Pengalaman Ber-Implanon

1. Maid
2. Susu Formula
3. Pengalaman Pantang Anak No.2
4. Anak Angkat
5. Implanon
 
Wah, siap entry pasal implanon nie maka dah terbayar 2 hutang entry. Tinggal lagi 3 entry. Mak aih struggle nak update haha! Ok, macam yang saya cakap, walaupun saye nie berani kat certain perkara, tapi saya juga sangat pondan kat certain things especially bila melibatkan hal ehwal wanita seperti beranak, pap smear, etc. Waaaa sangat ketakutan!

So bila dah 2 kali ceaser, kata doctor next pregnancy haruslah jarak jauh sket sebab takut rupture, jahitan terbukak, mati masa beranak, etc. Hohoho ok doktor tak payah detail sangat, saye memang dah takut. Walaupun both operations adalah sangat super cemerlang tapi disebabkan sangat penakut, lebih-lebih lagi bila dengar a few cerita kawan-kawan yang memang ade kes jahitan terbukak sampai darah terburai2 celah  tempat jahit, tetibe sangat takut balik untuk next ceaser. Even my ofismate yang cemerlang dengan 2 kali ceaser pun ade cakap 3rd ceaser cam ade sakit lebih dari biasa sket. Wuwuwu...

Lagipun last time kan saya gestational diabetes. Kene stabilizekan dulu especially kene turunkan berat badan ke tahap BMI normal yer (now overweight) kalau tak next pregnancy awal2 akan terus kene GD balik. Owh tidak, pengalaman 6 minggu menghidapi GD adalah sangat tak best especially bile kene GD yang fluctuate, kejap hyper and kejap hypo - risiko terbesar adalah baby meninggal dalam perut. Kalau 9 bulan kene GD saye tatau la nak cakap ape. Huhu...

So dengan ini saye dengan nekadnye berazam akan membuat family planning dengan penuh selamat. Selamat pada kaca mata saya apabila ada bantuan alat luar seperti pil dan implanon. Memang finalize nak pakai antara 2 choice nie jer. Seriusly stress nak mati pikir nak amek yang mane, end up pilih pakai implanon sebab sekali pakai jer ha amek ko takyah pikir dah sampai 3 tahun. Kalau pil, kene hari2 makan on time takley miss. And if miss pil perancang tue boleh jadi pil penyubur plak ok. Ape kes? Bye! Lagipun ade ofismate pakai implanon nampak sangat bahagia. Body slim je, kulit takde prob, milk production tak kacau, etc. Lalu konfem sudah nak pasang implanon.

Sebenarnye kan macam Tuhan dah kasi hint implanon nie tak sesuai dengan saye. Memule nak pakai tak jadi sebab gynae saya tetibe ade emergency operation. 2nd baru niat nak pegi, tetibe masih bleed. Sebab konon nak pasang implanon masa buat post natal checkup and pap smear. 3rd time baru berjaya pasang. Perasaan nak pasang adelah sangat ketakutan sebab implanon tue cam tebal la gak ala2 straw Vitagen tue. Tatau nak bayangkan cemane dia nak sumbat batang paip kecik tue dalam lengan saye. Timbul ok bende tue kalo sentuh bawah lengan. Masa sentuh yang ofismate nye pun cam dah menggigil lutut. Pondan kan? Tapi saya berjaya melawan kepondanan itu dengan end up pasang gak implanon tue. Haha!
 
 

Ok ini adalah rupa lengan lepas pakai implanon. Yang putih panjang itulah implanonnye. Lebam seminggu lebih pakai tue. 1st few days rasa agak ngilu bila implanon tue terlanggar daging lengan.
Ok dipendekkan cerita, implanon adelah tak serasi dengan saya. Immediate effect adalah malam tue sakit kepala yang super horror and ia berterusan setiap hari. I repeat, setiap hari. Saya pakai tue 3 hari sebelum masuk keje. Masuk keje je, saya terpaksa makan panadol everyday so that sakit kepala tue tak mengganggu keje saye.
 
2nd, berat badan saya naik 1kg seminggu walaupun amount saya makan adalah lagi sket dari masa pantang. Saya kan tak pantang makan pun masa pantang, berat badan saya masa pantang memang makin menurun. Memang dah sempat rasa slim kejap.
 
 

Haa nie masa pantang dah gatal kuar mekap kat hotel. Masa nie dah sangat gembira dengan berat badan. Bengangnyelaaa tetibe naik 6 kg sebulan setengah pakai implanon.
 
3rd, skin condition makin teruk. Masa pantang, kulit saya adalah sangat cantik okay sebab makan kolagen and vitamin Shaklee. Cam agak ramai puji kulit makin flawless ape bagai. Lepas pakai implanon, ha amek ko, hari demi hari kulit makin hodoh. Down.
 
4th, milk production agak menurun tapi yang nie tak terkesan sangat sebab ntah Arman cam minum sket. Saya dapat produce more than what Arman needs. Saya siap boleh ambil anak susuan lagi. Ahh nampaknye kene tambah entry pasal anak susuan. Huhu...
 
5th, haaa yang nie paling tak tahan. Emosi adalah sangat super tak stabil. Seriusly rasa cam nak putus nyawa berjuang kawal emosi. Paling kelakar, bila hasben main laptop depan TV tak layan saya pun saya leh nangis. Haha! Kat ofis plak, pantang orang carik pasal memang rasa nak terbakar marah. Macam mana nak cakap eh, saya cam sedar bende tue tak patut nak emosi pun, tapi cam takley nak control. So, saya siap lantik sorang penasihat lagi kat ofis tue, if saya rasa emo pape, saya tanya dia dulu logik tak emo saya tue, if logik saya proceed jela ngamuk kat ofis tue. Kalau tak logik, ok tahan2 jangan ngamuk. Haa gitu.. horror tak.
 
Dahla masuk keje lepas beranak jer saya terus kene keje gear 5. Seriesly tak sempat nak slow and steady pun. Keje belambak2. So, dengan keje yang sangat banyak and emosi yang tak stabil, itu adalah sangat mengganggu hidup saya.
 
I've met 3 gynaes untuk mintak consultation either nak buang ke tak implanon nie. Semua gynae tue kasi advice sama, try bertahan sampai 3 bulan dulu. Memang ade orang yang kene side efek sakit kepala, naik berat badan, kulit berjerawat, etc seme tue. So if after 3 months takde improvement baru boleh consider nak cabut. Ok, bab sakit kepala tue saya boleh lah nak bertahan sebab leh makan panadol. Tapi 3 yang lain tue memang mengganggu hidup saya.
 
Lalu Jumaat lepas, selepas sangat beremosi kronik dengan orang2 and keje2 ofis, during lunch hour saya dengan nekadnya drive ke McMc untuk cabut. Malangnya Dr Lee, my gynae masih cuti raya cina. Tapi sebab dah sangat nekad, saya pegi ke 1 lagi maternity klinik, Dr Teo untuk cabut implanon tue.
 
Nak pakai drama, tengah pakai drama, nak cabut pun drama gak. Klinik Dr Teo tue cam creepy sket sebab tue personal clinic. Saya dah terbiasa sangat dengan Col Asia and MCMC kot. 1st drama, dia suruh masuk operation room untuk bukak implanon. Kene tuka baju operation ape bagai. Horror kan. Padahal masa pakai dengan Dr Lee, baring atas katil dalam consultation room dia jer.
 
2nd drama, masa tengah baring, agak sentap bila nurse cakap bukak implanon nie kene jahit tempat potong tue. Saye terus teringat Dr Lee nye pesanan. Kalau nak bukak implanon, bukak dengan pakar sebab kalau doctor tu tak bagus, dia akan jahit. Bukak implanon sepatutnye tak perlukan jahitan. Tapi sebab dah sangat nekad and memang dah terbaring dalam operation room dah pun, saya proceed jelah.
 
3rd, ubat bius yang Dr Teo kasi memula tue tak cukup berkesan. Saya sempat menjerit sakit bila dia potong lengan saya untuk keluarkan implanon. Dr Teo terkejut saya masih sakit, lalu cucuk bius lagi sekali. Agak struggle Dr Teo keluarkan, padahal baru sebulan setengah saya pakai. Tatau kalau saya pakai dah 3 tahun. Sempatla saya jeling2 sket, memang berdarah2 la proses bukak implanon nie. Lepas dah buang, memang kene jahit. Wuwuwu sedih.
 
The funny thing is, belum sempat saya masuk kete nak drive balik, ubat bius dah hilang and terasa perit2 hirisan and jahitan kat lengan tue. Lagi drama, saya kene immediately balik rumah untuk ambik Arman sebab appointment untuk injection 3 bulan dia. Dengan tangan pedih2 camtu, I need to dukung a baby plak. Huhu...
 
So harini genap 6 hari dah bukak implanon. Hari ke-5 berat badan saya auto turun 2kg tanpa buat pape. Sakit kepala hilang, and my skin condition is getting better. And emosi pun cam dah makin stabil. Pergghh betapa implanon sangat tak serasi dengan saya. Burn RM650 camtu jer. Hahaha! Kos implanon nie range RM400-RM800 ikut klinik, untuk 3 tahun nye usage.
 
Now, I'm on birth control pills. Dah 6 hari makan setakat nie rasa macam serasi. Nanti akan buat entry khas pasal pil nie gak. Banyak nyela janji manis saya nak buat entry. Bayar 2 hutang, tambah plak 2 hutang lain. Hahaha! Ok sekian kisah pengalaman berimplanon saya.
 
 

Kes Maid Lambung Bayi

Kes maid lambung bayi kat Kuantan nie sangatlah popular tahap dewa sekarang. Mana2 media orang dok update pasal nie. Kat wall FB and twitter saya memang bersepah2. Mama di kampung asyik call menyampaikan kerisauan. Tipu kalau saya katakan yang saya tak terkesan dengan berita gempar ini, sebab saya juga punya maid yang menjaga 2 anak saya termasuk baby Arman yang baru 3 bulan.

Saya terkilan sebab ade jugak yang salahkan parents baby tue dalam kes nie sebab according to them, sapa suruh maid jaga baby. Kenapa tak jaga sendiri? Hoho senangnye lah kalau nak cakap kan? Awak tak merasa. Hey, kalau dah nak turun musibah kat anak2, takyah tunggu ade maid, banyak lagi musibah lain yang Tuhan boleh turunkan. So jaga mulut sket jangan nak dok menuding jari jer. Bebila masa jer kita boleh ditimpa musibah sebab semua tue rancangan Allah. 

Siapa cakap saya tak risau? I'm leaving my kid's lives in a stranger's hand yang baru beberapa bulan kami kenal. Tapi redha kami lebih tinggi dari kerisauan itu. Tawakkal kami lebih tinggi dari ketakutan itu. Tiap hari lepas solat antara doa utama kami adalah supaya kami sekeluarga dilindungi dari musibah dunia, sebab Allah adalah sebaik2 Pelindung. 

Yer, kami pun ada pasang CCTV juga di rumah yang mana kami boleh tengok secara live dari handphone seperti mana parents bayi yang kene lambung tue buat. Tapi itu bukan jaminan untuk kami. CCTV hanya medium, yang melindungi adalah Allah. Saya nak kongsikan 1 doa untuk amalan semua. Amalkan setiap kali nak tinggal rumah yer.


Allahumma anta rafiqi fissafari walkhalifati fil ahli walmali...


Ade sorang abang nie memang kuat amalkan doa nie sampai dah sebati. Lepas tue seolah2 rumah dia ada "penjaga". Ade orang nak datang mencuri pun tak jadi sebab nampak ade orang kat rumah padahal takde pun.

Buat yang ambil maid, it's good to invest in CCTV. And selalulah monitor perilaku maid. Biasanya kita boleh nampak kalau perangai maid kita dah start lain. Macam my 2 previous maids, bila nampak prestasi dah lain macam kene cepat2 bertindak check ape punca and cepat2 mitigate punca tue, walau terpaksa pecat maid sekalipun. And yang paling penting, serahlah diri anda pada Allah. Yakinlah padaNya. Teruskan berdoa. Okeh, ustazah nak nyusu anak plak. Bye.




Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.