Doctor vs. Nenek Urut

Jumaat lepas suddenly rasa sakit kat rahim, cam ala2 baby dah engage. Hahaha paler otak la sangat kan  bulan dah engage. Sabtu tue plak (semalam) kene mekap pengantin, the pain is getting worse. Rasa cam perut sangat menegang and sangat sakit kat rahim. Lalu harini telah panggil nenek urut datang rumah mengecheck ape yang patut kerana bila check dengan klinik Harmoni takde pape katanya, mungkin sekadar pregnancy growth spurt.

So bile nenek urut datang, adelah beberapa perkara saspen terjadi. 1st dia cakap baby saya nie dah 6 months, not 5 months as per doctor cakap. Ok, untuk saye yang dok jauh yang masih pening paler lagi nak pikir bila nak beli tiket untuk mama datang (sebab last time Irfan lahir secara elective ceaser, means dah tahu date awal2 so boleh beli tiket dengan konfiden) cam kaget la jugak dengan fakta tue. 

Doctor kan estimate umur baby ikut saiz baby during monthly scanning. Kalau ikut measurement, memang ngamlah 5 bulan. Kalo ikut nenek urut nie, dia estimate ikut jarak kepala baby dok mana. Adela dia tunjuk sukatan, kalo kepala kat sini dah 5 bulan, 6 bulan, 7 bulan, etc. So kalo ikut kepala baby now, dia duduk di position 6 bulan. 

Tapi logikla kan sebab saye kan tetibe rasa sakit cam ade berat jatuh dalam rahim. Mungkin baby dah terperosok sket. So both betul, doctor betul sebab kalo ikut saiz baby saya br 5 bulan tapi since dah terperosok ke sukatan 6 bulan, maka nenek urut assume 6 bulan. Hahaha! I bencila konfius2 nie.

Ok 2nd surprise, bile nenek urut tue dok rasa2 perut, dia cakap nie baby girl nie. Alahai, Jumaat lepas baru klinik Harmoni cakap baby boy (tapi doctor tu 50-50 and suh Dr Mattu gak yang konfemkan) So bile cakap kat nenek tue gitu, nenek tue cakap, eh nie girl nie. Try cek lagi sekali. Hahaha ok konfius lagi. Benci. Takpe, 12hb nie next apoimen saye dengan Dr Mattu. Hopefully baby tak mengepit lagi la this time.

You know what baby, I feel guilty sebab up till today, abang Irfan yang dapat priority mama. Mama nak buat something sweet to you, and the best way ialah shopping barang baby (haha alasan sangat) tapi since tatau jantina, mama don't know how to start. Baju abang Irfan dah banyak yang kaler boleh pakai untuk both gender so cam tak praktical untuk beli baju baru secara banyak2.

Oklah, tak sabar nak tunggu checking dengan Dr Mattu. Nak tengok sape yang menang, nenek urut atau doctor klinik. Hihi...

2 comments:

Honey_dear July 9, 2012 at 10:35 AM  

wah! excited!
semoga kunaz dapat gegirl plak kalini =), aminnn

Kunaz July 9, 2012 at 6:18 PM  

honeydear! lamanya u x tinggal jejak sini. hihi.. tlg la buat blog jugak. itula kalo leh yg 2nd mmg nk opposite gender, tp kalo dh boy jugak redha jelah. huhu.. how's life

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.