Confinement Baby No. 3


Hari entry ini ditulis, baby Airis Qarmila dah 16 hari usianya. Syukur alhamdulillah masih dikurniakan kekuatan untuk handle 3 anak time berpantang nie. My mom datang ke KL sehari selepas saya bersalin sebab tak expect emergency ceaserian kan. And dapat stay a few days je sebab nak kene balik Besut uruskan wedding adik saya. Husband plak memang asyik outstation, nie pun tengah kat Labuan for 3 days. Nasib baiklah ade maid untuk bersih rumah and jaga Irfan and Arman. And nasib baiklah ada Tesco online kalau barang dapur habis, order online je diorang anta depan pintu rumah. Thanks to my friends Ira and Fiza untuk info nie. Huhu..

Baby Airis memang saya uruskan 100% since keluar hospital. Sejak my mom balik kampung pun, urusan pantang and makan minum saya uruskan sendiri. Siap masak untuk husband and anak2 lagi time energy tengah ada. Time penat terpaksalah husband tapau kat luar. Sorry yer bang. Huhu...

Airis plak alhamdulillah sihat walafiat and tak meragam sangat. Cuma, Airis kan prematured baby walaupun keluar 5kg, she is a bit fragile and memang nak perhatian lebih. Airis nie kerap tersedak susu walaupun dah burp dengan jayanya. Now memang saya tak berani sangat lagi lepaskan maid handle Airis. Biarlah 2 bulan maternity leave nie saya pahamkan dulu nature Airis, senang nak handover bila masuk keje lagi.

And sepanjang observation saya dah sebulan medical and maternity leave kat rumah nie, my maid seems cannot handle 3 kids. Kami tengah buat economic study lagi nie cane nak resolve masalah nie. Saya dah start risau dah nak masuk keje macam mana pikir maid takley handle. Ada option untuk amek 2nd maid, tengoklah macam mana nanti.

Saya berpantang kat tingkat atas. Abih angkut perkakas pantang and baby kat atas. Kettle seme cukup lengkap. Tak larat nak naik turun tangga banyak kali. Irfan and Arman bibik jaga di tingkat bawah. Tapi itulah, kalau dah tau mama dia ada kat atas, asyik datang menceroboh je. End up berkampung kami 4 beranak kat tingkat atas. Semua nak berebut kasih sayang. Alhamdulillah, Irfan and Arman boleh accept and sangat happy dengan kehadiran Airis. I'm having my best moment dapat handle anak2 sendiri. Saya rasa saya boleh keje jadi babysitter yang bagus lah. Sape nak anta baby? Saya charge RM1000 sebulan. Wakakaka!

Pengalaman pantang this time agak smooth. Maybe sebab dah penat dengan banyak bende sebelum nie, setakat handle anak and berpantang sorang2 nie cam dah takde ape. This time saya gunakan set pantang Trubellai, nie memang produk baru yang kami distribute.


Seriusly puas hati and highly recommended. Especially gamat gel, contouring cream and corset dia. These are my favorite products. Gel gamat dia perasa oren, sedap and tak loya langsung. Rasa nak teguk sebotol sampai habis jer.



And this is my own testimonial untuk corset and contouring cream. Alhamdulillah now dah tukar corset saiz baru dah. Boleh visit website kami di www.beyondmama.com if nak tau detail or nak order k.


Click HERE for details

Click HERE for details


And of course, Shaklee - my chosen brand for supplement. Start kenal Shaklee masa anak ke-2 Arman, and memang sangat berbeza pengalaman pregnant and pantang with and without Shaklee set. Saya pernah join satu international forum tentang autism, ada a few mommies yang buat conclusion, vitamin sintetik yang kite makan masa pregnant could be one of the factors anak lahir ADHD, autism, etc. Wallahualam. Saya bukan pakar nak buat conclusion tue. Diorang pun cakap base on experience sendiri jer. Tapi memang berbeza lah pengalaman pregnant Irfan dengan vitamin sintetik versus pregnant Arman and Airis dengan vitamin Shaklee.

And saya masih lagi distributor Shaklee, walaupun tak berapa aktif promo now due to other urgent commitments, bisnes masih berjalan yer. Now mostly dok serve my downline. Nie dah tengah dalam pantang, insyaallah boleh slowly aktif balik. So boleh contact me untuk belian dan product consultation. Nak join ahli under my group pun sangat dialu-alukan...

Ok masa pantang Arman dulu, tak berapa nak pandai lagi cara makan a few jenis vitamin so terkena jugak masalah rambut gugur and sembelit. Masa Irfan memang konfem kene ah sebab tak berpantang sangat pun. Haha! This time alhamdulillah masih smooth lagi proses pantang - takde sembelit, rambut tak gugur, cergas and aktif jer and susu pun banyak. Tak berniat pun nak buat stok susu seawal nie, tapi dah ade banyak dah stok susu dalam fridge tue.

And we also have our own products now. Nie kira ala2 family bisnes lah. My mom baru pencen so ade masa nak berbisnes sket. Alhamdulillah mendapat sambutan jugak so far. So introducing Set Pengurusan Uri and Uncang Mandian Herba.


 


Mandian herba tue dapat free 1 sabun scrub herba. Sangat super fresh badan lepas gunakan. And my mom tak kedekut herba. Biasa mandian herba lain bau herba kuat and tak menyenangkan cam bau kunyitla apela. But this one memang wangiiiii sebab my mom banyakkan taruk serai wangi kat dalam. Ok silala visit website beyondmama if nak order k.

So, pengalaman pantang kalini banyak kene independant buat semua benda sendiri and I manage to take care of myself alone dengan bantuan produk-produk di atas. Alhamdulillah walaupun beranak czer dah kali ke-3, recovery proses adalah sangat cepat and sangat cergas dah boleh ikut hasben keluar2 hantar barang, shopping and hantar Irfan terapi. Huhu...

1 comments:

Zahira February 9, 2015 at 8:32 AM  

Ya Allah bagusnya akak! Dh 3 kali czer plak tu huhu.

Saya dah nak due, bila baca entry ni terus aim nak jadi mama yang kuat perkasa dalam pantang nanti hahaha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.