Pengalaman Pantang Anak No.2

1. Maid
2. Susu Formula

3. Pengalaman Pantang Anak No.2
4. Anak Angkat
5. Implanon
6. Anak Susuan
7. Pil Perancang

Tatau nak marah kat sape, checklist update blog asek bertambah. Haha! Ok harini nak sambung tajuk pengalaman berpantang anak no.2 yakni encik Arman Aqasha. Now both anak tengah demam selsema, so sementara diorang tengah tido, mari update super laju.

Ok, boleh refer balik entry ini di mana semasa anak pertama saya telah nyaris mengalami postnatal depression. So bila 2nd child nie, saya refer balik checklist2 yang memungkinkan saya stress masa pantang and bernekad untuk mencegahnya dari berulang.

  1. Dulu ade masalah jeles dengan bibik (apentah problem saye masa pantang nih haha!). Pantang tengok bibik pegang Irfan, cam nak sound heyy jangan sentuh anak aku. Wahaha! So 2nd child faktor nie dah tiada sebab memang takde bibik pun masa tue. Bibik muda itu telah lari dari rumah a few months sebelum saya beranak
  2. Masalah asyik demam time pantang. Thanks to Shaklee sebab 2nd time berpantang nie memang tak demam langsung. Sangat super sihat walafiat. Syukur alhamdulillah
  3. Masalah tak cukup makan and asyik kelaparan sebab cam pantang makan adelah sangat ketat, especially bila mama balik and MIL datang. MIL memang jenis yang takde pantang, so dia masak je seme bende. Saye macam takley nak convert immediately dari pantang makan ke trus tak pantang, so saya banyak berlapar dulu. Now hamek ko, tak pantang makan langsung maka tak stress dah bab makan. Hahaha!
  4. Dulu stress sebab abih pantang je terus kene keje department baru dengan bos baru. So dalam pantang dok asek pikir pasal keje je. Now takde dah mende tue. Babai keje opis. Saya rest 2 bulan! Hehe...
  5. Dulu ade masalah susu badan tak berapa nak banyak so sangat struggle buat stok EBM nak masuk keje. Now slow and steady je buat stok and alhamdulillah sempat hit target 100 oz sebelum masuk keje
  6. Anak ke-2 tak banyak ragam and masalah sangat. Syukur sangat doa saya makbul. Pernah berdoa, walaupun anak ke 2 saya harapkan kuar girl, tapi saya kemudiannye tak kesah janji senang jage. Irfan dulu start umur sebulan memang tak pernah berhenti nangis sampai umur dia 2 tahun lebih. Irfan membesar dalam kete je, asek kene bawak naik kete tiap malam untuk tidokan dia. Masa tido jelah dia nak stop nangis pun, tue pun bape jam sari je Irfan tido. 
  7. Dulu ade masalah asyik rasa sunyi dok rumah jage anak. Biasalah orang pantang nie pelik2 sket emosi. Now memang tak sempat nak sunyi. Belum abih pantang dah berjalan merata2 pegi mekap pengantin. Bahaha!
  8. Dulu tak berpantang dengan sempurna, tak panggil makcik urut pun. Now saya panggil datang urut hari2 selama seminggu. Alhamdulillah rasa segar sket badan. Saya juga sempat nak mandi herba, makan jamu, berbengkung, etc. Memang sangat rasa sihat bila dapat berpantang dengan betul.
  9.  
Kesimpulannya pantang kalini memang menggembirakan. Owh memula tue adela stress kat 1 bende jer. Dulu masa anak 1st mama sangat menjaga makan minum saya semasa pantang. Dia memang masak asing untuk saye and husband. Mungkin sebab masa tue saya tengah ade maid, so keje mama ialah masak jer. 2nd child nie, masa beranak tengah takde maid. Mama was trying to ease my burden dengan tolong buat kerja rumah so tugasnye sebagai tukang masak cam distracted sket sebab dah penat buat keje rumah. Memang kadang2 mama tertido je lupa masak untuk saya.

Tapi as I said, tema berpantang kali nie tamau stress so saya mengambil kesempatan itu untuk makan apa sahaja yang saya rasa nak makan. Saya siap masakkan dinner untuk husband lagi. Owh, lupe pula mahu cerita. Hari 1st balik rumah lepas beranak, nesting instinct saya masih belum hilang. Saye stay up malam itu okay untuk kemas rumah. Hari ke-7 tue memang dah gotong royong buat makan2 sempena cukur jambul Arman. Alhamdulillah sangat dikurniakan kekuatan fizikal untuk bergerak aktif sepanjang pantang nie. And bisnes pun berjalan lancar masa tengah pantang.

And saya perasan saya makin sihat bila tak berpantang ketat sangat. Mungkin bila pantang ketat sangat kite jadi stress lalu susu pun tak keluar. Makan tak cukup masa pantang lalu rasa lemah badan. So saya rasa next baby pun saya tamau la pantang2 sangat yang sampai stress jiwa raga. You need energy to take care of your baby, so makan kene cukup. Tapi janganla sampai dok gi bantai fast food hari2, berpada2 lah. And if nak bergerak aktif pun janganlah sampai tahap gi lompat galah. Ikut sekadar kemampuan, tapi janganlah manjakan sangat terbaring terbongkang mengharapkan belaian orang sekelililing. Huhu... So, sekian kisah pantang saya yang menggembirakan.

0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.