Updet Kehidupan di Miri

Dah lama tak menulis blog dengan penuh perasaan. Tulis sekadar nak update jek. I'm on sick leave today (will update dalam entry nie jugak) and Isnin nie pun public holiday, so meaning saya weekend 4 hari lah this week. Hihi...

Ok, kehidupan agak up and down sekarang. The only thing yang buat saya super lega ialah sebab dah ade working partner untuk takeover kerja-kerja saya bila saya cuti bersalin nanti. And she is a fast learner and agak independant. Ok, saya dah pernah handover kerja pada 4 working partner yang tak pernah lekat. And saya bukan jenis manusia yang handover keje on a piece of paper or through a piece of email only.

Macam last time, for the 1st few months saya bawak partner saya to any meetings and suruh dia observed the way I present and respond to the question. Handover keje plak, siap ade manual bertulis step by step untuk setiap task yang berbeza. Ajar teori almost everyday untuk relate dengan apa yang kene buat, etc. Sehari sampai berjam2 keje ngajar jek sambil selang seli buat keje opis. It takes an effort gak la untuk handover keje, especially bile you terpaksa terlepas dateline sebab nak train new partner buat keje untuk dateline tue so that dia experience buat sendiri (but with guidance). Saye tau penatnye struggle kalau orang tak handover bebetul (dah penah merasa pun)

So, untuk new working partner nie, saye cam gak agresif sket handover. Instead of tunjuk2 example, saya suruh dia buat terus (but again with guidance). Sebab I have limited time dah. Saye boleh deliver bebila masa jek bulan Oct nie. Saya siap sempat mintak maaf lagi kalau the way I handover agak harsh and tak semanja saya handover kat orang lain, but she is fine with it.

Ok, tu jelah kot mende yang nak dilegakan. Yang lain agak hampeh. 1st, maid lari di saat tengah sarat pregnant nak beranak dah. Dahla tue, siap bawak lari sekali barang dalam rumah. Yang nie memang till now saya kecik hati. Malam sebelum dia balik raya tue, kami pegila spot check bilik dia sebab dia tidokan Irfan dalam bilik Irfan. Bijak pompuan bodoh tue. Dia tak terus pack bag malam tue, tapi dia susun2 baju2 and barang2 dia luar beg. So kami tak tahu barang mana yang dia nak bawak masuk beg. Sebab bilik tue cam campur dengan barang2 rumah kitorang jugak.

So kitorang observe apa barang yang ada dalam bilik tue. Mana yang saya rasa saya takkan kasi dia curi saya ambil bawak keluar sesiap. Antaranya brooch2 yang cantik + cincin tunang hasben (which I dont know camne boleh masuk dalam bilik dia + aksesori rambut yang cantik. Yang saya rasa cam tak pakai sangat saya biarkan je dalam bilik tue nak tengok esok tue hilang ke tak.

Kesimpulannya memang hilang esok tue lepas dia balik. Konfem curik. Kasut saya sampai 2 pasang dicuriknya termasuk kasut hantaran kawen. Dah pompuan bajet cun walopun hodoh kan, barang2 curik pun adalah barang2 bergaya cam kasut, brooch, aksesori rambut, alat mekap and duit pun ade curi gak sket. Seriusly memang makan hati. Kalau kami majikan jahat lainlah. Nie mewah gila hidup dia kat rumah nie, cani dia balas kat kitorang. Memang saya takkan halalkan sampai matilah.

Bila dah konfem maid tak balik sini lagi, terpaksa kitorang ungkit pasal barang2 yang dia curik. Cakap nak report polis. Kemain sampai berbelas2 SMS dia hantar merayu jangan report polis and jangan bitau family dia. Pastu Tuhan memang nak tunjuk, sebab sibuk sangat dok curik barang, dia tertinggal diari dia di rumah kami. Kami ugut nak kasi diari tu kat family dia (dia ada abang di Miri). Tue pun dia merayu mintak bakarkan diari tue instead of kasi abang dia. Hello, takdenye saya baik sangat nak layan seme kehendak dia.

Kami dah selamat report polis dah pun and copy report tue kami akan kasi dengan diari tue kat abang dia next week. Biar seme orang tahu, yang bawak masalah ialah dia, bukam kami. Dalam diari tue 90% adalah pasal masalah cinta dia. Buweekk.. Maid indon nie kalo dah bercinta memang bangang la. Maid 1st dulu pun berubah sebab bercinta. Mungkin kat Indon banyak sangat sinetron cinta yang merepek dan melalaikan, maid plak tak cukup education, memang terbawak2 ah.

Ok, 2nd bila maid takde terpaksa hantar Irfan full day kat nursery. Tetibe kitorang dapat news tentang a few unpleasant things about the nursery. Mungkin tak affect orang lain, tapi isue tue agak affect me and some of my friends yang turut hantar anak kat situ. So tetibe satu keje lak nak cari solution either tukar nursery, or cari babysitter or expedite amek maid baru. And sekarang Irfan dah selamat dalam jagaan seorang babysitter sebagai short term solution sebelum kami pikir solution lain lagi. Seriusly serabut sangat, especially masa husbanda tengah duty so banyak bende dia takley buat termasuk nak uruskan Irfan pagi2 cam biasa.

3rd, my pregnancy plak tetibe cam ade banyak keraguan. Kepala baby dah start masuk pintu birth canal and kalau ikut size baby, saya mungkin boleh beranak sebulan awal. Sebulan awal tue banyak perbezaannya okay. Patut mid Nov now dah jadi mid Oct. Owh inilah punca dapat sick leave actually. Sebab perut bahagian pusat ke bawah asek mengeras bape minit sekali dalam sehari. Pastu kalo jalan laju rasa sakit sangat, rasa cam terkoyak2 kat bawah. Huhu... Dengan dah takde maid now, kalau tetibe tersakit beranak sure kalut hasben nak urus saya lagi and Irfan lagi. Tiket mama tatau nak beli bile dah. Mama still keje, cuti pun dah tak tinggal banyak. Seriusly berserabut. 

4th, energy saya memang dah significantly dropped sangat now. Balik ofis tue, malam tue bedridden jek. Contribution saya now cumalah tidurkan Irfan and bangun buat susu kalau Irfan terjaga lapar. Keje rumah memang tak larat sangat dah nak buat. Hasben yang buat seme keje rumah now. Dulu time hasben buat keje rumah, bersemangatla gak saya tolong. Now cam mampu pandang sambil rasa nak nangis sebab tak larat nak tolong. Dahla 2 minggu nie hasben duty, so kene kuar keje awal and balik lambat. So 2 minggu nie, tugas uruskan Irfan seme saya kene buat sorang2. Nak siapkan dia gi sekolah bukan senang. Nak kejutkan tido, mandikan, basuh berak, masak bekfes, siapkan beg, layan dia ngamuk, hantar and amek gi sekolah, etc. Fuuuhhh... Nak terberanak.

And now ade sorang ejen maid offer new maid. Duit lagi. Dah bape belas ribu abih kat maid. Hasben berminat nak amek, tapi saya masih belom ade excitement. Ntahlah mungkin terasa hati yang amat sangat dengan maid haritu. Tengoklah cane nanti. Sekarang nie penat mengandung cam dah bunuh segala pertimbangan saya. Huhuhu...Ok mari sambung mengharungi hidup di Miri.

2nd Pregnancy: Week 31

Aritu nak nangis sangat2 sebab baru pregnant 31 weeks rasa cam dah tak mampu nak bangun katil dah. Badan cam lemah and berbisa jek rasa. Pastu Jumaat aritu kan dapat MC, amek opportunity pegi urut. OMG, tukang urut cakap angin dalam badan saya dari hujung kepala sampai hujung kaki. Tue yang rasa sangat lemah sampai nak bercakap pun tak larat. Apetah lagi nak marah Irfan. Dan Carlos... 

A few days lepas urut kuarkan angin baru rasa sihat sket. Hope bertahan lama sket. Rasanya kene gi urut 2 minggu sekali kot baru ras.a cam orang. Kalau tak seriusly rasa cam dah mati tapi hidup sebab pakai mesin hayat. Ok merepek. So weekends nie dah ade energy nak gaduh2 and marah2 Irfan. Haha! Poor you my son.. Nenek kat kampung siap nangis2 sedih mikirkan kamu yang asek bertukar tangan orang jage. Irfan nak mama benti keje? Suh papa kaya cepat2. Hahaha!

Now pregnant nak masuk week 32. Week 36 or 37 saya dah nak amek MC sampai beranak. Ala2 orang balik beranak Semenanjung gitu. Haha! Saye beranak kat Miri lagi tau tahun nie. Jemput datang bawak hadiah (isskk kurang sopan).

And walaupun beranak and berpantang, bisnes masih berjalan macam biasa yer kecuali bisnes mekap and kelas mekap personal, tahun depan baru sambung. Hasben dah tere dah, tanyelah dia pasal lipstick ke mascara ke, vitamin Shaklee ke, set berpantang ke, seme dia dah tahu. Bagus laki I. Hihi..


Raya 2012 di Miri




Yeayy berjaya buat 2 entry sehari. Haa tue the only gambar raya yang kitorang ada. Takde baju raya. Raya pakai tshirt. Bongok tak kitorang? Hahaha! Ahh dah memang agak, kalau dah raya kat Miri tue memanglah takkan nak meriah sangat. Dahlah maid dah blah awal2 lagi seminggu lebih before raya. Anak sakit lagi, keje opis menimbun lagi, etc. so nak beli baju raya pun tak sempat.

Sebab tak balik beraya adalah sebab mama tak kasi saya balik. May haritu dah balik adik ipar kawen. Kitorang memang takde istilah balik ikut turn. Kalau balik semenanjung jek memang balik 2 kampung sekaligus, which is journey ulang-alik sahaja dah makan 4 hari. Aritu ade maid pun pancit habis. Nie dah makin boyot and Irfan yang buas and maid plak dah takde, mama suh raya Miri je. Nanti dia datang time beranak.

Kat Miri banyak beraya kat rumah ofismate hasben jek sebab diorang mostly local Sarawakians. Rumah orang SKO yang saya pergi beraya cumalah rumah Carlos dan rumah bos saya. Ok, bos saye and wife dia sudah approve kebuasan Irfan. Umah bos saye tue dia sempit sket sebab banyak perabot yang english style and ade banyak hiasan kaca. Seme yang datang beraya standby dengan sangat dasat kat barang2 berkaca kot Irfan rempuh. Pastu sudu makan 1 bakul Irfan keluarkan gi susun main atas sofa. Macam-macam...

1 rumah paling lama boleh duduk less than 30 mins. Lepas makan kene balik cepat2 sebelum berlaku apa2 kemusnahan kat rumah orang. Haha! Hadooii penatnye jadi maaaakkkk. Cepatla darjah 1 Irfan... Owh walaupun terlambat, saya nak ucapkan Selamat Hari Raya dan saya mintak maaf kalau ada salah silap.


The Runaway Maid

Yer saya perasan saya dah lama tak update blog, tapi nak buat cemane dah takleh nak elak. Seperti yang dijangka maid memang dah tak balik terus and sejak tue memang masa untuk sentuh laptop adalah sangat limited, even during weekends pun tak sempat.

Alhamdulillah in terms of managing the house, masih under control sebab saye ade suami yang pembersih dan neat-freak. Nie pun antara sebab yang saya saiko takley tengok rumah sepah. Hasben akan bersih and kemaskan sendiri rumah kalo bersepah and kita sebagai isteri haruslah berasa agak loser kan... Tapi now dengan dah sarat pregnant, loser pun loser lah.. Now memang kitorang back to back bersihkan rumah.  Kalau tak sempat, saya akan bangun tido dalam kul 1 pagi untuk sambung kemas barang2 yang Irfan lingkupkan.

Pagi2, kalau tak kene duty, hasben akan mandikan and hantar Irfan gi sekolah. So now Irfan dah full day lah kat nursery. Kesimpulannya bab rumah and bab Irfan masih under control so far. Cumanya, kalo time ade mekap job during the weekends tue memang amatlah sakit. Macam last weekend, sebbaik tue our very last job.

Kul 630 pagi dah bangun kejut mandikan Irfan. Nak angkut beg mekap + beg hair tools, angkut Irfan lagi yang ngamuk2 kene paksa bangun. Kat rumah pengantin lak cranky sampai hasben terpaksa bawak keluar dia naek kete. Tinggallah saya seketul beraksi dalam keadaan boyot. Kalau tak, hasben yang tolong siapkan pengantin lelaki, tolong setup hair tools, etc.

Sebbaik pengantin lelaki tue adalah orang SKO yang sangat sporting. Seriusly, before this saya boleh siapkan pengantin sejam sebelum event, now time tengah boyot mengah nie, 10 minit before event baru siap. Tue pun kelam kabut gila. Mekap sampai malam. Macam2 dugaan gi mekap bawak Irfan.

Pastu since hujung2 ramadhan sampai a few weeks lepas raya, saya adalah penjaga kedai kat ofis tue sebab majoriti staff balik cuti raya dengan lamanya. Haru jugak nak tolong cover keje OE, PS and FA at the same time (assume jela korang paham jawatan2 tue haha). Sangat takut kalau Irfan demam or sakit sebab nanti takde cara lain saya terpaksa cuti and memang ade kene cuti sebab Irfan sakit. Aduuhh...

So memang sangat penat last few weeks nak uruskan rumah, anak, keje opis and bisnes dalam keadaan pregnant 3rd trimester nie. Tapi Allah itu Maha Adil. Di sebalik dugaan yang Dia kasi, ada juga keindahan yang dikurniakanNya. Bisnes mak bidan saya kat blog Beyond Mama sangat mendapat sambutan. Kalau tak everyday, selang sari ade je masuk order. Kadang2 sale sampai RM1K sehari. Memang sangat syukur. Tue yang lagi tak cukup masa nak update blog. Sebbek hasben sangat super sporting and banyak tolong especially bab delivery.

Ok, nanti nak buat short update pasal raya kat Miri and then mungkin blog ini akan terabai lagi for a few weeks. Penatnye nak update 2-3 blog. Huhu...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.