Irfan vs. Arman

Pospon dulu entry pasal maid and susu formula. Nak cite pasal 2 hero saya kat rumah nie dulu. Arman dah 1 bulan 3 hari arinie. Ramai yang tanya soalan sama "Cane Irfan, ok tak dengan adik baru?" Dah lama nak update pasal nie, baru teringat harini. Hehe...

Ok, sejak pregnant Irfan memang cam tak paham langsung yang dia nak dapat adik. Tatau la kot dia saje buat2 tak paham. So bile adik Arman dah lahir, kesimpulannya dia memang tahu dia dah ade adik, cuma bebuat tak tahu.


Nie gamba 1st day Arman balik rumah. Irfan tue happy sebab orang amek gamba dia, bukan sebab happy dapat adik. Haha! Ok, Irfan actually sangat jeles dengan adik dia tapi cara jeles dia tue sangat complicated. Sampai ke harini dia buat tak nampak je kewujudan adik dia. Kalau saye or hubby tengah pegang Arman, Irfan yang tengah eksaited lari2 nak datang kat kitorang akan stop bile nampak kitorang pegang Arman, and uturn balik tak jadi datang. 

And banyak kali bila Irfan terlalu rindukan saya tapi masa tue saya tengah pegang Arman, dia akan amek henfon saya and tengok gambar2 saya kat henfon. Tengok video kitorang bersama lah and then gelak sorang2. Bila Arman takde dengan saya baru dia akan datang peluk2, kiss2 and manje2 dengan saya. Dramatik kan? 

Dia tak pernah pukul or sakitkan adik dia lagi so far tapi jenis jeles camni bahaya, sebab dia pendamkan je perasaan dia. So sebagai parents yang prihatin memang kami manjakan jugak si abang Irfan nie at the same time cuba semai rasa sayang Irfan pada Arman. Penat okay membahagi kasih sayang sama rata untuk anak2. So jantan2 kat luar sana, kalau nak kawen dua tue pikirla namratus kali, I nak bahagi kasih sayang kat anak2 pun struggle. Inikan bini yang lagi banyak songehnye. Hahaha!

And a few times Irfan terkantoi yang dia sebenarnya sayang adik. Haritu Arman nangis kat sofa and tengah takde orang time tue, ade Irfan jek. Irfan gi amek puting and sumbat dalam mulut Arman. Bile saya datang menjerit and tepuk tangan, Irfan cecepat lari. Nie namanya abang yang ego. Sayang tapi ego. Huhu..


Now Irfan dah boleh dok dekat dengan Arman dah sesket. Ok now Irfan vs Arman. Alhamdulillah, setakat umur Arman sebulan lebih nie, sangat senang nak jaga budak nie. Beza 100 kaliganda dari Irfan ok. Arman nangis time lapar jer and merengek sket kalo mintak dukung. Other than that mmg takde isu langsung except a few weeks after lahir clock dia cam tarbalik sket. Siang hari kemain lama tido, malam hari sejam sekali bangun lapar. Now alhamdulillah dia bangun malam 2-3 kali camtu jek, takdelah tiap jam. Huhu...

Irfan dulu till now, nak tido and bangun tido akan nangis melalak2. Till now. Arman nie saye nak kene tengok2kan selalu sebab dia tido dan bangun tido saya asek tak sedar sebab diam jer. Tapi kalau dia start nangis sebab lapar memang high pitch gila and nangis tak menyempat2 cam kebulur sebulan tak makan. Huhu...

Kesimpulannya, walaupun dah ade baby baru now, 9/10 dari tangisan rumah ini adalah milik Irfan. Masa Irfan dulu saya tak sabar tunggu Irfan besar. Masa umur Irfan seminggu tak sabar tunggu dia sebulan. Pastu tak sabar tunggu dia setahun. Now saya tak sabar tunggu dia umur 4 tahun which I hope dia dah totally behave dah masa tue. Arman nie, owhh you are so adorable. Tak payahlah besar, jadilah baby selama2nya. Hahaha!

So legalah jugak. Memule dulu seriusly sangat tak redi nak pregnant no-2 sebab takut ade sorang lagi perangai macam Irfan memang mati tak sempat tengok cucu kot saye nanti. Haha! So alhamdulillah, sangat tenang jage anak this time. Kalau tak kerana beranak czer aritu, saya tak teragak2 nak pregnant lagi sekali. Wahaha! So dapat tak korang bayangkan keperitan hidup saya jage Irfan selama nie? Hahaha!

Cane2 pun saye sayang semua anak2 saye. Saya percaya ada hikmah suatu hari nanti. Ramai dah sangat yang cakap insyaallah besar nanti Irfan akan jadi anak yang dibanggakan sebab ramai budak yang susah nak handle masa kecik tapi bile besar adalah sangat behave. Yelah, smoga Irfan macam tue lah nanti. And Arman pun, baik masa kecik nie bsar2 nanti menten la baik jugak yer nak... Hihi...



Ok yang gambar atas adalah semua gambar Irfan and yang bawah adalah Arman. Lebih kurangkan muke diorang mase kecik? Huhu...


Arman dah sebulan time nie. Nie baby Shaklee saye. Nanti boleh buat entry pasal baby Shaklee plak kan? Huhu....

Puting Botol Susu Yang Spill Free

Haihaihai!! Eh eksaited plak. Ok, sangat rindu blog sendiri tapi tak cukup masa sangat untuk diluangkan untukmu blog kerana saye sekarang sangat sibuk menjaga 2 anak dan berbisnes semasa pantang. Anak adalah tak tido malam. Sobness.. Ok sebelum lupa, checklist untuk entry yang saye plan nak buat adelah pasal puting botol susu (which is this entry lah), pasal maid yang baru seminggu amek (3rd maid) and pasal susu formula.

Ok, Irfan adalah sangat horror perangainya masa saya pregnant aritu. Ngamuk jek keje. Kalau ngamuk dia baling botol susu sampai banjir lantai rumah. Sangat sakit hati tengok. Dahlah maid dah takde masa tue. Dalam sari tue ade la 18 kali mop lantai. Dah habis nyawa sound suruh jangan baling botol susu sampai ke sudah tak dengar, so terpaksa cari jalan lain. Mulalah saya meng-google pasal botol or puting susu yang tak tumpah bile kene baling.

Saya adelah pengguna botol Tommee Tippee yang tegar, sejak Irfan lahir sampai now umur dia 2 tahun lebih. Aritu gi kedai baby tanye tomi tipi nie ade puting yang spill free tak? Konfiden makcik kedai tue cakap ade, yang jenis cross cut tue and saya pun konfiden je gi borong. Sekali tak pun, tumpah jugak. Takyah tunggu kene baling, terbalikkan botol jek dah tap tap tap menitik kuar susu. Cisss you makcik tipu I.

Dipendekkan cite, finally jumpe puting yang spill free. Brand MAM. Before this tatau sebab saya bese beli barang baby online dekat Littlewhiz. Kat situ ade jual brand MAM tapi takde jual puting spill free. Pastu jumpe lak website One Baby World and setakat nie kat website tue jek yang jual and selalu ready stock.


Saya beli dengan botol dia sekali sebab takut puting tue gedik macam puting tomi tipi yang fit botol dia jek, tak compatible dengan botol lain. 6 bijik terus beli. Irfan tue kaki botol. 1 kg susu seminggu dia minum. So beli banyak2 terus so that leh kumpul2 lu baru basuh sekaligus. Masa tue kan dah takde maid untuk ditaici. Owh btw, botol nie dia ada 4 kaler - biru, hijau, purple and pink.

So 1st time eksperimen bancuh susu Irfan pakai botol and puting baru saye melompat2 hepi sebab bile tonggengkan botol memang susu tak menitik. Goncang2 pun tak menitik. Bila picit puting tue baru susu keluar. Terus kasi susu kat Irfan and cakap "Hah amekla nak baling sampai Brunei pun". Haha! Tapi seriusly, sampai sekarang sangat puas hati dengan botol and puting tue.

So bila Arman lahir saye decide nak pakai puting yang sama sebab dia leh elakkan tersedak susu. Sebab susu hanya akan kuar bila baby hisap. Baby kan suke tertido time menyusu, so kalo baby dah tido tapi susu asek menitik dalam mulut, tu yang boleh tersedak tue. Botol MAM Irfan tue yang saiz 9 oz. Saya gi order lak yang saiz 5 oz untuk Arman.


Nie botolnye. Tapi bila dah sampai ade rasa kecewa sket sebab bontot botol tue kite boleh bukak. Tatau nape dia design camtu, katanya tue botol anti colic. Concern saya bila saya rendam EBM pakai botol tue, kalau bontot tue tak tutup kemas rapat, saya risau air suam tue akan leak masuk dalam botol tue and bercampur dengan EBM saya. Dahla beli 6 botol gak online. Haha!

Berita baiknyer, puting MAM yang spill free nie adalah compatible dengan botol Avent! Yes Avent adalah botol favourite ke-2 lepas tomi tipi. So hepi lagi sekali. Lepas nie boleh order puting jer online, botol Avent leh beli kat Miri nie jek. 

So kalau korang ade anak problem suke baling botol susu or memang tengah cari puting yang selamat untuk newborn, bolehlah try MAM teat yang jenis spill-free. Saye sangat berpuas hati (sebab dah takyah sakit hati tengok susu tumpah atas lantai haha)


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.