Kes Maid Lambung Bayi

Kes maid lambung bayi kat Kuantan nie sangatlah popular tahap dewa sekarang. Mana2 media orang dok update pasal nie. Kat wall FB and twitter saya memang bersepah2. Mama di kampung asyik call menyampaikan kerisauan. Tipu kalau saya katakan yang saya tak terkesan dengan berita gempar ini, sebab saya juga punya maid yang menjaga 2 anak saya termasuk baby Arman yang baru 3 bulan.

Saya terkilan sebab ade jugak yang salahkan parents baby tue dalam kes nie sebab according to them, sapa suruh maid jaga baby. Kenapa tak jaga sendiri? Hoho senangnye lah kalau nak cakap kan? Awak tak merasa. Hey, kalau dah nak turun musibah kat anak2, takyah tunggu ade maid, banyak lagi musibah lain yang Tuhan boleh turunkan. So jaga mulut sket jangan nak dok menuding jari jer. Bebila masa jer kita boleh ditimpa musibah sebab semua tue rancangan Allah. 

Siapa cakap saya tak risau? I'm leaving my kid's lives in a stranger's hand yang baru beberapa bulan kami kenal. Tapi redha kami lebih tinggi dari kerisauan itu. Tawakkal kami lebih tinggi dari ketakutan itu. Tiap hari lepas solat antara doa utama kami adalah supaya kami sekeluarga dilindungi dari musibah dunia, sebab Allah adalah sebaik2 Pelindung. 

Yer, kami pun ada pasang CCTV juga di rumah yang mana kami boleh tengok secara live dari handphone seperti mana parents bayi yang kene lambung tue buat. Tapi itu bukan jaminan untuk kami. CCTV hanya medium, yang melindungi adalah Allah. Saya nak kongsikan 1 doa untuk amalan semua. Amalkan setiap kali nak tinggal rumah yer.


Allahumma anta rafiqi fissafari walkhalifati fil ahli walmali...


Ade sorang abang nie memang kuat amalkan doa nie sampai dah sebati. Lepas tue seolah2 rumah dia ada "penjaga". Ade orang nak datang mencuri pun tak jadi sebab nampak ade orang kat rumah padahal takde pun.

Buat yang ambil maid, it's good to invest in CCTV. And selalulah monitor perilaku maid. Biasanya kita boleh nampak kalau perangai maid kita dah start lain. Macam my 2 previous maids, bila nampak prestasi dah lain macam kene cepat2 bertindak check ape punca and cepat2 mitigate punca tue, walau terpaksa pecat maid sekalipun. And yang paling penting, serahlah diri anda pada Allah. Yakinlah padaNya. Teruskan berdoa. Okeh, ustazah nak nyusu anak plak. Bye.




3 comments:

bibi yusof February 19, 2013 at 10:48 AM  

salam kenal...
yes. i setuju dengan u.... mmg sedap mulut je org yg tk de maid bercakap.. bukan suke suki kite choose to have maid.. saya lebih rela jaga nak sendiri..

sedap mulut je depa ni bercakap... org malaysia ni meroyan kalau tak amek maid... ermm..

kes dera bayi or pukul bayi ni bukan setakat maid, kat nursery pon jadi... even mak bapak sendiri pon ade yg pukul anak...

yg terbaik adalah minta doa byk byk kat Allah semoga anak anak kite sentiasa di linduni...

awak, thanks for the doa.. i leave 2 kids at home with bibik... dah almost 2 years die dengan family kami...

MammaSun February 20, 2013 at 11:04 AM  

wah..suka suka amat dengan entry kamu kali ini...dan aku rasa, ini adalah entry serius tanpa kelakar langsung dari kunaz...huhu.....jom sama2 doa utk anak dan keluarga kita....simpati sgt pd mak bapak budak tu kan....dan sapa lah tak bg yg terbaik utk anak2 kan....semoga anak2 kita selamat dalam jagaan Allah...amin

nazeef nazeem February 20, 2013 at 9:44 PM  

Salam kenal....tak dapat dibayangkan kalau jadi pada anak sendiri..mintak dijauhkann..follow me back yaa..

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.