Pengalaman Bersalin 2nd Baby (Part 2)

Ok dah habis lunch and breastfeed baby. Mari sambung. Eh sebelum tue mau share gambar baby. Gambar cap Facebook sahaja yer.



Haa inilah seketul baby yang besar itu. Dada adalah sangat bidang dan sasa. Konfem lelaki di situ. Masa baby dah keluar, Dr Lee buat lawak "Ehhh baby awak girl lah". Sebabnye aritu saya suruh dia scan bebetul, seme orang assume baby girl masa saya tengah pregnant, and Dr Lee cakap kalau betul keluar girl, kamu beranak free jek takyah bayar. Hahaha! Konfiden. Sebbek memang kuar boy.


Ini gambar hasben curik2 amek and uplod kat Facebook dia tanpa izin saya. Hoh buruk nak mampus muka. Muke penat tahan sakit contraction 5 jam and penat layan doktor bius hyper. Haha! Itu adalah tangan Dr Chen si pediatrician. Kalau Irfan dulu, nurse yang bawak baby kasi saya tengok.

Ok, bila baby dah masuk nursery, proses jahit perut bermula. Saya masih bertenaga untuk borak2 dengan Dr Lee. Bape kali saya suruh dia buat liposuction buang lemak perut, alang2 perut dah terbukak. Tapi permintaan tue tak dipenuhi. Hahaha! Ok proses lepas beranak pun dimudahkan alhamdulillah. Kitorang enroll cord blood under StemLife untuk adik Irfan nie sebab risau gestational diabetes ade impact kat baby nye health. And alhamdulillah dah selamat meet requirement untuk processing. Uri pun keluar cantik dok dalam sarung this time, masa Irfan dulu uri keluar dah pecah2.


MCMC vs. Columbia Asia

MCMC adalah hospital swasta yang lama sket kalo nak compare dengan Columbia Asia. In term of bangunan and facility, memang sah2 menang kat Columbia Asia. Tapi bilik wad MCMC boleh tahanlah besar and selesa. Dulu masa kat Col. Asia bilik besar seme habis so saya dapat bilik paling kecik. This time kat MCMC saya dapat wad yang besar. So selesa.



Ini wad saye. Luas kan? Irfan datang wad terus berlari2 ala2 kat padang bola. Nurse plak, both baik tapi nurse Col. Asia nampak lagi professional and well trained. Nurse MCMC nie bila tukar shift jek handover process cam kalut sket. Food plak takde complaint sebab outsource catering yang sama cam Col.Asia. So saya masih dapat menikmati bubur ayam favourite seperti dulu. Haha!

The only thing yang saya tak suke pasal MCMC ialah bab breastfeeding, cam takde penekanan sangat. Cam kat Col. Asia, tiap kali nak feed baby nurse akan masuk wad tanya nak breastfeed ke nak suruh diorang kasi formula milk. And even kasi formula milk pun diorang akan spoonfeed. Kat MCMC, memang takde tanya apa terus feed kasi botol ok. Seminggu anak saye nipple confusion sebab lahir2 terus dah ajar pakai botol.

Kat MCMC nie, baby akan stay kat nursery nurse jaga sampai la kita request nak baby. Adelah kebaikan kat situ, cam agak rileks gakla lepas beranak takyah susah2 pikir pasal baby. Tapi takde force untuk breastfeed lah. Tapi diorang entertain jek kalau kita hantar stok EBM and mintak tumpang freezer. Nanti diorang akan feedkan baby dengan EBM tue tapi pakai botol lah. Pastu yang sedihnye, lampin baby pakai lampin biasa tue jek dengan alas getah. Save budget habis. Hahaha!

Yang paling best beranak kat MCMC ialah sebab Dr Lee and Dr Chen je kot. Haha! Dr Chen sangat bagus. Kul 7 malam pun datang wad report pasal baby padahal klinik dia dah tutup kul 5pm. Kire overtime pegi cek baby. Lepas nurse ukur2 baby, dia yang datang sendiri buat laporan baby berat berapa, darah jenis ape, etc.


Sakit Lepas Beranak

Bius untuk czer tue tahan 3-4 jam je. So cam biasalah, detik2 tunggu ubat bius habis adalah sangat saspen. Sebab sakit czer nie depends kat orang, ade yang sakit gile sampai tak terkata, ade yang tak sakit langsung. Cam mine masa Irfan lu memang tak sakit langsung. Hari ke-2 dah pusing satu spital dah.

This time, bila ubat bius habis alhamdulillah tak rasa sakit kat tempat czer tue. So tak sabar rasa nak turun berjalan2 tapi masih ade beg air kencing yang jadi penghalang. 2nd day baru leh bukak. Ok takpe sabar dulu, rest2 lu baring2. Vision dan mission saya untuk 2nd delivery nie adalah tidak mahu stress. Taknakla kalut2 stress nak breastfeed baby straight away ke ape ke. So beg air kencing pun rilek2 jek bukak lambat pun takpe, takyah I berjalan pegi kencing. Kencing setempat jek. Hahaha! Ok fine tak senonoh.

2nd day bila nak bukak beg air kencing saspen sekali lagi. Boleh refer entry ini untuk pengalaman kesakitan bersamamu beg air kencing. Sebab dulu time nurse sentap wayar beg kencing tue, sakit sampai nak nangis. So this time standby tahan sakit. Tapi alhamdulillah smooth jek prosesnye and tak sakit. So lepas tue bermulalah percubaan untuk bangun berjalan. Masyaallah sakitnye ya Tuhan. Nak angkat badan tue pun dah nazak, bile letak kaki untuk berjalan, bertambah2 nazaknya. Tapi jalan jugak, nak biasakan lawan sakit tue.

Berhari2 sakitnye okay, tak hilang2. Cumanya sebab makin hari makin lawan jadi makin kebal. Banyak kali tanya nurse and Dr Lee kenapa sakit sangat. Pelik, sebab saya pernah jer czer, takdela sakit camni. Diorang cakap 2nd czer memang sakit sket. Nanti 3rd czer lagi sakit. Urgghh... Tapi lepas tue saya perasan ade 2 bonggol keras kat perut saya and kat situ sebenarnya spot yang sakit, bukan kat tempat jahitan. So, bila dah kuar wad, esok terus panggil makcik urut. Saya syak dah masuk angin sebab selamba jek tido tak pakai stokin ape. Katil lak tol2 bawah aircond.

And makcik tue cakap tue ada darah beku tertinggal and yes memang dah masuk angin. Dia urut bonggol tue. Sakit gile sampai tutup2 mata and ketap2 gigi. Dia cubit2 ala2 uli adunan biskut raya. A few days lepas tue memang kuar darah beku berketul2 and berlendir2. Orang cakap bahaya kalau ada darah beku tertinggal. Siap ada yang kene operate balik untuk buang darah beku tue. Aaaa mintak jauh. Tapi now memang dah hilang la sakit tue lepas kene urut. So hopefully memang dah takde dah darah beku tue.

Hilang jek sakit tue, terus lupe daratan. Bergerak cam orang tak beranak sampai asek kene marah kat makcik urut, suh jalan slow sket. Orang datang melawat pun ngilu tengok saya. Belum cukup seminggu berpantang saya memang dah start kemas rumah, kemas dapur, masak and uruskan 2 anak. This time kan dah takde maid, mama lak cam lose focus antara kemas rumah, jaga saya pantang and jaga cucu. And mama dah declare awal2 surrender takley handle Irfan. So saya banyak independant buat seme bende sendiri selagi mampu. Perut nie dah siap kene rempuh kat Irfan bape kali dah nie.


Jaundice

Orang cakap if husband and wife both darah O, baby memang cam konfem kene jaundice, cuma teruk tak teruk jek. And bila saya kene gestational diabetes, saya dah ready bila doktor cakap 2nd baby nie akan ade high chance untuk dapat kuning yang lebih teruk. Tapi alhamdulillah sangat2 sehari jek reading adik Irfan yang above limit, tue pun lebih 0. 3 jek. Cumanya kene tahan kat wad 3 hari, Dr Chen nak tengok graf untuk 3 hari sebab ikut pengalaman Irfan dulu, reading dia fluctuate.

So saya buat assumption supplement Shaklee yang boleh cegah baby jaundice tue works on me. Nanti akan saya sharekan. Hihi.. So bab jaundice nie memang lega banyak. Time Irfan dulu, almost sebulan gak kene berulang-alik hospital sebab jaundice.


Breastfeeding

Ramai orang cakap, bila masuk anak kedua, proses breastfeed dah jadi makin mudah and susu pun cepat banyak. Fakta tue betul untuk saya, cuma saya je yang malas. Konon2 mission taknak stress kan, so 2 ari pertama buat bodoh jek tak pam and tak breastfeed baby. Kasi nurse jage. Haha! Hari ke-2 dah start consume set pantang and breastfeed Shaklee. Hari ke-3 tetibe breast rasa keras, so start pam. Kuar takdela banyak mana, tapi bengkak cam nak kuar susu 1 barrel.

Dahlah baby tengah nipple confusion, susah gile nak suruh dia breastfeed. Si nenek plak, pantang tengok baby nangis sket, terus nak stopkan nangis dengan sumbat susu botol. Kesian katenye dengar baby nangis. Lagi la dia sampai ke sudah nipple confusion. So menderita gakla tahan sakit bengkak susu. Dah nak demam sangat dah rasanya. Sakit wooo demam engorge. Seminggu gak baru ok lepas kene urut and lepas baby dah pandai latch untuk breastfeed.



Arman Aqasha Bin Mohd Zakuan

Haha! Simpan nie yang last. Ok, nama adik Irfan adalah Arman Aqasha. Nama nie memang dah lama simpan seperti mana saya standby nama Irfan Isqandar. Dramatiknye, adik Arman tak dapat title Engku this time sebab JPN dah keluarkan pekeliling baru plak takley ikut nama ibu, baru start tahun nie. Kalau Arman lahir tahun lepas, sempat lagi dapat Engku Arman Aqasha. Memang kelakar, tetibe Irfan sorang jek ade Engku dalam family kitorang. Tapi takpelah, I believe we can handle this bile budak2 nie besar nanti and pelik nape Irfan ade Engku. Hihi...






Umur Arman seminggu masa nie. Mata sepet. Tapi Irfan dulu pun masa baby mata sepet. Makin besar makin bulat ikut mata bapak dia. Oklah sekian sahaja kisah bersalin anak no 2 yang bosan sebab cam sama jek, both czer. Haha!

And kami dinasihatkan untuk buat family planning minimum 2 tahun since dah 2 kali czer. Ahh kalo tak czer pun memang ktorang nak jarak lama sket. Penatla pregnant. Hahaha! Saya rasa saya nie mak yang haper2. Orang lain kemain nak anak ramai, tapi saya nak maksimum 4 jek. So now tengah tak decide lagi which one nak amek. Lama gak Dr Lee kasi briefing pasal protection yang boleh digunakan. Dia propose 1 alat nie masukkan dalam rahim sebab alat nie tak kacau hormon so takde isu akan gemuk ke kulit naik jerawat ke. Tapi alaa kalau tengok demostration dia pasang alat tue cam ngilu gile. Siap ade tali lagi terjuntai2 kat bawah. Taknak laaaa... reject awal2.

Saya prefer makan pil since Dr Lee tak advice normal protection yang pakai "PPE" cam yang kitorang selalu amalkan and selalu jek berjaya tak tembus ape pun haha! Dr Lee cakap pil cap Yasmin yang tak kasi gemuk, malah boleh mencantikkan kulit wajah lagi. Ecece... hahaha! Pastu satu lagi option yang ade potential untuk saye amek ialah implanon, cam getah plastik masuk bawah lengan. Dah ade opismate pakai, boleh rasa mende tue bile main2 lengan dia. Ngilu gak tengok kepanjangan implanon tue. So, yet to decide. Now tengah pantang, tamau stress2. Hahaha!

Ok dah habis. Lepas nie mungkin berehat panjang dari update blog Kunaz nie kerana mempunyai beberapa agenda yang menanti masa untuk di-execute. Salam sayang... huhu...




Pengalaman Bersalin 2nd Baby (Part 1)

Lamenyelaa tak update blog. Arini dah 8 ari berpantang anak no.2. Ok, kerana sangat ingin mengejar masa tapi nak gak update blog at the same time, saye taip cepat2 jek.

Change of Gynae

Seperti yang ramai tahu, gynae saya masa Irfan dulu adalah Dr Mattu. Adik Irfan memula tue pun Dr Mattu gak. And seperti yang saya dok selalu update sebelum nie, tahun nie adalah tahun busy Dr Mattu. 1st sebab memang ramai orang nak beranak tahun nie (tahun naga) and Dr Mattu pun ade pegang satu admin position yang agak penting kat Col. Asia. Kalau dulu apoimen kul 11, paling lambat tunggu pun 15 minit jek. Tapi kali nie paling lambat kami pernah tunggu adalah sejam lebih. Cam alahai baik takyah buat apoimen kan. Ade sekali, dah tengah turn consultation dengan dia dah, tetibe boss dia call suruh pegi meeting ape ntah. 

Kesibukan dia tahun nie cam mempengaruhi prestasi keje dia sket. Kalau dulu sekali consutation leh sampai 45 minit, scan memang detail habis sampai gi bilang jari, cek sumbing ke tak, etc. This time memang sekejap je, saya mintak nak scan 4D pun dia tak bagi sebab tak sempat. Pastu entahlah, memang nasib saya kot, tiap kali turn jumpa dia, hari dia tengah badmood. Dahlah masa ujung2 nak beranak tue saya stress dengan keje lah, maid lah, nursery lah, etc. pastu gynae lak asek moody, memang naik ler jugak darah saye. Haha!

Yang paling penting, banyak kes emergency saya tak dapat jumpe dia sebab schedule dia asek full. Saya ade problem asek leaking masa hujung2 nak beranak tue, end up jumpe Dr Lee kat MCMC jek. Sampai 3-4 kali Dr Lee jek yang treat pasal isu leaking saya tue. And masa 32 minggu yang saya disahkan ada gestational diabetes tue pun Dr Lee gak yang start trigger. Maybe saya dah kene lagi lama tapi baru perasan masa week 32 tue. And according to Dr Lee, gestational diabetes memang gynae boleh uruskan jek, tak payah gi outsource kat physician pun. Mungkin terlalu busy so Dr Mattu pass saya kat Dr Yeo, physician kat Col. Asia. Dr Lee cakap, the way Dr Yeo treat gestational diabetes saya macam saya nie tak pregnant and cakap kesian gila kat saya. Yelah, every week kene asek jumpe 2 specialists berbeza.

End up, saya terus switch pegi Dr Lee terus. Hahaha! Pregnant memang emotional ok, so kalau boleh saya nak buang2 mana2 faktor yang boleh tambah stress saya. Cam nursery aritu, stress terus tuka. Nie gynae pun, stress, so tuka lagi. Hahaha! Eh tapi korang janganlah negative plak, Dr Mattu is still a very good gynae, kalo tak takdela 2 pregnancy saya refer dia. Cuma tahun nie maybe special case dia terlalu busy and moody. Leh tak dia pernah sound saya sebab kene gestational diabetes. Rasa nak sound balik, nape tak cek bebetul awal2, bile dah lambat and reading dah super tinggi baru nak bising? Tue pun gynae lain yang detect. Ok full stop dah beranak dah pun kan... Huhu...

And yes Dr Lee adalah sangat super mesra except kene tahan la lawak dia yang kadang2 ade unsur 18SX haha! Seriusly dia sangat supportive yang saya boleh mengadu cam level ngadu kat suami (eh eh?? haha). My mom pun suke tengok kemesraan Dr Lee tue.

Gestational Diabetes

Dulu dah pernah update sekali tapi masa tue yang saya tau risiko gestational diabetes adelah anak besar jek. Rupenye ia adalah lebih dari itu. Tahukah anda kalau glucose level kite asek fluctuate, risikonye adalah baby boleh mati dalam kandungan, especially bila dah hujung2 pregnancy. Sebab tue kalo gestational diabetes, 38 minggu dah kene beranak dah either induce or czer untuk kurangkan risiko baby mati dalam kandungan. My neighbour anak dia still birth, contraction and meneran cam biasa, bile anak kuar, dah mati dah.

Tapi Dr Lee taknak saya risau kot, dia tak pernah cerita semua tue and saya pun tak sempat nak research. Dia cuma keep pesan mende sama, 1st suh keep glucose level jangan naik turun mendadak sangat and 2nd beria dia suruh monitor movement baby. Kalau rasa movement slow or sket dia terus suruh pegi emergency. 

And Dr Lee sangat supportive. Dia cakap kalau baby tak keluar awal, dia kasi chance saya try beranak normal melalui induce 1st, kalau tak dapat baru czer. Dr Mattu aritu, awal2 dah cakap nak czer saya week 38. Saya tanya takley induce dulu ke dia jawab dengan moody and cam nak marah2.

Pengalaman Bersalin Anak No. 2

Ok, sepatutnya saya kene induce 5 Nov tapi bila pegi 5 Nov tue baby saya dah engaged dah pun so Dr Lee suruh tunggu a few days kot2 dia terkeluar sendiri. Tapi kalau tak keluar, by 8 Nov kene pegi lagi untuk induce. Plan nak mintak date 11/11 (hahaha!) tapi Dr Lee nak tunggu 8 Nov tue pun dia dah risau sebab cam saya cakap, dia risau saya stillbirth nanti. Owh taknakla pregnant penat2 9 bulan, anak keluar meninggal kan, so saya menurut perintah jek. Babai date cantik 11/11 huhu...

So 8 Nov tue pegi la jumpe Dr Lee. So bermulalah detik pengalaman bersalin. Dr Lee seluk untuk evaluate Bishop score. Laju and pro dia seluk haha! So saya fail Bishop test tue. Patut minimum saya kene score 7/13 tapi saya nye 4/13 je, which means chances untuk induce tue berjaya adalah 40-50% jer. So dia tanya saya nak proceed induce or nak terus czer. Kalau czer, baby konfem keluar dengan selamat. Kalau induce, ade a few risks termasuk risiko stillbirth tue. Saya memang serah 100% kepercayaan kat Dr Lee jek, seriusly tak reti nak decide haha! Ade rasa nak try beranak normal tapi of course perasaan nak anak kuar dengan selamat tue lagi tinggi kan. And Dr Lee dengan penyayangnye cakap kite try induce dulu tapi within 4 hours jek, kalau after 4 hours tak beranak, dia akan proceed czer. Sounds good so agree jek. 

So masukla wad and proses induce bermula. Saya terus di-induce pakai water drip, tak cucuk bawah, nape ntah and lupe nak tanye. Ok, cam saya pernah cakap, saya dah asek kene constant Braxton Hix yang kuat sejak 7-8 bulan pregnant lagi. So sejam lepas induce dah start rasa contraction tapi masih boleh tahan sebab dah biasa tahan Braxton Hix. Makin lama makin kuat and makin regular. Saya cakap kat hasben suruh pesan kat mama jangan datang spital lagi. Tapi bila hasben call, mama and adik saya dah on the way dah pun. Ahhh ade stress di situ sebab kalau boleh taknak tunjuk sakit depan diorang and tatau nape perasaan masa tue adalah nak ada husband je, taknak orang lain.

Sepanjang2 proses induce tue, 2-3 nurse datang seluk saya tapi tak berjaya, katanya rahim saya ke belakang. Sakit ok nurse seluk sebab dia buat slow2 and tak pro. End up Dr Lee gak datang seluk and berjaya. 5 jam saya tahan sakit nak patah pinggang tapi takde orang perasaan termasuk mak sendiri. Tere kan saya tahan sakit? Mama lak konfiden gi btau kawan2 dia saya tak sakit langsung, induce takde efek pun kat saye, etc. Hakikatnye, sakit okay. CTG membuktikan segalanya. Contraction saya memang makin kuat and regular every 5 minits, just laluan tak terbukak within 4 hours duration yang Dr Lee kasi. Kalau tunggu lagi lama memang akan terbukak kata Dr Lee tapi once again sebab saya gestational diabetes and Dr Lee taknak amek risk biarkan saya sakit lebih dari 4 jam. Tue pun dia terdatang lambat sejam, 5 jam saya kene induce baru dia datang hihi...

Dalam kul 3 lepas Dr Lee check tue, dia suruh proceed ke operation theather untuk czer. Yang kelakar masa tue husband and adik saya pegi massage kaki tapi dekat area hospital jek. Selamba kan diorang. See, saya tere tahan sakit, seme tak perasan siap leh kuar pegi urut kaki sebab ingat saya ok. So call husband suruh balik now. Husband sampai jek saya terus proceed dihantar pegi OT dengan takde perasaan. Dah ade pengalaman beranak czer kan, so cool jek. Haha!

Haaa sebelum pegi OT tue nurse MCMC pasangkan beg kencing tue. Ingat tak dulu masa beranakkan Irfan, itu adalah masalah and kesakitan terbesar saya. Tataula cane nurse Col.Asia tue buat dulu tapi sakit nak mampus ok, rasa cam ade klip jemur baju kene klip kat dalam pundi kencing tue. Sakit sampai lepas beranak. So bila nurse MCMC cakap nak pasangkan beg kencing tue, saya mintak izin tunggu kejap untuk amek nafas and tenangkan fikiran. Tengah sakit contraction tetibe teringat sakit pakai beg kencing tue memang sangat mengganggu kedamaian haha! Nurse tue muda lagi, dia cam pelik ape yang saya takut sangat pakai beg tue. So bila dia start pasang saya cam ehhh dah ke?? Aikk mana rasa sakit cam yang dulu? Eh eh? Haa gitu la lebih kurang... Hahaha! Kesimpulannya, pandai adik nurse tue pasang so tak sakit langsung ok. Konfem dulu nurse Col Asia ade salah pasang mana2 kot sampai rasa lagi sakit dari beranak.

So dalam bilik operation tue, team kat sana cam sangat ceria and gila2. Doktor bius dia cam fresh grad baru lepas dapat result 4 flat, hepi semacam. Muda lagi and kenal ramai staff SKO yang x-UTPians. Siap bergosip lagi. Boleh takkkk!! So proses bius tulang belakang bermula. It is not a straight forward process ok, kadang2 kene cucuk berkali2 untuk carik point yang betul. Ingat zaman Irfan lu adelah dalam 5 kali kot kene cucuk. This time 3 kali jer. Doctor hyperactive tue cakap, kalau sakit jerit jek. Siap buat demo jeritan lagi. Boleh taaakkk!! Saye tengah saspen nak beranak nie dia dok gi buat lawak lak. Kali ke-3 dia nak try cucuk tue tetibe contraction kuat datang menyerang, serentak dengan doktor bius tue nak cucuk. Lalu saya pun menjeritlah seperti demonstration yang dia buat tadi sampai dia terkejut and cakap janganlah kuat sangat, dia terkejut. Pulakkkk... Hahaha!

So bila ubat bius tue dah berkesan terus saya rasa nak tido, and memang dah tertido dah pun. Sepanjang2 tue sangat penat tahan sakit contraction so bila rasa sakit tue hilang mak aiiihh rasa cam dah beranak jek lega. So baru rasa penat tue lagi menyerlah dari rasa sakit, lalu terlelap. Tapi doktor bius hyperaktif tue asek mengganggu tido saya dengan lawak2 dia yang saya dah tak larat nak layan dah. Hahaha! I know, the intention taknak suruh saya nervous. Tapi saya dah pernah beranak czer so tak nervous pun (berlagak siot). Saya penat je 5 jam lebih tahan sakit so saya nak rest. Huhu...

Bila dah setel down seme prep nak czer, baru hasben boleh masuk. Dr Lee pun masuk sekali. Ok terus segar mata pastu. Dr Lee cam biasa sangat mesra alam. Sepanjang2 proses czer tue kitorang dok borak jek sampai saya lupe saya tengah terlantar dalam keadaan perut terbukak and berdarah2. Haha! Owh, doktor hyperaktif tanya hasben taknak amek video ke. Seriusly terlupe bawak video camera (sian anak no 2 nie asek overlook banyak bende) so diorang dengan nurse2 sekali suruh hasben cepat2 keluar gi amek henfon, at least leh amek pakai henfon. Supportive kan diorang? So berlari2 hasben kuar amek fon, dia ingat takley wat masuk fon dalam OT so suh adik saya pegang. So adela jugak video anak no 2 czer akhirnya. Haha!

Dr Lee ter-underestimate saiz baby. Bila dah potong perut, time nak keluarkan tak muat pulak so nampak dia gunting2 lagi kasi besar. Ouuucchh!! So pada pukul 3.52 pm baby berjaya dikeluarkan. Bila kuar, abih satu OT tue cakap besarrrnyerrrrr! Kuar2 jek terus suara high pitch sampai saye cakap OMG kuatnye suara anak akuuuu! Irfan dulu takes time sket nak nangis, kene sedut2 kuarkan cecair lu baru start nangis. Yang nie straight away kuar perut terus nangis. 

Satu perkara yang best bila beranak kat MCMC sebab child specialist dia adalah Dr Chen, doctor Irfan yang best itu. So this time, beranak2 jek terus di bawah jagaan Dr Chen. Lepas baby dah bersih, Dr Chen datang sua baby kat muka saya dulu padahal bapak dia tengah ready nak azankan haha! Pastu Dr Chen cakap la muke baby ade spot2 nie sebab impact gestational diabetes. Banyak plak cite dia pastu lama lak dia letak baby kat muke saya sampai rasa nak cakap jek ok dah2, gi kasi bapak dia nak azan. Haha!

So bila dah setel azan ape seme, baby diorang bawak gi masuk nursery. Berat baby adalah 3.7 kg sama sebijik cam Irfan dulu. Cumanya 3.7kg nie after saya dah diet makan yang horror gile selama sebulan lbih sampai lembik. Kalau tak control makan ntah2 4-5 kilo kot berat adik Irfan nie. And panjang lak 55cm, kurang 2 cm dari Irfan dulu. Takpelah, adik memang kene pendek sket kan. Hihi...

Ehhhh dah panjang. And dah lapar. Lunch lu jap.. Nanti sambung Part 2. Hihi...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.