Posts

Showing posts from 2014

Tutorial Mandikan Bayi Part 2

Image
Tak sangka pula entry tutorial mandikan Airis (klik link nie) mendapat banyak sambutan. Siap dapat personal email lagi tanya macam mana nak basuh kepala baby sebab takde cakap dalam entry tue. Haha!
Ok, aritu tak ltak cara cuci rambut sebab Airis baru lepas cukur rambut. Tak berapa nak ada rambut lagi so basuh sekaligus je pakai air bath tub tue.  Now rambut Airis dah lebat balik, memang nak kene cuci dengan detail. And kulit kepala Airis nie cepat berkelimumur pula, so memang nak kene syampu rambut hari2.

Cara saya mudah jer. Papah jer baby sebelah tangan macam nak breastfeed tue. Pastu halakan kepala dia ke bawah paip air and guna tangan kanan untuk ratakan air ke seluruh kepala. Pastu syampu and bilas balik pakai cara sama. Pastu boleh proceed mandikan badan dia plak macam dalam entry dalam link kat atas tue.
But now Airis dah besar sket. Dah mandi pakai bath bed je now. Lagi senang. Tak payah nak tadah2 air dalam besen dah.


Nie ha bath bed Airis. Letak je dia situ siram je air ha…

Irfan's 4th Birthday

Image
I just remember that I should blog this moment! Irfan was 4 years old last 5 May 2014. No party, no open house, just a simple celebration among us. Masa tu I was not in a good health, dah hujung2 pregnancy and dah asyik keluar masuk wad due to some complications.



Saya design kek nie masa dalam wad. Tak sempat nak pegi kedai kek pilih design canggih2. Google jer sape yang boleh amek tempahan kek last minute and I just Whatsapp her the design. And pegi amek bila kek dah siap jer. Again, I like quick and easy stuff.

3 tahun sebelum nie, Irfan sangat tak pandai appreciate apa itu erti birthday celebration. Bila buat party, memang niat nak jamu kawan2 makan jela. Irfan akan nangis menggelupur je keje, nak duduk depan kek 15 saat pun susah. Hire fotografer mahal2 pun, banyak gamba nangis dari gamba tak nangis, apatah lagi nak dapat gambar senyum. Sebab tue this year takde plan langsung nak buat party ke ape, sebab dah tak sanggup nak tanggung penat lain selain existing penat nie haa... Tap…

Kisah Maid Yang Panjang

Okeh, mari sambung pasal maid Filipino. Seriously, kami suami isteri sangat tak sabar nak tunggu maid nie sampai. Hope semua akan berjalan lancar. Kami baru lepas completekan semua required documents and harap takde sangkut kat mana2 lah. 
FYI, husband dah resign dari company sekarang and now tengah keje dengan new company sementara tunggu report duty ke Petronas on September nanti. And kami jugak tengah dalam proses cari rumah sewa baru sebab owner nie dah nak jualkan rumah yang kitorang tengah menyewa now. Dah almost finalize rumah sewa mana nak amek, tinggal tunggu nak jumpa owner this Friday jer. Better one. Cheaper, more rooms and lagi dekat untuk hantar Irfan terapi, dapat potong Jalan Kuching yang jam tue and boleh jimat sejam dah kat jalan. 
So you see, kami macam nak restart balik kehidupan kat KL. Banyak bende baru and tak sabar juga nak dapat maid baru. Ade maid memanglah ada penambahan beban dalam hidup, tapi tataula naper sejak pindah KL nie cam bertimpa-timpa plak beban…

Susu Kambing Coklat untuk Arman

Image
Ingat tak masa zaman nak survey formula milk untuk Arman, saya sangat obsess dengan susu kambing? Yes, sebab baru tahu khasiat susu kambing and minuman sunnah nabi juga. My friend, Iman pernah introduce susu kambing Higoat pada saya waktu pregnant Airis dulu. Katanya boleh cegah jaundice bila lahir nanti. And alhamdulillah, Airis adalah the only anak yang takde kuning langsung.

So now dah sangat addicted dengan susu kambing. Saya minum almost hari2 sepanjang confinement nie. Campo dengan ESP Shaklee, sangat yummy! Susu kambing Higoat nie ada banyak flavour. Now saya tengah amik yang ada campuran kurma dan madu.

Masa Arman dalam setahun lebih sket, dia suddenly dah taknak minum susu Anmum. Dia suka malt drinks yang macam milo tue. So saya belikan Dugro yang perasa coklat untuk Arman. Dia minum. Pastu datang plak perangai baru, taknak minum dalam botol dah. Nak minum dalam cawan jer.



Mak2 lain kemain struggle nak shift kan anak dari bottle feeding to cup feeding, but Arman did that tanp…

Arman's Going to School

Image
Dah tiga anak nie, Irfan still yang paling banyak kami kene focus. Normally anak2 sulung bila dah besar, parents dah lega sket, dah bleh focus kat anak2 yang lebih kecik and anak sulung pun dah independant untuk jaga diri sendiri and assist jaga adik beradik. But this will not happen if you have an autistic child.

To-do-list untuk Irfan tak pernah lagi sikit dari Arman dan Airis. Irfan kene buat banyak test and treatment yang masih pending sebab semua pakai duit so kami buat slowly step by step. Nasib baik therapy session dia insurans company cover. Huhu...

Arman dah nak masuk 1 tahun 8 bulan July nie. Alhamdulillah, kehadiran Arman banyak sangat membantu progress Irfan. Arman macam diturunkan untuk bantu abang dia. Arman sangat cepat catchup and sangat senang nak handle. walaupun ada lah masa dia buat perangai jugak. Biasalah, kids...

Masa umur Arman 1 tahun, dah banyak sangat dah akal dia. Dia suka buat lawak and selalu cari modal nak purposely suruh orang gelak. And yang paling ba…

Indon to Filipino

I did it again. Saya adalah seorang makhluk yang tak selesa kalau ada perasaan sakit hati. Saya akan cuba cari jalan untuk eliminate perasaan tak best dalam diri. Biar perkara yang positif2 sahaja yang wujud dalam setiap aliran darah dan sedutan nafas saya. Dah ko kenapa buat ayat novel ni Kunaz???

Ok, remember when I told you yang saya tak konfiden langsung my bibik nie jaga 3 orang anak bila saya masuk kerja? It happened. Dah terbukti 100% dia tak mampu. Suatu pagi, saya ada terdengar Arman menjerit dengan sangat dahsyat. Saya biarkan jer dulu tunggu apa jadi. Ngantuk sebab malam tue Airis asyik bangun banyak kali. So bila Arman dah stop nangis, tak lama lepas tue saya turunlah buat site visit.

OMG. Bibir Arman pecah teruk sampai berdarah2 and bengkak gila. When I asked bibik, dia cakap Irfan yang tolak Arman. Masa dia cakap tue, automatik saya rasa in doubt. Yes, memang Irfan selalu tolak Arman, but this one saya macam tak sedap hati and rasa macam bibik tipu. Takkan sampai seteruk…

Tutorial Mandikan Bayi (Airis)

Image
Hoh, maternity leave nie keje I dok update blog jek selepas setengah tahun with zero update. Haha! Ok disebabkan pagi nie agak tenang di mana Irfan tengah kat terapi centre, Arman tengah tido and saya bangun awal today sebab Airis bangun menyusu sekali je semalam. Lalu, rajin tetibe nak buat entry bergambar.

Okeh, cara mandikan bayi baru lahir nie subjektif, tiap orang ada cara tersendiri ikut keselesaan and keyakinan handle newborn tue. Kalau search YouTube pun belambak2 orang share. Ingat 1st and last tengok tutorial kat YouTube ialah masa anak 1st iaitu Irfan. Pastu now ikut keselesaan sendiri jer.

Ok disebabkan berpantang sorang2 dengan anak tiga and maid tengah buat perangai, I need the quickest and simplest way to bathe my baby, sebab banyak lagi urusan lain yang menanti. Nasib baik a few days sebelum beranak sempat beli satu bath tub baru nie, masa tue sejenis tue je yang ada kat kedai, pricey sket tapi end up puas hati sangat. Brand My Dear. Boleh beli online di www.mydear.com…

My Progress With Shaklee

Saya masih berShaklee, insyaallah akan terus jadi pengguna tegar Shaklee nie selagi mana tubuh nie memerlukan supplement tambahan. Bisnes Shaklee pun masih berjalan walaupun takdelah sehavoc iklan2 Shaklee di Facebook. Huhu...

Alhamdulillah, awal tahun 2014 nie dah dimurahkan rezeki sket dapat naik rank Coordinator and dapat car bonus at the same time. Oklah untuk yang buat bisnes Shaklee nie part time macam saya. Not going to purchase any new cars with the money at the moment, pakai monthly car bonus tue untuk tolong bayar existing car jer. Belum ada keperluan untuk tukar kereta, now dah ada Myvi and Exora dah cukup sangat dah. Thanks bebanyaklah Shaklee sebab bantu kami kurangkan komitmen hutang bulanan. Huhu...

Dalam bisnes Shaklee nie, nasib orang lain2 kan. Kalau dengar pengalaman2 leader2 Shaklee share, memang ada cabaran tersendiri. Ada yang rezeki murah gila dapat business partner yang dah kaya and terus jalan jer bisnes. Itu rezeki masing2. Macam saya, banyak ahli Shaklee di …

Bibik, Kindergarten & Rumah

Lama tak update pasal bibik kan? Sedar tak sedar dah nak 2 tahun bibik radio bergerak nie keje dengan kitorang. Bulan 11 nie dah nak habis kontrak dah pun. I forgot to mention in the previous entries, bibik merupakan salah satu penyumbang kepada masalah negara semasa proses kami transfer ke KL. 
Tatau apa masalah, bila pindah KL, dia plak yang lelebih culture shock and di saat kami tengah kalut dengan macam2 perkara, dia tak memudahkan keadaan pun, lagi tambah pening kepala. 1st, rumah kami di Miri memanglah dah lengkap semua benda, bilik dia pun siap perabot and aircond. Bila pindah rumah sewa nie, seme bende dah downgrade. Nampak dia sangat tak selesa di rumah sewa. Ape kes ntah, kitorang yang majikan ni redha je, dia plak nak uncomfortable lebih2.
Mungkin salah satu faktor ialah layout rumah sewa nie. Kalau kat Miri semua section ade partition yang berdinding and berpintu. Kat rumah sewa nie open space dari ruang tamu sampai ke dapur. So dia buat apa2 je kitorang boleh nampak teru…

I Love Dr Suhaiza

Isnin lepas pegi Gleneagles buat postnatal checkup. Kedatangan saya disambut dengan 1 soklan yang sama dari different staff "Tak bawak baby ke?" Huhu... Isnin tue Irfan nye offday terapi. So bila nak kuar gi spital, kalut dia nak ikut so terpaksala bawak Irfan instead of Airis.
Dr Suhaiza plak ceria cam biasa. She asked about the baby too. "Alaaa sampai hati you Engku tak bawak baby, I nak tengok besar mana dah dia now" Haha! And dia mintak nak tengok gambar Airis "Ada tak simpan gambar baby dalam handphone" And when I showed her the pic, Dr Suhaiza was so excited tahap kiss2 skrin henfon and showed the pic to her staff. LOL! Her personal touch with the patient adalah sangat best. See, sebab tue la sanggup tunggu dia balik dari Johor instead of ganti gynae lain. Huhu...
Pastu Dr Suhaiza check jahitan operate. Katenye cantik, pandai saya jaga katanya. Hihi... Kesimpulannya semua okay alhamdulillah. Dr Suhaiza said I'm her best patient this year and sh…

Nak Berapa Anak?

Dulu masa awal2 kawen, pernah tanye hasben nak berapa orang anak. Kata husband nak 7. Paler otak la kan kalo sampai 7. Hahaha! So nego2 berjaya buat kesimpulan kami nak 4 anak jer. Irfan and Arman lahir di Miri. Since rumah kami cuma 3-5 minutes away dari opis saya, urusan anak-anak memang saya yang banyak handle. Hantar amek sekolah, balik umah if ade emergency pape, etc. Mostly saya yang buat semua tue. Sebab hasben keje kat town, jauh sket. So dia kuar umah paling awal and balik paling lambat.

Bila Arman lahir, mestilah awal2 kene focus kat newborn. So, Irfan saya serahkan pada hasben untuk handle. Taula kan perangai Irfan dulu macam mana, lepas beranak kalut cari orang jaga sebab family sendiri tak mampu nak jaga and kawal dia. So memang hasben yang banyak handle Irfan. Masa tue baru hasben start rasa susah payah jaga anak autistic.

And bila pindah KL and pregnant serentak, lagi lah Irfan tue hasben yang banyak kene handle. Dia yang paling banyak uruskan bab terapi Irfan. Akhirnya…

Confinement Baby No. 3

Image
Hari entry ini ditulis, baby Airis Qarmila dah 16 hari usianya. Syukur alhamdulillah masih dikurniakan kekuatan untuk handle 3 anak time berpantang nie. My mom datang ke KL sehari selepas saya bersalin sebab tak expect emergency ceaserian kan. And dapat stay a few days je sebab nak kene balik Besut uruskan wedding adik saya. Husband plak memang asyik outstation, nie pun tengah kat Labuan for 3 days. Nasib baiklah ade maid untuk bersih rumah and jaga Irfan and Arman. And nasib baiklah ada Tesco online kalau barang dapur habis, order online je diorang anta depan pintu rumah. Thanks to my friends Ira and Fiza untuk info nie. Huhu..
Baby Airis memang saya uruskan 100% since keluar hospital. Sejak my mom balik kampung pun, urusan pantang and makan minum saya uruskan sendiri. Siap masak untuk husband and anak2 lagi time energy tengah ada. Time penat terpaksalah husband tapau kat luar. Sorry yer bang. Huhu...
Airis plak alhamdulillah sihat walafiat and tak meragam sangat. Cuma, Airis kan pr…

Airis Qarmila

Image
Introducing our new little princess - Airis Qarmila bt Mohd Zakuan. Lahir pada 25 May 2014. Pada hari entry ini ditulis, umur baby Airis dah masuk 9 hari. Sementara masih fresh, nak update pasal kisah kelahiran puteri nie dulu. 
Kehadiran Airis adalah sangat unexpected, di saat mama di puncak ujian yang sangat besar - abang Irfan memerlukan intensive daily therapy, papa memerlukan weekly treatment, mama baru nak familiarize dengan tempat keje baru, baru nak adapt dengan life kat KL, etc. (sila refer entry sebelum ini). Mama usung kamu ke mana-mana untuk hadapi semua tue.
Mama tak sempat nak pikir pasal kamu langsung. Tapi bila scan nampak gender baby girl, ada sedikit kagembiraan di situ. Mungkin Allah berikan kamu pada mama sebagai pengganti Fiona. Kamu hadir hanya beberapa bulan selepas Fiona pergi. 
None of my pregnancies went well, termasuk masa  mengandungkan kamu Airis. Alahan pregnant sampai 5 bulan adalah perkara normal. Usia 7 bulan kandungan, mama disahkan kene GDM lagi. So…

Update 3-in-1

Astaghfirullah! Last update bulan December tahun lepas rupenya. Hahahaha! Sorry my dear blog, life has been treating me so tough. Nak update kamu dah takde dalam priority list langsung. And to all readers, you can always get my updates via my Facebook k. Yang tue rajin plak I meng-update. Kuang kuang....
Okeh, mari recall balik sejarah hidup yang dah berlaku sepanjang tak update. Start dari July tahun lepas, hidup adelah sangat super busy. Irfan dah officially diagnosed ade Autism. Kami buat personal arrangement dengan child psychiatrist kat UM untuk assessment. Mungkin nak dijadikan rezeki, biasanya mana2 assessment memang kene Q panjang giler, tapi kes Irfan nie, doktor arrange sendiri dengan staff suruh potong line, so kitorang tak perlu Q lama. Ermm rasanya tak Q pun. Hahaha! 
It was a very sad day after the assessment. Termenung kami laki bini sambil renung jer Irfan dok lari bertempiaran kat airport. Entahlah, perasaan yang bercampur baur tak terluah. Irfan was diagnosed as mod…