Pengalaman Berpantang: Irfan

Tetibe jadi active blogger plak lepas 5 hari training. 3 post gitu dalam sehari. Haha! Ade hikmah gak gi training, minda dan body ada masa untuk berehat. And ada masa untuk buat survey and research untuk to-do-list saya. Salah satunya adalah tentang persediaan berpantang.

Sedar tak sedar saya dah 5 bulan pregnant adik Irfan. Kesian dia, agak neglected. Tak banyak pun update pasal 2nd pregnancy. Masa Irfan dulu saya sangat merepek jek pantang sorang takde guidance sangat. Takde pun panggil makcik urut, makan herba2 pantang, sapu ape bagai, etc. Just pantang jage makan jek, tu pun 2 weeks je kot sampai mama balik. Wahaha... Nie untuk 2nd baby nie, niat di hati sangat nak pantang bebetul sampai jadi Amber Chia. Okay, jangan high expectation sangat plis Kunaz. Haha!

Dulu masa pregnant Irfan, kemain beli set berpantang Tropical Herbs dari Amway. Sebab 1 set tue cam complete banyak gila barang dia kasi, 11 barang tak silap termasuklah 1 bengkung ngan 1 baby oil yang orang claim sangat bagus untuk elak kembung perut baby (and yess memang bagus pun).



Ha nie gambar set tue. Banyak kan? Tapi lesson learnt, beli banyak2 pun tak terpakai jugak, especially bila berpantang sorang2 tanpa family di kejauhan nie. Antara produk dalam tue adalah:

  • Kene minum teh dia (yang asek tak minum, teh herba kotttt payah nak telan)
  • Uncang untuk bilas tempat peranakan (yang tak guna gak sebab beranak ceaser)
  • Uncang utuk mandi (ha yang nie pakai sampai abis sebab senang rendam dalam baldi jek and wat mandi)
  • 2 jenis kapsul (tak berani makan gak sebab ade orang cakap kalo breastfeed nanti baby panas, kene try dulu tengok baby compatible ke tak, tapi since anak pertama lalu sangat sayang maka takut nak try)
  • Minyak urut (yang nie pakai gak sampai habis)
  • Minyak baby (yes fevret, pakai sampai habis)
  • Serbuk untuk firmkan perut, kene pakai ngan bengkung (tak habis pakai gak sebab aduhai lecehnye nak kene campur air buat paste, pastu sapu kat perut, pastu pakai bengkung)
  • Serbuk untuk warmkan badan, sama konsep kene buat paste and sapu kat badan (tak pakai habis gak, kalo serbuk tue dah kering, berpasir2 tilam and bilik dia jatuh. Rimas plak rasa)
  • Serbuk pilis yang nak letak kat kepala tue untuk elakkan sejuk and meroyan (best pakai sampai berpeluh2 kepala tapi tak habiskan gak, sama konsep, kene buat paste and sapu kat kepala, kalau dah kering dia jatuh2 masuk mata, susah nak breastfeed anak)
  • Bengkung (tak pakai gak sebab ceaser 1 hal, mama tak berani nak ikatkan, pastu tali panjang berjuntai2, pasni nak carik bengkung moden je)

See, end up banyak gila tak pakai. Saya tak cakap produk tue tak bagus, salah saya sendiri yang tak rajin nak pakai. Kalau ada orang buatkan alangkah bahagianya. So lesson learnt sangat, since anak no-2 ni pun akan lahir kat Miri nie jugak and saya akan pantang sorang2 gak, I need to find an easy but effective way untuk pantang. And I've found it already. Tunggu next entry. Waaahh adakah akan ada 4 entry in a day? Wahaha!


4 comments:

F a i z a h ' s June 23, 2012 at 12:51 PM  

Baby girl ka boy kali ni??smg dipermudahkannya...bleh beranak normal x kali ni??

Kunaz June 23, 2012 at 12:56 PM  

hi faizah.. lamanye kte x kontek2 kn. baby gender tatau lagi. asek dok mengepit time scan. huhu.. branak normal tu xsurelah, kalo xde complication pape bleh la kot. huhu

F a i z a h ' s June 23, 2012 at 7:13 PM  

chaiyok2...try la normal sbb utk masa dpn normal ni kurang sket masalah compare to czer...sakit tuh bg sy sama je...hehe :D all the best kunaz! :)

Kunaz June 23, 2012 at 8:01 PM  

insyaallah kalo Allah izinkan. x mharap sgt pn juz doakan.yg tbaik jek. sy redha jek dgn bhgn yg sy dpt. ceaser aritu pn smooth jek alhamdulillah.

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.