Pengalaman Bersalin 2nd Baby (Part 2)

Ok dah habis lunch and breastfeed baby. Mari sambung. Eh sebelum tue mau share gambar baby. Gambar cap Facebook sahaja yer.



Haa inilah seketul baby yang besar itu. Dada adalah sangat bidang dan sasa. Konfem lelaki di situ. Masa baby dah keluar, Dr Lee buat lawak "Ehhh baby awak girl lah". Sebabnye aritu saya suruh dia scan bebetul, seme orang assume baby girl masa saya tengah pregnant, and Dr Lee cakap kalau betul keluar girl, kamu beranak free jek takyah bayar. Hahaha! Konfiden. Sebbek memang kuar boy.


Ini gambar hasben curik2 amek and uplod kat Facebook dia tanpa izin saya. Hoh buruk nak mampus muka. Muke penat tahan sakit contraction 5 jam and penat layan doktor bius hyper. Haha! Itu adalah tangan Dr Chen si pediatrician. Kalau Irfan dulu, nurse yang bawak baby kasi saya tengok.

Ok, bila baby dah masuk nursery, proses jahit perut bermula. Saya masih bertenaga untuk borak2 dengan Dr Lee. Bape kali saya suruh dia buat liposuction buang lemak perut, alang2 perut dah terbukak. Tapi permintaan tue tak dipenuhi. Hahaha! Ok proses lepas beranak pun dimudahkan alhamdulillah. Kitorang enroll cord blood under StemLife untuk adik Irfan nie sebab risau gestational diabetes ade impact kat baby nye health. And alhamdulillah dah selamat meet requirement untuk processing. Uri pun keluar cantik dok dalam sarung this time, masa Irfan dulu uri keluar dah pecah2.


MCMC vs. Columbia Asia

MCMC adalah hospital swasta yang lama sket kalo nak compare dengan Columbia Asia. In term of bangunan and facility, memang sah2 menang kat Columbia Asia. Tapi bilik wad MCMC boleh tahanlah besar and selesa. Dulu masa kat Col. Asia bilik besar seme habis so saya dapat bilik paling kecik. This time kat MCMC saya dapat wad yang besar. So selesa.



Ini wad saye. Luas kan? Irfan datang wad terus berlari2 ala2 kat padang bola. Nurse plak, both baik tapi nurse Col. Asia nampak lagi professional and well trained. Nurse MCMC nie bila tukar shift jek handover process cam kalut sket. Food plak takde complaint sebab outsource catering yang sama cam Col.Asia. So saya masih dapat menikmati bubur ayam favourite seperti dulu. Haha!

The only thing yang saya tak suke pasal MCMC ialah bab breastfeeding, cam takde penekanan sangat. Cam kat Col. Asia, tiap kali nak feed baby nurse akan masuk wad tanya nak breastfeed ke nak suruh diorang kasi formula milk. And even kasi formula milk pun diorang akan spoonfeed. Kat MCMC, memang takde tanya apa terus feed kasi botol ok. Seminggu anak saye nipple confusion sebab lahir2 terus dah ajar pakai botol.

Kat MCMC nie, baby akan stay kat nursery nurse jaga sampai la kita request nak baby. Adelah kebaikan kat situ, cam agak rileks gakla lepas beranak takyah susah2 pikir pasal baby. Tapi takde force untuk breastfeed lah. Tapi diorang entertain jek kalau kita hantar stok EBM and mintak tumpang freezer. Nanti diorang akan feedkan baby dengan EBM tue tapi pakai botol lah. Pastu yang sedihnye, lampin baby pakai lampin biasa tue jek dengan alas getah. Save budget habis. Hahaha!

Yang paling best beranak kat MCMC ialah sebab Dr Lee and Dr Chen je kot. Haha! Dr Chen sangat bagus. Kul 7 malam pun datang wad report pasal baby padahal klinik dia dah tutup kul 5pm. Kire overtime pegi cek baby. Lepas nurse ukur2 baby, dia yang datang sendiri buat laporan baby berat berapa, darah jenis ape, etc.


Sakit Lepas Beranak

Bius untuk czer tue tahan 3-4 jam je. So cam biasalah, detik2 tunggu ubat bius habis adalah sangat saspen. Sebab sakit czer nie depends kat orang, ade yang sakit gile sampai tak terkata, ade yang tak sakit langsung. Cam mine masa Irfan lu memang tak sakit langsung. Hari ke-2 dah pusing satu spital dah.

This time, bila ubat bius habis alhamdulillah tak rasa sakit kat tempat czer tue. So tak sabar rasa nak turun berjalan2 tapi masih ade beg air kencing yang jadi penghalang. 2nd day baru leh bukak. Ok takpe sabar dulu, rest2 lu baring2. Vision dan mission saya untuk 2nd delivery nie adalah tidak mahu stress. Taknakla kalut2 stress nak breastfeed baby straight away ke ape ke. So beg air kencing pun rilek2 jek bukak lambat pun takpe, takyah I berjalan pegi kencing. Kencing setempat jek. Hahaha! Ok fine tak senonoh.

2nd day bila nak bukak beg air kencing saspen sekali lagi. Boleh refer entry ini untuk pengalaman kesakitan bersamamu beg air kencing. Sebab dulu time nurse sentap wayar beg kencing tue, sakit sampai nak nangis. So this time standby tahan sakit. Tapi alhamdulillah smooth jek prosesnye and tak sakit. So lepas tue bermulalah percubaan untuk bangun berjalan. Masyaallah sakitnye ya Tuhan. Nak angkat badan tue pun dah nazak, bile letak kaki untuk berjalan, bertambah2 nazaknya. Tapi jalan jugak, nak biasakan lawan sakit tue.

Berhari2 sakitnye okay, tak hilang2. Cumanya sebab makin hari makin lawan jadi makin kebal. Banyak kali tanya nurse and Dr Lee kenapa sakit sangat. Pelik, sebab saya pernah jer czer, takdela sakit camni. Diorang cakap 2nd czer memang sakit sket. Nanti 3rd czer lagi sakit. Urgghh... Tapi lepas tue saya perasan ade 2 bonggol keras kat perut saya and kat situ sebenarnya spot yang sakit, bukan kat tempat jahitan. So, bila dah kuar wad, esok terus panggil makcik urut. Saya syak dah masuk angin sebab selamba jek tido tak pakai stokin ape. Katil lak tol2 bawah aircond.

And makcik tue cakap tue ada darah beku tertinggal and yes memang dah masuk angin. Dia urut bonggol tue. Sakit gile sampai tutup2 mata and ketap2 gigi. Dia cubit2 ala2 uli adunan biskut raya. A few days lepas tue memang kuar darah beku berketul2 and berlendir2. Orang cakap bahaya kalau ada darah beku tertinggal. Siap ada yang kene operate balik untuk buang darah beku tue. Aaaa mintak jauh. Tapi now memang dah hilang la sakit tue lepas kene urut. So hopefully memang dah takde dah darah beku tue.

Hilang jek sakit tue, terus lupe daratan. Bergerak cam orang tak beranak sampai asek kene marah kat makcik urut, suh jalan slow sket. Orang datang melawat pun ngilu tengok saya. Belum cukup seminggu berpantang saya memang dah start kemas rumah, kemas dapur, masak and uruskan 2 anak. This time kan dah takde maid, mama lak cam lose focus antara kemas rumah, jaga saya pantang and jaga cucu. And mama dah declare awal2 surrender takley handle Irfan. So saya banyak independant buat seme bende sendiri selagi mampu. Perut nie dah siap kene rempuh kat Irfan bape kali dah nie.


Jaundice

Orang cakap if husband and wife both darah O, baby memang cam konfem kene jaundice, cuma teruk tak teruk jek. And bila saya kene gestational diabetes, saya dah ready bila doktor cakap 2nd baby nie akan ade high chance untuk dapat kuning yang lebih teruk. Tapi alhamdulillah sangat2 sehari jek reading adik Irfan yang above limit, tue pun lebih 0. 3 jek. Cumanya kene tahan kat wad 3 hari, Dr Chen nak tengok graf untuk 3 hari sebab ikut pengalaman Irfan dulu, reading dia fluctuate.

So saya buat assumption supplement Shaklee yang boleh cegah baby jaundice tue works on me. Nanti akan saya sharekan. Hihi.. So bab jaundice nie memang lega banyak. Time Irfan dulu, almost sebulan gak kene berulang-alik hospital sebab jaundice.


Breastfeeding

Ramai orang cakap, bila masuk anak kedua, proses breastfeed dah jadi makin mudah and susu pun cepat banyak. Fakta tue betul untuk saya, cuma saya je yang malas. Konon2 mission taknak stress kan, so 2 ari pertama buat bodoh jek tak pam and tak breastfeed baby. Kasi nurse jage. Haha! Hari ke-2 dah start consume set pantang and breastfeed Shaklee. Hari ke-3 tetibe breast rasa keras, so start pam. Kuar takdela banyak mana, tapi bengkak cam nak kuar susu 1 barrel.

Dahlah baby tengah nipple confusion, susah gile nak suruh dia breastfeed. Si nenek plak, pantang tengok baby nangis sket, terus nak stopkan nangis dengan sumbat susu botol. Kesian katenye dengar baby nangis. Lagi la dia sampai ke sudah nipple confusion. So menderita gakla tahan sakit bengkak susu. Dah nak demam sangat dah rasanya. Sakit wooo demam engorge. Seminggu gak baru ok lepas kene urut and lepas baby dah pandai latch untuk breastfeed.



Arman Aqasha Bin Mohd Zakuan

Haha! Simpan nie yang last. Ok, nama adik Irfan adalah Arman Aqasha. Nama nie memang dah lama simpan seperti mana saya standby nama Irfan Isqandar. Dramatiknye, adik Arman tak dapat title Engku this time sebab JPN dah keluarkan pekeliling baru plak takley ikut nama ibu, baru start tahun nie. Kalau Arman lahir tahun lepas, sempat lagi dapat Engku Arman Aqasha. Memang kelakar, tetibe Irfan sorang jek ade Engku dalam family kitorang. Tapi takpelah, I believe we can handle this bile budak2 nie besar nanti and pelik nape Irfan ade Engku. Hihi...






Umur Arman seminggu masa nie. Mata sepet. Tapi Irfan dulu pun masa baby mata sepet. Makin besar makin bulat ikut mata bapak dia. Oklah sekian sahaja kisah bersalin anak no 2 yang bosan sebab cam sama jek, both czer. Haha!

And kami dinasihatkan untuk buat family planning minimum 2 tahun since dah 2 kali czer. Ahh kalo tak czer pun memang ktorang nak jarak lama sket. Penatla pregnant. Hahaha! Saya rasa saya nie mak yang haper2. Orang lain kemain nak anak ramai, tapi saya nak maksimum 4 jek. So now tengah tak decide lagi which one nak amek. Lama gak Dr Lee kasi briefing pasal protection yang boleh digunakan. Dia propose 1 alat nie masukkan dalam rahim sebab alat nie tak kacau hormon so takde isu akan gemuk ke kulit naik jerawat ke. Tapi alaa kalau tengok demostration dia pasang alat tue cam ngilu gile. Siap ade tali lagi terjuntai2 kat bawah. Taknak laaaa... reject awal2.

Saya prefer makan pil since Dr Lee tak advice normal protection yang pakai "PPE" cam yang kitorang selalu amalkan and selalu jek berjaya tak tembus ape pun haha! Dr Lee cakap pil cap Yasmin yang tak kasi gemuk, malah boleh mencantikkan kulit wajah lagi. Ecece... hahaha! Pastu satu lagi option yang ade potential untuk saye amek ialah implanon, cam getah plastik masuk bawah lengan. Dah ade opismate pakai, boleh rasa mende tue bile main2 lengan dia. Ngilu gak tengok kepanjangan implanon tue. So, yet to decide. Now tengah pantang, tamau stress2. Hahaha!

Ok dah habis. Lepas nie mungkin berehat panjang dari update blog Kunaz nie kerana mempunyai beberapa agenda yang menanti masa untuk di-execute. Salam sayang... huhu...




2 comments:

Faizah^Ramli November 16, 2012 at 5:21 PM  

Baca entri awk xsah kalu xgelak seorg2...wahahah :D darah beku tuh org panggil batu meroyan... kan??mmg setgh org akn sakit xkisah beranak normal atau czer...tp so far alhamdulillah sy xkena...setgh org sakit smpai seminggu pasai ada bonggol2 darah beku tuh...kkdg ada yg urut pastu dia ada blk... apa2 pn alhamdulillah sume slmt... slmt berpantang kunaz!

arianna adrianna November 17, 2012 at 12:13 AM  

Kak kunaz. Conel sangat arman.!! Congratulations.!!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.