Anak Angkat Part 2

Ok mari sambung.  Dipendekkan cerita, baby girl tue dah ade 2 orang yang berminat nak amek. Saye adelah orang ke-3 yang bertanya. Pada mulanya, keadaan adalah seperti saya yang akan kene reject awal2 tapi saya tak kesah. Yelah saya bukan tahap desperate lagi, dah ade 2 anak dah pun, cumanya cam saya cakap if ade orang offer baby saya nak amek.

Sabtu 23 Feb haritu adalah birthday saya. Jumaat malam tue saya ade cakap macam nie kat husband "Saya dah let go dah baby tue. Taknak fikir dah. Tapi kalau ada rezeki tetibe dapat kat kita baby tue, kita accept je k?" And husband pun cakap ok. Tetiba esok tu Sabtu which is on my birthday, mak baby SMS saya cakap dia decide nak kasi baby tue kat kitorang.

So Sabtu tue kitorang aturkan pertemuan dengan keluarga baby. Bile dah tau semua cerita detail, both of us rasa berat nak amek baby tue. It's a complicated situation yang mana kalau kitorang amek baby tue, banyak risiko yang mungkin kami hadapi termasuklah to risk our lives. Tak perlulah saya cerita detail di sini sebab keluarga baby tue sekarang dah macam keluarga kami sendiri dan biarlah kami jer yang tahu kisah ini.

It was an unwanted pregnancy yang perlu dirahsiakan pada certain pihak. Ibu baby macam dah tahap merayu suruh amek baby tue, kalau tak mungkin baby tue end up terpaksa digugurkan. BTW, baby adalah non-muslim. Bila mintak nasihat ustaz, ustaz recommend amek sebab if kami amek, kami dah berjaya selamatkan dia dari digugurkan and dah berjaya islamkan baby tue. 

Seriusly, saya sangat stress dok pikir pasal nie. Saya memang tak boleh decide langsung. Memang totally 50-50. Ingat yang ustaz cakap tue, memang rasa nak amek. Ingat baby girl, memang nak amek. Tapi bile ingat semua risks yang akan kami hadapi, sangat takut nak amek. Adelah few ofismate tau pasal nie. Diorang pun sama. If diorang kat tempat saya, seriusly tatau nak decide. Memang agak complicated.

So, buatlah solat istikharah. Tahukah anda ini adalah solat istikharah kedua dalam hidup saya? 1st masa mintak petunjuk nak pilih calon suami yang kini dah jadi suami saya. Betapa saya sangat tak mampu nak decide, memang kene mintak guidance dari Allah. Doa saya simple jer, kalau baby itu baik untuk kami dan semua orang, bukalah pintu hati suami saya untuk accept baby tue. Lepas solat istikharah memang lega dan tenang tahap baru lepas meneran beranak 8 anak sekaligus. Maunye tak tenang kan sebab lepaskan tanggungjawab kat hasben suruh pikir. Hahaha!

Sebab hasben sebenarnya adalah 90% taknak amek baby tue. Saya 50%. Means kalau ikut percentage memang patutnye dah byebyebye dah kat baby tue. Tapi saya mintak tolong hasben buat istikharah sekali. Mintak petunjuk Allah. Malam tue hasben buat solat istikharah, esok tue tetibe hasben dah pegi pejabat daerah semua dah pegi amek borang anak angkat.  Means husband decide nak amek.

Walaupun hasben dah decide macam tue, hati saya masih tak tenang. Adelah a few ofismate yang rapat tau pasal nie. Tapi saya cuba sedaya upaya pujuk hati saya, kenapa nak pertikaikan petunjuk yang Allah dah kasi. Kenapa masih sangsi? Lepas tue saya decide memang taknak pikir pape dah except tunggu je baby tue lahir.

Hari demi hari tetibe start timbul rasa sayang pada baby tue. Tiap kali bawak mak baby pergi checkup, hati saya yang berbunga tengok baby gerak2 kat screen. And saya dah start beli baju pun kat baby tue. Due date baby sepatutnya bulan 5. Tapi malang tak berbau, baby lahir tak cukup bulan Jumaat lepas 15 March dan meninggal keesokannya. Saya akan ceritakan detailnya pada next entry. Maka, tamatlah hutang entry pasal anak angkat. Huhu...

2 comments:

abah adam April 16, 2013 at 7:40 AM  

tqvm kunaz sbb bagi peluang kami besarkan muhammad adam.......

Faridah Tangah May 15, 2013 at 2:31 AM  

Assalamualaikum . Sya faridah dari miri . Kalau ada info org nk bg bby bg tau sya . Sya dah 2 tahun kawen blum ada bby . Sya tringinsngat nk jd seorg ibu . 0148980093

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.