Chicken Pox Injection

Harini berjaya bawak Irfan pegi injection untuk Chicken Pox. Cam biasalah, budak dah makin besar nie dah makin pandai. Nampak pintu klinik jek dah lari, tau nak kene cucuk. Pastu sepanjang tunggu turn tu nangis jek, sebbek kene tunggu 10 minit jek sebab dah buat appointment.

Injection nie tak wajib, kalo tengok dalam list buku biru tue memang takde pun. So optional jelah, cam injection untuk pneumococcal tapi since boleh claim ING, apelah salahnye kan. Hihi..

Sedikit fakta tentang injection nie yang Dr Chen sempat brief saya tadi. 78% yang amek injection nie takkan kene chicken pox sepanjang hayat dia, 20% akan masih kene but with lesser impact and 2% akan kene gak sebab ade baby yang badan dia degil kalis vaksin. So kite tengoklah Irfan golongan mane nanti. Haha!

And bile dah inject, it is adviseable tak kasi baby mandi at least 8 hours. Takley kene air saje ke doc? Dia cakap bolehla sket2, cuma yang soak lama2 cam bawak gi swim, rendam dalam swimming pool tak digalakkan sebab dia takut air and sabun masuk tempat bekas cucuk tue and kacau live virus kat dalam body. Pastu ape lagi ntah Dr Chen explain tapi dah tak dengar sebab suara Irfan dah kalah speaker dah masa tue.

So lepas nie ade 2 kali jek lagi kene bawak Irfan inject JE (kat Sarawak jek wajib, vaksin untuk nyamuk) pastu rest setahun dari berperang bawak Irfan pegi cucuk. Hihi.. Tapi alaa nanti adik Irfan plak kuar, so sama jek.. Hahaha!

0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.