Puting Botol Susu Yang Spill Free

Haihaihai!! Eh eksaited plak. Ok, sangat rindu blog sendiri tapi tak cukup masa sangat untuk diluangkan untukmu blog kerana saye sekarang sangat sibuk menjaga 2 anak dan berbisnes semasa pantang. Anak adalah tak tido malam. Sobness.. Ok sebelum lupa, checklist untuk entry yang saye plan nak buat adelah pasal puting botol susu (which is this entry lah), pasal maid yang baru seminggu amek (3rd maid) and pasal susu formula.

Ok, Irfan adalah sangat horror perangainya masa saya pregnant aritu. Ngamuk jek keje. Kalau ngamuk dia baling botol susu sampai banjir lantai rumah. Sangat sakit hati tengok. Dahlah maid dah takde masa tue. Dalam sari tue ade la 18 kali mop lantai. Dah habis nyawa sound suruh jangan baling botol susu sampai ke sudah tak dengar, so terpaksa cari jalan lain. Mulalah saya meng-google pasal botol or puting susu yang tak tumpah bile kene baling.

Saya adelah pengguna botol Tommee Tippee yang tegar, sejak Irfan lahir sampai now umur dia 2 tahun lebih. Aritu gi kedai baby tanye tomi tipi nie ade puting yang spill free tak? Konfiden makcik kedai tue cakap ade, yang jenis cross cut tue and saya pun konfiden je gi borong. Sekali tak pun, tumpah jugak. Takyah tunggu kene baling, terbalikkan botol jek dah tap tap tap menitik kuar susu. Cisss you makcik tipu I.

Dipendekkan cite, finally jumpe puting yang spill free. Brand MAM. Before this tatau sebab saya bese beli barang baby online dekat Littlewhiz. Kat situ ade jual brand MAM tapi takde jual puting spill free. Pastu jumpe lak website One Baby World and setakat nie kat website tue jek yang jual and selalu ready stock.


Saya beli dengan botol dia sekali sebab takut puting tue gedik macam puting tomi tipi yang fit botol dia jek, tak compatible dengan botol lain. 6 bijik terus beli. Irfan tue kaki botol. 1 kg susu seminggu dia minum. So beli banyak2 terus so that leh kumpul2 lu baru basuh sekaligus. Masa tue kan dah takde maid untuk ditaici. Owh btw, botol nie dia ada 4 kaler - biru, hijau, purple and pink.

So 1st time eksperimen bancuh susu Irfan pakai botol and puting baru saye melompat2 hepi sebab bile tonggengkan botol memang susu tak menitik. Goncang2 pun tak menitik. Bila picit puting tue baru susu keluar. Terus kasi susu kat Irfan and cakap "Hah amekla nak baling sampai Brunei pun". Haha! Tapi seriusly, sampai sekarang sangat puas hati dengan botol and puting tue.

So bila Arman lahir saye decide nak pakai puting yang sama sebab dia leh elakkan tersedak susu. Sebab susu hanya akan kuar bila baby hisap. Baby kan suke tertido time menyusu, so kalo baby dah tido tapi susu asek menitik dalam mulut, tu yang boleh tersedak tue. Botol MAM Irfan tue yang saiz 9 oz. Saya gi order lak yang saiz 5 oz untuk Arman.


Nie botolnye. Tapi bila dah sampai ade rasa kecewa sket sebab bontot botol tue kite boleh bukak. Tatau nape dia design camtu, katanya tue botol anti colic. Concern saya bila saya rendam EBM pakai botol tue, kalau bontot tue tak tutup kemas rapat, saya risau air suam tue akan leak masuk dalam botol tue and bercampur dengan EBM saya. Dahla beli 6 botol gak online. Haha!

Berita baiknyer, puting MAM yang spill free nie adalah compatible dengan botol Avent! Yes Avent adalah botol favourite ke-2 lepas tomi tipi. So hepi lagi sekali. Lepas nie boleh order puting jer online, botol Avent leh beli kat Miri nie jek. 

So kalau korang ade anak problem suke baling botol susu or memang tengah cari puting yang selamat untuk newborn, bolehlah try MAM teat yang jenis spill-free. Saye sangat berpuas hati (sebab dah takyah sakit hati tengok susu tumpah atas lantai haha)


1 comments:

My Love.. July 12, 2013 at 11:46 AM  

hai...new reader here..

saya dh 2 kali smpi Miri..kalau kenal awal leh jumpa kt sana :)

btw mmg puting tu fit ngan avent yer? mcm menarik jgk eventho stok puting skrg ada la dalam 20..huhu...

TQ for the info! ada pic x puting tu je mcmana rupa in term of nk beli..packaging dia smua..

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.