Maternity Leave Yang Busy

Selamat tahun baru 2013! Hadoiii busy nye laa, tak menyempat update blog. Saya masih maternity leave tapi minggu nie dah masuk kerja. Tatau nak nervous ke tak, malas nak pikir, nanti stress. Kan mission beranak kalini tamau stress kan Kunaz kan? Hahaha! Saya sangat suka maternity leave kali ni sebab banyak bende yang saya dapat buat walaupun struggle gak nak buat. 

Busy #1: Busy layan mertua. Busy bawak diorang berjalan sebab diorang memang kaki jalan. Mama dok Miri nie almost sebulan, pastu sambung lak parents in law datang sebulan lagi. Both mak and bapak mertua saya suke borak okay, especially mak mertua lah. Dia boleh borak 6 jam straight and pastu dia kalau borak kite kene pandang muka dia. Kalau saya tengah tengok laptop masa dia bercerita, nanti dia ketuk paha saya suh tengok muka dia. So korang pahamla kan macam mustahilla nak update blog masa MIL ada. Sampai ade banyak kali terpaksa kunci pintu bilik pepura tido, padahal balas email customer dalam bilik. Wahahaha! Pastu MIL plak kadang2 sampai sanggup tue tunggu atas katil depan pintu toilet, tunggu saya habis mandi, takut saya kuar mandi terus kunci pintu bilik. Haha! Teruknyela saya nie. But really, I need time for myself and my business.

Busy #2: Busy jaga anak. Walaupun dah ada baby baru, Irfan masih masalah utama kat rumah nie. Both nenek Irfan tak sanggup nak jaga Irfan walaupun saya offerkan RM1K untuk jaga Irfan. Bayangkanlah, family sendiri pun tak sanggup nak jaga. Huhu... And baby Arman, saya uruskan mandi pakainya sendiri sampai habis pantang. Irfan plak saya bergilir jaga dengan husband.

Busy #3: Busy train maid baru. Maid baru nie sangat kampung yang  kadang2 rasa nak hantar balik. Hahaha! Dia orang susah, rumah tepi sungai and air sungai adelah air harian dia. So bila datang rumah nie adelah sangat jakun yang peti ais dia gi ingat kabinet dapo. Alhamdulillah, berkat kesabaran, now dah canggih dah sket maid saye nie. Hahaha! Eh, pasal maid kite cite separately lah nanti. 

Busy #4: Busy business. Dah habis RM7.5K bayar agent untuk amek maid, terpaksalah kerja lebih sket untuk kumpul dana balik. Belum habis pantang 44 hari dah almost 10 job mekap saya amek. Pastu drive merata buat product delivery. Walaupun blog business sangat terabai, alhamdulillah new customers yang contact secara offline sangat banyak sepanjang pantang nie. Honestly, ade rasa pening gak banyak bisnes tapi saya buat je mana yang dapat datangkan income. Penat memang penat. Sampai ade kene hantar mesin jahit and produk mak bidan sampai ke Brunei. Takpelah, kami memang dah terbiasa bersusah payah cari duit since zaman UTP lagi, cuma now dah tua and banyak komitmen lain so jadi extra penat sket.

Busy #5: Busy anak nak masuk sekolah. Irfan masuk tadika baru tahun nie. Nak beli barang dia masuk sekolah bukan boleh beli sekaligus sebab Irfan nie kalau kitorang shopping, bukan dia yang ikut kitorang, kitorang yang nak kene kejar dia merata. Pastu dah masuk sekolah buat perangai lak. 1 hari pertama masuk sekolah adalah sangat horror. Nangis non-stop. Saya parking kete selang 5 buah rumah dari tadika tue masih boleh dengar dia nangis. Horor kan? Now dah makin better alhamdulillah. Pastu tadika nie ade buat parents briefing lagi masa hari minggu.

Busy #6: Busy uruskan pasal anak angkat. Rasanya kene ada special entry pasal nie. Secara tetibe datang beban dari langit bila ade orang offer baby dalam kandungan dia. Dia family susah tak mampu jaga anak dah. Kalau saya tak baru lepas beranak, memang saya akan tolong amek jaga. Tapi nie jaga anak sendiri pun makan minum sendiri sampai terabai. Huhu.. So sangat busy uruskan pasal mak baby and cari keluarga angkat untuk baby tue and alhamdulillah dah jumpa. Sedih pun ade sebab tetibe dah jatuh sayang pada baby tue. Huhu...

Busy #7: Busy renovate rumah. Korang pun dah paham kot kan tabiat saya masa pregnant and lepas beranak adalah rasa nak renovate rumah. Tapi this time takdelah major renovation sangat. Tapi still busy dok gi survey barang seme. Pastu bibik baru nie suke tol bercucuk tanam, abih seme tin susu, tin sardin, botol minyak, botol mineral and segala jenis botol and tin dia gi buat pasu bunga tanam macam2. Makcik kampung tol. Terpaksa spend masa gi borong pasu demi menyokong hobi bercucuk tanam makcik bibik tue.

Busy #8: Busy uruskan urusan bank2 dan badan berkanun lain. Busy register SSPN and Tabung Haji anak, buat passport anak, etc. Pastu haritu tersalah kenselkan kredit kad yang saya buat auto debit untuk semua bil. Lalu jenuh lah nak pegi semula each one untuk bayar manually and register auto debit balik. Bukan bil2 saya je, bil mama kat kampung pun ade yang saya tolong bayar. 3-4 hari baru setel semua okay urusan tue. Pergghh!!

Busy #9: Busy urusan sendiri. Busy gi tanam implanon untuk family protection (nie pun kene ade special entry), pegi dentist, pegi postnatal checkup. Nie plan nak buat facial before masuk keje tak terbuat lagi. Pastu busy shopping keperluan masuk keje. Kasut and sandal saya kan banyak kene curi kat maid sebelum nie, satu hal nak kene beli balik (sebenarnya lagi suka, ahahaha!) Pastu lepas beranak nie size cam dah shrink sket, so terpaksa la beli a few new trousers, panties, bra, etc. Huhu...

Busy #10: Busy buat stok EBM sebelum masuk keje. Saya lambat start buat stok sebab urusan2 di atas, so now nak kene catchup gila2. Target nak dapatkan 100 oz sebelum masuk keje, tataula tercapai ke tak. Bape ari je lai tinggal nie.

 
Parents in law baru balik 29 December haritu. And saya masuk keje 10 Januari nie. See, bape ari je lagi yang saya ada untuk setelkan seme checklist saya. So, this week saya adalah sangat super busy nak setelkan semua tue sebelum masuk keje. Masuk keje nanti nak kene fokus keje dah, takmau lah bende leceh2 mengganggu. Ok, reminder untuk diri sendiri lagi, pending entries adalah pasal:

1. Maid
2. Susu Formula
3. Pengalaman Pantang Anak No.2
4. Anak Angkat
5. Implanon

Adoii banyak nyer. Bile nak habis. Makin lama makin bertambah checklist. Huhu...

3 comments:

RuZaNNa January 8, 2013 at 11:03 AM  

Tahniah dpt bertahan sebulan dgn MIL! haha.. my MIL same like yours.. blh berborak non stop.. malangnya menantu die ni ada low threshhold in the berborak limit.. ke mmg org perak mmg suka borak eh? hehheeh

kunaz January 10, 2013 at 8:44 PM  

hahaha. kak anne, sy tgelak bsar bace komen akak. haha.. sy pn ade treshold limit so ble dh hit the limit sy iyakan je seme bende. janji ks respon haha

Faizah^Ramli January 19, 2013 at 10:59 PM  

wah hecticnya life rasa...apa2 pun terbaeklah...seronok baca entri2 kunaz...gelak je memanjang...ekeke :P

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.