Susu Formula Terbaik??

1 Malaysia janji ditepati. Haha! Tatau ape motif buat intro bongok nie. Sebenarnye nak bitau saye nak buat entry yang dalam list seperti yang dijanjikan. Dimulai dengan entry pasal formula milk.

Masa check-out dari MCMC, kitorang cuma dapat sample susu formula je, brand murah plak tu. Tak macam Columbia Asia masa lahirkan Irfan lu, siap dapat full setin plus dapat goody bag lagi. And brand pun not bad la. Frisolac, cam middle range gitu.

Saye dengan berlagaknye baling je sample susu formula tue dengan alasan belum desperate sebab dalam pantang memang 100% kat rumah dengan baby so boleh breastfeed je. Sekali kan, tetibe istilah pantang tue tak wujud plak. Belum sebulan pantang dah siap gi kuar mekap kawen. Wahaha! Lalu mulai risau kot EBM tak cukup time saya kuar2 mekap tue.

Dulu Irfan start campur FM masa umur dia 10 bulan and fully FM masa umur 16 bulan. Yes, saya sempat breastfeed Irfan 15 bulan je sebab gigi dia dah tumbuh 1 mulut dah. Asek rasa nak kasi penampo je tiap kali breastfeed dia sebab Irfan gigit cam makan beger. Bayangkan puting MAM spill free yang mahal saya beli tue (RM10++ satu puting) boleh bertahan paling lama 2 weeks jek sebab dia dok gigit sampai koyak.

So bila Irfan memula start campo FM, biasalah kan, 1st time BF mom mestilah agak resah and busy dok search formula milk ape yang terbaik sebagai ganti susu ibu. So macam-macam la jugak try, mostly brand mahal2 sebab mentality saya masa tue kalau mahal mestilah bagus. Mestilah diorang dah invest dalam study untuk hasilkan FM tue.

Tapi betullah cakap orang, FM nie actually ikut mana yang serasi dengan baby. Beli susu harga 2 ribu pun tapi tak serasi takde guna jugak. Irfan dulu, macam2 efek yang kene. Ade jadi sembelit, ade yang berak cair sangat, ade jadi batuk2, ade yang dia rejek takleh telan langsung, etc.

End up Irfan serasi dengan Dumex Dugro yang murah itu. Hahaha T_T Memule cam down la gak. Alaa, aku nie keje Petronas gaji besar, beli susu anak pun berkira, beli cap murah jek. Tapi once again, belilah mane yang serasi dengan anak anda. Dugro sangat serasi dengan Irfan. Dulu Irfan underweight, now dah ok graf pembesaran dia. Dr Chen selalu gak tanye dulu susu ape yang kasi. Ha amek ko, Dugro jek. Hahaha!

So untuk Arman nie, saya try research balik pasal FM, kot2 la dalam masa 2 tahun nie ade FM cap baru yang lagi better ke ape kan. Dipendekkan cite, saya terjumpe pasal susu kambing. Shit, saye kemain benci kambing. Tapi rupe2nye susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu. Minum susu kambing adalah sunnah Rasulullah rupenye. And ade a few blogs yang saya bace cakap, mungkin jugak agenda para mat salleh tue untuk umat Islam lupakan sunnah Rasul, lalu sebab tue diorang sibuk dok promote susu lembu.

And ade a few formula milk kambing untuk infant. Saya dah lupe ape yang saya jumpe dulu sebab saye dah decide nak try yang brand Karihome. Kelakar nama susu, cam brand rempah kari. Haha! Dia ade website www.karihome.com.my tapi yang peliknye untuk infant takde plak listed kat situ. 1st time try beli ialah di website www.babydash.com.my. Ade jual Karihome untuk infant formula kat situ.

Bila dah beli online baru tahu rupenye bersepah kedai kat Miri nie ade jual Karihome infant formula nie. Ade 1 farmasi kat Miri nie, dahlah harga dah paling murah dah yang saye jumpe so far, pastu kalo jadi member farmasi tue dapat lagi diskaun. So nanti2 boleh beli kat farmasi tue jek.

So bile susu tue dah sampai, haruslah dicuba kan, kot2 beli mahal2 Arman reject sesia jek. Alhamdulillah, Arman telan sampai licin. Haha selambe kasi anak minum FM tanpa rasa bersalah. Tapi saye bace di tin susu tue, if dah bukak kene habiskan dalam masa sebulan. Is it? Arman masih fully breastfeed, susu tue untuk standby in case EBM tak cukup while I'm away jek. So now, I'm having 2 canisters of that susu kambing. 1 yang dah bukak dulu, 1 lagi yang baru. In case yang bukak nie dah tak elok sebab dah lebih sebulan dah pun. Huhu...

Ok, so nak share sket ape yang saye tahu pasal susu kambing nie. Korang kan rajin, sure akan dapat lagi banyak info. Saye nie kan perdana menteri, busy tak sempat nak google sangat. Haha!

Ok 1st, susu nie sesuai untuk baby yang kuat elergik. Susu kambing nie dia takde alpha and beta casein, bahan utama penyebab alahan. 2nd mudah hadam. So insyaallah anak takde masalah sembelit ape. Ada saya bace susu kambing boleh dihadam dalam masa 20 minit je berbanding susu lembu 2 jam. 3rd dia boleh kurangkan risk baby muntah2 dan cirit birit. Banyak lagi faedah lain tapi tue 3 terbesar untuk baby. Macam kalau pregnant asek minum susu kambing pun boleh cegah kuning.

So bile balik ofis, time pam susu dengan rakan2 pam, kemain saya cam bangga nak share hasil penemuan saya nie. Cett, rupe2nye rakan pam saya memang dah tahu pasal Karihome nie. Cemane masa zaman Irfan dulu saya tak pernah jumpe yer. Huhu...

And masa bawak Arman cucuk ade saya tanye pasal susu nie kat Dr Chen, nak mintak consultation dia in terms of medical lah kononnye. And Dr Chen cakap it's a good choice cuma satu isu jek, baby yang minum susu kambing nie biasanya payah gemuk, tak macam minum FM yang cow-base. Tue bukan isu lah bagi saya, janji cukup zat and takde penyakit sudah. Bagusla kurus, Amber Chia... Hahaha!

So disebabkan tetibe sangat taksub dengan susu kambing (walaupun diri sendiri till now geli nak telan) saye rasa nak tukar susu Irfan ke susu kambing jugak. Karihome tue ade untuk dari baby sampai orang tua. Tapi kalau nak kasi Irfan tue rasanya memang kopak lak. Untuk umur Irfan, rege dia RM90 kot setin, tak sampai 1kg. Irfan lak minum susu 4-5 kg sebulan. Pokaiiii. So skip dulu plan nie. Minum jelah Dugro tue yer sampai mama kaya. Hahaha!

7 comments:

Hida Naza January 28, 2013 at 1:21 PM  

Najah minum susu kambing brand purenat. Kena beli kat kl. Susah jumpa kat miri. Dia reject brand lain. Najah minum sebab dia eczema dulu. Now alhamdulillah tak ada dah.

Kunaz January 28, 2013 at 8:19 PM  

Dayah, jauhnye bli susu kambing. Kt GK roundabout tu ade brand purenat. Ade 3 brand susu kambing dia jual situ

syed al-aydrus February 2, 2013 at 8:09 AM  

Salam 1 malaysia…disebabkan terdapat terlalu ramai yang bertanyakan tentang dimanakah hendak membeli
Produk gemuk Ban Kah Chai Ginseng Plus Zheng Fei Capsule jadi saya terdetik untuk membantu kamu semua membeli produk ini dengan cara saya membeli di kedai ubat cina berhampiran rumah saya dan poskan kepada kamu semua (jika masih ada yang tidak tahu nak beli kat mana).Bayaran pos ditanggung kamu Cuma upah sahaja saya rm3 (minyak motor+masa+nak ke pejabat pos+ nak membalut)

Rujuk link dibawah,untuk rates penghantaran dan track & trace penghantaran pos laju

www.pos.com.my/pos/appl/fast_mail_rate.asp
www.pos.com.my/pos/appl/service/sub_poslaju.asp

1 kotak (50 biji) saya beli hari tu di kedai ubat cina RM 21.90 (tak termasuk kos penghantaran)
Contoh: beli 1 kotak-penghantaran semenanjung Malaysia ( RM 21.90+RM 4.50 (penghantaran)+RM3 (upah)= RM 29.40)

nanti mesejkan nama + alamat +jumlah order ke 019-9551296 (syed)- (nanti saya reply nombor bank untuk bayaran)
produk halal.insyaallah…rezeki dari allah

RuZaNNa February 2, 2013 at 10:43 AM  

thanks for the info kunaz! now I have more FM option to feed rizwan.. tahap kemalasan nak bfeed makin mencanak skang ni.. so not good.. hehhehe..

Syahirz June 5, 2013 at 5:33 PM  

http://nshafez.blogspot.com/

anna September 23, 2013 at 6:57 AM  

Mana bleh beli karihome kat miri? Sy tinggal d brunei sini takde karihome.

susu pintar November 3, 2013 at 5:59 PM  

susu utk bayi 6 bln ke atas hingga dewasa.. blh la cuba iqra milk

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.