The Maid is Leaving

It's past 12 now and saya masih belum dapat tidur. Irfan tengah batuk and flu teruk. Sangat sengsara tengok keadaan dia. And keadaan makin buruk sebab esok maid pun dah start balik kampung untuk cuti raya. I'm pretty sure that the nursery will not accept Irfan with that condition. So arini saya memang kene amek emergency leave. 

Tentang maid, we have a feeling that she's not coming back walaupun dalam surat agreement yang dah di-stamp-hasil-kan dia tulis dia akan balik pada 22 August. It took a few seconds for her untuk tulis date nak balik Indon which is today but it took days for her to write tarikh balik Miri semula.

Yes, dia bukan maid yang dari keluarga yang super susah sampai desperate keluar cari kerja. Masa keje dekat Kuching dulu pun sebab kakak dia yang introduce kat jiran dia. Cam keje suka2. Every weekend lepak dengan kakak buat rebonding ape bagai. So bila datang Miri dia macam hilang semua hiburan tue. Kami kat sini tak kasi dia pakai heel, tak kasi simpan kuku panjang, tak kasi pakai baju ketat, suruh pakai tudung dalam rumah, etc. Mesti dia suffer keje dengan kitorang walaupun hidup dia adalah sangat mewah dalam rumah nie. Kami juge pernah terbaca diari dia betapa bosannya dia dok kat rumah nie...

Yang kelakar, kitorang laki bini cam aahh mampuslah taknak balik semula. Cam dah malas nak pikir. Nak lari larilah. Pandailah kami cari solution lain nanti. Walaupun akan ada kejutan jugak nanti especially bab tidur malam. Memang dia yang tidurkan Irfan tiap malam and dia jugalah yang bangun berjaga malam untuk Irfan sejak saya pregnant nie. Yes, Irfan masih bangun malam, nie now lagila Irfan tengah sakit. Kehidupan kami maybe akan kucar kacir sket these few weeks. Tapi seriusly malas nak pikir masalah maid. Banyak lagi mende lain kitorang nak pikir...

Saye cuma harap Irfan akan cepat sihat supaya dia boleh pegi nursery and saya boleh pegi keje macam biasa. Dah takde bekap nak jage Irfan time sakit now. So sekarang, I need to learn to re-adapt dengan rutin berjaga malam untuk Irfan, bangun awal siapkan makanan and mandikan Irfan before gi sekolah, balik keje tak lambat sangat untuk amek Irfan dari nursery, keep the house at least 50% clean during the weekdays (I can't afford to mop the floor daily macam now or lipat and iron baju hari-hari). Saya dah nak masuk 7 bulan pregnant, dah kurang upaya. Huhu.. Ya Allah, permudahkanlah urusan kami sekeluarga...


2 comments:

Hida Naza August 13, 2012 at 6:35 AM  

Aku tak lipat pun baju. Satu bilik jadi tempat simpan semua hanger.basuh, kering, iron, pakai terus. Konon2 laundry room lah

F a i z a h ' s August 13, 2012 at 7:53 AM  

Samalah sy pun Hida Naza... xlipat bj gak kecuali btul2 rajin time weekend... hehe :D sabar kunaz mg dipermudahkan urusan... fhm mcm mana keadaan itu... baby besar tak compare to masa pregnant irfan x?sy yg 2nd ni byk besar dari pregnant aisya... start 6bln da sarat mcm hape... mmg mencabar... carilah pembantu yg at least leh dtg kemas umah seminggu skali ke... atau yg blk hari ke... hope dpt solution yerp~! all the best... preggy mommy jgn stress2 tau :)

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.