Posts

Showing posts from January, 2013

Susu Formula Terbaik??

1 Malaysia janji ditepati. Haha! Tatau ape motif buat intro bongok nie. Sebenarnye nak bitau saye nak buat entry yang dalam list seperti yang dijanjikan. Dimulai dengan entry pasal formula milk.

Masa check-out dari MCMC, kitorang cuma dapat sample susu formula je, brand murah plak tu. Tak macam Columbia Asia masa lahirkan Irfan lu, siap dapat full setin plus dapat goody bag lagi. And brand pun not bad la. Frisolac, cam middle range gitu.

Saye dengan berlagaknye baling je sample susu formula tue dengan alasan belum desperate sebab dalam pantang memang 100% kat rumah dengan baby so boleh breastfeed je. Sekali kan, tetibe istilah pantang tue tak wujud plak. Belum sebulan pantang dah siap gi kuar mekap kawen. Wahaha! Lalu mulai risau kot EBM tak cukup time saya kuar2 mekap tue.

Dulu Irfan start campur FM masa umur dia 10 bulan and fully FM masa umur 16 bulan. Yes, saya sempat breastfeed Irfan 15 bulan je sebab gigi dia dah tumbuh 1 mulut dah. Asek rasa nak kasi penampo je tiap kali breastfe…

Injection Anak

Ahaks. List entry yang konon nak buat dulu tak terbuat. Dok gi buat entry lain plak. Haha! Ok hopefully ini adalah last adhoc entry saye. Haha!Last Friday I was on MC sebab sakit tekak kronik yang telan air liur pum sakit sampai ke telinga. Now pun still sakit and esok nak gi klinik lagi untuk follow up since dah habiskan antibiotik tapi sakit masih tak hilang.Azam anak ke-2 nie kalau boleh saya taknak lambat bawak anak pergi injection sebab lesson learnt dari Irfan, makin dia besar makin bijak. Nampak hospital dah start nangis, apetah lagi masuk bilik doktor kan.So walaupun tengah MC, saya bawak Arman pegi injection sebab dah due 2 hari. Pegi sorang2 dengan konfidennye. Hasben offer nak teman pun saye dengan machonye cakap takpe abang keje jer. Saya macho. Haha!Appointment cucuk pukul 4 tapi kul 4.30 baru leh masuk. Setengah jam menunggu tu saya dengan tenang dok bersila ribakan Arman and main Facebook sampai kene panggil. Kalau bawak Irfan setengah jam tu kami dah berpeluh kot kejar…

Dugaan Besarkan Anak

Masa Irfan lahir, life was so tiring. 2 tahun lebih tak cukup tidur. 2 tahun lebih struggle bahagikan masa jaga anak, keje opis and bisnes. Masa tu 1st anak kan, takde anak lain untuk compare so I thought memang nie lah dugaan untuk setiap parents. But then, as the time goes by especially bila dah dapat 2nd baby, saye sedar yang saye sebenarnya telah melahirkan seorang anak yang special.
Saya hairan dengan a few ofismate yang cam baru habis pantang tetibe terasa nak pregnant lagi. Saya hairan dengan kawan2 yang nak anak ramai. I was like, heyy korang tak penat ke. Tak stress ke. But then once again setiap anak tue dilahirkan lain ragam and I was destined untuk dapat anak yang sangat meragam. Huhu...
Yes, membesarkan Irfan sangat menguji kami suami isteri. Irfan sangat kuat menangis sejak lahir till now, mungkin bukan menangis, tapi teriak. Haha... Teriakan yang takde sebab tak kira masa dan tempat. And it is still ongoing until now.  And dulu Irfan selalu sangat sakit yang sampai kal…

Maternity Leave Yang Busy

Selamat tahun baru 2013! Hadoiii busy nye laa, tak menyempat update blog. Saya masih maternity leave tapi minggu nie dah masuk kerja. Tatau nak nervous ke tak, malas nak pikir, nanti stress. Kan mission beranak kalini tamau stress kan Kunaz kan? Hahaha! Saya sangat suka maternity leave kali ni sebab banyak bende yang saya dapat buat walaupun struggle gak nak buat. 
Busy #1: Busy layan mertua. Busy bawak diorang berjalan sebab diorang memang kaki jalan. Mama dok Miri nie almost sebulan, pastu sambung lak parents in law datang sebulan lagi. Both mak and bapak mertua saya suke borak okay, especially mak mertua lah. Dia boleh borak 6 jam straight and pastu dia kalau borak kite kene pandang muka dia. Kalau saya tengah tengok laptop masa dia bercerita, nanti dia ketuk paha saya suh tengok muka dia. So korang pahamla kan macam mustahilla nak update blog masa MIL ada. Sampai ade banyak kali terpaksa kunci pintu bilik pepura tido, padahal balas email customer dalam bilik. Wahahaha! Pas…