Kisah My 3rd Maid

Bila tengok balik checklist, baru perasan ade hutang entry pasal maid yang belum update. Ohhhh sebenarnya sangat banyak lagi mende yang nak update. Too many things happened to me recently. Saye harap saya akan masih mampu ingat untuk ingat and update kat sini. 

Btw, I'm in KL now for a 3 day meeting. I should use this opportunity to update this haunted blog. Ok jom sambung cerita pasal maid. This is my 3rd maid. Tak plan nak amek pun selepas kes my 2nd maid balik raya terus tak balik sini semula, as expected but don't care sebab if dia tak balik pun kami akan pecat dia jugak sebab prestasi sangat super teruk. Eii tolongla jangan lantik saya jadi boss syarikat. Kang kalau saye tak puas hati saya pecat sumer orang. Bahahaha!

Ok, a few months sebelum Arman lahir and after our 2nd maid lari, kami dah susun plan kehidupan tanpa maid yang dah cukup bagus. We managed to find a good babysitter yang sanggup jaga Irfan and Arman lepas saya habis pantang. And we managed to find a cleaner who can come to clean our house twice a week. And sangat puas hati dengan kualiti dia cuci rumah, meet my expectation sangat2.

But then bila Arman lahir, kehidupan tak semudah yang dijangka. Irfan is an autistic kid with ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Rumah yang amek masa berjam2 untuk kemas dia boleh lingkupkan dalam masa 10 minit jer. Masa pantang beranakkan Irfan, saya ada maid and mak untuk tengokkan saya. Tapi now bila ada Irfan yang hyper tu plus a new baby and without maid, my mom tak mampu perform seperti dulu. Nak tinggal pegi kedai sekejap pun my mom tak berani nak jaga Irfan. 

Since sangat berserabut tengok rumah bersepah and jaga dua anak masa pantang and makan minum agak terabai masa pantang, I've made a very quick decision to get a maid again. Bila sangat desperate, saya sanggup amek dari ejen KL yang kos ejen adalah doubled dari kos ejen di Miri. We spent almost RM10K untuk dapatkan maid tue termasuk kos ejen, kos flight, medical checkup and working permit. I only did a simple interview via telephone call and mintak ejen MMS gambar bibik. 

Ini bibik paling tua kitorang pernah amek. Now umur dia 39 tahun. Saya sebenarnya taknak tua sangat sebab bibik saya perlu ada energy untuk handle Irfan. Tapi since nie jer choice yang ada masa tue, saya redha je amek. Ok, 1st few weeks this bibik kat rumah, our impression was, jom pecat dia bang. Hahahahaha T_T

Ini adalah kerana bibik nie sangat banyakkkkk muluuuutttttttttt. Cakap tak berenti sampai saya nyaris migrain masa dalam pantang tue. Dia akan report balik seme keje dia and reason kenapa dia buat keje tue. Every single task ok. Contoh, "Buk, tadi bibik bersihkan lantai luar, sebab kalau tak bersih nanti Irfan pijak2, kotor nanti masuk rumah. Bila dah bersih baru seronok dapat lari2 atas lantai tue. Tadi debunya sampai banyak gini buk, sekarang sudah licin bla2..."

Hoiiihh! Ko cakap cuci lantai je pun I dah ok tau tak. Takyahla buat statement 5 perenggan. Dahla I ada masalah tak suke dengar bahasa Indon Jawa. Orang Jawa nie suara dia kuat dan kasar nadanya di telinga saya. Both me and my husband sampai tahap dah serabut otak dengar suara dia cam bunyi lalat sekampung. 

Pastu sangat super jujur. Penah dia direct je cakap "Ibu kencing manis pun gemok kan? Saudara bibik kalau kencing manis kurus jer" Hoihhh berani ko cakap aku gemok?

Kalau ajak dia tengok TV sama2, suara dia buat ulasan akan lagi kuat dari TV. Pastu buat ulasan tiap 2 minit sampai rasa nak sumbat jer remote control dalam mulut. Hissss!! 

Pastu kadang2 time saya tengah borak dengan hasben kat ruang tamu, tetibe bunyi makcik Jawa tue menyampuk dari dapur. Contoh, bila saya tanya hasben ade nampak tak henfon saya, tetibe dia kat dapo yang jawab "Bibik letak atas tangga. Tadi Irfan main. Dibantingnya banyak kali. Sayang barang mahal, bibik simpan di tempat tinggi2 biar Irfan tak dapat amek.." Hoiiihhh dahla ko menyampuk, panjang plak tue! Hissssss!

Trust me, my husband pun agree nak mintak ejen tukar maid baru masa tue. Just sebab mulut dia jer. Tapi sebbek la mama and in laws berjaya brainwash kami. Diorang monitor keje bibik tue and the way dia jaga anak. The best so far. I admit that. The flaw cuma kat part mulut sahaja. And now dah 11 bulan dia bersama kami. My previous maid semua bertahan tak sampai setahun pun.

And honestly, kami dah start sayang pada bibik nie. Pandai dia jaga rumah kami. Pandai dia jaga anak2 kami. Sabar sangat dia dengan Irfan. Kalau kitorang marah2 Irfan, dia akan tarik Irfan bawak masuk bilik untuk pujuk atau dukung bawak jalan2. Arman pun sangat rapat dengan bibik. 

Bibik kami nie orang susah. Kat Indon sana, sumber air dia dari sungai saja. Berak pun dalam sungai. So memang dia datang sini untuk cari duit and dia kerja betul2 untuk duit tue. Setakat 11 bulan keje nie, baru RM100 je kot yang dia pegang sendiri, yang lain seme suruh kami hantar pada family dia kat kampung. Dulu dia kerja di ladang, kerja teruk bawah panas. Now kami siap pasang aircond lagi bilik dia ok. 

Hasben memang sangat banyak travel this year. So nak taknak dialah suami no 2 saya kat rumah nie. Time saya sakit, dialah tukang masak, babysitter and cleaner saya tatkala hasben tengah takde. So like what my mom said, manusia tak perfect, inikan maid Jawa. Hahaha! So sabar jela dengan mulut dia sebab mende2 lain dia adalah sangat okay. Bila dah 11 bulan dengar suara lalat dia tu, adelah kadang2 saya tak sedar pun dia cakap apa. Rasa cam bunyi kipas jer. Hahahaha! Hadoii laa...




So inilah bibik saya. Masa nie ada ular masuk rumah kami masa hasben tengah travel. Tak sempat dia pakai tudung. Saya doakan dia selalu sihat untuk terus berkhidmat untuk kami sekeluarga. She's old and selalu gak sakit2 urat. So dia memang dapat bekalan supplement Shaklee percuma tiap bulan dari saya. And saya doakan dia mampu kekalkan kesabaran dia untuk menjaga Irfan. I only trust her to look after Irfan bila saya atau hasben takde. But yes, maid is still maid. You don't have to remind me. The border is still there.

Eh dah habis semua hutang lapuk entry. Oh Allah, please grant me the opportunity to update more.. Haha!

19 comments:

Unknown October 27, 2013 at 9:26 AM  

salam..

saya seorang guru wanita age 36 thn dan inginkan seorang bebi girl untuk dijadikan anak saya. saya sgt inginkan bebi untuk melengkapkan hidup saya. please... kalau ada yang ikhlas nak berikan tak kira taraf saya sudi menerimanya. saya berbesar hati jika ada yang nak berikan pada tahun 2014. jangan risau saya dan suami tidak akan mempersiakan bebi ini. hubungi saya 014 3073302.

Khadeejah Hasmad November 11, 2013 at 8:14 AM  

Wah dedua dia dokong skali :D

shida khairy February 10, 2014 at 2:45 AM  

saya sedang mencari anak angkat...
saya dah berkhawin 3 tahun tanpa anak...sy suri rumah....n sy minta jasa baik...kalau ade nk bg baby..sila hubungi saya...tetapi kalau mahal sangat sy pun xmampu...harap dapat membantu...01124294828..shida

Anonymous February 10, 2014 at 2:48 AM  

09-02-2014
saya sedang mencari baby...
harap dapat membantu...
teringin sangat nak baby..
saya duduk diperak....01124294828...shida...
minta jasa baik anda..

Anonymous June 9, 2014 at 5:09 PM  

Sy nak serahkan baby. Due 26/6/2014. Baby dh scan sihat alhamdulillah. Kalau boleh sy nak mntk tanggung kos klahiran ubatan nak bersalin. Dan niat ikhlas trima dan jaga dgn baik. Hubungi sy 0164805669

Anonymous June 13, 2014 at 2:11 AM  

Saya mencari baby x kire boy or girl utk d jadikan anak angkat....kami akan menjaganya sepenuh kasih sayang dan allah je yg tau keikhlasan kami utk mengambil anak angkat..semoga ada rezeki kami d tahun ini..amin ....sesiapa yang ingin memberi anak anugerah pls sms 011 1774 1743

Pelangi Senja June 15, 2014 at 4:55 PM  

salam..sy dan suami dah berkahwin 5 tahun tp belum mempunyai anak..kami mencari baby yg baru lahir/dlm kandungan drpd keluarga yang kurang berkemampuan untuk dijadikan anak angkat..tak kisan baby boy/girl..saya dan suami berasal dr perak tapi sekarang menetap di air itam,pulau pinang..sesiapa yang ikhlas menyerahkn anaknya kepada kami boleh hubungi/sms/whatsapp sy 016-5916807

Pelangi Senja June 15, 2014 at 5:02 PM  
This comment has been removed by the author.
Anonymous July 30, 2014 at 12:32 PM  

ara..

assalamualaikum..saya ara dan berkerja sebagai nurse..saya nak cari seorang bayi untuk dijadikan sebagai anak angkat..insyaAllah saya akan jaga seperti anak saya sendiri.. ni num saya..0195288854..

awien January 21, 2015 at 10:05 AM  

assalam...sy mencari anak angkat x kisah boy or girl..

plz call 0122782874

Annurrafian Collections February 4, 2015 at 10:19 AM  

salam...kepada yang ada maklumat tentang baby sila maklumkan pada saya 0162497621

Annurrafian Collections February 4, 2015 at 10:19 AM  

salam kepada yang ada maklumat ttg baby sila maklumkan pada saya 0162497621

Anonymous December 7, 2015 at 2:19 PM  

as salam.. sy mencari anak angkat yg bru lahir.. brg bby dh ada.. x ksh jantina n taraf.. watsapp sy 0143996083

afida pathi December 7, 2015 at 2:23 PM  

as salam.. sy mencari anak angkat bby yg bru lahir.. x ksh jantina n taraf.. brg bby dh ada.. watsapp sy 0143996083..

afida pathi December 7, 2015 at 2:24 PM  

as salam.. sy mencari anak angkat bby yg bru lahir.. x ksh jantina n taraf.. brg bby dh ada.. watsapp sy 0143996083..

everything4tikati December 28, 2015 at 8:49 PM  

Asalamualaikum...boleh cuba solat dhuha 4 rakaat.. dan tiap hari baca yassin..pada yassin ada 7 mubin di akhir ayat. Berhenti pada mubin dan minta hajat di hati..in shaa ALLAH akan diperkenankan.

hamba ALLAH January 11, 2016 at 8:52 PM  

assalam...sya mencari anak angkat...sya sudah berkahwin boleh hubungi akk iz 0186660754

Anonymous February 26, 2016 at 2:29 PM  

Assalamualaikum
Sy sdg mnci ank angkt..ade ssiape yg iklas nk bgi bby pd sy utk d jdikn ank angkt sy? Sy tak ksh laki tau ppuan..sy iklas..klu ade yg iklas nk bgi bby pd sy boleh wassap atau cll 0178828610..trima ksih..

azlie ali July 10, 2016 at 3:49 PM  

As Salam.. Saya azli, seorang guru, lokasi Perak. Kami suami isteri ingin mencari anak angkat jantina perempuan berumur 1-5 tahun. Boleh wass app saya, 011-52841565 atau sms 019-5037452

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.