Chicken Pox Injection

Harini berjaya bawak Irfan pegi injection untuk Chicken Pox. Cam biasalah, budak dah makin besar nie dah makin pandai. Nampak pintu klinik jek dah lari, tau nak kene cucuk. Pastu sepanjang tunggu turn tu nangis jek, sebbek kene tunggu 10 minit jek sebab dah buat appointment.

Injection nie tak wajib, kalo tengok dalam list buku biru tue memang takde pun. So optional jelah, cam injection untuk pneumococcal tapi since boleh claim ING, apelah salahnye kan. Hihi..

Sedikit fakta tentang injection nie yang Dr Chen sempat brief saya tadi. 78% yang amek injection nie takkan kene chicken pox sepanjang hayat dia, 20% akan masih kene but with lesser impact and 2% akan kene gak sebab ade baby yang badan dia degil kalis vaksin. So kite tengoklah Irfan golongan mane nanti. Haha!

And bile dah inject, it is adviseable tak kasi baby mandi at least 8 hours. Takley kene air saje ke doc? Dia cakap bolehla sket2, cuma yang soak lama2 cam bawak gi swim, rendam dalam swimming pool tak digalakkan sebab dia takut air and sabun masuk tempat bekas cucuk tue and kacau live virus kat dalam body. Pastu ape lagi ntah Dr Chen explain tapi dah tak dengar sebab suara Irfan dah kalah speaker dah masa tue.

So lepas nie ade 2 kali jek lagi kene bawak Irfan inject JE (kat Sarawak jek wajib, vaksin untuk nyamuk) pastu rest setahun dari berperang bawak Irfan pegi cucuk. Hihi.. Tapi alaa nanti adik Irfan plak kuar, so sama jek.. Hahaha!

Saye Buat Bisnes Mak Bidan

Sangat tak sangka baru seminggu jadi dealer untuk produk Ambar Kenanga, semua stok yang saya beli masa apply dealership dah habis terjual. Pelik gak memula sebab tak sempat lagi nak promote kat memana tetibe dapat a few calls dah nak order. Rupe2nya bila check balik, HQ dah publish contact no saya dalam website diorang dah. 

Kaget okay bila orang order tapi barang dah habis. Nie baru nak restock balik. Alang2 dah nak restock, kenela promote kan so that leh pusing modal balik. Hihi.. Maka dengan ini, saye telah melancarkan satu lagi selling blog yang dinamakan Beyond Mama (sila klik untuk visit). Blog baru nie masih simple and under construction lagi, tapi info2 asas tue dah ada. Bolehla visit yer. Saya akan update produk2 baru dari masa ke semasa.

Memula ingat nak sumbat jek dalam blog Jom Makeover tue sekaligus. Korang pun tahu la kan, blog nie pun saya bersabung nyawa nak update (haha!) ini plak nak jaga 2-3 blog. Tapi cam kelakarla plak kan tajuk blog makeover tapi gi jual barang orang beranak. So bukak jela lagi 1 blog. Hihi.. Semoga diberi kekuatan untuk update. Risaunye (haha!)

So, kepada sape2 yang tengah mengandung, pantang, menyusu or sape2 yang sedang mencuba untuk hamil, boleh bookmark blog Beyond Mama yer sebab kat blog nie ada jual produk2 untuk golongan2 itu. Owh tak sangka bisnes mak bidan nie laku jugak rupenye. Mungkin sekarang musim orang bersalin, sebab set berpantang dia sangat laku! 


P/S: Saye perasan, buat bisnes buat saya jadi sangat hepi. Saye bukan buat bisnes juta2, tapi sangat hepi dapat buat bisnes. Kesimpulannya? Hihi..


Easy Day Today

I feel good today. Irfan slept early last night and tido nyenyak tak bangun2 langsung. Helper cakap masa saya takde 6 malam tue Irfan asyik terjaga and nangis masa tido. And bangun pagi pun awal, senang nak siapkan gi nursery, hantar and amek nursery pun senang. Nie balik ofis pun saye disambut ceria oleh Irfan. Alhamdulillah.

And helper pun is getting better day by day. 1 teknik nak handle maid ialah kalo nak sound, sound betul2 sampai ke lubuk hati. Lepas tu please dia balik dengan bawak jalan2 ke shopping ke or ajak makan sedap kat luar. Kene pandai main tarik tali, takley garang sangat and takley lembut sangat. Yang paling penting is communication. Kene selalu tunjuk ajar and ingatkan dia selalu sebab mungkin tue nature seorang maid. Haha!

And harini agak tenang di ofis. Orang2 pun takde menyakitkan hati. It feels good when everything is in a good order. Especially harini saya puasa ganti maka perlukan ketenangan. Haha.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Confinement Set (Set Berpantang)

Ok sebelum baca, wajib baca the previous entry dulu (boleh klik sini) untuk baca pengalaman berpantang saye masa anak 1st dulu pakai set berpantang Tropical Herbs, yang membuatkan saya decide nak pantang pakai produk lain yang akan saya cite kat sini. Hihi.. Aihh baru pregnant 5 bulan kot dah sebok pikir nak pantang, wahaha. Tapi, sebagaimana saya tak sedar yang saya dah 5 bulan pregnant, kalau tak start now maybe nanti tak sedar esok dah nak beranak baru perasan takde set berpantang lagi. Huhu...

Thank god saya diketemukan dengan produk nie masa tengah training 5 hari kat KL. Nama produk nie Ambar Kenanga. Korang janganlah ingat saya bias plak sebab nama dia ala2 Amber Chia, hihihi.... Confinement set nie sesuai untuk ibu2 yang dok jauh and takde orang nak jage sangat masa pantang sebab dalam set tue ada 3 barang jek and 3-3 adalah kapsul tapi dah dirumus khas untuk gantikan function2 pilis, param, serbuk2 yang kene buat paste and kene tempek kat badan, bahan2 yang nak cuci tempat peranakan, etc. Ha amek ko senang gila kan, telan minum ngan air jek. Kalo komplen cakap pantang susah dah pasni tatau dah nak cakap ape.

As I said, saya tak suke minum teh herba masa pantang. Tak suke serbuk2 paste tue sebab bila dia kering bilik akan jadi sangat kotor and rimas okay berhabuk2 camtu. Kesimpulannya tak suke mende2 leceh, sebabnye nanti seme bende saya nak kene buat sendiri, anak dah 2 dah masa tu, lagi huru hara kot, sekian...

Ok, tue adalah kelebihan yang pertama. Kelebihan yang ke-2, set bersalin/berpantang Ambar Kenanga nie unik sket sebab dia pakai formula and bahan2 dari Timur Tengah or Arab, bukan pakai Malay herbs yang selalu ade dalam local cofinement set. Yes herba2 tue sometimes tak compatible untuk breastfeeding mommies, kadang2 baby jadi cirit la, panas la, kembungla, ruam2 kat kulit la, etc. Salah satu bahan dalam produk Ambar Kenanga nie adalah habbatuss sauda yang almost seme orang penah dengar statement habbatus sauda adalah penawar untuk segala penyakit kecuali maut (tapi dengan izin Allah lah yer)

And kelebihan ke-3, set nie sesuai untuk seme jenis kelahiran either normal deliver or ceaserian. Lesson learnt dulu beli set pantang banyak2 end up takleh pakai sebab ceaser. But this one boleh. Even kalo kite miscarriage pun (mintak jauh), sesuai pakai set nie untuk repair balik sistem peranakan.

Ok itulah 3 kelebihan utama yang buat saya decide nak pakai produk nie untuk bersalin nanti. Owhhh btw kan, since aritu saye ade order quite banyak sebab ada orang kirim sekali, saya dah berjaya registered as a dealer for this products. So sape2 yang berminat nak order kontek saye tau. Kalau Miri and Brunei area leh COD je insyaallah. Tempat lain pun accepted, pos cam bese. 

Ambar Kenanga pun ada set untuk kehamilan untuk yang nak try usahakan pregnant. I got a customer for this already! Tak salah berusahakan daripada tunggu jek. Ok, next week saye akan receive all my orders and the marketing materials from the company. Nanti kalau ade info best2 saya akan share lagi. Weee... (pehal tetibe berbisnes balik, banyaknye masa I.. hahaha)


Pengalaman Berpantang: Irfan

Tetibe jadi active blogger plak lepas 5 hari training. 3 post gitu dalam sehari. Haha! Ade hikmah gak gi training, minda dan body ada masa untuk berehat. And ada masa untuk buat survey and research untuk to-do-list saya. Salah satunya adalah tentang persediaan berpantang.

Sedar tak sedar saya dah 5 bulan pregnant adik Irfan. Kesian dia, agak neglected. Tak banyak pun update pasal 2nd pregnancy. Masa Irfan dulu saya sangat merepek jek pantang sorang takde guidance sangat. Takde pun panggil makcik urut, makan herba2 pantang, sapu ape bagai, etc. Just pantang jage makan jek, tu pun 2 weeks je kot sampai mama balik. Wahaha... Nie untuk 2nd baby nie, niat di hati sangat nak pantang bebetul sampai jadi Amber Chia. Okay, jangan high expectation sangat plis Kunaz. Haha!

Dulu masa pregnant Irfan, kemain beli set berpantang Tropical Herbs dari Amway. Sebab 1 set tue cam complete banyak gila barang dia kasi, 11 barang tak silap termasuklah 1 bengkung ngan 1 baby oil yang orang claim sangat bagus untuk elak kembung perut baby (and yess memang bagus pun).



Ha nie gambar set tue. Banyak kan? Tapi lesson learnt, beli banyak2 pun tak terpakai jugak, especially bila berpantang sorang2 tanpa family di kejauhan nie. Antara produk dalam tue adalah:

  • Kene minum teh dia (yang asek tak minum, teh herba kotttt payah nak telan)
  • Uncang untuk bilas tempat peranakan (yang tak guna gak sebab beranak ceaser)
  • Uncang utuk mandi (ha yang nie pakai sampai abis sebab senang rendam dalam baldi jek and wat mandi)
  • 2 jenis kapsul (tak berani makan gak sebab ade orang cakap kalo breastfeed nanti baby panas, kene try dulu tengok baby compatible ke tak, tapi since anak pertama lalu sangat sayang maka takut nak try)
  • Minyak urut (yang nie pakai gak sampai habis)
  • Minyak baby (yes fevret, pakai sampai habis)
  • Serbuk untuk firmkan perut, kene pakai ngan bengkung (tak habis pakai gak sebab aduhai lecehnye nak kene campur air buat paste, pastu sapu kat perut, pastu pakai bengkung)
  • Serbuk untuk warmkan badan, sama konsep kene buat paste and sapu kat badan (tak pakai habis gak, kalo serbuk tue dah kering, berpasir2 tilam and bilik dia jatuh. Rimas plak rasa)
  • Serbuk pilis yang nak letak kat kepala tue untuk elakkan sejuk and meroyan (best pakai sampai berpeluh2 kepala tapi tak habiskan gak, sama konsep, kene buat paste and sapu kat kepala, kalau dah kering dia jatuh2 masuk mata, susah nak breastfeed anak)
  • Bengkung (tak pakai gak sebab ceaser 1 hal, mama tak berani nak ikatkan, pastu tali panjang berjuntai2, pasni nak carik bengkung moden je)

See, end up banyak gila tak pakai. Saya tak cakap produk tue tak bagus, salah saya sendiri yang tak rajin nak pakai. Kalau ada orang buatkan alangkah bahagianya. So lesson learnt sangat, since anak no-2 ni pun akan lahir kat Miri nie jugak and saya akan pantang sorang2 gak, I need to find an easy but effective way untuk pantang. And I've found it already. Tunggu next entry. Waaahh adakah akan ada 4 entry in a day? Wahaha!


Mati Itu Pasti

Ingat kah kalian pada satu ketika dulu saye pernah buat entry pasal hasben sakit teruk kat Miri? Boleh refer balik entry tue kat sini. Itu adalah salah satu kenangan pahit saye hidup kat Miri nie, jage anak kecik and suami sakit sendirian tanpa bantuan keluarga (sebab jauh) and kawan2 (sebab takmo nyusahkan).

Kami ada seorang kawan, dia manager untuk 1 syarikat contractor untuk dept lama saya dulu. Dia Chinese, sangat baik, jujur dan lurus bendul orangnya. Tak jahat, tak main pompuan, tak buat mende pelik2 yang biasa orang selalu relate untuk contractor. Paling jahat dia penah buat pun maybe minum arak (sebab memang non-muslim pun) and entertain client (tue pun sebab client yang galak dok mintak).

Orangnya baik tapi terlalu banyak diuji. 1st ujian terbesar bila baby dia meninggal time umur setahun, nie berlaku dalam tahun lepas. Umur anak dia lebih kurang Irfan. Meninggal sebab pneumococcal tak silap. Now 2nd baby dia baru umur 8 bulan, and guess what, dia baru jek meninggal dunia petang semalam... Meninggal sebab sakit yang sama hubby kene dulu (cam dalam link entry kat atas). So sad...

Mati itu pasti cuma waktunya yang belum pasti. Saya syukur saya masih diberi kesempatan bersama husband kat dunia yang sementara nie. Alhamdulillah, itu antara rezeki terbesar yang kita tak pernah sedar - rezeki dapat meneruskan sisa2 nafas bersama orang tersayang...


Malas Kerja

I'm home. Alhamdulillah. Tetibe flu stop mengalir bila dah balik jumpe orang2 tersayang. What a dramatic body system. Huhu... And Irfan seems so ceria today, tak macam hari2 biasa according to our helper. Kalo tak hari2 moody campak barang. Isk isk..

Isnin nie start keje balik. Tetibe rasa tak redha nak gi keje sebagaimana saye tak redha nak gi training aritu. Haha! I don't know why, lately I feel like ada 1 excitement that had been taken away from myself and I'm still looking for the reason. Just recently, I've been dragging my feet to the office. Besenya saya rasa gini kalo ade tak suke someone kat tempat keje or menyampah dengan politik ofis, tapi takdela plak rasa ada perasaan tue secara specific. So mungkin ada sebab2 lain.

Mungkin sebab emosi perempuan pregnant memang gini. Mungkin sebab sakit hati dengan new reorganization kat office now yang macam kelakar and menyusahkan. Mungkin sebab tahap kesihatan saya yang teruk sket now, dah nak masuk sebulan dah demam tak baik2, dahla tengah pegnen and keje banyak lak tue. Entahlah. But whatever it is, saye tak boleh layan perasaan. Keje ni tanggungjawab and kewajipan. Keje adalah punca rezeki yang masuk perut anak2, so kene keje seikhlas mungkin.

Please show me the way oh Allah. Jangan buat saya ada perasaan camni please...

End of 5 Days Training

Today is my last night staying at Sunway Putra Hotel. Esok malam dah flight balik Miri. Tak sabar nak jumpa Irfan. Kesian dia. Kronik sangat rindunya sampai tahap meniarap atas lantai nak intai lubang pintu nampak bayang mama dia ke tak. Mama will spend my weekends hugging and kissing you darling.

Datang KL bawak 1 beg troli, balik Miri dah beranak jadik 2 beg. Parkson yang attached kat hotel nie ade sale 70% gitu. Baju Baby Kiko yang rege puluh2 nak dekat seratus ringgit selai leh jadi belas2 ringgit jek. Haruslah borong sakan. Untuk papa kiko borong jugak. Bibik kiko pun ade sekali. Tapi yang paling banyak mama kiko sendiri lah. Sebab kat mall nie jugak ade maternity nye shop yang jual baju2 pregnant yang compatible dengan muslimah (kalo kat Miri market dia cam untuk non-muslim jek yakni tak banyak yang long sleeves) Weeee sukerr..

Even though I'm having enough rest here, rasa cam tak cukup gak sebab demam jadi makin teruk 5-6 hari dok kat KL nie. Tataula sebab weather ke, aircond hotel ke, or sebab rindu Irfan jugak. Hahaha. Saye nie layak jadik surirumah je kot. Wahaha... Napela SKG training ni lama sangat. Cubela buat sari dua jek. Huhu...


 Bila berjauhan nie Skype jela jadi penghubung. Cepatla leh bercakap Irfan. Mama ngan papa lak yang dok over2 main Skype. Haha!


Irfanless for 5 Nights

I'm at Sunway Putra Hotel, KL now for 5 days training here. Nie adalah SKG training yang compulsory. Owh, kalo korang lom kawen or belum ade anak, setelkanlaa training cecepat. Dah ade anak nie, berat sangat hati nak tinggal anak lama2 untuk training.

This is my 2nd SKG training sepanjang career saya kat Petronas nie. Wahaha.. 1st time adalah tahun lepas yang saye bawak Irfan kat Awana Kijal yang mama and Piju turun sekali tolong jage Irfan. Irfan was 6 months masa tue. Tahun nie ade dapat sekali training, tapi terpaksa postpon sebab job commitment sebab masa tue saya masih jaga Northern sorang2 di kala tengah banyak isu and keje nak setel. Now dah ade partner, and bile dah disuruh jadi supporting Field Analyst jek, so takdelah sangat rasa bersalah nak tinggal keje untuk gi training.

Lalu isu terbesar adalah nak tinggal Irfan. Huhuhu... As you know, sejak saya pregnant 2nd nie, Irfan cam over attached plak dengan saya. Macam kaulah segalanya untukku gitu.. Sampaikan kalo dia tengah main dengan maid, saya kuar bilik terpaksa senyap2 berjingkit2 untuk minum air kat dapur so that dia tak sedar. Kalau sedar, harus diterkam and takde orang lain dah di mata dia lepas tue.

And for the record, this is my 1st time leaving Irfan this long. Actually, pihak INSTEP ade terbuat kesilapan aritu. Diorang dah hantar confirmation email for this training, and suddenly diorang kenselkan sendiri. Bila tanya, diorang cakap accidently terkensel and asked me to resubmit application. Memula berbelah bahagi gak, nie cam kasi can untuk takyah gi training jek. Nak reapply ke tak? Huhu.. Pastu hasben dengan berhemahnye advise suruh pegi sebab nanti kalau anak dah masuk 2, lagi payah nak gi training. Tatau apa jadi in future, now tengah ade maid ape bagai pegi jela dulu. Ok baiklah...

Pada hari saye dapat flight and hotel confirmation (Rabu), esok tue Irfan demam. Makin hari makin teruk sampai muntah mengalir2 sampai nampak dia lembik sebab banyak muntah. Selera makan pun kurang. Hari Sabtu lepas patutnye apoimen untuk cucuk Chicken Pox kat Irfan, end up kene reject and dapat ubat untuk sakit plak. Arrgghh stress ok, Ahad dah nak travel, lama plak tue and nak tinggal anak sakit2 camtu. Paling teruk, bila hasben tetibe disuruh ke Labuan sehari on Monday. Tue pun dah nego, kalo tak 2 hari dia kene gi sana.

So cam biasa lah, mak mana tak sedih tengok anak sakit. And cam biasalah doa standard seorang mak, biarlah sakit anak tue berpindah kat mak. Biarlah mak yang tanggung. And malam tue tadaaa tetibe suhu badan saya naik and hingus mengalir non stop macam waterfall. Padahal esok Ahad pagi2 buta tue saya ada 2 job mekap. Packing untuk gi KL pun lom siap lagi. Packing kotak mekap pun belom. Tapi since sangat tak larat, saya tido awal dalam kul 10pm camtu and set jam kul 4 am untuk packing segala bagai. Kul 6 am lak ajak hasben gi Col Asia untuk amek ubat flu so that dapat la tahan hingus mengalir masa mekap pengantin.

Setel mekap untuk 2 orang tue dalam 11.30 am, terus bawak Irfan jalan2 buat kali terakhir. Ubat flu tu ngantuk and saya stay away since 4 am, sangat sakit kepala. Balik rumah tido kejap. Irfan pun tertido sekali. Irfan dah sihat sket dh masa tue. Saya harap Irfan tido terus so that saya leh pegi Airport senyap2. Plan nak turun kul 2.30 pm dari rumah sebab nak amek ofismate lu sorang, kul 2 pm tetibe Irfan bangun carik saye. Huhu.. Pastu maid mandikan Irfan. Saya suh dia mandikan Irfan lama2 sebab mandi adalah aktiviti fevret Irfan. Berjam2 pun takpe. Siap leh ngamuk lagi kalo angkat cepat. Tapi haritu dia stop mandi sendiri and nak masuk rumah carik saye. Alahai. So, last time saye jumpe Irfan masa dia baru lepas mandi. Cium peluk seme then terus blah naik kete gi Airport.

Bila dah sampai KL, hasben cakap Irfan moody sangat whole day. Asek dok ketuk pintu bilik saya. Bila bukak dia jenguk saya atas katil. Bila nampak takde, dia gi ketuk pintu toilet. Tercari2 gakla mana mama dia. Huhu... Hasben cite pun dalam nada sebak, I nie apetah lagi. Malam tadi masa call hasben set loud speaker. Bila saye panggil Irfan, dia tercari2 and tengok ke arah bilik, tatau mane datang punca suara. Owh so sad.. Huhu... Ikut hati nak jek suh hasben datang bawak Irfan sebab hotel Sunway Putra nie not bad at all. Dahla saye dapat free upgrade to apartment room. Besar, ade 2 TV, katil besar, ade pantry, microwave and tempat masak seme. And paling best, attached dengan mall. So leh jek siang2 hasben nak bawak Irfan jalan2 kat mall tue. Hasben cakap tengoklah cane, kalo rindu Irfan tue teruk sangat maybe bolehlah dipertimbangkan. Now, kene belajar adapt sebab nanti ade banyak lagi next training yang saye kene attend.

Ok sayang mama, I guess bawak balik hadiah dari KL pun takde makna sangat kan? Surely mama adalah hadiah terbaik untuk Irfan kan? Adekah carik alasan tamau beli barang kat Irfan? Haha... Ok see you this coming Friday. Abih training malam tue mama balik terus. Take good care and be a good boy k? I love you..



Should I Feel Bad?

Selama nie saye rase and saya harap saya adalah pekerja yang jujur. Saya buat semua tasks yang saya perlu buat sebaik mungkin. Kalo ade silap, I admit the mistakes tanpa nak jahat2 pinpoint kat orang lain. Tak pernah nak sesuka hati taichi keje kat orang lain and take the credits for myself lepas tue. Takde pun nak mengampu mengipas bos. Apa yang diamanahkan pada saya saya buat jek dengan ikhlas.


And then I was evaluated as not giving opportunities to my new partner to raise and show her performance as a good planner. I feel so bad. Rasa cam sangat evil menyekat progress keje orang lain. I was requested to back to give a chance for her to shine.


Ape yang agak kecewa one of the evaluators is the one who keep dumping the works to me. Dump kat dialah then she will get the opportunity to do.


But yes, I'm pregnant and I'm being sensitive. I should look at it from a different point of view. It's supposed to be a win-win situation. She will get the opportunity and I can start focusing on the other things seperti completekan my training plan (saye baru pegi 1 SKG training sepanjang keje) or belajar bende baru for my ACD. Nie asek keje, malam dah layan suami and anak, weekend plak keje mekap, so memang takde masa nak belajar.


Haha. It's funny. I should be happy when people ask you to slow down your work but I felt the other way round. It's like owh kerja keras salah rupanya. Owh orang lain lambat progress saya yang salah rupanya.


But the good thing is bila saye dah sit down sendiri with my partner and heart to heart dengan dia, she disagreed with the statement and merayu2 mintak maaf sebab dia, saya being judged that way. And we managed to work it out after that tanpa ada kecik hati pape.


Ok. So maybe I will have more time to blog after this? Wahaha ngeng...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Maid Kene Marah

Ok, sambung pasal maid. Sampai Miri dalam kul 7 pm gitu. Sampai2 rumah jek maid terus duduk atas sofa and tengok TV. Ok memang tak reti bahasa, orang dok tengah marah kat dia, tak sedar diri lagi. Tengok cite keling ok, kempunan seminggu tak tengok sebab kat kampung channel Astro adalah limited. Pastu lupe nak cakap, sepanjang cuti kat kampung dia tertinggal henfon kat Miri, tue yang lagi tambah emo dia. Bukan masalah kitorang pun. Takde henfon pun keje cam sial, kalo bawak henfon tatau la cane.

Malam tue pendam dulu rasa marah sebab esok and lusa tue nak kene gi mekap pengantin. I told husband "Abang, saya sakit hati sangat2 nie, saya sanggup invest untuk new maid and kite start all over balik" Ok tengah pregnant, memang emo. Sebbek slow2 hasben tue, dia lagi berhemah bab emosi nie. Yelah, kitorang dah spend almost 10k untuk 2 maids. It's not a small amount for us, bukan boleh bayar ansuran or kredit kad pun bab2 amek maid nie. So hasben volunteer nak brainwash dia time bayar gaji. Hasben cakap, after brainwash kalo dia tak berubah ok baru cari lain. Nie kite cube dulu. Sebab maid kitorang muda and nampak cam boleh dibentuk lagi.

So time bayar gaji, bila hasben panggil maid untuk duduk kat meja, maid tu cam dah boleh agak kot. Before this sign borang gaji sambil berdiri jek. 1st soalan hasben tanya "Ati balik kampung haritu ade nak komplen pape tak?" Dia cakap takde, pastu pusing muke and badan arah lain. Pastu kene sound dengan hasben "Bila saya bercakap tengok muke saya" Uikkss leh tahan laki I. Hahaha.. And he said "Kami ade banyak nak komplen." Pastu bungbang bungbang bebel. Seme bende dari dia start keje kami ungkit:

1) Bab Tengok TV

Ok nie memang her worst attitude sepanjang jadi maid. Tengok TV selamba mengalahkan majikan. Dia tak pernah kene training dengan ejen, kalau through ejen then dia tau, tengok TV time majikan ada adalah salah. Kami cakap tak salah tengok TV tapi tolongla, before decide nak tengok TV tue, gi check lu 1 rumah ade bende yang boleh tolong buat ke tak. Jangan dok buat keje rutin jek and jangan asek nak tunggu kene suruh jek. I told her, kalau tetamu datang saya malu sebab seme ingat dia bukan maid sebab selamba sangat tengok TV. Tengok TV lagi banyak dari buat keje. Jaga Irfan pun senang jek, tengok jek TV sambil biar Irfan main sorang2.

2) Penampilan

Dia datang sini nak keje as maid, bukan nak keje penari disco. Hasben cakap dia tak suke high heel tue. Lepas nie ikut kitorang keluar and beli sandal baru yang biasa. Pastu beli seluar 1, jangan dok asek nak pakai skirt duyung ketat tue everytime kuar. Susah nak kejar Irfan.

Pastu hasben cakap, dah lama nak cakap tapi takut dia kecik hati. Hasben mintak dia pakai tudung dalam rumah sebab hasben yang kene tanggung dosa tengok aurat dia. Dia cakap okay. Lepas tue memang kitorang bawak dia kuar cari tudung instant sebab dia ade shawl jek (bergaya kan?). So now memang kuar bilik jek dia bertudung, siap pakai sarung lengan lagi kalo tshirt dia lengan pendek. Sian plak tengok. Eh eh? Bagusla patutnye kan...

Pastu bab kuku, dia tanya nape tak sound awal2? Kenapa balik kampung masa orang tua dah sound baru dia cakap? Hasben cakap laaa tu common sense kot. Ko simpan kuku panjang2 sah ke air smayang ko tu? Rajin ke ko nak belek 20 batang jari nak check wudhuk masuk ke tak? Dia cakap majikan lama dia tak pernah sound pasal kuku, so dia tak tau itu adalah salah. Ok fine, nie dah tahu, jangan simpan kuku lagi dah.

3) Performance kat Kampung

Yes, sepanjang 8 bulan dia keje, masa balik kampung nie la perangai dia paling teruk kami tengok. Dia cakap, nie 1st time dia ikut majikan balik kampung, dia tatau nak buat apa. And kitorang pun takde suruh pape. Isskk ko nie memang, seme bende nak bersuruh. We could just remind her, kalau balik kampung, busy dia patut bertambah. Tolong ape yang patut boleh tolong. Kalo takde keje, gi tanye ape yang boleh tolong, jangan dok diam terjelepok tengok TV jek. Mana2 dia pegi ikut kitorang, status dia menten as a maid, bukan sebagai pelancong ke tetamu ke ape ke. Ok pastu dia nangis, hasben cakap balik kampung lagi sekali jangan buat gini dah.

4) Bab Jaga Irfan

Hasben cakap, Ati tau kan Irfan dah 2 tahun masih takley cakap. Cara jaga dia bukan setakat tengok TV and tunggu dia main jek. Layan dia main, cakap dengan dia. Buku banyak2 tu bacakan kat Irfan. Pastu kalu nak tinggikan suara kat Irfan jangan melampau kalah majikan. Kami takdela larang langsung dia tinggikan suara, sebab kami paham Irfan kene naikkan suara sket baru dia tau bende tue salah. Pastu now baru hegeh nak layan Irfan main and Irfan seems so happy playing with her. Malam pun dia ajarkan Irfan baca ABC and alif ba ta. Huh kalo dari dulu wat cani takdela saye sakit hati. Huhu..

And banyak lagi yang kitorang tegur pasal time managament, remind pasal adat guna henfon, etc. Harus diungkit kemewahan yang dia dapat dalam rumah nie, tido atas tilam spring berselimutkan comforter and leh tido pakai aircond, makan boleh unlimited, boleh tengok TV, so sila keje betul2. Paling kelakar, hasben cakap, depan kitorang jangan buat muke masam. Balik keje dah penat, kalo tengok muke maid masam lagi penat jadinye. Nie asek dok tersengeh2 kerang bile bertembung dengan kitorang. Tapi kitorang tak balas balik pun. Wahaha.

Pastu baru kitorang start tahu latar belakang dia sket. Masa dia keje kat Kuching dulu, majikan dia berjiran dengan kakak my maid, sebab kakak dia kawen local. Dulu start keje kat Kuching suka2, sebab dekat dengan kakak. Boleh selalu pegi rumah kakak. Kalau majikan balik kampung, dia dok dengan kakak. Kire before this keje enjoy jek. Tak pernah rasa kene treat as orang gaji.

And dia terbawak perangai sama bila datang kerja dengan kitorang. Baguslah sebab end up dah clear both sides. Now dia dah tau ape expectation kitorang. Memula risau gila takut impact lepas tegur tue dia mintak berhenti keje tapi now alhamdulillah dia tengah struggling meeting our expectation. Tatau la lama mana bertahan kan, but we will give her a chance sebab nie pun 1st time kitorang tegur dia.

So setakat hari nie, lega sebab sakit hati pasal maid dah hilang. Nie tengah pregnant and busy keje, sakit hati kat maid adalah sangat mengganggu.

Maid Ikut Balik Kampung

Dah banyak update tertinggal especially birthday party Irfan 5 May aritu. Ok kalo ade peluang akan uplod gamba2 kat sini. Ignorance sket coz hasben dah tolong uplod banyak gambar kat Facebook dia. Huhu...

Ok nak cite pasal balik kampung 24 May till 1 June aritu. Balik sempena adik ipar kawen. Sebenarnya takdelah redha sangat nak balik bercuti sebab masa tue adalah musim WPB submission, musim getir untuk para Field Analyst. Last year takdela sebusy this year sebab proses last year cam smooth. Kalau time AIS workshop tu cam dah leh challenge final activities yang nak kene buat tahun depan. Tapi this year, time AIS tue cam starting point nak register new activities, pastu baru identify clashing bersepah2, macam2. Nak kene setelkan seme tue dulu baru leh proceed dengan paperwork, which ended up memang tak sempat. Saya terpaksa handover 17 tasks to the new Field Analyst yang back to back dengan saya, which is of course tak siap jugak dalam masa seminggu saya takde. Huhuhu...

It was a tiring journey especially bila maid plak tetibe wat perangai. Dah 8 bulan dia keje dengan kami, nie la 1st time yang rasa nak marah kat maid tu membuak2 cam gunung berapi. Ok actually silap kitorang jugak sebab sepanjang 8 bulan nie tiap kali kitorang bawak Irfan keluar, kitorang tak bawak dia sekali. Bukan sengaja taknak bawak, tapi dia tak suka keluar rumah. Dia baru ikut keluar a few times jek tue sebab ada barang nak beli untuk diri sendiri. Kalau takde memang dia takmau ikut kitorang keluar. So dia tak pernah experience penatnya nak kejar Irfan time bawak Irfan keluar.

So bila cakap nak balik kampung haritu, dia nye assumption adalah balik untuk bercuti. Hello, kami balik untuk kenduri kawen, bukan nak gi Disneyland. Kenduri kawen adalah sangat sinonim dengan panas, berpeluh2, ramai orang, angkut barang, terkejar sana-sini, etc. So bila dia pack baju, seme baju2 cun yang kalo orang tengok, eh ni maid ke? Pastu masa kat Kedah, dia cakap sandal dia putus. Bila bawak dia beli sandal, dia gi beli high heel mahal yang 3 inches ok, yang tumit halus tue. Bengang tak? Padahal dah bawak dia pegi section 70% off yang mostly sandal yang flat. Time I pegi kedai lain dah nampak dia terkedek2 dah pakai high heel baru beli.

Pastu sepanjang kat kampung, sorry to say, dia cam pompuan bodoh yang duduk tunggu arahan je nak kene buat pape. Kalau tak suruh, memang dok jek diam terjelepok. Nak marah la jugak tengok. Even kat Terengganu pun camtu. Seme bende nak kene bersuruh. Even dah suruh pun, buat ala kadar jek, sebab dia cam dia assume balik kampung as tetamu, not as a maid. Even kat kampung pun dia tengok TV selamba macam kat Miri, siap leh baring2 atas toto dengan nenek Irfan. Takde adat as a maid langsung.

Pastu 1 week before balik kampung kitorang baru perasan, our maid simpan kuku panjang gila, bukan kuku tangan jek, kaki sekali. Masa kat Kedah tak sempat sound, on the way gi Terengganu baru ade peluang nak suruh dia potong kuku. Pastu bergaya nye ya Allah. Orang lain sibuk berpeluh angkut2 barang nak packing balik, dia sibuk2 dok mekap pakai cun2, pastu kuar masuk kete jek.

Yes it was a very long journey. Memula KL-Perak dah 3 jam naik kete. Esok pagi tue, Perak-Kedah dah 4 jam lebih. Pastu Kedah-Terengganu 8 jam plak. Pastu Terengganu-KL 9 jam plak. Everyone was tired, tapi my maid tue letih dia cam dia yang bawak kete. Jaga Irfan pun dah kurang sabar, asek tinggikan suara. Pastu ade skali tue masa tengah stop kat 1 RNR, kaki dia terpeleot time kejar Irfan. Mana tak terpeleot, pakai skirt ketat, pastu pakai heel 3 inch. Tudung terbelit kalah artis.

So bile dah terpeleot tue, mulalah buat drama sakit kaki dah tak larat nak kejar Irfan. So lepas tue tugas kejar Irfan adalah saye and hasben jek. Cam takde guna langsung bawak maid. Semua tue buat saya marah. Lagi marah bila saya tetibe bleeding sebab asek dukung and lari kejar Irfan. Ada 1 time tue saya jerit kuat2 depan public termasuk adik ipar saya sendiri "Ade orang gaji takleh harap!" Sangat kuat. Hasben cakap dia nampak my maid nye nafas turun naik and muka macam tahan nak marah. Marahla kalau berani. Lagi banyak saye boleh sound balik. Sebbek mati sampai situ jek. Tapi lepas tue memang sepatah pun saya tak tego maid sampai balik Miri, even a few days kat Miri pun tak tego dia lagi.

Time bayar gaji teruk kene pompuan tue. Yang nie akan diceritakan dalam next entry. Tapi balik kampung kali nie cam lain macam jek. Tetibe ade perasaan nak balik Semenanjung. Mungkin sebab kesian kat mama yang makin sunyi. Balik aritu, kebetulan adik bongsu saya dapat masuk UITM Shah Alam gak. So seme tinggalkan mama serentak and I could feel her loneliness T_T. Yeahh one day saye akan pindah balik Semenanjung jugak, now tak puas lagi pakai kabinet dapur baru. Wahaha ngeng... Biarlah kami kumpul duit banyak2 dulu kat sini. Hidup kat Miri nie tenang, and senang buat saving. I think I've shopped a lot, now it's a time to start saving money for our future.


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.