Sambung Updet Kehidupan

Terasa adalah sangat hebat bila dapat buat 2 entry sehari dalam keadaan macam nie. Haha! Ok, mari sambung update. Iskk makin nak beranak makin kuat lak dugaan. 1st nak update yang pasal gestational diabetes (as promised).

1st week treatment adalah control diet sahaja, berbekalkan set untuk cek glucose level dan buku rekod. Kene amek rekod darah before and after breakfast, lunch and dinner. 6 kali sari kene cucuk kat jari amek darah. Saye nie walaupun berani banyak bende, actually amek darah adalah perkara yang menakutkan buat saya. 1st few injections hasben yang buatkan sebab dia dah biasa, my FIL dah berpuluh tahun diabetes. Pastu dah berani buat sendiri. Yelah, jarum cucuk jari tue tak nampak pun physically, hanya nampak sebatang pen jek pastu picit kat jari, kuarlah darah. Nak kene tahan rasa cuak bila nak picit pen tue jelah.

Seminggu strict diet tue memang suffer okay. Imagine la nasik takley, mee takley, roti takley, buah takley, sayur jek boleh. Memang lembik selembik2nye. Terlalu mengejut kot body takley adapt so sakit kepala sangat horror, masa tido jek tak sakit. Bangun tido terus sakit balik. Seminggu tue MC ok (tapi Jumaat kene gi opis gak sebab kene buat keje orang mintak)

Cukup seminggu, pegi follow up balik. Demit, dah tahap lembik tak makan, saye nye glucose level masih tak menepati selera Dr Yeo lalu decisionnya adalah kene cucuk insulin. Memula kene cucuk kat perut sekali sehari before tido. Masa nurse buat demo cara cucuk, aaaaa rasa nak nangis menyembah nurse tue mintak dia bekalkan ubat bius sekali. Hahaha! Sebab jarum itu adalah nampak physically, kene guide jarum tue cucuk masuk perut (which means kene tengok jarum tue menembusi perut) pastu baru leh picit ubat insulin tue masuk jarum tue. Hasben pun bile tengok gitu caranya trus tak berani nak tolong cucuk. Haha!

2 hari cucuk insulin, kesan tak berapa significant, so naikkan dose. Cukup seminggu gi follow up lagi. Rekod ok untuk masa puasa jek, which is rekod yang diambil before breakfast and last makan adalah kul 10 malam. Waktu2 lain Dr Yeo cakap mash tinggi. Hormon saya adalah amat tak stabil. Kadang2 tak makan pape pun glucose level leh jadi tinggi. And haritu pernah minum milo kosong sekali kat opis, rendah lak reading dia. So minggu ke-3 tue Dr Yeo kasi 1 jenis lagi insulin, this time kene inject kat perut gak tapi 10 minit before makan, which is before bekfes, lunch and dinner. Yang malam before tido maintain cucuk insulin yang dapat memula dulu. So sehari saya kene cucuk 4 kali kat perut. And saya kene buat nie sampai beranak okay. Sabo jelah.... Perut dah penuh parut cucuk ala2 drug addict dah.

Owh menyebut pasal perut, masa memula nurse nak ajar cara cucuk, 2 nurse tue tetibe dok kagum ngan perut saya and dok main gosok2. Katenye perut saya cantik takde stretch mark. Tapi sekarang, dah tak cantik, dah penuh dengan parut luka cucuk insulin. Huhu.... And pastu masa nak cucuk insulin, patut kene picit sket kulit perut. Problemnye perut saya dah sangat tegang takde tempat yang boleh dipicit pun. End up benam camtu jek jarum kat perut. Haha.. T_T

Ok habis pasal gestational diabetes. Pregnant 3rd trimester memang dah memenatkan. Kene diabetes pun memang sangat memenatkan. So combination dua tue paham2 jelah. Pastu makin nak beranak nie, Irfan nye cranky makin dahsyat, atau dengan ayat jujurnya makin menyakitkan hati. Seriusly tapak tangan saya nie sampai dah naik pedih sebab asek dok pukul dia. Mana tak marah, tak kene sket ngamuk tarik rambut saya sampai putus bergenggam2. Pastu seme bende nak menggelupur. Pakai pampers, mandi, pakai baju, naik kete, dukung, etc seme nak menggelupur. Pastu mulelah tertendang perut saye yang dah sarat nie. Saya dah tak cukup kuat nak kejar dia or nak dukung lama2 so that dia tak lari2. Ape yang boleh saya buat memang terpaksa selalu tinggikan suara. Memang mak rimau abih lah.

Pastu kat opis lak, makin nak beranak nie la tetibe cam seme bende penting. Seme bende nak dear Kunaz. MC seminggu pun ari2 orang opis call. Fedap okay. Nak beranak pun tak senang. Saya gi opis pun nak siapkan keje sendiri, tapi orang lain dok sebok dok push nak suh assist keje diorang gak sampai keje saye tertolak ke belakang. Busy saya memang tak pernah menang. Busy cemane pun, buat gak keje urgent orang lain. Dulu tak kesah sangat buat keje extra, now tengah tak larat nie hangin la jugak. Haha. Owh beranak la cepat, tak bagus betul emo begini.

BTW, next week adalah my last week keje. Pastu cuti dah. Nanti masa cuti, nak uruskan pasal new maid lagi. Tau tak barang baby baru pun takde lagi. Haha T_T Nak kuar shopping pun tak larat dah. Berat sangat dah rasanya beban kat rahim nie. Kalau nak kuar shopping memang kene tinggal Irfan umah babysitter. 

Owh yer, menyebut babysitter, disebabkan kedahsyatan perangai Irfan, saye tak pernah berani hantar Irfan ke babysitter. Tatau babysitter cukup sabar ke tak sebab saya pun kadangkala hilang sabar dengan anak sendiri. Huhu.. Tapi babysiter Irfan ini adalah x-teacher Irfan masa kat nursery dulu so takde prob sangat. So far so good. Yang penting cukup makan minum anak saye sekarang. Haritu masa bawak Irfan cucuk JE pun Dr Chen cakap graph pembesaran and berat badan Irfan dah makin bagus. Alhamdulillah...

Oklah dah panjang. Nanti kalau diberi peluang akan sambung lagi. Plan nak buat to-do-list sempena nak beranak seperti siapkan beg beranak. Huhu...


4 comments:

Faizah^Ramli October 7, 2012 at 12:35 AM  

Semput sy baca entri awk kunaz...tp sy xpnh miss baca new entri awk tau walau spnjg mana pun... i loikee the way u rite...hehe...kalu menulis nehs leh redakan stress why not??apa2 pun elok sgt awk amik cuti awal...nk beranak mmg sgt perlukan tenaga n rehat yg cukup...sgt2 perlu... anyway awk blh bersalin normal x kali nehs?? sy doakan smg sgalanya dipermudahkan allahswt... ameen~

Kunaz October 8, 2012 at 7:12 AM  

thanks faizah. sy dh lama x smpt visit blog awak, sure dh beratus entry tlps. nnt ms pantang lah pulun qadak baca. haha! bsalin normal dpt lg as of last 2 weeks tp subject to saiz baby. kalo lg besar ms nk branak maybe kene ceaser gak lagi. huhu.. thanks for the doa. best x jd fulltime housewife?

Faizah^Ramli October 8, 2012 at 9:28 AM  

Ouh... current weight baby berapa?mmg cuak kalu bb besar... tp xsalah if nk cuba :) hehe... sy suka lps geram kt blog so mmg bykla entri blog sy...haha... best alhamdulillah tp sgt la susah nk sesuaikan diri dok umah n just buat keje2 umah n jg anak2... rasa cam sgt boring tp best tang leh jg anak2 sndiri...nk kena berbisnes mcm awk la kunaz... tlg ajar sy mcm mana nk start bisnes...hehe

MammaSun October 8, 2012 at 10:54 PM  

Sabarlah Kunaz...aku doakan segala urusan hang dipermudahkan. Berat mata membaca entry hang, aku tau berat lagi bahu yang memikul. Banyak tu pahala anda....sabar deh

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.