Anak Angkat Part 1

1. Maid
2. Susu Formula 
3. Pengalaman Pantang Anak No.2 
4. Anak Angkat
5. Implanon 
6. Anak Susuan
7. Pil Perancang


Sebenarnya bende lain yang saya nak ceritakan dalam entry anak angkat nie, tapi along the way terlalu banyak bende baru berlaku. Ade hikmah jugak lambat update blog kan? Ok, this entry is gonna be long and I will try my best to shorten it but will get the story delivered.

Ok, masa berpantang lepas lahirkan Arman dulu, tetibe saya di-offer seorang anak angkat oleh satu local family yang susah kat Miri nie. Family tue dah ramai anak and ada yang tak sekolah sebab tak mampu nak tanggung. Masa dapat offer tue, si ibu tengah pregnant dalam 6 bulan. Baby sebelum nie pun dia kasi orang jugak.

Perasaan masa tue adelah amat berbelah bahagi. Umur Arman baru sebulan masa tue, tapi ade gak perasaan nak amek. See, betapa saya rasa Arman sangat senang nak handle sampai boleh consider nak amek anak angkat. Haha! Sebab baby tue kan rezeki, nie orang nak kasi free2 tak payah pregnant ape, tingggg ade baby! Haha! Tapi ade jugak perasaan taknak amek bile pikir penatnye nak bangun malam menyusu and tidokan anak balik. Irfan pun masih bangun malam.

Diskas dengan hasben, dia cakap taknak amek sebab baby adelah baby boy. Saya dah ade 2 boy kan sekarang. Kalau baby girl maybe boleh consider sebab saya pun tengah breastfeed now so relationship dah macam anak sendiri. So since tak amek, si family mintak tolong carikan keluarga angkat untuk baby tue.

So proses mencari family angkat agak makan masa berminggu2. Ramai yang nak tapi tetibe ramai yang banyak halangan. Macam2 ragam yang kami lalui sepanjang proses carikan keluarga angkat untuk baby nie. Salah satunya ialah bila saya offer baby nie pada customer saya dari Brunei. Dia dah lama kawen tapi belum ade rezeki cahaya mata. Banyak produk untuk hamil dia beli dari saya. Dah beratus2 dia berhabis dekat produk. Bila saya offer baby kat dia tetibe banyak songeh plak.

Memangla family baby tak mintak pape dari family angkat, tapi saya cakap tolongla bagi sumbangan sket kat diorang. Diorang dah kasi baby free seketul kot. Si orang Brunei nie plak cakap, if nak kasi duit, dia boleh kasi maksimum RM500 jer. Tue pun lepas tue dia tanya, nie tak kire perdagangkan manusia ke? Isk isk isk... Saye nak marah pun ada. So reject.

BTW, harap korang jangan salah paham. Saya memang tak amek komisen sesen pun. Cumanya, alang2 saya diamanahkan cari keluarga angkat, kalau boleh saya taknak carik yang sebarang. Ade one time tu mak baby tue cam pelik nape saye sangat beria dok gi interview a few potential parents angkat untuk baby tue sedangkan dia ibu kandung baby tue tak kesah pun sape yang akan angkat anak dia nanti. Syarat dia cuma satu, sayang anak tue seperti sayang anak sendiri jer.

Sebenarnya saya dah jatuh sayang pada baby dalam perut tue the moment saya bawak mak baby tue pegi scan. Due date baby tue pun doctor estimate jatuh pada 23 Feb, iaitu birthday saya. Halangannya cuma husband tak setuju jer. Kata hasben, kalau tue baby girl, dia boleh consider. Nie dah ade 2 boys, Arman plak baru umur sebulan, nak tambah lagi sorang boy macam tak praktikal.

Dipendekkan cerita, saya kasi baby tue kat Carlos, ofismate yang suke buat saya darah tinggi kat ofis. Hahaha! They're a nice couple, good background, sumber kewangan yang kukuh untuk raise anak, etc. Wife dia dah 3 kali keguguran sebelum nie. So buatla arrangement untuk diorang sebab Carlos nie cam budak kecik nak kene ajar satu-satu. 

Dipendekkan cite lagi, baby tue lahir awal plak, 2 Feb. Masa tue Carlos kat KL. Mak baby call saya 4 kali rupenye masa sakit beranak tue, tapi malam2 saya memang silentkan fon sebab Arman senang terjaga. Subuh tue baru perasan, si mak baby tue dah terberanak rumah jiran dah tak sempat pegi hospital. Huhu...

Dipendekkan lagi cite yang tak pendek2 nie, bile tengok baby tue tetibe rasa menyesal tak amek baby tue. Rasa sayang sangat2 kat dia. Cakap kat mak baby boleh ke saya amek baby tue. Mak baby cakap boleehhh, dia memang nak sangat saya yang amek baby tue sebab dah selesa dengan saya. Tapi kalau saya amek memang frust menonggeng tahap bunuh dari la kot Carlos tue.  

Lalu saya pasrah je. Lepas tue saya berniat lepas nie kalau orang offer anak angkat lagi memang saya nak amek. Saya taknak ade perasaan menyesal macam tue lagi. Lagipun, best kot dapat baby takyah pregnant. Pregnant lah masalah terbesar saya. Saya tak berapa gemar pregnant tapi sangat suke baby. Huhu...

Paling dramatik di sini, hari baby tue lahir, hari yang sama wife Carlos tahu dia pregnant jugak. Rezeki berlipat ganda. Tahun sama dapat 2 baby sekaligus setelah bertahun2 mencuba dan asyik kehilangan. Tuhan itu Maha Adil kan... BTW, nama anak angkat Carlos itu adalah Muhammad Adam.

Dan lagi dramatik, lepas tue ade orang offer baby girl pada wife Carlos. Wife Carlos pulak pass pada saya since dia teringat statement saya yang saya takmau Adam tue sebab dia baby boy, kalau girl mungkin amek. Okehh to be continue in Part 2. Hihi...

6 comments:

Faridah Tangah May 15, 2013 at 2:22 AM  

Akak . Kalau ada yg offer nk bg bby g tau sya yer . Sya faridah dari miri . 0148980093 . Sa dah 2 tahun kawen . Lom ada bby . Tringin sngat ni . :)

syazana osman May 25, 2013 at 9:23 AM  

Kalau Ada yang nak cri family Angkat boleh tak hubungi saya..da msuk 4thunnmasih xda rezeki 0183665395

azlie ali July 12, 2013 at 10:35 AM  

As Salam wrt, Kami amat berminat untuk mendapatkan anak angkat daripada golongan keluarga susah/tidak mampu, anak yang berumur lingkungan 1 tahun - 6 tahun, jantina perempuan. Tak kira sama ada anak sah taraf atau pun tidak. InsyaAllah, kami suami isteri akn memberikan kasih sayang seperti anak sendiri. Jika ada sesiapa yang sudi, boleh hubungi kami 019-5037452 atau email azliali270578@yahoo.com. Lokasi kami di negeri Perak

Madam loo March 4, 2014 at 12:03 PM  

Salam kunaz, sy dengan ht ikhlas sbgai ibu teringin sangat nak baby girl,hrp Kunaz boleb mbantu dimana dapat sy carikan baby girl. Ikhlas nak pelihara anak angkat,slepas kpermegian anak perempuan sy 2 tahun lalu. Sy berbangsa kristian. Boleh emel sy v.beauty@ymail.com @ 01125126912 ,dari miri. Kerjasama & niat baik anda sgt sy hargai.

sheeda zainal April 25, 2014 at 4:18 AM  

Assalamualaikum. Sy wakil untuk ibu bapa mertua sy ingin mencari anak angkat. InsyaAllah bakal anak susuan. Harapan adalah dari keluarga xberkemampuan atau anak yatim yang sah taraf. Mereka dari golongan yang baik2 dan xmempunyai anak setelah bertahun mendirikan rumahtangga..umur mereka 30-an. Duduk di kedah. Selalu menjaga kami suami isteri yang merantau ni. Jadi ingin memudahkan bagi pihak mereka dan pihak anak angkat. Sebarang recommendation bolehla email sy di shejen87@gmail.com atau wthm12@yahoo.com. moga Allah permudahkan.

Ummi Cun October 25, 2014 at 5:47 PM  

salam...
saya mencari baby utk d jadikan anak angkat....biomum mesti jujur dan ikhlas tanpa ada niat sebalik nya ..kerana saya ingin jaga amanah ini spt anak kandung saya sendiri dan ingin mendididknya hingga ke akhir hayat saya, in syaa allah ... x kisah taraf atau jantina ..pls sms/whatsapp 017 7883240

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.