je?

Ha so now mulalah kalut pening nak pikir pasal family planning. Kuang kuang... Implanon dh penah try and tak ngam. Pil cerazette ngam tapi terlupa makan lalu pregnant. Ahh takpe, rumah sewa saya dekat dengan LPPKN. Within maternity leave period nie insyaallah akan singgah sana untuk mintak advice. Lagipun kat sana murah. Orang cakap implanon baru RM400 camtu, saya dulu amek kene RM650.

Maaf kalau ada yang tak suka entry ini. Saya tau isu family planning isu sensitif. Ade yang cakap tak perlu planning sebab macam sekat rezeki Tuhan nak kasi. Tapi kami ada kondisi. Kami ada anak autistik yang perlukan double triple attention and effort. And saya pula dah nyaris kene uterine rupture sebab dah 3 kali czer. And tiap kali pregnant pun ade complication. Memang sangat kene family planning.

Oh Airis sudah nangis wekwek. Baii..

1 comments:

Zahira February 9, 2015 at 8:39 AM  

I like this entry.
reality bites but still, it is an important family issue that needs to be discussed kan?

If my next delivery is Caesarian, I will also need to discuss this with my spouse...

pastu mula la episod pening kepala nak buat decision hehe!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.