Susu Formula Terbaik??

1 Malaysia janji ditepati. Haha! Tatau ape motif buat intro bongok nie. Sebenarnye nak bitau saye nak buat entry yang dalam list seperti yang dijanjikan. Dimulai dengan entry pasal formula milk.

Masa check-out dari MCMC, kitorang cuma dapat sample susu formula je, brand murah plak tu. Tak macam Columbia Asia masa lahirkan Irfan lu, siap dapat full setin plus dapat goody bag lagi. And brand pun not bad la. Frisolac, cam middle range gitu.

Saye dengan berlagaknye baling je sample susu formula tue dengan alasan belum desperate sebab dalam pantang memang 100% kat rumah dengan baby so boleh breastfeed je. Sekali kan, tetibe istilah pantang tue tak wujud plak. Belum sebulan pantang dah siap gi kuar mekap kawen. Wahaha! Lalu mulai risau kot EBM tak cukup time saya kuar2 mekap tue.

Dulu Irfan start campur FM masa umur dia 10 bulan and fully FM masa umur 16 bulan. Yes, saya sempat breastfeed Irfan 15 bulan je sebab gigi dia dah tumbuh 1 mulut dah. Asek rasa nak kasi penampo je tiap kali breastfeed dia sebab Irfan gigit cam makan beger. Bayangkan puting MAM spill free yang mahal saya beli tue (RM10++ satu puting) boleh bertahan paling lama 2 weeks jek sebab dia dok gigit sampai koyak.

So bila Irfan memula start campo FM, biasalah kan, 1st time BF mom mestilah agak resah and busy dok search formula milk ape yang terbaik sebagai ganti susu ibu. So macam-macam la jugak try, mostly brand mahal2 sebab mentality saya masa tue kalau mahal mestilah bagus. Mestilah diorang dah invest dalam study untuk hasilkan FM tue.

Tapi betullah cakap orang, FM nie actually ikut mana yang serasi dengan baby. Beli susu harga 2 ribu pun tapi tak serasi takde guna jugak. Irfan dulu, macam2 efek yang kene. Ade jadi sembelit, ade yang berak cair sangat, ade jadi batuk2, ade yang dia rejek takleh telan langsung, etc.

End up Irfan serasi dengan Dumex Dugro yang murah itu. Hahaha T_T Memule cam down la gak. Alaa, aku nie keje Petronas gaji besar, beli susu anak pun berkira, beli cap murah jek. Tapi once again, belilah mane yang serasi dengan anak anda. Dugro sangat serasi dengan Irfan. Dulu Irfan underweight, now dah ok graf pembesaran dia. Dr Chen selalu gak tanye dulu susu ape yang kasi. Ha amek ko, Dugro jek. Hahaha!

So untuk Arman nie, saya try research balik pasal FM, kot2 la dalam masa 2 tahun nie ade FM cap baru yang lagi better ke ape kan. Dipendekkan cite, saya terjumpe pasal susu kambing. Shit, saye kemain benci kambing. Tapi rupe2nye susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu. Minum susu kambing adalah sunnah Rasulullah rupenye. And ade a few blogs yang saya bace cakap, mungkin jugak agenda para mat salleh tue untuk umat Islam lupakan sunnah Rasul, lalu sebab tue diorang sibuk dok promote susu lembu.

And ade a few formula milk kambing untuk infant. Saya dah lupe ape yang saya jumpe dulu sebab saye dah decide nak try yang brand Karihome. Kelakar nama susu, cam brand rempah kari. Haha! Dia ade website www.karihome.com.my tapi yang peliknye untuk infant takde plak listed kat situ. 1st time try beli ialah di website www.babydash.com.my. Ade jual Karihome untuk infant formula kat situ.

Bila dah beli online baru tahu rupenye bersepah kedai kat Miri nie ade jual Karihome infant formula nie. Ade 1 farmasi kat Miri nie, dahlah harga dah paling murah dah yang saye jumpe so far, pastu kalo jadi member farmasi tue dapat lagi diskaun. So nanti2 boleh beli kat farmasi tue jek.

So bile susu tue dah sampai, haruslah dicuba kan, kot2 beli mahal2 Arman reject sesia jek. Alhamdulillah, Arman telan sampai licin. Haha selambe kasi anak minum FM tanpa rasa bersalah. Tapi saye bace di tin susu tue, if dah bukak kene habiskan dalam masa sebulan. Is it? Arman masih fully breastfeed, susu tue untuk standby in case EBM tak cukup while I'm away jek. So now, I'm having 2 canisters of that susu kambing. 1 yang dah bukak dulu, 1 lagi yang baru. In case yang bukak nie dah tak elok sebab dah lebih sebulan dah pun. Huhu...

Ok, so nak share sket ape yang saye tahu pasal susu kambing nie. Korang kan rajin, sure akan dapat lagi banyak info. Saye nie kan perdana menteri, busy tak sempat nak google sangat. Haha!

Ok 1st, susu nie sesuai untuk baby yang kuat elergik. Susu kambing nie dia takde alpha and beta casein, bahan utama penyebab alahan. 2nd mudah hadam. So insyaallah anak takde masalah sembelit ape. Ada saya bace susu kambing boleh dihadam dalam masa 20 minit je berbanding susu lembu 2 jam. 3rd dia boleh kurangkan risk baby muntah2 dan cirit birit. Banyak lagi faedah lain tapi tue 3 terbesar untuk baby. Macam kalau pregnant asek minum susu kambing pun boleh cegah kuning.

So bile balik ofis, time pam susu dengan rakan2 pam, kemain saya cam bangga nak share hasil penemuan saya nie. Cett, rupe2nye rakan pam saya memang dah tahu pasal Karihome nie. Cemane masa zaman Irfan dulu saya tak pernah jumpe yer. Huhu...

And masa bawak Arman cucuk ade saya tanye pasal susu nie kat Dr Chen, nak mintak consultation dia in terms of medical lah kononnye. And Dr Chen cakap it's a good choice cuma satu isu jek, baby yang minum susu kambing nie biasanya payah gemuk, tak macam minum FM yang cow-base. Tue bukan isu lah bagi saya, janji cukup zat and takde penyakit sudah. Bagusla kurus, Amber Chia... Hahaha!

So disebabkan tetibe sangat taksub dengan susu kambing (walaupun diri sendiri till now geli nak telan) saye rasa nak tukar susu Irfan ke susu kambing jugak. Karihome tue ade untuk dari baby sampai orang tua. Tapi kalau nak kasi Irfan tue rasanya memang kopak lak. Untuk umur Irfan, rege dia RM90 kot setin, tak sampai 1kg. Irfan lak minum susu 4-5 kg sebulan. Pokaiiii. So skip dulu plan nie. Minum jelah Dugro tue yer sampai mama kaya. Hahaha!

Injection Anak

Ahaks. List entry yang konon nak buat dulu tak terbuat. Dok gi buat entry lain plak. Haha! Ok hopefully ini adalah last adhoc entry saye. Haha!

Last Friday I was on MC sebab sakit tekak kronik yang telan air liur pum sakit sampai ke telinga. Now pun still sakit and esok nak gi klinik lagi untuk follow up since dah habiskan antibiotik tapi sakit masih tak hilang.

Azam anak ke-2 nie kalau boleh saya taknak lambat bawak anak pergi injection sebab lesson learnt dari Irfan, makin dia besar makin bijak. Nampak hospital dah start nangis, apetah lagi masuk bilik doktor kan.

So walaupun tengah MC, saya bawak Arman pegi injection sebab dah due 2 hari. Pegi sorang2 dengan konfidennye. Hasben offer nak teman pun saye dengan machonye cakap takpe abang keje jer. Saya macho. Haha!

Appointment cucuk pukul 4 tapi kul 4.30 baru leh masuk. Setengah jam menunggu tu saya dengan tenang dok bersila ribakan Arman and main Facebook sampai kene panggil. Kalau bawak Irfan setengah jam tu kami dah berpeluh kot kejar dia and tobat saye takkan bawak dia sorg2 unless bebetul emergency. Haha!

So bile masuk bilik Dr Chen, ayat 1st dia tanya "Where's the abang?" Pastu saye jawab tak bawak tapi dia salah dengar ingat irfan kat luar. And dengan nada terkejut Dr Chen tanya "He's outside??" Saye cakaplah lagi sekali takde bawak Irfan and Dr Chen cakap no wonder lah takde dengar suara. Hahahaha!

Irfan memang lagenda kat klinik Dr Chen tue. Last bawak dia inject ialah bulan lepas. Masa sesi amek berat, suhu and ukur mengukur kat kaunter luar tu dia dah start meraung gear 5 sampai Dr Chen tanye nurse sape yang nangis sebab takut sakit emergency ke ape. So bila nurse cakap Engku Irfan terus Dr Chen cakap "Owh ok" Haha T_T

Nie si Arman kecik nie masuk2 bilik Dr Chen gi sengeh kat semua orang. Agak lama kami haritu sebab injection and kasi rotavirus sekaligus. Sebab dok sebok sengeh kat nurse dia tak sedar dia kene cucuk. End up sampai ke sudah tak nangis. Last month masa amek Hep B nangis la gak masa masuk jarum.

So alhamdulillah dipermudahkan. Dulu cam kagum tengok mak yang boleh bawak anak gi klinik sorang2 now dah dapat merasa. So tolongla kagum dengan saye pulak. Hahaha!

So hopefully Arman takde sakit2 yang boleh melambatkan injection dia macam Irfan dulu. Sebab kami memang amek 2-3 jenis additional injection yang takde dalam kad biru (tak wajib). Yang wajib pun jenuh nao habiskan, nie yang extra lagi banyak kali kene bawak gi klinik. Contoh macam pneumococcal injection saje sampai 4 dose kene amek now tapi dah cakap kat Dr Chen nak amek 2 kali je so lepas umur setahun baru leh start.

Ok sekian kisah bawak Arman pegi inject. Haha.

Dugaan Besarkan Anak

Masa Irfan lahir, life was so tiring. 2 tahun lebih tak cukup tidur. 2 tahun lebih struggle bahagikan masa jaga anak, keje opis and bisnes. Masa tu 1st anak kan, takde anak lain untuk compare so I thought memang nie lah dugaan untuk setiap parents. But then, as the time goes by especially bila dah dapat 2nd baby, saye sedar yang saye sebenarnya telah melahirkan seorang anak yang special.

Saya hairan dengan a few ofismate yang cam baru habis pantang tetibe terasa nak pregnant lagi. Saya hairan dengan kawan2 yang nak anak ramai. I was like, heyy korang tak penat ke. Tak stress ke. But then once again setiap anak tue dilahirkan lain ragam and I was destined untuk dapat anak yang sangat meragam. Huhu...

Yes, membesarkan Irfan sangat menguji kami suami isteri. Irfan sangat kuat menangis sejak lahir till now, mungkin bukan menangis, tapi teriak. Haha... Teriakan yang takde sebab tak kira masa dan tempat. And it is still ongoing until now.  And dulu Irfan selalu sangat sakit yang sampai kalau saya dapat tidur tue memanglah sangat ajaib. Saya hanya dapat tidur yang sempurna bila start pregnant no.2 tue pun sebab ade maid masa tue (2nd maid)

Pastu Irfan nie cam entahlah, dia tak boleh duduk diam. Dia hanya diam masa tidur jer. Masa2 lain kene selalu make sure ade bende nak buat, kalau tak dia akan mengamuk. Dia tak macam Arman now yang boleh dok diam tenang sorang2. Irfan didn't watch TV, so nak distract dia pakai TV memang tak dapat. Pastu Irfan cepat bosan dengan aktiviti sama so kene selalu penat hiburkan dia dengan macam2 bende. Sebab tue rumah kitorang sangat banyak toys walaupun kene kutuk kat opismate manjakan sangat anak sebab beli banyak toys. Huhu...

Kalau pegi kedai makan tue, nak tunggu order siap adalah perkara yang sangat meresahkan buat kitorang sebab Irfan bukan budak yang boleh duduk dan tunggu. Pastu now makin besar, kami diduga dengan masalah temper tantrum Irfan plak. Sangat suka mengamuk yang kadang2 membahayakan diri sendiri seperti tarik rambut sendiri and ketuk barang kat kepala sendiri. Mungkin mahukan perhatian.

Pastu rumah takyah cakap la, memang pantang kemas memang dia sepahkan balik. Baling seme bende yang boleh baling. Bukak kabinet dapo, keluarkan pinggan and pecahkan pinggan pun sangat perkara biasa. Aktif tue takyah cakap lah, kalau berlari tue memang laju tak terkejar. And physical dia sangat kuat. Semua orang cakap. So sangatla penat untuk pastikan dia selamat sentiasa.

Nasib baik kami mak ayah awak Irfan. Kalau dapat kat parents yang kurang sabar, rasanya dah lama kuar front page suratkhabar tajuk anak kene dera. Haha! Dulu saya memang kurang tahan dengar suara budak nangis kuat2. Cam nak naik darah jer. Now terpaksa praktikkan biar jer dia nangis so that dia paham takde gune sangat menangis, takde pun orang nak pujuk. Now memang telinga dah sangat immune dah. Kalau dia start wat perangai tue, saya wat bodoh jela.

Tapi lama2 teknik tue dah tak menjadi. Dia bengang takde respon, dia mula main kasar seperti tarik rambut mak ayah dia. Once again, he's a strong boy, memang kalau tarik rambut tue boleh putus segenggam. Bila dia dah start main kasar camtu, memang saya dah terpaksa angkat tangan untuk didik dia walaupun saya tahu masih terlalu awal untuk start pukul anak. Saya nak dia tahu mende yang dia buat tue salah. Percayalah, kalau marah mampu kawal Irfan, saya takkan pukul dia. Tapi memang dia sangat di luar kawalan. Tapi saya bukanla pukul tahap dera anak.

And Irfan senang nak kasi minum susu je kot. Yang lain seme susah. Nak pakai pampers and baju pun till now masih kene struggle. Nak ajar gosok gigi payah, nak ajar bercakap pun payah. And dia masih belum dapat bercakap till now which is mungkin salah satu punca asyik cranky sebab tak dapat sampaikan apa yang dia nak.

So I was having a tough time untuk cari orang yang sanggup jaga Irfan masa saya gi keje. Imaginelah nenek sendiri (both sides) pun surrender. Nak tinggal 15 minit pegi kedai pun cam nightmare bagi diorang. Bape kali rasa nak benti keje jaga anak sendiri. Huhu...

And Irfan sangat mudah jatuh sakit. Tersangat2 mudah. Every week memang wajiblah jumpa Dr Chen tue sampai kitorang dah hafal ubat apa yang akan dapat and end up beli sendiri je kat farmasi sebab tak larat nak queu kat spital sambil manage Irfan. Pernah ada ofismate tanya kenapa pandai2 beli ubat sendiri? Tak sayang anak ke tak bawak pegi spital? Huhu... Minimum seminggu sekali pegi spital for 2 years and dah tau medicines apa nak dapat, please understand that I need an easier way to get those medicines tanpa perlu bawak Irfan. Huhu...

Tapi kami suami isteri percaya besar nanti Irfan akan jadi anak yang akan mudahkan kami. Banyak orang tua cakap camtu. Mungkin ini hanya penyedap hati untuk kami terus bersabar. Huhu... Now pun Irfan is getting better except dia akan buat semua di atas bila dia mengantuk. Tataula ape masalah budak nie, kalau ngantuk tido jela, nie nak lawan2 ngantuk pastu mengamuk tak tentu hala.

Pastu bila Arman lahir, barulah saya dapat rasa nikmat keibuaan yang sebenar. Perasaan bahagia besarkan anak. And tetibe dapat rasa perasaan ofismate yang nak anak next cepat2 even masih dalam pantang. And dah paham perasaan orang nak anak ramai. So kesimpulan yang saya dapat buat, mungkin anak2 diorang sangat behave. Alhamdulillah jaga Arman adalah sangat mudah. Ade lah ragam dia jugak, biasalah baby kan. Tapi sebab dah pernah experience jaga yang teruk, so setakat ragam Arman tue cam takde efek sangat kat saya. Haha! 

Kesian jugak kat Arman. Kalau keluar memana jarang bawak dia, terpaksa tinggalkan kat bibik. Sebab bila keluar dengan Irfan, memang memerlukan 2 tenaga untuk control dia. Banyak kali bila jumpe ofismate kat luar, diorang akan tanya, mana baby? Inilah jawapannye yer. Huhu..

Takpelah, dua-dua anak mama and mama sayang both. Mama terima semua ujian yang anak2 mama berikan. Semoga ia sebagai penghapus dosa mama. And semoga ia membantu meningkatkan tahap kesabaran mama. Mama harap bila anak2 mama besar, kamu semua boleh jaga mama and papa plak. Huhu...


Maternity Leave Yang Busy

Selamat tahun baru 2013! Hadoiii busy nye laa, tak menyempat update blog. Saya masih maternity leave tapi minggu nie dah masuk kerja. Tatau nak nervous ke tak, malas nak pikir, nanti stress. Kan mission beranak kalini tamau stress kan Kunaz kan? Hahaha! Saya sangat suka maternity leave kali ni sebab banyak bende yang saya dapat buat walaupun struggle gak nak buat. 

Busy #1: Busy layan mertua. Busy bawak diorang berjalan sebab diorang memang kaki jalan. Mama dok Miri nie almost sebulan, pastu sambung lak parents in law datang sebulan lagi. Both mak and bapak mertua saya suke borak okay, especially mak mertua lah. Dia boleh borak 6 jam straight and pastu dia kalau borak kite kene pandang muka dia. Kalau saya tengah tengok laptop masa dia bercerita, nanti dia ketuk paha saya suh tengok muka dia. So korang pahamla kan macam mustahilla nak update blog masa MIL ada. Sampai ade banyak kali terpaksa kunci pintu bilik pepura tido, padahal balas email customer dalam bilik. Wahahaha! Pastu MIL plak kadang2 sampai sanggup tue tunggu atas katil depan pintu toilet, tunggu saya habis mandi, takut saya kuar mandi terus kunci pintu bilik. Haha! Teruknyela saya nie. But really, I need time for myself and my business.

Busy #2: Busy jaga anak. Walaupun dah ada baby baru, Irfan masih masalah utama kat rumah nie. Both nenek Irfan tak sanggup nak jaga Irfan walaupun saya offerkan RM1K untuk jaga Irfan. Bayangkanlah, family sendiri pun tak sanggup nak jaga. Huhu... And baby Arman, saya uruskan mandi pakainya sendiri sampai habis pantang. Irfan plak saya bergilir jaga dengan husband.

Busy #3: Busy train maid baru. Maid baru nie sangat kampung yang  kadang2 rasa nak hantar balik. Hahaha! Dia orang susah, rumah tepi sungai and air sungai adelah air harian dia. So bila datang rumah nie adelah sangat jakun yang peti ais dia gi ingat kabinet dapo. Alhamdulillah, berkat kesabaran, now dah canggih dah sket maid saye nie. Hahaha! Eh, pasal maid kite cite separately lah nanti. 

Busy #4: Busy business. Dah habis RM7.5K bayar agent untuk amek maid, terpaksalah kerja lebih sket untuk kumpul dana balik. Belum habis pantang 44 hari dah almost 10 job mekap saya amek. Pastu drive merata buat product delivery. Walaupun blog business sangat terabai, alhamdulillah new customers yang contact secara offline sangat banyak sepanjang pantang nie. Honestly, ade rasa pening gak banyak bisnes tapi saya buat je mana yang dapat datangkan income. Penat memang penat. Sampai ade kene hantar mesin jahit and produk mak bidan sampai ke Brunei. Takpelah, kami memang dah terbiasa bersusah payah cari duit since zaman UTP lagi, cuma now dah tua and banyak komitmen lain so jadi extra penat sket.

Busy #5: Busy anak nak masuk sekolah. Irfan masuk tadika baru tahun nie. Nak beli barang dia masuk sekolah bukan boleh beli sekaligus sebab Irfan nie kalau kitorang shopping, bukan dia yang ikut kitorang, kitorang yang nak kene kejar dia merata. Pastu dah masuk sekolah buat perangai lak. 1 hari pertama masuk sekolah adalah sangat horror. Nangis non-stop. Saya parking kete selang 5 buah rumah dari tadika tue masih boleh dengar dia nangis. Horor kan? Now dah makin better alhamdulillah. Pastu tadika nie ade buat parents briefing lagi masa hari minggu.

Busy #6: Busy uruskan pasal anak angkat. Rasanya kene ada special entry pasal nie. Secara tetibe datang beban dari langit bila ade orang offer baby dalam kandungan dia. Dia family susah tak mampu jaga anak dah. Kalau saya tak baru lepas beranak, memang saya akan tolong amek jaga. Tapi nie jaga anak sendiri pun makan minum sendiri sampai terabai. Huhu.. So sangat busy uruskan pasal mak baby and cari keluarga angkat untuk baby tue and alhamdulillah dah jumpa. Sedih pun ade sebab tetibe dah jatuh sayang pada baby tue. Huhu...

Busy #7: Busy renovate rumah. Korang pun dah paham kot kan tabiat saya masa pregnant and lepas beranak adalah rasa nak renovate rumah. Tapi this time takdelah major renovation sangat. Tapi still busy dok gi survey barang seme. Pastu bibik baru nie suke tol bercucuk tanam, abih seme tin susu, tin sardin, botol minyak, botol mineral and segala jenis botol and tin dia gi buat pasu bunga tanam macam2. Makcik kampung tol. Terpaksa spend masa gi borong pasu demi menyokong hobi bercucuk tanam makcik bibik tue.

Busy #8: Busy uruskan urusan bank2 dan badan berkanun lain. Busy register SSPN and Tabung Haji anak, buat passport anak, etc. Pastu haritu tersalah kenselkan kredit kad yang saya buat auto debit untuk semua bil. Lalu jenuh lah nak pegi semula each one untuk bayar manually and register auto debit balik. Bukan bil2 saya je, bil mama kat kampung pun ade yang saya tolong bayar. 3-4 hari baru setel semua okay urusan tue. Pergghh!!

Busy #9: Busy urusan sendiri. Busy gi tanam implanon untuk family protection (nie pun kene ade special entry), pegi dentist, pegi postnatal checkup. Nie plan nak buat facial before masuk keje tak terbuat lagi. Pastu busy shopping keperluan masuk keje. Kasut and sandal saya kan banyak kene curi kat maid sebelum nie, satu hal nak kene beli balik (sebenarnya lagi suka, ahahaha!) Pastu lepas beranak nie size cam dah shrink sket, so terpaksa la beli a few new trousers, panties, bra, etc. Huhu...

Busy #10: Busy buat stok EBM sebelum masuk keje. Saya lambat start buat stok sebab urusan2 di atas, so now nak kene catchup gila2. Target nak dapatkan 100 oz sebelum masuk keje, tataula tercapai ke tak. Bape ari je lai tinggal nie.

 
Parents in law baru balik 29 December haritu. And saya masuk keje 10 Januari nie. See, bape ari je lagi yang saya ada untuk setelkan seme checklist saya. So, this week saya adalah sangat super busy nak setelkan semua tue sebelum masuk keje. Masuk keje nanti nak kene fokus keje dah, takmau lah bende leceh2 mengganggu. Ok, reminder untuk diri sendiri lagi, pending entries adalah pasal:

1. Maid
2. Susu Formula
3. Pengalaman Pantang Anak No.2
4. Anak Angkat
5. Implanon

Adoii banyak nyer. Bile nak habis. Makin lama makin bertambah checklist. Huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.