Pil Perancang Cerazette

1. Maid

2. Susu Formula 
3. Pengalaman Pantang Anak No.2 
4. Anak Angkat
5. Implanon 
6. Anak Susuan
7. Pil Perancang 


Sejak mencabut implanon haritu, saya adalah on birth control pills until today. Risau jugak memula sebab takut tak serasi lagi tapi so far masalah2 yang mengganggu saya masa pakai implanon rasa cam dah takde. Berat badan pun takde naik2 dah tapi saya masih selalu tanye kawan2 suh notify if saya nampak kembang. Sebab pil2 hormon nie boleh mengembangkan badan gak walopun berat badan tak naik. Honestly, saya rasa saya agak bloated lately tapi still manageable. So sesape kalo nampak saya cam terkembang sket sile trigger awal2 k. Diri sendiri payah nak sedar, asek perasan cun jek. Bahaha!

Sebelum tue nak gak cite pasal implanon. Haritu ade miting kat hotel dengan orang2 KL. Masa tengah pam2 kat surau hotel ade la borak2 gak pasal birth control nie. Rupe2nya orang kat KL tue memang ramai yang ade prob macam saya lepas pakai implanon, especially bab depression tue. Asek rasa nak marah2 and telan orang jer. Huhu...

Ok, berkenaan pil perancang nie, daripada soal selidik saya dengan kawan2 yang pakai, 2 brands yang paling famous  orang banyak pakai ialah Yasmin and Noriday. Yasmin femes sebab dia leh cantikkan kulit gak. Noriday femes sebab sesuai untuk yang breastfeed. 

Bila mintak consultation Dr Lee, dia suggest Cerazette. Noriday tu katenye sama tua dengan umur dia. Cerazette nie antara yang paling latest and paling safe untuk breastfeeding mommies. Cerazette nie pun sesuai untuk orang2 yang ade migrain and obesity, dua2 saya ade tapi saye belom obese lagila, baru overweight. Haha! Harga dia dalam RM30 je untuk kegunaan sebulan.

Pastu kan kalau makan pil nie kelecahan dia adelah kene makan everyday timing yang sama. If terlambat a few hours nanti dah tak berkesan and leh jadi pil kesuburan pulak. Tapi Cerazette nie, if terlupa makan, gap dia adalah 12 jam korang masih protected. Macam Noriday, gap dia 3 jam je. If lepas 3 jam terlupa makan, good luck lah yer. Hahaha!

Oh yes yess! Tinggal hutang 3 entry je lagi! Haha!


5 comments:

chicA March 13, 2013 at 12:44 PM  

Napa x try alat dlm rahim @ IUCD? X pyh risau sal hormon

Anonymous October 8, 2013 at 8:29 AM  

sis...nak tnya cm mane nk start mkn pil nie yek...b4 period or after period...TQ ;-)

Anonymous January 8, 2015 at 2:27 PM  

Brpa biji stu pek tu ??

Anonymous April 8, 2015 at 9:08 AM  

Iucd nk kne pasang bnda dlm bdn. Ramai yg kate xslesa n xsedap bila bersama suami.

faezah ezaham September 24, 2015 at 11:51 AM  

Sis,slepas pngambilan cerazette adakah susu bdan mash lg berkhasiat untk ank lg.sye beastfeed cmpur susu formula..mhon penjelasan

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.