Sesungguhnya Saya Stress

I'm currently not in a good condition, physically, mentally and emotionally. If you're as one of the friends in my Facebook, you'll get a a rough idea on my life progress at the moment.

To make it short,  Irfan had been pre-diagnosed as having ADHD/Asperger symptoms. It is a part of the autism spectrum. So kene pegi banyak checkups and sadly all of them are in KL. Tapi kami akan cuba habiskan di Miri dulu. We've started engaging a child specialist from a local GH here. Tak larat nak list down semua effort yang kitorang buat untuk Irfan. Yang larat cakap ialah semua tua adalah sangat time consuming and sangat memenatkan.

Recently plak, Irfan dah disahkan ade gangguang makhluk halus jugak. Since kecik ok. So penat lagi mengangkut budak tu pegi jumpe macam2 ustaz. Alhamdulillah so far bende tue dah takde and Irfan shows a significant improvement in his behaviour. But as what the ustaz said cakap2 jin nie jangan percaya. They may come back lebih2 lagi dari kecik membesar dengan Irfan.

And cam biasalah. As expected, partner keje tak pernah lekat. Now dah kene tarik balik di kala keje tengah belambak. Penat dah bertahun2 penat untuk bende sama. Cam takde improvement keje. Ade terpikir nak mintak tukar position tapi dengan keadaan hidup yang tak stabil now rasa cam tak mampu nak struggle belajar bende baru balik. 

And banyak lagi bende lain yang buat saya serabut seperti nape ntah ramai btul ingat saya ni keje cop duit. Saya tau nie mungkin ujian untuk harta. Harta yang kita ada bukan milik kita. Milik Allah. Bila orang memerlukan kite kene tolong.  Tapi kalau dah banyak sangat sekaligus, saya sebagai manusia biasa akan bengang jugak. Pinjam senang nak bayar kemain liat.

Ahh dahlah lagi banyak bebel lagi banyak stress. So this blog will not be updated sampai saya mampu bertenang. Haha! Selamat berpuasa semua!

5 comments:

Anonymous July 15, 2013 at 12:38 PM  

assalam akak..

dah lama saya baca blog akak as silent reader..jgn kecik hati ya bila sy ckp ni.. dr awal lagi sy nmpk IRFAN ada symptom Autisme.. kawan saya ada jugak sorang anak dia..mild autism.. saya suggest akak join group autisme malaysia di Facebook.. boleh la kongsi2 ilmu dalam mendidik anak syurga akak agar boleh lebih berdikari dan mudah dibimbing.. try la ya..sy pon jenguk jugak page tu dok tgk paretns sharing about their syurga kids..semoga Allah kuatkan hati akak dan berjaya mendidik IRFAN menjadi anak yg terbaik..InsyaAllah..

Neesa

Anonymous July 18, 2013 at 2:02 AM  

Kak kunaz,hope allah bg yang terbaik untk akak,, lbh2 lagi untk irfan.. Sy ad 1stdnt yg autism.. Kene bg 200% perhtian..memang agak menuntut pngrbnan.. Memg lambt, tp insyaallah, ad kesan positv nanti..

tenku butang July 18, 2013 at 10:58 AM  

hai.. salam kenal,
follower no.68
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

Anonymous July 18, 2013 at 8:19 PM  

Terapi ayat Al-Quran
Selain kita boleh membaca doa ringkas seperti audzhu billahi minas syaitan nirrajim apabila kita berdepan dengan situasi anak autisme yang tantrum, Surah Taha antara surah yang terbaik untuk melembutkan hati si manja autisme kita.
Amalkan bacaan surah itu dari ayat 1 hingga 5 dan bisikkannya ke telinga sambil diusap ubun-ubun kelapa mereka semasa tidur. Boleh juga dibacakan surah itu hingga habis dan diberikan mereka minum atau dibuat susu. Sedangkan Sayyidina Umar Al-Khattab yang digeruni dengan wajah yang garang tersentuh hatinya tatkala mendengar alunan surah ini dibacakan. Inikan pula anak kita yang dikasihi.
Setiap penyakit pasti ada ubatnya kecuali mati. Dan bagi saya selain bantuan ubat-ubatan dan bantuan pakar dan guru yang mahir dalam menangani anak autisme ini, perkara yang paling penting ialah keyakinan kita. Adakah kita betul-betul yakin dengan apa yang kita lakukan itu mampu menyembuhkan anak autisme kita.

Anonymous August 13, 2013 at 6:31 PM  

just to share..i have cousin..her son also got autisme & her mother just noticed when her son berumur 2 years old..where he cant speak & too hyperactive & no eye contact...now he is 4 years old..her mom always use english language to communicate with her son instead of bahasa malaysia..the reason is english words are more simple..now anak dia dh bleh bcakap eventho x byk tp everyday ade improvement in communcation..perkembangan anak die ms baby just normal like other babies but ade 1 bende yg anak die skip..which is anak die x merangkak..duduk terus bleh bjln..

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.