Zarf Wajdan - Anak Susuan Saya

1. Maid
2. Susu Formula 
3. Pengalaman Pantang Anak No.2 
4. Anak Angkat
5. Implanon 
6. Anak Susuan
7. Pil Perancang 

Hutang entry saya masih ada 2. So harini nak langsaikan satu hutang, iaitu tentang anak susuan. Ok, satu fakta lucu tentang pengalaman saye pakai implanon ialah, naluri keibuan adelah mencanak2 tinggi. Seriously, kawan2 pam saya pun perasan. And masa saya agree nak ambil anak angkat tue pun adelah masa saya tengah pakai implanon gak. Haha!

So disebabkan aura keibuan adelah sangat kuat, tetibe saya juga mempunyai perasaan nak ada sorang anak susuan. Perasaan tu lagi kuat bile Arman nie tak minum susu frozen EBM saya. 100 oz lebih okay saya prepare frozen EBM sebelum masuk keje. Pastu susu fresh pun asyik banyak lebih tiap hari sebab Arman nie agak banyak tido la siang hari. So stok susu saya memang banyak. Ramai yang suruh saya cari anak susuan untuk kasi frozen EBM yang Arman tak minum tue. Memang nak, tapi tatau nak cari cemana. Masa tue tatau lagi kewujudan page HM4HB kat Facebook. Huhu...

Tetibe one day di bilik pam, saya telah dirisik oleh seorang ahli pam yang tengah cari ibu susuan untuk anak dia sebab milk production dia makin merudum, lebih2 lagi bila dia ter-accidently terpregnant anak no.2 plak. Haha. Owh saya rasa macam nak menangis on the spot sebab sangat terharu. 

Tahukah anda. Saye pun baru tau. Haha. Meh nak cite. Kalo wife korang tak dapat or tak mampu nak breastfeed anak, adelah tanggungjawab suami untuk cari ibu susuan untuk anak itu? Tapi zaman sekarang macam dah kurang applicable sebab susu formula bersepah2, kat kedai runcit dekat rumah pun boleh dapat. Lalu saye adelah amat respect buat pasangan yang masih mengamalkan cari ibu susuan demi nak kasi anak2 kasi minum khasiat susu ibu.

Syarat anak susuan senang jer, kene minum sampai 5 kali kenyang and umur baby tue mesti less than 2 years masa tue. And bila dah cukup syarat tue, anak susuan boleh dikatakan dah macam anak sendiri dah dari segi aurat dan hukum kawen. 



So, inilah anak susuan saya. Namanya Zarf Wajdan bin Ziqrullah. Lahir pada 24 Sept 2012. Kire tua 2 bulan jer dari Irfan. Owhh dah ade 3 orang anak rupenye saya. Best dapat anak takyah pregnant and beranak. Haha! After supplying the EBM to Zarf for months, nie baru berpeluang untuk jumpe and peluk2 dia. Hebatnye kuasa susu ibu nie. Both of us rasa sangat attached k.

Alhamdulillah, masih ada rezeki untuk fully breastfeed Arman at the same time supply susu untuk anak susuan jugak. I don't expect my supply could last until 2 years (iskkk teruknye awal2 dah low expectation haha) tapi mana rezeki yang ada nie saya akan share untuk 2 orang budak comel nie. Irfan dulu pun sempat sampai 15 bulan jer. Tapi saya tetap syukur untuk rezeki 15 bulan itu. Huhu...


Hai Kunaz Blogspot

It's been a while. Yes... Like I said it's the busiest time of the year - the WPB exercise. Working for 2 departments are quite tiring. And masa musim WPB nie la tetibe driver Irfan ade hal where I have to fetch him pegi and balik sekolah. Sangat kelam kabut and penat.

But the good news is, I already submitted all the required paperwork. Legaaaaa dah dapat meet seme dateline. Hopefully lepas nie I will manage to spend some time to update this silent blog.

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.