Pengalaman Ber-Implanon

1. Maid
2. Susu Formula
3. Pengalaman Pantang Anak No.2
4. Anak Angkat
5. Implanon
 
Wah, siap entry pasal implanon nie maka dah terbayar 2 hutang entry. Tinggal lagi 3 entry. Mak aih struggle nak update haha! Ok, macam yang saya cakap, walaupun saye nie berani kat certain perkara, tapi saya juga sangat pondan kat certain things especially bila melibatkan hal ehwal wanita seperti beranak, pap smear, etc. Waaaa sangat ketakutan!

So bila dah 2 kali ceaser, kata doctor next pregnancy haruslah jarak jauh sket sebab takut rupture, jahitan terbukak, mati masa beranak, etc. Hohoho ok doktor tak payah detail sangat, saye memang dah takut. Walaupun both operations adalah sangat super cemerlang tapi disebabkan sangat penakut, lebih-lebih lagi bila dengar a few cerita kawan-kawan yang memang ade kes jahitan terbukak sampai darah terburai2 celah  tempat jahit, tetibe sangat takut balik untuk next ceaser. Even my ofismate yang cemerlang dengan 2 kali ceaser pun ade cakap 3rd ceaser cam ade sakit lebih dari biasa sket. Wuwuwu...

Lagipun last time kan saya gestational diabetes. Kene stabilizekan dulu especially kene turunkan berat badan ke tahap BMI normal yer (now overweight) kalau tak next pregnancy awal2 akan terus kene GD balik. Owh tidak, pengalaman 6 minggu menghidapi GD adalah sangat tak best especially bile kene GD yang fluctuate, kejap hyper and kejap hypo - risiko terbesar adalah baby meninggal dalam perut. Kalau 9 bulan kene GD saye tatau la nak cakap ape. Huhu...

So dengan ini saye dengan nekadnye berazam akan membuat family planning dengan penuh selamat. Selamat pada kaca mata saya apabila ada bantuan alat luar seperti pil dan implanon. Memang finalize nak pakai antara 2 choice nie jer. Seriusly stress nak mati pikir nak amek yang mane, end up pilih pakai implanon sebab sekali pakai jer ha amek ko takyah pikir dah sampai 3 tahun. Kalau pil, kene hari2 makan on time takley miss. And if miss pil perancang tue boleh jadi pil penyubur plak ok. Ape kes? Bye! Lagipun ade ofismate pakai implanon nampak sangat bahagia. Body slim je, kulit takde prob, milk production tak kacau, etc. Lalu konfem sudah nak pasang implanon.

Sebenarnye kan macam Tuhan dah kasi hint implanon nie tak sesuai dengan saye. Memule nak pakai tak jadi sebab gynae saya tetibe ade emergency operation. 2nd baru niat nak pegi, tetibe masih bleed. Sebab konon nak pasang implanon masa buat post natal checkup and pap smear. 3rd time baru berjaya pasang. Perasaan nak pasang adelah sangat ketakutan sebab implanon tue cam tebal la gak ala2 straw Vitagen tue. Tatau nak bayangkan cemane dia nak sumbat batang paip kecik tue dalam lengan saye. Timbul ok bende tue kalo sentuh bawah lengan. Masa sentuh yang ofismate nye pun cam dah menggigil lutut. Pondan kan? Tapi saya berjaya melawan kepondanan itu dengan end up pasang gak implanon tue. Haha!
 
 

Ok ini adalah rupa lengan lepas pakai implanon. Yang putih panjang itulah implanonnye. Lebam seminggu lebih pakai tue. 1st few days rasa agak ngilu bila implanon tue terlanggar daging lengan.
Ok dipendekkan cerita, implanon adelah tak serasi dengan saya. Immediate effect adalah malam tue sakit kepala yang super horror and ia berterusan setiap hari. I repeat, setiap hari. Saya pakai tue 3 hari sebelum masuk keje. Masuk keje je, saya terpaksa makan panadol everyday so that sakit kepala tue tak mengganggu keje saye.
 
2nd, berat badan saya naik 1kg seminggu walaupun amount saya makan adalah lagi sket dari masa pantang. Saya kan tak pantang makan pun masa pantang, berat badan saya masa pantang memang makin menurun. Memang dah sempat rasa slim kejap.
 
 

Haa nie masa pantang dah gatal kuar mekap kat hotel. Masa nie dah sangat gembira dengan berat badan. Bengangnyelaaa tetibe naik 6 kg sebulan setengah pakai implanon.
 
3rd, skin condition makin teruk. Masa pantang, kulit saya adalah sangat cantik okay sebab makan kolagen and vitamin Shaklee. Cam agak ramai puji kulit makin flawless ape bagai. Lepas pakai implanon, ha amek ko, hari demi hari kulit makin hodoh. Down.
 
4th, milk production agak menurun tapi yang nie tak terkesan sangat sebab ntah Arman cam minum sket. Saya dapat produce more than what Arman needs. Saya siap boleh ambil anak susuan lagi. Ahh nampaknye kene tambah entry pasal anak susuan. Huhu...
 
5th, haaa yang nie paling tak tahan. Emosi adalah sangat super tak stabil. Seriusly rasa cam nak putus nyawa berjuang kawal emosi. Paling kelakar, bila hasben main laptop depan TV tak layan saya pun saya leh nangis. Haha! Kat ofis plak, pantang orang carik pasal memang rasa nak terbakar marah. Macam mana nak cakap eh, saya cam sedar bende tue tak patut nak emosi pun, tapi cam takley nak control. So, saya siap lantik sorang penasihat lagi kat ofis tue, if saya rasa emo pape, saya tanya dia dulu logik tak emo saya tue, if logik saya proceed jela ngamuk kat ofis tue. Kalau tak logik, ok tahan2 jangan ngamuk. Haa gitu.. horror tak.
 
Dahla masuk keje lepas beranak jer saya terus kene keje gear 5. Seriesly tak sempat nak slow and steady pun. Keje belambak2. So, dengan keje yang sangat banyak and emosi yang tak stabil, itu adalah sangat mengganggu hidup saya.
 
I've met 3 gynaes untuk mintak consultation either nak buang ke tak implanon nie. Semua gynae tue kasi advice sama, try bertahan sampai 3 bulan dulu. Memang ade orang yang kene side efek sakit kepala, naik berat badan, kulit berjerawat, etc seme tue. So if after 3 months takde improvement baru boleh consider nak cabut. Ok, bab sakit kepala tue saya boleh lah nak bertahan sebab leh makan panadol. Tapi 3 yang lain tue memang mengganggu hidup saya.
 
Lalu Jumaat lepas, selepas sangat beremosi kronik dengan orang2 and keje2 ofis, during lunch hour saya dengan nekadnya drive ke McMc untuk cabut. Malangnya Dr Lee, my gynae masih cuti raya cina. Tapi sebab dah sangat nekad, saya pegi ke 1 lagi maternity klinik, Dr Teo untuk cabut implanon tue.
 
Nak pakai drama, tengah pakai drama, nak cabut pun drama gak. Klinik Dr Teo tue cam creepy sket sebab tue personal clinic. Saya dah terbiasa sangat dengan Col Asia and MCMC kot. 1st drama, dia suruh masuk operation room untuk bukak implanon. Kene tuka baju operation ape bagai. Horror kan. Padahal masa pakai dengan Dr Lee, baring atas katil dalam consultation room dia jer.
 
2nd drama, masa tengah baring, agak sentap bila nurse cakap bukak implanon nie kene jahit tempat potong tue. Saye terus teringat Dr Lee nye pesanan. Kalau nak bukak implanon, bukak dengan pakar sebab kalau doctor tu tak bagus, dia akan jahit. Bukak implanon sepatutnye tak perlukan jahitan. Tapi sebab dah sangat nekad and memang dah terbaring dalam operation room dah pun, saya proceed jelah.
 
3rd, ubat bius yang Dr Teo kasi memula tue tak cukup berkesan. Saya sempat menjerit sakit bila dia potong lengan saya untuk keluarkan implanon. Dr Teo terkejut saya masih sakit, lalu cucuk bius lagi sekali. Agak struggle Dr Teo keluarkan, padahal baru sebulan setengah saya pakai. Tatau kalau saya pakai dah 3 tahun. Sempatla saya jeling2 sket, memang berdarah2 la proses bukak implanon nie. Lepas dah buang, memang kene jahit. Wuwuwu sedih.
 
The funny thing is, belum sempat saya masuk kete nak drive balik, ubat bius dah hilang and terasa perit2 hirisan and jahitan kat lengan tue. Lagi drama, saya kene immediately balik rumah untuk ambik Arman sebab appointment untuk injection 3 bulan dia. Dengan tangan pedih2 camtu, I need to dukung a baby plak. Huhu...
 
So harini genap 6 hari dah bukak implanon. Hari ke-5 berat badan saya auto turun 2kg tanpa buat pape. Sakit kepala hilang, and my skin condition is getting better. And emosi pun cam dah makin stabil. Pergghh betapa implanon sangat tak serasi dengan saya. Burn RM650 camtu jer. Hahaha! Kos implanon nie range RM400-RM800 ikut klinik, untuk 3 tahun nye usage.
 
Now, I'm on birth control pills. Dah 6 hari makan setakat nie rasa macam serasi. Nanti akan buat entry khas pasal pil nie gak. Banyak nyela janji manis saya nak buat entry. Bayar 2 hutang, tambah plak 2 hutang lain. Hahaha! Ok sekian kisah pengalaman berimplanon saya.
 
 

13 comments:

Kasih Suci - Mama Damia February 22, 2013 at 2:01 PM  

Sangat mengerikan baca pasal implanon ni. Before ni my gynae pernah suggest untuk buat implanon ni, last skali plan sendiri je tanpa ambil apa2 family planning. Tak nak ambil risiko apa2 selain jimat duit. Huhu..

RuZaNNa February 26, 2013 at 10:06 AM  

Ohhh scary nyee!!! i nearly had mine done.. to tak jadi sbb ada hal.. i guess so on natural ok kot.. but still not 100% safe kan.. pls buat entry pasal pil tuh yea.. :)

Aishah Aripin May 13, 2013 at 6:39 AM  

Saya dlm pntg lg...br plan nk guna implanon nnti...tp takot plk dgar citer cmni...paling takot sal skin condition tuh...kulit skrg da flawless gune shaklee..tkot nnti psg jer implan tros jd lain..ni br 3 ari mkn ocp noriday..dah lupe mkn plk mlm td....aisey...

Miss Pearl July 3, 2014 at 11:20 AM  

teruknya side effect awk.. sy baru pakai dlm sminggu.so far ok.. xde pening kepala ke apa.. emotional tu myb ada skit but sy xlebam mcm tu sekali lepas pasang.. berat bdn pun turun (maybe sbb skg tgh puasa kot) but so far Alhamdulillah masih ok la..

Anonymous January 25, 2015 at 6:32 PM  

wahh horror dgr bab nk bukak impan tu..sy da pakai almost 1y6m..side effect satu jew bdn naik mndadak..ko diet la bagai nk rak pn turunnya ades sgt lmbt..baik xyh diet buat mcm biasa jew..so decide nk bukak lepas 2years sbb x larat da nk membelon mcm ni..sgt frust dgn diri sndri huwaaa

shazd March 3, 2015 at 1:57 PM  

Hi..i also on implanon..n full bf so far ok sgt..actually before decide nak guna implanon..better ambil suntikan depo yg 3 bulan tu dulu..ambil 3 cycles then if ok baru boleh ambil implanon...kalau x serasi kena fikir family planning yg lain la pula..so x rugi duit..beratus tu woooo

Maliana Mohamad May 2, 2015 at 7:57 PM  

td gugel about sakit kepala pakai implan..so kuarla this entry..bila go thru this page rupanya ur case is very similar to me...sy pakai implan almost 1 yer n now saya rasa sgt kerap sakit kepala...since dah pakai implan ni berat dah naik 8kg..n xde tnda2 nk turun...skin xyah ckp la dulu flawless sgt..skang kat muka asik kuar jerawat..kat atas bibir...bwh hidung ni..n kaw sekitar dagu...so sad..my frend kat school seme dah tegur what happen to me..bab emosi tu pon xyah ckpla..mmg salu emo..pas emo jd lapar gtu..mana xnaik bdn..huhuhu..apepon pas baca entry awak..semakin berkobar2 sy nk bukak implan....uwaaa..but so scary la ur story tuh..huhu..hope semuanya dipermudahkan..xtahan dah after effect implan ni...thanx for ur sharing bout this...

khairunnur March 6, 2016 at 8:31 AM  

salam... teruk jgk side effect pade awk... akak pakai implant ni dah kali ketiga since 2004, so far paling teruk gained weight 8kg in 2 months.. 1st time pakai mase ank sulong umur 2thn... berat naik dlm 2 kilo je, pastu maintain. 2nd time pakai mase ank tgh bf, tu yg naik 8kilo...3rd time pun tgh bf tapi berat cam x naik mendadak sgt... skrg tgh berdiet(konon) dan alhamdulillah dah trn 5kilo... betul laa, tak semua org serasi, apapun kite pasti jumpa dgn yg sesuai ngan kita insyaallah... seronokbace entri adik... keep writing:-)

khairunnur March 6, 2016 at 8:40 AM  

teruk jgk effect pada adik ye... so far ni 3rd time akak guna implanon since 2004... alhamdulillah ok dan serasi... paling teruk gained weight 8kilos in 2months... tu pun rasenye sbb pakai time bf.. yg lain2 tu xde, period mmg normally kalo pakai implanon tak datang... dah nak expired dlm 1/2year baru period every month.. puase mmg jarang berganti sbb tak period hihi.. skrg ni tgh berdiet(konon):-) dah trn 5kilo... betul laa, tak semua serasi dgn implan... anyway, keep writing... suka bace blog kunaz... :-)

khairunnur March 15, 2016 at 10:51 AM  

kali ke3 pakai implanon... so far alhamdulillah... kesan berbeza ikut orng kot... cari yg paling sesuai ngan kita...

karimah mohd May 16, 2016 at 8:48 PM  

Saya pakai implan bulan 9/2014..sthn 8bln sy pakai..kemarin nekad nak buang sbb period x betul & dah nak masuk bln Ramadhan..saya pun mcm Kunaz jgk byk drama masa nak pasang & nak buang..doktor ssh nak keluarkan implan tu sbb dah terlekat pada tisu mungkin disebabkan berat naik 5kg..doktor bius 2 kali sbb sy x tahan sakit. Suami mula2 boleh tgk..pastu dia ckp ngeri nak tgk sbb doktor belah n korek tak leh jgk tarik..doktor ckp terpaksa potong tisu..lebih stgh jam proses remove implan..kena jahit huhu..masa proses buang tu sy x tgk lgsg..hari ni hari kedua pun masih x leh tgk lg tmpt tu..punya la penakut kan hehe

karimah mohd May 16, 2016 at 8:49 PM  

Saya pakai implan bulan 9/2014..sthn 8bln sy pakai..kemarin nekad nak buang sbb period x betul & dah nak masuk bln Ramadhan..saya pun mcm Kunaz jgk byk drama masa nak pasang & nak buang..doktor ssh nak keluarkan implan tu sbb dah terlekat pada tisu mungkin disebabkan berat naik 5kg..doktor bius 2 kali sbb sy x tahan sakit. Suami mula2 boleh tgk..pastu dia ckp ngeri nak tgk sbb doktor belah n korek tak leh jgk tarik..doktor ckp terpaksa potong tisu..lebih stgh jam proses remove implan..kena jahit huhu..masa proses buang tu sy x tgk lgsg..hari ni hari kedua pun masih x leh tgk lg tmpt tu..punya la penakut kan hehe

Miss Pearl May 17, 2016 at 9:06 AM  

Karimah.. sy pakai selama setahun 6bln.. kejap je masa nak remove..sngla. tp kakak sy pakai full 3thn mmg jd mcm awk, terlekat skit pd kulit/daging.. lepas sy buang implanon sy trus period dan pregnant lepas tu.. hehehe

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.