Indon to Filipino

I did it again. Saya adalah seorang makhluk yang tak selesa kalau ada perasaan sakit hati. Saya akan cuba cari jalan untuk eliminate perasaan tak best dalam diri. Biar perkara yang positif2 sahaja yang wujud dalam setiap aliran darah dan sedutan nafas saya. Dah ko kenapa buat ayat novel ni Kunaz???

Ok, remember when I told you yang saya tak konfiden langsung my bibik nie jaga 3 orang anak bila saya masuk kerja? It happened. Dah terbukti 100% dia tak mampu. Suatu pagi, saya ada terdengar Arman menjerit dengan sangat dahsyat. Saya biarkan jer dulu tunggu apa jadi. Ngantuk sebab malam tue Airis asyik bangun banyak kali. So bila Arman dah stop nangis, tak lama lepas tue saya turunlah buat site visit.

OMG. Bibir Arman pecah teruk sampai berdarah2 and bengkak gila. When I asked bibik, dia cakap Irfan yang tolak Arman. Masa dia cakap tue, automatik saya rasa in doubt. Yes, memang Irfan selalu tolak Arman, but this one saya macam tak sedap hati and rasa macam bibik tipu. Takkan sampai seteruk tue. So biarkan je rasa tak sedap hati tue berlalu.

Tengahari pula, saya mahu bersiap mandi pakai baju untuk hantar Irfan terapi. Pass Airis kat bibik tingkat bawah sebab dia belum tidur. Dah setel down seme, saya pun turunlah tangga. A few seconds sebelum saya turun tangga tetibe terdengar Airis and Arman nangis serentak.Suara Airis paling kuat. Rupa-rupanya Airis jatuh dari babycot/playpen. Arman memang selalu suke main tolak2 playpen tue, tapi kot yer tau ada baby kat dalam janganla dibiarkan. Playpen tue terbalik and Airis terlangkup jatuh atas lantai.

Bila turun tangga saya buat2 tanya bibik. Jawabnya Airis jatuh sekali dengan tilam. Paler otak ko kan, jatuh dengan tilam sampai benjol dahi. She didn't notice that I was watching it from the upstair. Ok, disebabkan kejadian tue, saya adalah sangat sakit hati. It's ok if she confess and apologize, coz accident happens sometime. Tapi nie dia tipu. Memang saya sangat marah. Terus saya rasa nak fitnah mungkin Arman accident pagi tadi tue pun dia tipu cakap Irfan tolak.

So, 2 major accidents (for me) in one day. Masa tue Airis belum sebulan, tengah tak aktif ape, dah accident. How do I put my trust??? Disebabkan sangat stress, masa keluar hantar Irfan terapi tu, kami angkut tiga2 anak masuk kete. Masa balik rumah, bibik bitau hasben sambil nangis2 mengaku je dia tak mampu jaga 3 anak kami serentak. That's it. Tak payah saya assume sorang2, dia dah mengaku.

Yes, kontrak dia habis Nov nie patutnya. Macam yang saye cite in the previous entry, bibik mintak sambung setahun lagi sebab suami kat kampung nak pakai duit buat rumah kat tanah yang dah berjaya beli hasil keje dengan kitorang. Tapi permit dia valid till May next year, so if dia nak sambung kontrak pun, the longest we can keep her is up until May next year pastu kami memang tamau sambung dah...

But when this thing happened, ok tak payah tunggu May. Tak payah tunggu Nov pun takpe. Disebabkan sangat emotional, terus engaged a few maid agencies. I focus cari agensi utk Filipino Maid jer. Macam dah sakit jantung bela 3 maid Indon, nak cuba nasib pakai Filipino la plak... Ok dipendekkan cerita, dah bayar booking dah pun. Detail nanti sambung next entry. Airis dah hek hek.. Huhu...


Tutorial Mandikan Bayi (Airis)

Hoh, maternity leave nie keje I dok update blog jek selepas setengah tahun with zero update. Haha! Ok disebabkan pagi nie agak tenang di mana Irfan tengah kat terapi centre, Arman tengah tido and saya bangun awal today sebab Airis bangun menyusu sekali je semalam. Lalu, rajin tetibe nak buat entry bergambar.

Okeh, cara mandikan bayi baru lahir nie subjektif, tiap orang ada cara tersendiri ikut keselesaan and keyakinan handle newborn tue. Kalau search YouTube pun belambak2 orang share. Ingat 1st and last tengok tutorial kat YouTube ialah masa anak 1st iaitu Irfan. Pastu now ikut keselesaan sendiri jer.

Ok disebabkan berpantang sorang2 dengan anak tiga and maid tengah buat perangai, I need the quickest and simplest way to bathe my baby, sebab banyak lagi urusan lain yang menanti. Nasib baik a few days sebelum beranak sempat beli satu bath tub baru nie, masa tue sejenis tue je yang ada kat kedai, pricey sket tapi end up puas hati sangat. Brand My Dear. Boleh beli online di www.mydear.com.my jugak k.


Haa, nie lah baby bath tub yang saye beli. Dia ade kasi tray lagi, mahal kat situ jela kot. Kalo beli besen je kat kedai plastic boleh dapat 20 hengget jer. Hakhak. Tapi bila ada tray tue lagi senang untuk mandikan newborn, sebab dia tak kuat lagi nak sit upright dalam besen mandi tue. So, mari mandi Airis!


Langkah 1: Prepare tempat mandi


Isi air suam dalam bath tub dengan dalam 1 baldi kecik (yang kaler hitam tue, untuk tujuan buat air bilasan)


Langkah 2: Gaul sabun dalam bath tub


Macam tutorial buat biskut plak nak kene gaul2. Haha! Make sure cari sabun mandi baby yang tear free k. And lagi senang kalo cari jenis yang head to toe trus, 1 sabun je leh pakai wat syampu sekali.


Langkah 3: Kejutkan baby bangun tido


Haa fresh bangun tido, masih dengan pyjama lagi. Mohon jangan terkejut la yer dengan saiz baby Airis nie. Memang lahir2 dah saiz tong gas, sebab kuar 4.8 kg. Gambar nie, umur Airis belum cukup sebulan pun lagi nie. Huhu...

Tips, biasa baby akan lapar lepas mandi. So ready la susu sesiap lepas mandi, tapi kalo breastfeed memang tadak hal. Tapi tips saye, saye akan breastfeed baby dulu separuh jalan sebelum mandi and sambung lagi lepas mandi. Motif? Tamau dia mengamuk kelaparan time mandi, sakit jiwa nanti. Hahaha!


Langkah 4: Cuci muka baby


Cuci pakai kapas basah yer, celup je kapas dalam air suam yang kite prepare dalam bath tub tadi. Motif? Sebab kita nak limitkan masa dok dalam toilet. Tak elok dok dalam toilet lama2. Haha! Masa cuci muka nie bolehlah kite bonding time dengan baby cerita itu ini. Kalau buat nie dalam bath tub baby tak focus sebab tengah kaget. Haha!

Langkah 5: Mandikan baby


Haa kan saye dah cakap, terus kaget bila masuk bath tub. Hahaha! Ok make sure tangan support kepala and leher baby. Pastu if nak basuh bahagian yang dekat telinga, tutup telinga baby dengan jari kita untuk avoid masuk air. Sebab air tadi dah campur sabun kan, so gosok2 je whole badan baby dengan air sabun tue.


Langkah 6: Bilas badan baby



Time nie baru saya gunakan tray tue. Letak tray dalam bath tub and letak baby atas tray. Mak aihh buat2 cute plak yer Airis. Huhu...


Haa pastu bilas je pakai air suam yang dalam baldi hitam tue. Jangan campur sabun jugak dalam baldi tue. Untuk buat air bilasan jer yer.


Langkah 7: Lap dengan towel


Ok dah siap. Semasa proses nak transferkan baby sebelum dan selepas mandi, sila la berdoa supaya baby tak kencing or berak yer. Macam gambar di atas, lepas mandi, Airis gi berak plak dalam towel tue. Pastu tengoklah, siap jelir lidah lagi. Sopan sangat awak Airis.. So tips lagi, kalau nak selamat, setelkan mandi baby dulu baru mandi diri sendiri. Tak pun pakai jer baju hujan. Hahaha! Owh make sure masa step nie, kipas tutup or speed paling slow. Sebab baby belum tahan sejuk lagi.


Langkah 8: Siapkan baby

Ok final step, masa mekapkan baby - sapu minyak telon, bengkung, bedak, pampers, baju ape bagai seme tue. Pastu bolehlah sambung breastfeed lagi separuh. Lepas tue insyaallah baby akan kenyang perut suka hati. Badan pun dah fresh kan?






Tadaaa dah comel! Sekian. Haha!

Tutorial Part 2, boleh klik pada link nie Tutorial Mandikan Bayi Part 2

My Progress With Shaklee

Saya masih berShaklee, insyaallah akan terus jadi pengguna tegar Shaklee nie selagi mana tubuh nie memerlukan supplement tambahan. Bisnes Shaklee pun masih berjalan walaupun takdelah sehavoc iklan2 Shaklee di Facebook. Huhu...

Alhamdulillah, awal tahun 2014 nie dah dimurahkan rezeki sket dapat naik rank Coordinator and dapat car bonus at the same time. Oklah untuk yang buat bisnes Shaklee nie part time macam saya. Not going to purchase any new cars with the money at the moment, pakai monthly car bonus tue untuk tolong bayar existing car jer. Belum ada keperluan untuk tukar kereta, now dah ada Myvi and Exora dah cukup sangat dah. Thanks bebanyaklah Shaklee sebab bantu kami kurangkan komitmen hutang bulanan. Huhu...

Dalam bisnes Shaklee nie, nasib orang lain2 kan. Kalau dengar pengalaman2 leader2 Shaklee share, memang ada cabaran tersendiri. Ada yang rezeki murah gila dapat business partner yang dah kaya and terus jalan jer bisnes. Itu rezeki masing2. Macam saya, banyak ahli Shaklee di bawah saya ialah bekas customer saya dari seluruh Malaysia. Mostly dari golongan yang tak berapa nak mampu. Ada yang beli vitamin mintak bayar ansuran.

Bila saya mula switch dari jadi pengguna ke nak buat bisnes, saya ada niat nak tolong orang dengan bisnes Shaklee. So, mungkin Tuhan nak uji saya, betul ke niat saya tue atau sekadar nak cari untung jer. So Tuhan kirimkan orang2 yang susah untuk deal dengan saya. Saya cuba tolong satu persatu mana yang mampu.

Ada yang kerja kilang, takde modal pun nak buat bisnes, kredit kad pun takde. Ada yang surirumah jer, anak ramai and suami gaji kecik jer. Macam2 lagi, tapi once diorang ada minat nak buat bisnes, saya akan cuba bantu. Alhamdulillah, sekarang ada anak Shaklee saya dah nak jadi senior supervisor dah and monthly income dah lebih RM2K, walaupun bermula dengan zero and takde modal langsung nak start bisnes.

Yang lain2, walaupun belum hit status leader (supervisor ke atas), masing2 puas hati dengan jumlah yang diorang dapat, sebab dapat bonus tue base on banyak mana usaha yang diorang buat. Ada sorang surirumah nie tetibe SMS saya, "Akak, dalam akaun saya masuk RM600. Betul ke kak?" Huhu... mungkin RM600 nampak kecik pada kita yang bekerja makan gaji nie, tapi bagi mereka yang tak keje, dok rumah buat bisnes tanpa modal tetibe dapat RM600 adalah sangat besar. Teringat zaman belajar dulu, tak balik cuti buat kerja part time nak kumpul duit buat kawen. Dapat RM800 je pun sebulan.

Dengan bisnes Shaklee nie, kalau kena cara, boleh dapat lebih dari tue dengan dok rumah jer. Cuma jumlah bonus tue memang sangat berkadar langsung dengan usaha kita. Saya pun income naik turun jugak kadang2 tapi memang padan dengan usaha lah. Jom saya share sket benefit2 join Shaklee nie:

  1. Modal permulaan yang rendah.
  2. Dapat membeli dengan harga ahli. Penjimatan sehingga 35%.
  3. Dapat membeli produk dengan harga yang lebih murah dari harga ahli melalui promosi bulanan Shaklee.
  4. Berpeluang mengumpul point dan menjana pendapatan sampingan hanya dengan penggunaan sendiri. Pengambilan supplement adalah amalan dan investment yang berterusan, jadi anda akan berpeluang menjana pendapatan yang berterusan.
  5. Berpeluang menjana pendapatan sampingan hanya dengan berniaga secara part time.
  6. Tidak perlu mengeluarkan belanja besar untuk menyimpan stok. Shaklee boleh membantu anda membuat dropshipping kepada customer anda.
  7. Tidak diwajibkan maintain point setiap bulan. Point adalah bergantung kepada banyak mana bonus yang anda inginkan. Tiada paksaan.
  8. Tidak diwajibkan menaja downline. Anda cuma perlu banyakkan sharing session untuk menarik lebih banyak ahli untuk menambahkan bonus bulanan anda. Sekali lagi, ia bergantung kepada target bonus yang anda inginkan.
  9. Tidak memerlukan kedai untuk berniaga. Kebanyakan distributor Shaklee membuat bisnes secara online dan perkongsian secara offline sahaja bersama family dan rakan terdekat.
  10. Harga produk yang berpatutan dengan kualiti produk yang hebat. Shaklee telah mencapai score 8.9 per 10 untuk effectiveness rating. Supplement Shaklee adalah semulajadi (bukan sintetik), selamat dan berkesan. Rangkaian produk hebat untuk penggunaan seisi keluarga dari kanak-kanak ke warga emas. Kehebatan Shaklee membuatkan produk ini senang untuk dijual.

Itu adalah antara top 10 faedah menjadi ahli Shaklee. Selain untung runcit, anda berpeluang mendapat 3C bonus dari Shaklee. Apa itu 3C?
  1. Cash bonus - bonus personal dan bonus kepimpinan sekiranya anda mempunyai downline.
  2. Car bonus - berpeluang memiliki kereta idaman pilihan anda.
  3. Convention bonus - berpeluang melancong ke luar dan dalam negara termasuk peluang mengerjakan umrah.

So if sape2 yang terbaca entry nie and minat nak cuba bisnes Shaklee bolehlah contact saya yer. Insyaallah saya akan assist mana yang termampu. I can be contacted at 013-8505778 or ms.kunaz@gmail.com


Bibik, Kindergarten & Rumah

Lama tak update pasal bibik kan? Sedar tak sedar dah nak 2 tahun bibik radio bergerak nie keje dengan kitorang. Bulan 11 nie dah nak habis kontrak dah pun. I forgot to mention in the previous entries, bibik merupakan salah satu penyumbang kepada masalah negara semasa proses kami transfer ke KL. 

Tatau apa masalah, bila pindah KL, dia plak yang lelebih culture shock and di saat kami tengah kalut dengan macam2 perkara, dia tak memudahkan keadaan pun, lagi tambah pening kepala. 1st, rumah kami di Miri memanglah dah lengkap semua benda, bilik dia pun siap perabot and aircond. Bila pindah rumah sewa nie, seme bende dah downgrade. Nampak dia sangat tak selesa di rumah sewa. Ape kes ntah, kitorang yang majikan ni redha je, dia plak nak uncomfortable lebih2.

Mungkin salah satu faktor ialah layout rumah sewa nie. Kalau kat Miri semua section ade partition yang berdinding and berpintu. Kat rumah sewa nie open space dari ruang tamu sampai ke dapur. So dia buat apa2 je kitorang boleh nampak terus dari ruang tamu. Maybe kat situ dah start rasa tak selesa. But please, ko maid kot... Redha jelah, kate nak datang cari rezeki kan...

My maid tu 1st time keje kat Malaysia. Cari keje sebab suami dia berhutang anak dia eksiden patah kaki. So dia datang keje untuk bayar hutang. Dalam hujung tahun lepas hutang dia seme dah habis bayar. Masa tue terus nampak performance keje dah turun. Bila datang KL, dia cakap dia sakit tangan, tangan yang pernah patah masa eksiden sekali dengan anak dia dulu. Dia mintak balik Indon nak berurut.

Hello! Kat Malaysia ni ade bape ribu tukang urut. Tak perlu ngengada balik Indon. Dalam kontrak dah agree takley balik selagi tak abih tenure 2 tahun kontrak. So kitorang panggil la tukang urut datang rumah. Sampai 3-4 tukang urut kitorang panggil, seme dia cakap tak ngam. Dia cakap kene balik Indon gak urut dengan tukang urut kat sana. Nampak tak perangai dia tu?

Pastu keje memang makin teruk. Makin banyak termenung. Makin kerap mintak topap. Kitorang memang decide dah lepas habis kontrak dia bulan Nov nie, balik lah kamu forever. Kami cari orang lain pula. 

Pastu bila dah a few months dia kat KL, tetibe dia diketemukan dengan ramai maid2 malang kat kawasan perumahan nie. Sebab nie kawasan perumahan yang majoriti Cina and India, maid plak ramai Islam, so banyakla kes teraniaya. So bibik nie tetibe terinsaf sendiri. Baguslah, tak perlulah kitorang remind banyak kali yang hidup dia sangat terjaga keje dgn kitorang. 

Duit gaji bibik tue keluarga dia dah boleh beli tanah dah kat Indon. Mudah je hidup bibik kami, keje asek mintak advanced je hantar kat family, pastu potong gaji. Kami yang struggle cari duit, so tolong la appreciate. Suatu hari suami dia cakap nak buat rumah plak kat tanah yang diorang beli. So bila diorang buat calculation, diorang memerlukan duit certain amount nie. That amount equivalent to bibik kene keje dengan kitorang lagi setahun lepas habis kontrak. So aritu, bibik datang ala2 merayu mintak sambung kontrak lagi setahun. We were like, ooo bila perlu duit baru rajin keje. Bile dah takde keperluan, terus buat perangai. Keje untuk dapat gaji bulan jer.

Ada hikmah bila saya medical leave sebulan haritu sebab masa tue dapat monitor cara bibik buat keje. Sakit jantung ok tengok dia handle anak. Dia akan sibukkan diri dia dengan kerja rumah, if dah takde keje pun dia akan cari keje merepek seperti gosok seluar dalam sampai 5 jam, basuh pinggan lambat2 sampai stengah jam untuk 1 pinggan, etc. Janji nampak buat keje. 

Anak2 pulak dia biar je buat hal masing2. Kalau ada keperluan je baru attend seperti bila dah cedera bergaduh or bila nangis kelaparan. Sebulan saya kat rumah, asyik saya yang inform bibik it's time to change the diapers, anak2 dah berak. Kalau tak memang takde initiatives pun nak cek 2-3 jam skali, macam yang pernah saya ajar dia dulu. Padahal dulu dia dah well informed siap repeat sendiri lagi yang anak2 akan jadi 1st priority masa saya gi keje, keje rumah later. 

Betapa dia nak nampak rumah kemas, mainan anak seme dia sorok dalam stor. So anak2 saya cam tatau nak buat apa, dahla dibiarkan camtu je, mainan kene sorok, tue yang jadi gaduh2 tue, takde mende lain boleh buat. And please keep in mind Irfan tue autistic, energy dia sangat luar biasa. Kalau sekali gaduh pukul Arman tue, memang boleh mengucap panjang. Tapi bibik boleh rilek je datang leraikan, cam takde unsur cemas langsung. Nampak sangat dah biasa biarkan and tengok budak2 gaduh.

So, I told my husband, she WILL NEVER afford to handle 3 kids after this. 2 anak pun dah sakit jantung saya tengok. And when my mom came to our house for a few days, saya saja berkurung dalam bilik atas, nk suruh dia tengok sendiri cane bibik handle. Jangan lupa, my mom sangat besfren dengan bibik tapi end up dia pun buat conclusion bibik tak dapat handle 3 anak and keje rumah.

So sekarang kami sangat busy dok cari jalan nak resolve nie. Option yang ada ialah amek 2nd maid, hantar Airis ke babysitter or hantar Arman ke sekolah. Kalau amek maid, memang lepas nie kami nak cuba maid Phillipines plak, sakit jantung dah dengan 3 maid Indon. Tapi salah kami gak, sebab seme amek dengan personal agent. Kalau amek dengan agency, kate orang diorang akan kene training before keje. Kalau personal agent, memang diorang kutip je dari mana2 kampung.

And kawan2 di KLCC nye testimoni utk maid Filipin adalah sangat menjeleskan. Sebab Filipin nye agency akan tapis betul2 maid yang dia nak export ke Malaysia. Kene training sana dulu, and datang Malaysia training lagi. Pastu banyak kolej graduate yang keje jadi maid, terer speaking. Tapi mahallah utk dapatkan diorang. Ejen fee saja dah RM12K, and gaji bulan2 ialah RM1200. Tapi kalau tak menyakitkan hati, saya sanggup!!

Option nak amek 2nd maid belum sesuai buat masa nie. 1 sebab financial lah, pengsan gak nak bayar RM1900 sebulan untuk 2 maid. And bibik ktorang ni pun ade masalah sosial jugak, sure bergaduhnye lah dengan maid baru. Mak mertua saya pun dia boleh cari pasal sebab mengarah dia macam2, inikan maid yang setaraf dengan dia. So biar dulu bibik nie habis kontrak baru amek maid baru. Hoh, bukan senang nak bela manusia kat rumah. LOL!

Kami ada jumpe babysitter yang baik lagi comel kat Gombak yang willing nak jaga Airis. Tapi pikir2 balik, alahai lecehnye pagi2 nak kene hantar Irfan terapi lagi, hantar Airis lagi. Sure kalut. Tapi nie adalah option termurah sebenarnya sebab dia charge RM300 je untuk jaga whole day.

So now dah decide akan hantar Arman ke sekolah. Lagipun dia dah 1 tahun 7 bulan, dah nak masuk 2 tahun. Otak dia sangat pick up banyak bende now, biarlah dia pick up good things at school dari terperap dengan bibik kat rumah. So now dah almost finalize nak hantar dia sekolah mana after dah buat survey berminggu2.

Now, masalah yang tinggal ialah nak cari rumah sewa baru, sebab lepas habis kontrak sewa nie, owner dah suruh keluar sebab dia nak jualkan dah rumah nie. Now tengah pening lagi nak cari rumah kat mana. Sebab Irfan masih dalam terapi. Tatau apa hala tuju Irfan lepas nie. Kalau boleh nak cari rumah yang dekat sekolah tapi tatau lagi Irfan akan sekolah mana nanti. Lepas terapi kene buat assesment dulu boleh masuk sekolah normal ke tak. If tak, kene masuk special school. So beli rumah macam tak boleh consider lagi now, kene menyewa jela dulu nampaknya. Huhu...

Ok good luck Kunaz, semoga dapat menyelesaikan semua masalah rumahtangga sepanjang maternity leave nie. Huhu...

I Love Dr Suhaiza

Isnin lepas pegi Gleneagles buat postnatal checkup. Kedatangan saya disambut dengan 1 soklan yang sama dari different staff "Tak bawak baby ke?" Huhu... Isnin tue Irfan nye offday terapi. So bila nak kuar gi spital, kalut dia nak ikut so terpaksala bawak Irfan instead of Airis.

Dr Suhaiza plak ceria cam biasa. She asked about the baby too. "Alaaa sampai hati you Engku tak bawak baby, I nak tengok besar mana dah dia now" Haha! And dia mintak nak tengok gambar Airis "Ada tak simpan gambar baby dalam handphone" And when I showed her the pic, Dr Suhaiza was so excited tahap kiss2 skrin henfon and showed the pic to her staff. LOL! Her personal touch with the patient adalah sangat best. See, sebab tue la sanggup tunggu dia balik dari Johor instead of ganti gynae lain. Huhu...

Pastu Dr Suhaiza check jahitan operate. Katenye cantik, pandai saya jaga katanya. Hihi... Kesimpulannya semua okay alhamdulillah. Dr Suhaiza said I'm her best patient this year and she's gonna miss me (hope bukan manis mulut jelah haha!) Sebab katenye, selama berbelas2 tahun dia jadi gynae, saya sorang je masa masuk bilik operate tanya dia soalan "Doctor nervous tak?" Hahaha. Saye pun tatau nape otomatik tanya soklan tue. Yelah, she was coming back from a family's funeral, takutlah terganggu emosi. Pastu penat lagi travelling, sampai2 KL terus kene operate saya. Kuang kuang...

And we did discuss about family planning method. Kata Dr Suhaiza, untuk yang belum pernah normal labor, dia tak rekemen sangat IUD walaupun tue la kaedah yang ramai gila suh saya try sampai almost nak consider dah. Katanya, proses pasang IUD untuk yang beranak czer akan menyakitkan sket. Wuuuu ngiluuuu.... So dia suruh saya maintain amek pil Cerazette tu sebab dia pun pakai tue. The only pil with single hormone yang leh tahan sampai 12 jam kalau miss makan.

And di akhir pertemuan, Dr Suhaiza siap keluar dari bilik dia lagi untuk main2 dengan Irfan. Owhh so sweet. So Dr Suhaiza adalah sangat highly recommended buat sesiapa yang nak cari gynae perempuan and muslim. Saya dulu sebenarnya tak berapa kesah doktor lelaki ke perempuan. Tapi lepas tue terdengar satu forum agama kat TV cakap kalaulah suami terpaksa berhutang untuk dapatkan doktor perempuan untuk isteri, maka berhutanglah. Point dia nak cakap betapa kene try cari doktor perempuan dulu. Wallahualam, pernah tahu ade debate pasal nie, tapi tak pernah nak follow in depth. Tapi since dah pindah KL and banyak options, memang insaf lah cari doktor perempuan jer. Kat Miri dulu memang limited.

When will I meet you again doc? Huhu...

Nak Berapa Anak?

Dulu masa awal2 kawen, pernah tanye hasben nak berapa orang anak. Kata husband nak 7. Paler otak la kan kalo sampai 7. Hahaha! So nego2 berjaya buat kesimpulan kami nak 4 anak jer. Irfan and Arman lahir di Miri. Since rumah kami cuma 3-5 minutes away dari opis saya, urusan anak-anak memang saya yang banyak handle. Hantar amek sekolah, balik umah if ade emergency pape, etc. Mostly saya yang buat semua tue. Sebab hasben keje kat town, jauh sket. So dia kuar umah paling awal and balik paling lambat.

Bila Arman lahir, mestilah awal2 kene focus kat newborn. So, Irfan saya serahkan pada hasben untuk handle. Taula kan perangai Irfan dulu macam mana, lepas beranak kalut cari orang jaga sebab family sendiri tak mampu nak jaga and kawal dia. So memang hasben yang banyak handle Irfan. Masa tue baru hasben start rasa susah payah jaga anak autistic.

And bila pindah KL and pregnant serentak, lagi lah Irfan tue hasben yang banyak kene handle. Dia yang paling banyak uruskan bab terapi Irfan. Akhirnya baru hasben mengerti penatnya jadi ibu. Sampai suatu masa dia cakap, kite ada 3 orang anak jela eh? Wahahahahaha! Dari 7 terus turun jadi 3. Tue baru focus jaga sorang. 2 orang lagi masih saya yang banyak handle. Hahaha! Lucu sungguh kamu encik hasben.

3 sounds fair enough, especially for working parents and lebih2 lagi bila dah cukup set ada baby girl and baby boy. So oklah, setakat ni kami decide nak ada 3 anak jer. Tenkiu Airis sebab kuar as baby girl, kalo tak memang mama terpaksa adopt baby girl la sorang sebab tak larat dah nak pregnant and beranak. LOL!

The last prenatal checkup dengan Dr Suhaiza was on 23 May. Masa tue Dr Suhaiza suruh buat decision next week (30 May) samada nak ikat rahim ke tak masa buat planned czer on 6 Jun nanti. Even though dia allow 5 kali czer, tapi start czer ke-4 the risk is getting higher according to her. And I said ok nanti kami balik diskas and bitau keputusan on the next checkup on 30 May.

Tapi on 25 May kene emergency czer plak, tak sempat diskas pon dengan hasben. Masa tengah potong perut tue la Dr Suhaiza tanya nak ikat ke tak. Sakit paler pikir ok. Hahaha! Nasib baik a few days sebelum tue ade borak dengan my mom over the phone, dia advice jangan ikat dulu, kot2 menyesal nanti since masih muda. Muda lagi ke? Hihi... So sebab ingatkan my mom's advice tu, saya decide tak ikat lagi walaupun tataula betul ke tak decision tue. Sebab both dah agree nak 3 je kan, so why not ikat je?

Ha so now mulalah kalut pening nak pikir pasal family planning. Kuang kuang... Implanon dh penah try and tak ngam. Pil cerazette ngam tapi terlupa makan lalu pregnant. Ahh takpe, rumah sewa saya dekat dengan LPPKN. Within maternity leave period nie insyaallah akan singgah sana untuk mintak advice. Lagipun kat sana murah. Orang cakap implanon baru RM400 camtu, saya dulu amek kene RM650.

Maaf kalau ada yang tak suka entry ini. Saya tau isu family planning isu sensitif. Ade yang cakap tak perlu planning sebab macam sekat rezeki Tuhan nak kasi. Tapi kami ada kondisi. Kami ada anak autistik yang perlukan double triple attention and effort. And saya pula dah nyaris kene uterine rupture sebab dah 3 kali czer. And tiap kali pregnant pun ade complication. Memang sangat kene family planning.

Oh Airis sudah nangis wekwek. Baii..

Confinement Baby No. 3


Hari entry ini ditulis, baby Airis Qarmila dah 16 hari usianya. Syukur alhamdulillah masih dikurniakan kekuatan untuk handle 3 anak time berpantang nie. My mom datang ke KL sehari selepas saya bersalin sebab tak expect emergency ceaserian kan. And dapat stay a few days je sebab nak kene balik Besut uruskan wedding adik saya. Husband plak memang asyik outstation, nie pun tengah kat Labuan for 3 days. Nasib baiklah ade maid untuk bersih rumah and jaga Irfan and Arman. And nasib baiklah ada Tesco online kalau barang dapur habis, order online je diorang anta depan pintu rumah. Thanks to my friends Ira and Fiza untuk info nie. Huhu..

Baby Airis memang saya uruskan 100% since keluar hospital. Sejak my mom balik kampung pun, urusan pantang and makan minum saya uruskan sendiri. Siap masak untuk husband and anak2 lagi time energy tengah ada. Time penat terpaksalah husband tapau kat luar. Sorry yer bang. Huhu...

Airis plak alhamdulillah sihat walafiat and tak meragam sangat. Cuma, Airis kan prematured baby walaupun keluar 5kg, she is a bit fragile and memang nak perhatian lebih. Airis nie kerap tersedak susu walaupun dah burp dengan jayanya. Now memang saya tak berani sangat lagi lepaskan maid handle Airis. Biarlah 2 bulan maternity leave nie saya pahamkan dulu nature Airis, senang nak handover bila masuk keje lagi.

And sepanjang observation saya dah sebulan medical and maternity leave kat rumah nie, my maid seems cannot handle 3 kids. Kami tengah buat economic study lagi nie cane nak resolve masalah nie. Saya dah start risau dah nak masuk keje macam mana pikir maid takley handle. Ada option untuk amek 2nd maid, tengoklah macam mana nanti.

Saya berpantang kat tingkat atas. Abih angkut perkakas pantang and baby kat atas. Kettle seme cukup lengkap. Tak larat nak naik turun tangga banyak kali. Irfan and Arman bibik jaga di tingkat bawah. Tapi itulah, kalau dah tau mama dia ada kat atas, asyik datang menceroboh je. End up berkampung kami 4 beranak kat tingkat atas. Semua nak berebut kasih sayang. Alhamdulillah, Irfan and Arman boleh accept and sangat happy dengan kehadiran Airis. I'm having my best moment dapat handle anak2 sendiri. Saya rasa saya boleh keje jadi babysitter yang bagus lah. Sape nak anta baby? Saya charge RM1000 sebulan. Wakakaka!

Pengalaman pantang this time agak smooth. Maybe sebab dah penat dengan banyak bende sebelum nie, setakat handle anak and berpantang sorang2 nie cam dah takde ape. This time saya gunakan set pantang Trubellai, nie memang produk baru yang kami distribute.


Seriusly puas hati and highly recommended. Especially gamat gel, contouring cream and corset dia. These are my favorite products. Gel gamat dia perasa oren, sedap and tak loya langsung. Rasa nak teguk sebotol sampai habis jer.



And this is my own testimonial untuk corset and contouring cream. Alhamdulillah now dah tukar corset saiz baru dah. Boleh visit website kami di www.beyondmama.com if nak tau detail or nak order k.


Click HERE for details

Click HERE for details


And of course, Shaklee - my chosen brand for supplement. Start kenal Shaklee masa anak ke-2 Arman, and memang sangat berbeza pengalaman pregnant and pantang with and without Shaklee set. Saya pernah join satu international forum tentang autism, ada a few mommies yang buat conclusion, vitamin sintetik yang kite makan masa pregnant could be one of the factors anak lahir ADHD, autism, etc. Wallahualam. Saya bukan pakar nak buat conclusion tue. Diorang pun cakap base on experience sendiri jer. Tapi memang berbeza lah pengalaman pregnant Irfan dengan vitamin sintetik versus pregnant Arman and Airis dengan vitamin Shaklee.

And saya masih lagi distributor Shaklee, walaupun tak berapa aktif promo now due to other urgent commitments, bisnes masih berjalan yer. Now mostly dok serve my downline. Nie dah tengah dalam pantang, insyaallah boleh slowly aktif balik. So boleh contact me untuk belian dan product consultation. Nak join ahli under my group pun sangat dialu-alukan...

Ok masa pantang Arman dulu, tak berapa nak pandai lagi cara makan a few jenis vitamin so terkena jugak masalah rambut gugur and sembelit. Masa Irfan memang konfem kene ah sebab tak berpantang sangat pun. Haha! This time alhamdulillah masih smooth lagi proses pantang - takde sembelit, rambut tak gugur, cergas and aktif jer and susu pun banyak. Tak berniat pun nak buat stok susu seawal nie, tapi dah ade banyak dah stok susu dalam fridge tue.

And we also have our own products now. Nie kira ala2 family bisnes lah. My mom baru pencen so ade masa nak berbisnes sket. Alhamdulillah mendapat sambutan jugak so far. So introducing Set Pengurusan Uri and Uncang Mandian Herba.


 


Mandian herba tue dapat free 1 sabun scrub herba. Sangat super fresh badan lepas gunakan. And my mom tak kedekut herba. Biasa mandian herba lain bau herba kuat and tak menyenangkan cam bau kunyitla apela. But this one memang wangiiiii sebab my mom banyakkan taruk serai wangi kat dalam. Ok silala visit website beyondmama if nak order k.

So, pengalaman pantang kalini banyak kene independant buat semua benda sendiri and I manage to take care of myself alone dengan bantuan produk-produk di atas. Alhamdulillah walaupun beranak czer dah kali ke-3, recovery proses adalah sangat cepat and sangat cergas dah boleh ikut hasben keluar2 hantar barang, shopping and hantar Irfan terapi. Huhu...

Airis Qarmila






Introducing our new little princess - Airis Qarmila bt Mohd Zakuan. Lahir pada 25 May 2014. Pada hari entry ini ditulis, umur baby Airis dah masuk 9 hari. Sementara masih fresh, nak update pasal kisah kelahiran puteri nie dulu. 

Kehadiran Airis adalah sangat unexpected, di saat mama di puncak ujian yang sangat besar - abang Irfan memerlukan intensive daily therapy, papa memerlukan weekly treatment, mama baru nak familiarize dengan tempat keje baru, baru nak adapt dengan life kat KL, etc. (sila refer entry sebelum ini). Mama usung kamu ke mana-mana untuk hadapi semua tue.

Mama tak sempat nak pikir pasal kamu langsung. Tapi bila scan nampak gender baby girl, ada sedikit kagembiraan di situ. Mungkin Allah berikan kamu pada mama sebagai pengganti Fiona. Kamu hadir hanya beberapa bulan selepas Fiona pergi. 

None of my pregnancies went well, termasuk masa  mengandungkan kamu Airis. Alahan pregnant sampai 5 bulan adalah perkara normal. Usia 7 bulan kandungan, mama disahkan kene GDM lagi. So tiap bulan lah kene pegi jumpe 2 specialist. Kene cucuk insulin lagi. Kene control diet lagi. Tapi mama sangat penat kalau tak makan. Dahla kat KL godaan makanan sangat tinggi. Semua adaaaa.. Hahaha!

Kalau kat Miri ok lagi, everything is within 10 minutes distance. Kat KL nie, nak pegi keje kemain haru. Kul 6.30 pagi dah kene gerak dari rumah untuk sampai ke therapy center abang Irfan kul 8 pagi. Jam sampai 2 jam ok. Pastu gi park kete and amek bas pula ke KLCC. Kadang-kadang mama naik LRT, tapi di hujung2 pregnancies nie emosi terlebih sket. Orang tak kasi seat dalam LRT mama kecik ati. Berdiri la setengah jam dalam LRT boyot2 gitu. Huhu...

EDD kamu sepatutnya 21 Jun. Tapi oleh kerana abang2 kamu 2 orang dah lahir secara ceaserean, maka kamu automatik kene czer gak on 38 week. So mama pilih 6 Jun untuk lahirkan kamu. Cantik kan date? Tapi awal pulak kamu keluar. Mungkin sebab mama sangat lasak start dari travel bawak abang Irfan therapy, pastu ulang-alik Miri-KL untuk urusan transfer, pastu dok ulang-alik supermarket cari barang rumah sewa, ulang alik gi keje, ulang alik bawak papa berubat, etc...

Masa usia kandungan 32 weeks mama kene cirit birit, diikuti strong contractions. Memula pegi check di klinik panel dekat rumah jer, doktor suruh ke emergency trus, sebab CTG nya scale dah tunjuk tu sakit nak beranak. Ok, so pegi emergency terus kene tahan di wad Gleneagles 3 hari. Sampai 3 specialists yang datang attend mama. Mama terus dapat medical leave masa tue.

Owh, gynae kamu adalah Dr Suhaiza dari Hospital Gleneagles Ampang. Ramai yang tanya, keje Petronas nape tak pegi PCMC? Kenapa Gleneagles? Huhu.. Kisahnya, masa proses transfer, sangat banyak arrangement nak kene buat termasukla kene tukar guarantee letter insuran dari Miri ke KL. Mama dah tak larat nak gi banyak tempat. Gleneagles ada kemudahan check senarai doktor and buat appointment secara online. Memang urusan pakai internet jer. Mudah. So bila check, ada sorang je gynae perempuan muslim kat situ. Memang this time niat nak doktor pompuan plak and kalau boleh muslim. So 1st time pegi jumpe Dr Suhaiza, terus jatuh cinta. So sweet. So stick je dengan dia. The best so far kalau nak compare dengan 2 gynae kat Miri tue.

Masa kandungan 34 weeks, sekali lagi mama kene warded sebab leaking and premature contraction lagi. Dr Suhaiza decided untuk inject steroid untuk kuatkan lung kamu Airis, sebab high chances kamu akan keluar as prematured baby. So dapatla 2 das steroid. Hohh, lenguh bontot cucuk mende alah tue. 

Lepas tue dah ok sket. Dr Suhaiza cakap, please bertahan at least 36 week kalo nak terberanak pun. Huhu... Dr Suhaiza siap order 1 kit special nie, dia boleh detect whether kite akan give birth in 2 weeks time or not. The result was negative, tapi Dr Suhaiza cakap kit tue tak tepat. Yer, memang tak tepat pun.

Hari Jumaat 23 May pegi weekly checkup macam biasa. Everything was normal except frequent contraction tue memang masih ada cuma tak regular. 25 May kul 4 pagi tetibe mama terjaga dari tido sebab tetibe zappp sakit contraction yang tersangat kuat. Eh eh sakit ape nie? Cuba tido lagi zappp datang lagi. Bila rekodkan, frequency sakit tu 5-7 minit sekali. Lepas subuh baru bitau hasben sakit cam constant 5 minit sekali and lebih hangat dari biasa. Haha! Masa tue weekend, so kalo weekend memang kene pegi Gleneagles thru emergency unit, and biasanya kalo dah masuk emergency unit memang kene warded. Tue yang malas. So kami decide, if by tengah hari contraction tak stop baru pegi hospital.

So pagi tue sempat lagi hantar Irfan terapi, pastu packing barang2 customer order, pegi pos barang, siap sempat minum kopi kat Starbuck lagi. Contraction masih maintain 5 minit sekali. Hasben call kawan2 doktor dia mintak advise perlu pegi hospital ke tak. Since seme advise suh pegi, kami pun pegi lah. Kelebihan mama ialah cepat adapt, bile dah sakit since 4 pagi tue, rasa dah bleh adapt dengan sakit tue. So bile masuk emergency unit, muke tak macam muke orang ade kecemasan langsung. Mama tanya papa "Nak pura-pura buat muke cemas tak bang?" LOL. Hahahaha!

So pegi la labour room buat CTG. Nurse terus call Dr Suhaiza cakap mama memang ade regular and strong contraction. 2-3 orang nurse datang tanya, tak sakit ke, kuat nie contraction kamu. Sakit sebenarnya, tapi the way mama tahan sakit ialah diam instead of merintih meraung. Pastu nurse cakap Dr Suhaiza now kat Johor ada funeral family member dia. Dia suruh pass kat sorang gynae lain, lelaki dan cina. Unless mama sanggup tunggu dia balik dari Johor. Mama tamau, mama nak Dr Suhaiza jugak. So mama cakap kat nurse mama nak tunggu. 

Masa proses tunggu Dr Suhaiza, mama dah tumpah darah and air ketuban dah start leaking. Contraction pun macam dah di luar kawalan. And macam dah 3 minit sekali. Ohh nie ke sakit beranak? Sakit sangat... Dalam hati doa banyak2 supaya Dr Suhaiza takde halangan untuk sampai hospital awal. Dalam kul 4.30 petang camtu dengar suara Dr Suhaiza. Ok terus mama happy. Dr Suhaiza nak seluk check bukaan kot2 nak beranak. Masa nak check, muka Dr Suhaiza cam terkejut tengok darah and air dah ngalir2.

So bila seluk, dah terbukak 3cm. Terus Dr Suhaiza instruct untuk emergency ceaser. Huhu, planned ceaser dah jadi emergency ceaser. Amazingly, team yang dalam operation theater aritu semua pompuan. Takde sorang pun lelaki. Papa Airis jelah lelaki. Bila czer nie, mama paling sakit bile bab dia bius spine tue. Sebab sangat tajam, lama and lenguh belakang. Tapi this time, mama tak sedar pun dah siap kene bius sebab sakit contraction tue adalah sangat super sakit nak putus nyawa. Lagi sakit dari induced abang Arman dulu.

So bila Dr Suhaiza operate tue, dia cakap parut czer mama yg dulu dah tersangat2 nipis. Kalau lambat operate tue, mama mungkin mengalami uterine rupture, ataupun bahasa melayu dia rahim pecah. Patutlah tiap kali contraction rasa sakit and perit lain macam. Mungkin tue sakit uterine rupture. Alhamdulillah mama selamat dari terkena tue...

So pada jam 5.08 petang, keluarlah kamu Airis Qarmila. Dengan berat 4.78kg. Nak pengsan mama tengok kamu memula, macam tayar lori. 2 hari lepas masa checkup, komputer kira berat kamu as 3.5kg jer. Jauh gila variance. Huhu... 

Kamu keluar pada usia kandungan 36 minggu. Sepatutnye premature, tapi mama pun tak pernah dengar baby prem berat 5kg haha! Doctor tak berapa risau sebab dah inject steroid sebelum tue. Tapi 1 hari kamu kene tahan and mama tak dapat jumpe kamu langsung sebab oksigen kamu tak brapa nak cukup and kamu hypo sedikit.

Hari kedua everything was normal. Kamu sangat sihat. Jaundice takde langsung. Nurse pun impress since both mama and papa darah O and abang2 kamu ada sejarah jaundice. Hari ketiga mama dah balik rumah. 

Alhamdulillah dikurniakan quick recovery. Mama yang mandikan kamu hari2. Mama macam biasalah, confinement tak macam confinement jer. Masih boleh layang abang2 kamu and serve papa kamu. Semua yang melawat ngilu2 tengok movement mama. Huhu...

So, selamat membesar puteri mama. Rasanya dah lengkaplah hidup kami dengan kehadiran kamu Airis. Semoga jadi wanita solehah dan pandai jaga kehormatan diri. Amiin....


Update 3-in-1

Astaghfirullah! Last update bulan December tahun lepas rupenya. Hahahaha! Sorry my dear blog, life has been treating me so tough. Nak update kamu dah takde dalam priority list langsung. And to all readers, you can always get my updates via my Facebook k. Yang tue rajin plak I meng-update. Kuang kuang....

Okeh, mari recall balik sejarah hidup yang dah berlaku sepanjang tak update. Start dari July tahun lepas, hidup adelah sangat super busy. Irfan dah officially diagnosed ade Autism. Kami buat personal arrangement dengan child psychiatrist kat UM untuk assessment. Mungkin nak dijadikan rezeki, biasanya mana2 assessment memang kene Q panjang giler, tapi kes Irfan nie, doktor arrange sendiri dengan staff suruh potong line, so kitorang tak perlu Q lama. Ermm rasanya tak Q pun. Hahaha! 

It was a very sad day after the assessment. Termenung kami laki bini sambil renung jer Irfan dok lari bertempiaran kat airport. Entahlah, perasaan yang bercampur baur tak terluah. Irfan was diagnosed as moderate autistic. Tue lagi down. Kitorang ingat kalo betul autism pun, maybe mild je. Nie moderate. Huhu...

Then we went back to Miri, figuring out the ways we could help Irfan. So limited. Ade lah NASOM kat Miri satu, tapi bile kami enroll bulan 7 tue, dia cakap bulan Jan 2014 baru boleh masuk. The only place yang ade provide therapists untuk autistic kids nie kat GH je, tu pun 3 bulan sekali je diorang turun. 

Since I ade facility untuk dapatkan treatment untuk Irfan and fully covered by my company, the only best solution is to get out of Miri and get better options in KL. Sementara tue, kami banyak buat self study and home therapy je untuk Irfan. Masa tue banyak fokus kat GCFC diet. Alhamdulillah, ade la nampak progress. Kami hantar dia pegi rawatan Islam gak, tue jelah yang dapat buat masa kat Miri.

Suatu hari tue, dengan sangat rasa nak menangis, mintak nak jumpa boss bincang hal personal. I mintak transfer KL untuk treatment anak. Kat SKO tue, nak mintak transfer memang payah kate orang. Saye tak pernah kesah sebab tak pernah terdetik nak mintak transfer. Rumah pun dah beli and renovate cantik2 kat Miri. Dah bahagia sangat dah hidup kat Miri. So our transfer nie memang 100% sebab Irfan. And sangat tak expect, cite tak sampai 5 minit, boss cakap "Ok I proceed bawak kes you ke HR" Ok lagi double rasa nak nangis. Huhu... Pastu bile start cari position kat KL, terus dapat 2-3 offer sekaligus. Alhamdulillah memang sangat mudah.

Dipendekkan cite, proses transfer yang pada awalnya dah mudah tersangkut kat bahagian HR. Makin lama nampak macam makin dipayahkan. End up 2-3 bulan berlalu camtue jer. Husband yang mintak transfer jugak lambat sket dari saya dah selamat transfer dah bulan October tahun lepas. I told myself, I cannot wait longer. Hasben dah kat KL, dia engaged dengan Prince Court for weekly therapy. So, I la yang kene ngangkut Irfan tiap minggu Miri-KL.

Tue adalah detik paling menguji ketabahan I, bawak budak hyper naik flight 2 jam. Sebab tetibe I disahkan pregnant plak. Patutla asyik cepat rasa penat sebelum tue. 1st trip tue memang pegi awal airport macam biasa. Tapi nak nangis handle Irfan kat airport sementara tunggu boarding. Lari ntah mana hala. Tantrum guling2 atas lantai. So lepas2 tue, memang set masa sampai airport, ngam2 jer tunggu sekejap pastu boarding terus. 

Dalam flight pun takyah cakap lah. Koyak semua buku dalam flight tue. Meraung, masuk bawah seat orang, muntah, etc. Kecik hati tengok orang jeling2 buat muka. Siap pernah dengar orang cakap "It was an uncomfortable flight" sebab Irfan memang tantrum sepanjang 2 jam. So lepas tue, tukar naik Air Asia je sebab at least takdelah saye kaco orang2 bisnes and kaya dalam MAS. Huhu...

So bila dah naik Air Asia tue, proses naik flight pun susahlah sket. Kene turun tangga 3 tingkat dulu, jalan bawah panas and then panjat tangga flight balik. Bahu kanan galas stroller, bahu kiri galas handbag, pastu galas bagpack and last one dukung Irfan plak so that dia tak lari mana2 hala. Penah gak dia terlepas, and I pun pernah blackout a few second sebab cuaca sangat panas. Dengan mabuk2 pregnant lagi. 

Sampai KL je, kadang2 terus direct ke PCMC, kadang2 overnight hotel dulu. Terapi cuma 45 minit untuk OT and 45 untuk ST. And Irfan tak cooperate langsung. Therapist pun macam tak dapat handle Irfan till I kene masuk sekali to control him. They said kami kene increasekan frequency terapi baru Irfan boleh ok sket. Minimum 3 kali seminggu katanya. Manelah saya mampu nak angkut budak tue travel sekerap tue. 

Memang tiap kali travel I buat drama air mata jer. Nak transit Irfan dah kemain susah, habis terapi takde hasil sangat pun. So itulah rutin I suatu masa dulu. Sangat penat. Bleeding pun ada a few times, tapi masa tue dah redha kalau pregnancy tue tak dapat diteruskan. Tiap kali travel mesti check panty ade bleed ke tak. Kalau ade, takde pun saspen ke ape, memang redha habis. Huhu...

Dipendekkan cerita, alhamdulillah start 1 Jan 2014 saya dah selamat transfer ke KL. Masa tue dah tawar hati dah dengan HR. Tak follow up ape dah walaupun ramai gila yang push siap nak tolong buat petition lagi hahaha! Emosi and fizikal saya dah sangat penat masa tue, saya tak larat nak penat pikir pasal transfer lagi dah. Tak larat nak penat gaduh dengan HR. So saya biarkan je ape nak jadi. Alhamdulillah dapat gak transfer.

Disebabkan notis adelah sangat super short, kelam kabut lah jugak dibuatnya. Dengan rumah sewa kat KL belum ada. So cari rumah sewa pakai internet jer. Since kami plan nak hantar Irfan kat EIP center di Selayang (jumpe and arrange thru internet gak), cari rumah sewa area tue. And disebabkan short notis itu jugak, barang2 kami dari Miri sampai sebulan lambat. Kalut la jugak nak pegi keje takde transport, baju pun limited. Rumah sewa memang macam rumah bujang habis, sebab perabot kami semua tinggal di rumah Miri untuk disewakan sekali.

And department baru saya kat KL nie kebetulan memang sangat nak pakai orang. Sebab tue cepat and mudah je dapat position. So, bila masuk keje tempat baru, terus start keje gear 5. Keje saya nie dah luar radar, totally mende baru, haru nak catch up. Huhu... 

Irfan was not doing well at the EIP. Sebulan pegi sana keje nangis je. So kami stop hantar and hantar pegi private OT je dulu. 3 jam sehari, 6 hari seminggu. Very intensive. So the 1st 4 month I kat KL memang sangat kalut nak catchup dengan new lifestyle. And lagi sedih, hasben has been sick and saya bawak dia treatment every week kat sini. Lagi terburai fokus.

Alhamdulillah early May I dapat medical leave sebulan due to some complications related to my pregnancy. Yang nie maybe kene buat entry lain. So, masa early May nie baru I start dapat kenal erti rehat since July tahun lepas. And alhamdulillah I pun dah selamat deliver a very cute baby girl 25 May lepas. 

So setakat nie dulu update 3-in-1. 1st dah pindah KL, 2nd progress hidup kat KL and 3rd dah beranak. Huhu... Nanti free sambung entry lagi. Maternity leave 2 bulan. Huhu...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.