Saye Tak Sehat...

Huhuhu nangis... Sila refer kembali entry lepas yang bertajuk Update Kehidupan di Miri. Di dalam entry itu kononnye the only thing yang buat saya lega adalah sebab dah ade replacement before cuti beranak. Ok tarik balik, dah tak berapa nak lega. That partner pun suddenly kene gi Production Academy gak, and most probably dia pegi dulu before saya beranak. I baru plan nak keje sampai 1st week of October jek then amek MC sampai beranak, but then kene extend sket lagi untuk train A NEW PARTNER. Owh shitt I'm damn tired! This is the 5th time dah kot. Mengah mak nyah...

Selain itu, masalah baru pun bertambah lagi. Last checkup dengan Dr Mattu adalah masa week 29. Next checkup adalah 4 minggu kemudian di week 32. In between tue saye suddenly ade emergency di mana tetibe mengalami leaking yang agak berhari-hari. Takde peluang jumpe Dr Mattu (his schedule is so so tight this year) so I went to see Dr Lee, another good gynae at MCMC. Kat situlah tetibe discover yang my baby nye measurement is quite big, besar 4 weeks dari saiz yang dia patut besar. So kalo tarikh beranak itu direvisekan ikut saiz baby, maka saya dijangka beranak sebulan awal. 

And then at week 32, buat further checkup dengan Dr Mattu. Ok saya disahkan menghidap gestational diabetes. My reading was 14.2. Patut kene bawak 6.5. Huhu... FYI, gestational diabetes nie adalah diabetes yang kene time pregnant jek (macam yang high blood masa pregnant jek, 2 penyakit nie la yang orang takmo kene masa pregnant), normally masa 3rd trimester, ada yang lagi awal. 3 sebab saye kene ialah dah overweight before pregnant (sebab tue dulu plan nak kurus lu) + both parents ade history diabetes + previous baby lahir besar/berat. Tambahlah lagi 1 sebab, memang 2nd pregnancy nie buang tabiat sangat suke makan mende manis tak hengat dunia. Sebbaik week 32 baru kene.

No wonder saya terlebih penat dari biasa. Diabetes rupanya. Ingatkan banyak angin dalam badan. Apa bahaya gestational diabetes? Ok, hormon yang tak stabil takley produce insulin yang cukup untuk proses gula dalam badan kita, so baby kije dok serap gula jek lalu baby akan jadi makin besar hari demi hari. Macam adik Irfan nie la dah besar 4 minggu advanced. Patutla 1 opis dok tego dah sarat sangat. Memang sangat berat pun okay. And di samping itu saya turut mengalami serangan Braxton Hicks yang sangat kerap, dah nak masuk 3 weeks dah constant BH. Kalo tak sakit takpe, ini sakit okay!

So bile glucose level dah 14.2 tu, my gynae terus refer saya ke seorang specialist. So 1st day jumpa dia which was last weekend, saye kene cut my carbo and sugar intake 100% dengan mengejut. Wuwuwu... Impact dia adalah lemah dan sakit kepala yang sangat kronik sampai kene bedrest. Bayangkanlah, masa 3rd trimester nie selera makan saya cam harimau jadian, tetibe kene cut mengejut camtu. Boleh makan sayur jek memula tue. Pastu kene test darah 4-6 kali sehari isi dalam log book dia. Sampai seminggu kene gi jumpe specialist tue balik untuk review and decide either saya perlu cucuk2 insulin ke tak. So apoimen itu adalah pada pagi ini. Nanti kalau berkesempatan akan diupdate lagi.

Saya tatau cane nak beranak nanti. Beranak needs energy and I'm too weak right now sebab tak cukup makan. Semalam cam ala2 nak reward diri sendiri sebab berjaya diet seminggu to control the glucose level, lalu pegi makan kat kedai and order nescafe o ais kurang manis. Ha kau, memang naik kaw2 nye glucose tapi rasa puas hati sebab sempat rasa energetic and sempat update 1 entry Shaklee kat blog Beyond Mama.

Owh menyebut pasal business, jangan risau. Bisnes mak bidan masih berjalan. Aritu MC seminggu pun alhamdulillah kaw2 rezeki masuk. Saye pun kaw2 gi drive kete buat delivery. Haha! Bisnes mekap lak terhad pada jualan alat mekap je yer, servis and kelas memang stop totally dulu, mak andam bawak kete pun perut dah tersangkut kat stereng kete. Thanks to all sebab banyak buyer datang dari blog Kunaz nie instead of Beyond Mama. Huhu.. Tapi mintak maap kalau respon SMS and email adalah super slow. Mess up tak abih2 lagi nie dengan isu keje, maid, nursery, health, etc.

Oklah watever it is, it is what it is (maybe kesan gestational diabetes boleh buat sorang tue jadi bongok jugak).

1 comments:

Faizah^Ramli October 2, 2012 at 1:50 AM  

Diabetic mmg penat n letih...sy alhamdulillah xkena walaupun da overweight masa pregnant...bb lahir pun agak besar for me 3.15kg aisya 2.7kg je lahir...rasa nk terburai da perutmasa tuh...kunaz kira terer...da bapa kg berat estimate bby?mg kunaz tabah ye...all the best...mcm mana doctor ckp leh bersalin normal x?

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.