Posts

Showing posts from June, 2014

Indon to Filipino

I did it again. Saya adalah seorang makhluk yang tak selesa kalau ada perasaan sakit hati. Saya akan cuba cari jalan untuk eliminate perasaan tak best dalam diri. Biar perkara yang positif2 sahaja yang wujud dalam setiap aliran darah dan sedutan nafas saya. Dah ko kenapa buat ayat novel ni Kunaz???

Ok, remember when I told you yang saya tak konfiden langsung my bibik nie jaga 3 orang anak bila saya masuk kerja? It happened. Dah terbukti 100% dia tak mampu. Suatu pagi, saya ada terdengar Arman menjerit dengan sangat dahsyat. Saya biarkan jer dulu tunggu apa jadi. Ngantuk sebab malam tue Airis asyik bangun banyak kali. So bila Arman dah stop nangis, tak lama lepas tue saya turunlah buat site visit.

OMG. Bibir Arman pecah teruk sampai berdarah2 and bengkak gila. When I asked bibik, dia cakap Irfan yang tolak Arman. Masa dia cakap tue, automatik saya rasa in doubt. Yes, memang Irfan selalu tolak Arman, but this one saya macam tak sedap hati and rasa macam bibik tipu. Takkan sampai seteruk…

Tutorial Mandikan Bayi (Airis)

Image
Hoh, maternity leave nie keje I dok update blog jek selepas setengah tahun with zero update. Haha! Ok disebabkan pagi nie agak tenang di mana Irfan tengah kat terapi centre, Arman tengah tido and saya bangun awal today sebab Airis bangun menyusu sekali je semalam. Lalu, rajin tetibe nak buat entry bergambar.

Okeh, cara mandikan bayi baru lahir nie subjektif, tiap orang ada cara tersendiri ikut keselesaan and keyakinan handle newborn tue. Kalau search YouTube pun belambak2 orang share. Ingat 1st and last tengok tutorial kat YouTube ialah masa anak 1st iaitu Irfan. Pastu now ikut keselesaan sendiri jer.

Ok disebabkan berpantang sorang2 dengan anak tiga and maid tengah buat perangai, I need the quickest and simplest way to bathe my baby, sebab banyak lagi urusan lain yang menanti. Nasib baik a few days sebelum beranak sempat beli satu bath tub baru nie, masa tue sejenis tue je yang ada kat kedai, pricey sket tapi end up puas hati sangat. Brand My Dear. Boleh beli online di www.mydear.com…

My Progress With Shaklee

Saya masih berShaklee, insyaallah akan terus jadi pengguna tegar Shaklee nie selagi mana tubuh nie memerlukan supplement tambahan. Bisnes Shaklee pun masih berjalan walaupun takdelah sehavoc iklan2 Shaklee di Facebook. Huhu...

Alhamdulillah, awal tahun 2014 nie dah dimurahkan rezeki sket dapat naik rank Coordinator and dapat car bonus at the same time. Oklah untuk yang buat bisnes Shaklee nie part time macam saya. Not going to purchase any new cars with the money at the moment, pakai monthly car bonus tue untuk tolong bayar existing car jer. Belum ada keperluan untuk tukar kereta, now dah ada Myvi and Exora dah cukup sangat dah. Thanks bebanyaklah Shaklee sebab bantu kami kurangkan komitmen hutang bulanan. Huhu...

Dalam bisnes Shaklee nie, nasib orang lain2 kan. Kalau dengar pengalaman2 leader2 Shaklee share, memang ada cabaran tersendiri. Ada yang rezeki murah gila dapat business partner yang dah kaya and terus jalan jer bisnes. Itu rezeki masing2. Macam saya, banyak ahli Shaklee di …

Bibik, Kindergarten & Rumah

Lama tak update pasal bibik kan? Sedar tak sedar dah nak 2 tahun bibik radio bergerak nie keje dengan kitorang. Bulan 11 nie dah nak habis kontrak dah pun. I forgot to mention in the previous entries, bibik merupakan salah satu penyumbang kepada masalah negara semasa proses kami transfer ke KL. 
Tatau apa masalah, bila pindah KL, dia plak yang lelebih culture shock and di saat kami tengah kalut dengan macam2 perkara, dia tak memudahkan keadaan pun, lagi tambah pening kepala. 1st, rumah kami di Miri memanglah dah lengkap semua benda, bilik dia pun siap perabot and aircond. Bila pindah rumah sewa nie, seme bende dah downgrade. Nampak dia sangat tak selesa di rumah sewa. Ape kes ntah, kitorang yang majikan ni redha je, dia plak nak uncomfortable lebih2.
Mungkin salah satu faktor ialah layout rumah sewa nie. Kalau kat Miri semua section ade partition yang berdinding and berpintu. Kat rumah sewa nie open space dari ruang tamu sampai ke dapur. So dia buat apa2 je kitorang boleh nampak teru…

I Love Dr Suhaiza

Isnin lepas pegi Gleneagles buat postnatal checkup. Kedatangan saya disambut dengan 1 soklan yang sama dari different staff "Tak bawak baby ke?" Huhu... Isnin tue Irfan nye offday terapi. So bila nak kuar gi spital, kalut dia nak ikut so terpaksala bawak Irfan instead of Airis.
Dr Suhaiza plak ceria cam biasa. She asked about the baby too. "Alaaa sampai hati you Engku tak bawak baby, I nak tengok besar mana dah dia now" Haha! And dia mintak nak tengok gambar Airis "Ada tak simpan gambar baby dalam handphone" And when I showed her the pic, Dr Suhaiza was so excited tahap kiss2 skrin henfon and showed the pic to her staff. LOL! Her personal touch with the patient adalah sangat best. See, sebab tue la sanggup tunggu dia balik dari Johor instead of ganti gynae lain. Huhu...
Pastu Dr Suhaiza check jahitan operate. Katenye cantik, pandai saya jaga katanya. Hihi... Kesimpulannya semua okay alhamdulillah. Dr Suhaiza said I'm her best patient this year and sh…

Nak Berapa Anak?

Dulu masa awal2 kawen, pernah tanye hasben nak berapa orang anak. Kata husband nak 7. Paler otak la kan kalo sampai 7. Hahaha! So nego2 berjaya buat kesimpulan kami nak 4 anak jer. Irfan and Arman lahir di Miri. Since rumah kami cuma 3-5 minutes away dari opis saya, urusan anak-anak memang saya yang banyak handle. Hantar amek sekolah, balik umah if ade emergency pape, etc. Mostly saya yang buat semua tue. Sebab hasben keje kat town, jauh sket. So dia kuar umah paling awal and balik paling lambat.

Bila Arman lahir, mestilah awal2 kene focus kat newborn. So, Irfan saya serahkan pada hasben untuk handle. Taula kan perangai Irfan dulu macam mana, lepas beranak kalut cari orang jaga sebab family sendiri tak mampu nak jaga and kawal dia. So memang hasben yang banyak handle Irfan. Masa tue baru hasben start rasa susah payah jaga anak autistic.

And bila pindah KL and pregnant serentak, lagi lah Irfan tue hasben yang banyak kene handle. Dia yang paling banyak uruskan bab terapi Irfan. Akhirnya…

Confinement Baby No. 3

Image
Hari entry ini ditulis, baby Airis Qarmila dah 16 hari usianya. Syukur alhamdulillah masih dikurniakan kekuatan untuk handle 3 anak time berpantang nie. My mom datang ke KL sehari selepas saya bersalin sebab tak expect emergency ceaserian kan. And dapat stay a few days je sebab nak kene balik Besut uruskan wedding adik saya. Husband plak memang asyik outstation, nie pun tengah kat Labuan for 3 days. Nasib baiklah ade maid untuk bersih rumah and jaga Irfan and Arman. And nasib baiklah ada Tesco online kalau barang dapur habis, order online je diorang anta depan pintu rumah. Thanks to my friends Ira and Fiza untuk info nie. Huhu..
Baby Airis memang saya uruskan 100% since keluar hospital. Sejak my mom balik kampung pun, urusan pantang and makan minum saya uruskan sendiri. Siap masak untuk husband and anak2 lagi time energy tengah ada. Time penat terpaksalah husband tapau kat luar. Sorry yer bang. Huhu...
Airis plak alhamdulillah sihat walafiat and tak meragam sangat. Cuma, Airis kan pr…

Airis Qarmila

Image
Introducing our new little princess - Airis Qarmila bt Mohd Zakuan. Lahir pada 25 May 2014. Pada hari entry ini ditulis, umur baby Airis dah masuk 9 hari. Sementara masih fresh, nak update pasal kisah kelahiran puteri nie dulu. 
Kehadiran Airis adalah sangat unexpected, di saat mama di puncak ujian yang sangat besar - abang Irfan memerlukan intensive daily therapy, papa memerlukan weekly treatment, mama baru nak familiarize dengan tempat keje baru, baru nak adapt dengan life kat KL, etc. (sila refer entry sebelum ini). Mama usung kamu ke mana-mana untuk hadapi semua tue.
Mama tak sempat nak pikir pasal kamu langsung. Tapi bila scan nampak gender baby girl, ada sedikit kagembiraan di situ. Mungkin Allah berikan kamu pada mama sebagai pengganti Fiona. Kamu hadir hanya beberapa bulan selepas Fiona pergi. 
None of my pregnancies went well, termasuk masa  mengandungkan kamu Airis. Alahan pregnant sampai 5 bulan adalah perkara normal. Usia 7 bulan kandungan, mama disahkan kene GDM lagi. So…

Update 3-in-1

Astaghfirullah! Last update bulan December tahun lepas rupenya. Hahahaha! Sorry my dear blog, life has been treating me so tough. Nak update kamu dah takde dalam priority list langsung. And to all readers, you can always get my updates via my Facebook k. Yang tue rajin plak I meng-update. Kuang kuang....
Okeh, mari recall balik sejarah hidup yang dah berlaku sepanjang tak update. Start dari July tahun lepas, hidup adelah sangat super busy. Irfan dah officially diagnosed ade Autism. Kami buat personal arrangement dengan child psychiatrist kat UM untuk assessment. Mungkin nak dijadikan rezeki, biasanya mana2 assessment memang kene Q panjang giler, tapi kes Irfan nie, doktor arrange sendiri dengan staff suruh potong line, so kitorang tak perlu Q lama. Ermm rasanya tak Q pun. Hahaha! 
It was a very sad day after the assessment. Termenung kami laki bini sambil renung jer Irfan dok lari bertempiaran kat airport. Entahlah, perasaan yang bercampur baur tak terluah. Irfan was diagnosed as mod…