Posts

Showing posts from 2013

Tanah Kubur

Image
Yes, too many things happened sepanjang saye tak update blog ini. Saya pregnant, bawak Irfan terapi, drama mintak transfer balik KL, dah dapat transfer, etc. Sedar tak sedar dah sebulan blog nie terabai hakhak. As usual, Facebook dah macam jadi pengganti blog, boleh live update dengan cepat setiap hari hakhak...
Fiona Nasuha. Masih ingatkah anda pada nama indah itu? Yes, arwah anak angkat saya yang kini dah jadi ahli syurga. Weekend lepas, kami 4 beranak ada melawat kubur Fiona. Saya akan transfer ke Semenanjung so soon and husband pun dah kat sana, so risau dah tak berkesempatan untuk melawat. Tapi mama akan cuba visit Fiona lagi sebelum pindah yer sayang.
Dulu masa sekolah rendah and menengah saya sangat suka baca majalah Mastika, sape ntah yang tukang beli kat rumah tue.Tataula wujud lagi ke tak majalah tu now, tapi dulu ade slot pasal balasan orang meninggal. Kalau di dunia ada dosa besar yang dia buat, masa meninggal Allah tunjukkan balasan pada mayatnya. Tapi Mastika tue macam …

Kisah My 3rd Maid

Image
Bila tengok balik checklist, baru perasan ade hutang entry pasal maid yang belum update. Ohhhh sebenarnya sangat banyak lagi mende yang nak update. Too many things happened to me recently. Saye harap saya akan masih mampu ingat untuk ingat and update kat sini. 
Btw, I'm in KL now for a 3 day meeting. I should use this opportunity to update this haunted blog. Ok jom sambung cerita pasal maid. This is my 3rd maid. Tak plan nak amek pun selepas kes my 2nd maid balik raya terus tak balik sini semula, as expected but don't care sebab if dia tak balik pun kami akan pecat dia jugak sebab prestasi sangat super teruk. Eii tolongla jangan lantik saya jadi boss syarikat. Kang kalau saye tak puas hati saya pecat sumer orang. Bahahaha!
Ok, a few months sebelum Arman lahir and after our 2nd maid lari, kami dah susun plan kehidupan tanpa maid yang dah cukup bagus. We managed to find a good babysitter yang sanggup jaga Irfan and Arman lepas saya habis pantang. And we managed to find a cleane…

Mencari Anak Angkat?

Image
Looking for a family to adopt your unwanted baby? Or are you looking for a baby to adopt? Ok, since entry tentang anak angkat saya dulu, saya ada terima banyak email/SMS/Facebook messages yang bertanyakan pasal anak angkat.I don't know why, setakat nie, saya dah ditawarkan more than 5 babies to be adopted. I lost track. Tapi dalam banyak2 offer tue, kami accept 1 baby untuk kami jadikan anak angkat. Dialah puteri kami, arwah Fiona Nasuha walaupun kami hanya sempat bersama for a few hours jer.And the rest, alhamdulillah kami berjaya carikan pasangan parents yang baik untuk baby2 tersebut. Owh btw semua babies tu baby boy ok. So buat sesiapa yang mempunyai masalah tidak mampu nak sara baby or terlanjur or whatever reasons, you may contact me. Insyaallah kami boleh tawarkan pertolongan untuk anda. Banyak dah nie parents yang waiting list nak baby. Jangan risau, walaupun kami nie orang bisnes, kami tak perdagangkan manusia. Kami cuma cuba menolong since blog saye ni rating untuk penca…

Our Raya 2013

Image
Assalamualaikum.. Tak jawab doserrr... Alhamdulillah malam nie tetibe sampai seru untuk update blog. Baru habis SKG training seminggu, di Miri sahaja. Maka otak adalah fresh dari beban kerja. Hihi... Ok,alhamdulillah, tahun nie adalah raya paling happy kami sekeluarga di Miri.
A few days before raya, Arman demam panas yang super teruk 40 degree plus. Exactly sakit yang macam Irfan kene masa dia 10 bulan dulu, iaitu false measle. Boleh refer entry Irfan Masuk Wad untuk mengimbau kembali pengalaman saya menjaga anak buas yang sakit di wad. Huhu...
And bila jadi 2nd time kat Arman, saya dah tak sekalut dulu dah. Dah ade experience handle false measles nie, lalu hanya pergi jumpa Dr Chen bila measles dia dah start keluar jer, untuk verify itu adalah betul2 false measles. The rest saya handle di rumah jer. Owh saya sanggup tak cukup tidur di rumah dari tak cukup tidur di wad and sangat risau pengalaman jaga Irfan dulu berulang lagi. Huhu...
Measles nie ade maksud yer tapi saya lupe dah D…

Selamat Hari Raya 2013

Assalamualaikum readers. Selamat Hari Raya Aidilfitri dan maaf zahir batin andai ada salah dan silap saya. Tahun nie kami beraya di Miri lagi. Rasanya tak perlulah nak hairan yer sebab sepanjang 5 tahun kami di Miri, baru 2 kali beraya di Semenanjung. Hihi... 
Raya kami simple macam biasa. Kelainan raya tahun nie di Miri ialah nie adalah 1st time raya berempat. Selamat hari raya Arman! Tapi Arman tengah tak sihat sket now, kene false measles yang macam Irfan kene dulu. Irfan dulu sampai warded a few days. Nie dah ade pengalaman so takyah warded2 lah. Warded di rumah jer. Tapi bolehhh taaakkk kene tue sehari sebelum raya. Hihi...
And 1 keistimewaan lagi, 1st raya esok nie adalah anniversary perkahwinan kami yang ke-5 jugak. Ok, esok potong kek makan reramai yer. Malam nie saya stay up sket untuk prepare makanan raya esok. Ada lah a few officemate yang tak balik and saya pun dah lama tak jamu orang makan. Dulu sangat selalu buat. So sesape yang free and ada di Miri, jemputlah datang be…

Sesungguhnya Saya Stress

I'm currently not in a good condition, physically, mentally and emotionally. If you're as one of the friends in my Facebook, you'll get a a rough idea on my life progress at the moment.
To make it short,  Irfan had been pre-diagnosed as having ADHD/Asperger symptoms. It is a part of the autism spectrum. So kene pegi banyak checkups and sadly all of them are in KL. Tapi kami akan cuba habiskan di Miri dulu. We've started engaging a child specialist from a local GH here. Tak larat nak list down semua effort yang kitorang buat untuk Irfan. Yang larat cakap ialah semua tua adalah sangat time consuming and sangat memenatkan.
Recently plak, Irfan dah disahkan ade gangguang makhluk halus jugak. Since kecik ok. So penat lagi mengangkut budak tu pegi jumpe macam2 ustaz. Alhamdulillah so far bende tue dah takde and Irfan shows a significant improvement in his behaviour. But as what the ustaz said cakap2 jin nie jangan percaya. They may come back lebih2 lagi dari kecik membesar …

Another Training in KL

Normally staff2 SKO nih especially orang semenanjung yang keje sini berebut nak pegi training sampai ade yang boleh pegi 3-4 training setahun. Yelah free ticket balik kampung, away from the office, free hotel, etc.
Tapi malangnye it is not applicable to me. 5 tahun kerja saye baru pegi 2 training. Haha! Korang pun tahu Irfan tu cemane dulu, tak tido malam, ngamuk and nangis all the time. Tak berani langsung nak tinggal anak perangai camtu rumah orang. So 1st training duli terpaksa bawak Irfan sekali which was sangat haru biru.
2nd training Irfan dah besar and dah ade maid. So bolehlah pergi dengan tenang. Lagipun masa tu tengah pregnant Arman so bile gi training adelah sangat cukup rehat takyah wushu dengan Irfan. Haha!
3rd n 4th training saye terpaksa reject due to work commitment.  Ape ntah masalah dapat working partner tak pernah lekat. So no backup untuk buat kerja lalu tak dapat pegi training.
Akhirnye haritu berjaya pegi 3rd training yang masa tengah annual leave. Training pali…

Training in KL with Family

Just a simple mobile update. Saye sekarang di Semenanjung, annual leave paling panjang penah saya amek dalam sejarah 5 tahun keje Petronas - 10 days. Balik sebab adik ipar kawen. 
Journey 10 jam Miri-Besut pastu esoknye drive ke Perak plak for another 7 hours sambil bawak 2 anak adelah sangat menguji fizikal dan mental.
And tetibe a few days ago dpt emel kene pegi training. 400++ email yang masuk henfon saya, sebbek terbaca emel training nie. I owe a big thank to Daju yang tolong arrange travel request, flight and hotel untuk saya dari ofis.
And now I'm at Seri Pacific hotel for a 3 day training. Memula bengang gakla kacau plan annual leave but then banyak hikmah juga rupenye. Takyah sedih pikir nak tinggal anak pegi training, angkut sekaligus. Annual leave pun jimat. And nie pun dikira cam percutian jugak sebab Irfan is so damn happy staying at this hotel. And penat pun jadi makin kurang sebab dok kampung adelah sangat penat, ade je mende nak buat especially balik untuk 2 kendur…

Zarf Wajdan - Anak Susuan Saya

Image
1. Maid 2. Susu Formula  3. Pengalaman Pantang Anak No.2  4. Anak Angkat 5. Implanon  6. Anak Susuan 7. Pil Perancang 
Hutang entry saya masih ada 2. So harini nak langsaikan satu hutang, iaitu tentang anak susuan. Ok, satu fakta lucu tentang pengalaman saye pakai implanon ialah, naluri keibuan adelah mencanak2 tinggi. Seriously, kawan2 pam saya pun perasan. And masa saya agree nak ambil anak angkat tue pun adelah masa saya tengah pakai implanon gak. Haha!
So disebabkan aura keibuan adelah sangat kuat, tetibe saya juga mempunyai perasaan nak ada sorang anak susuan. Perasaan tu lagi kuat bile Arman nie tak minum susu frozen EBM saya. 100 oz lebih okay saya prepare frozen EBM sebelum masuk keje. Pastu susu fresh pun asyik banyak lebih tiap hari sebab Arman nie agak banyak tido la siang hari. So stok susu saya memang banyak. Ramai yang suruh saya cari anak susuan untuk kasi frozen EBM yang Arman tak minum tue. Memang nak, tapi tatau nak cari cemana. Masa tue tatau lagi kewujudan page HM4HB

Hai Kunaz Blogspot

It's been a while. Yes... Like I said it's the busiest time of the year - the WPB exercise. Working for 2 departments are quite tiring. And masa musim WPB nie la tetibe driver Irfan ade hal where I have to fetch him pegi and balik sekolah. Sangat kelam kabut and penat. But the good news is, I already submitted all the required paperwork. Legaaaaa dah dapat meet seme dateline. Hopefully lepas nie I will manage to spend some time to update this silent blog.

Rindu Fiona

Image
Harini dah 14 hari Fiona Nasuha tinggalkan kami semua. Saya syukur sebab cam tetibe dapat cuti 2 minggu and seme bende berlaku dalam 2 minggu tue. At least sempatlah saya ambil masa untuk tenangkan emosi and rehatkan fizikal.
1st week kehilangan Fiona masih meninggalkan kesan yang dalam buat kami semua. Bukan mudah nak lupakan segalanya sekelip mata walau sekuat mana pun kami mencuba. Ada satu haritu, tengah2 drive tetibe ambulans lalu. Lepas kasi laluan kat ambulans, tetibe termenangis dalam kete. Teringat time sama2 dok dalam ambulans dengan Fiona sambil tengok nurse dok pam2 oksigen. Masa tue masih seronok sebab kaki tangan Fiona aktif bergerak, saya memang fikir masih ada harapan. 
Pastu bila gi belakang rumah, tiap kali tengok tempat uri Fiona ditanam, sedih gak lagi. Yang paling drama a few days lepas Fiona meninggal, saya tercari2 tudung yang saya pakai masa hari kelahiran Fiona. Tudung tue yang saya buat balut Fiona lepas sambut dia dalam kereta.

Nie lah tudung yang saya pak…

Fiona Nasuha Part 3

Image
Ahad, 17 March - Kami ke GH untuk tuntut jenazah Fiona. Bila staff rumah mayat bukakkan kunci, saya terus tanye boleh mintak mandikan baby tak. And jawapannye tak dapat sebab hari Ahad. Sentap di situ. Saya tanya mak baby nak mintak tolong ustaz mandikan tak? Dia cakap okay. So saya terus call Ustaz Zul. Tapi since kubur baby kat kawasan perkuburan Kristian, ustaz cakap tak boleh campur aduk. 
Masa tengah bercakap dengan ustaz tue, staff rumah mayat dah keluarkan Fiona and tangisan air mata bermula. Saya dah tak dapat fokus ape yang ustaz cakap and saya cakap kat ustaz takpelah ustaz, kite proceed kebumi cara Kristian jer. Lepas tue saya letak fon. Kami berjaya nego dengan staff rumah mayat nak pakai bilik mandi tue untuk mandikan sendiri baby. 
Fiona adalah sangat sejuk macam daging beku sebab letak dalam fridge bilik mayat tu kan. 1st thing yang kami buat adalah belek2 wajah and badan Fiona sambil menangis2. Saya terkejut saiz Fiona dah sangat besar dari saiz yang saya sambut dia m…

Fiona Nasuha Part 2

Kesinambungan dari Part 1. Esok tue kul 8 pagi, saya and hasben bawak family baby ke GH. Baby dah dipindahkan ke rumah mayat tak lama lepas dia meninggal. So mak baby kene datang untuk ambil surat untuk release mayat. Kami tanye pihak hospital, boleh tak tengok mayat baby je dulu and bawak keluar later. Diorang cakap tak dapat.
Konflik berlaku di sini. Sebab baby and the family adalah Kristian. Kami adalah Islam. Bila tanya pihak hospital, mudah jer diorang jawab. Kami arrange pasal baby jer. Yang lain2 tue kene find out sendiri. Ok fine! Mak baby kalau boleh memang nak lepas terus kat kitorang, means biar kitorang yang uruskan jenazah baby ikut cara Islam. Tapi kami belum official parents angkat untuk baby tue lagi sebab tak sempat buat dokumen angkat sumpah ape lagi seme. Masa tue hari Sabtu, pejabat kerajaan semua tutup untuk kami pergi tanya. 
Struggle pegi tanya 2-3 ustaz kat masjid. And para ustaz pulak tolong contact staff JAIS untuk confirmation. Ini penjelasannya. Jenazah ba…

Fiona Nasuha Part 1

Inilah kronologi kelahiran anak angkat kami, Fiona Nasuha....
Rabu, 13 March - Sekolah Irfan call suruh ambil Irfan balik sebab nampak cam ade simtom HFMD. Amek Irfan dari sekolah terus bawak jumpe Dr Chen. Konfem HFMD. Dr Chen cakap baru simptom awal, tapi HFMD memang sangat cepat. Dia expect malam tue ulcer akan start ada kat mulut Irfan. Dia mintak asingkan Arman totally dari rumah tue minimum 5 hari. Pening pikir cane nak asingkan Arman yang masih menyusu badan tengah2 malam nie.
Khamis, 14 March - Amek cuti sebab HFMD Irfan makin teruk. Suhu badan Irfan 39.5 degree masa tue. Dr Chen cakap kuman HFMD can jump to the brain. To avoid that, 1st rule adalah suhu badan takleh lebih 38.5 degree 3 hari berturut2. 2nd rule kene keep him hydrated and cukup glucose. Irfan meragam sangat dahsyat. Selera makan dah mula takde. Minum susu sket trus baling botol. Sebab blister dah penuh kat kerongkong and lelangit, memang sangat pedih.
Jumaat, 15 March - Hasben pun amek cuti sebab both of us tak …

Anak Angkat Part 2

Ok mari sambung.  Dipendekkan cerita, baby girl tue dah ade 2 orang yang berminat nak amek. Saye adelah orang ke-3 yang bertanya. Pada mulanya, keadaan adalah seperti saya yang akan kene reject awal2 tapi saya tak kesah. Yelah saya bukan tahap desperate lagi, dah ade 2 anak dah pun, cumanya cam saya cakap if ade orang offer baby saya nak amek.
Sabtu 23 Feb haritu adalah birthday saya. Jumaat malam tue saya ade cakap macam nie kat husband "Saya dah let go dah baby tue. Taknak fikir dah. Tapi kalau ada rezeki tetibe dapat kat kita baby tue, kita accept je k?" And husband pun cakap ok. Tetiba esok tu Sabtu which is on my birthday, mak baby SMS saya cakap dia decide nak kasi baby tue kat kitorang.
So Sabtu tue kitorang aturkan pertemuan dengan keluarga baby. Bile dah tau semua cerita detail, both of us rasa berat nak amek baby tue. It's a complicated situation yang mana kalau kitorang amek baby tue, banyak risiko yang mungkin kami hadapi termasuklah to risk our lives. Tak p…

Anak Angkat Part 1

1. Maid 2. Susu Formula  3. Pengalaman Pantang Anak No.2  4. Anak Angkat 5. Implanon  6. Anak Susuan 7. Pil Perancang

Sebenarnya bende lain yang saya nak ceritakan dalam entry anak angkat nie, tapi along the way terlalu banyak bende baru berlaku. Ade hikmah jugak lambat update blog kan? Ok, this entry is gonna be long and I will try my best to shorten it but will get the story delivered.
Ok, masa berpantang lepas lahirkan Arman dulu, tetibe saya di-offer seorang anak angkat oleh satu local family yang susah kat Miri nie. Family tue dah ramai anak and ada yang tak sekolah sebab tak mampu nak tanggung. Masa dapat offer tue, si ibu tengah pregnant dalam 6 bulan. Baby sebelum nie pun dia kasi orang jugak.
Perasaan masa tue adelah amat berbelah bahagi. Umur Arman baru sebulan masa tue, tapi ade gak perasaan nak amek. See, betapa saya rasa Arman sangat senang nak handle sampai boleh consider nak amek anak angkat. Haha! Sebab baby tue kan rezeki, nie orang nak kasi free2 tak payah pregnant ape…

Pil Perancang Cerazette

1. Maid
2. Susu Formula  3. Pengalaman Pantang Anak No.2  4. Anak Angkat
5. Implanon  6. Anak Susuan
7. Pil Perancang 

Sejak mencabut implanon haritu, saya adalah on birth control pills until today. Risau jugak memula sebab takut tak serasi lagi tapi so far masalah2 yang mengganggu saya masa pakai implanon rasa cam dah takde. Berat badan pun takde naik2 dah tapi saya masih selalu tanye kawan2 suh notify if saya nampak kembang. Sebab pil2 hormon nie boleh mengembangkan badan gak walopun berat badan tak naik. Honestly, saya rasa saya agak bloated lately tapi still manageable. So sesape kalo nampak saya cam terkembang sket sile trigger awal2 k. Diri sendiri payah nak sedar, asek perasan cun jek. Bahaha!
Sebelum tue nak gak cite pasal implanon. Haritu ade miting kat hotel dengan orang2 KL. Masa tengah pam2 kat surau hotel ade la borak2 gak pasal birth control nie. Rupe2nya orang kat KL tue memang ramai yang ade prob macam saya lepas pakai implanon, especially bab depression tue. Asek rasa na…

Pengalaman Pantang Anak No.2

1. Maid
2. Susu Formula
3. Pengalaman Pantang Anak No.2 4. Anak Angkat 5. Implanon
6. Anak Susuan
7. Pil Perancang

Tatau nak marah kat sape, checklist update blog asek bertambah. Haha! Ok harini nak sambung tajuk pengalaman berpantang anak no.2 yakni encik Arman Aqasha. Now both anak tengah demam selsema, so sementara diorang tengah tido, mari update super laju.
Ok, boleh refer balik entry ini di mana semasa anak pertama saya telah nyaris mengalami postnatal depression. So bila 2nd child nie, saya refer balik checklist2 yang memungkinkan saya stress masa pantang and bernekad untuk mencegahnya dari berulang.
Dulu ade masalah jeles dengan bibik (apentah problem saye masa pantang nih haha!). Pantang tengok bibik pegang Irfan, cam nak sound heyy jangan sentuh anak aku. Wahaha! So 2nd child faktor nie dah tiada sebab memang takde bibik pun masa tue. Bibik muda itu telah lari dari rumah a few months sebelum saya beranakMasalah asyik demam time pantang. Thanks to Shaklee sebab 2nd time berpanta…

Pengalaman Ber-Implanon

Image
1. Maid
2. Susu Formula
3. Pengalaman Pantang Anak No.2
4. Anak Angkat
5. Implanon Wah, siap entry pasal implanon nie maka dah terbayar 2 hutang entry. Tinggal lagi 3 entry. Mak aih struggle nak update haha! Ok, macam yang saya cakap, walaupun saye nie berani kat certain perkara, tapi saya juga sangat pondan kat certain things especially bila melibatkan hal ehwal wanita seperti beranak, pap smear, etc. Waaaa sangat ketakutan!
So bila dah 2 kali ceaser, kata doctor next pregnancy haruslah jarak jauh sket sebab takut rupture, jahitan terbukak, mati masa beranak, etc. Hohoho ok doktor tak payah detail sangat, saye memang dah takut. Walaupun both operations adalah sangat super cemerlang tapi disebabkan sangat penakut, lebih-lebih lagi bila dengar a few cerita kawan-kawan yang memang ade kes jahitan terbukak sampai darah terburai2 celah  tempat jahit, tetibe sangat takut balik untuk next ceaser. Even my ofismate yang cemerlang dengan 2 kali ceaser pun ade cakap 3rd ceaser cam ade sakit leb…

Kes Maid Lambung Bayi

Kes maid lambung bayi kat Kuantan nie sangatlah popular tahap dewa sekarang. Mana2 media orang dok update pasal nie. Kat wall FB and twitter saya memang bersepah2. Mama di kampung asyik call menyampaikan kerisauan. Tipu kalau saya katakan yang saya tak terkesan dengan berita gempar ini, sebab saya juga punya maid yang menjaga 2 anak saya termasuk baby Arman yang baru 3 bulan.
Saya terkilan sebab ade jugak yang salahkan parents baby tue dalam kes nie sebab according to them, sapa suruh maid jaga baby. Kenapa tak jaga sendiri? Hoho senangnye lah kalau nak cakap kan? Awak tak merasa. Hey, kalau dah nak turun musibah kat anak2, takyah tunggu ade maid, banyak lagi musibah lain yang Tuhan boleh turunkan. So jaga mulut sket jangan nak dok menuding jari jer. Bebila masa jer kita boleh ditimpa musibah sebab semua tue rancangan Allah. 
Siapa cakap saya tak risau? I'm leaving my kid's lives in a stranger's hand yang baru beberapa bulan kami kenal. Tapi redha kami lebih tinggi dari k…

Susu Formula Terbaik??

1 Malaysia janji ditepati. Haha! Tatau ape motif buat intro bongok nie. Sebenarnye nak bitau saye nak buat entry yang dalam list seperti yang dijanjikan. Dimulai dengan entry pasal formula milk.

Masa check-out dari MCMC, kitorang cuma dapat sample susu formula je, brand murah plak tu. Tak macam Columbia Asia masa lahirkan Irfan lu, siap dapat full setin plus dapat goody bag lagi. And brand pun not bad la. Frisolac, cam middle range gitu.

Saye dengan berlagaknye baling je sample susu formula tue dengan alasan belum desperate sebab dalam pantang memang 100% kat rumah dengan baby so boleh breastfeed je. Sekali kan, tetibe istilah pantang tue tak wujud plak. Belum sebulan pantang dah siap gi kuar mekap kawen. Wahaha! Lalu mulai risau kot EBM tak cukup time saya kuar2 mekap tue.

Dulu Irfan start campur FM masa umur dia 10 bulan and fully FM masa umur 16 bulan. Yes, saya sempat breastfeed Irfan 15 bulan je sebab gigi dia dah tumbuh 1 mulut dah. Asek rasa nak kasi penampo je tiap kali breastfe…