Mendidik Anak di Zaman Moden

Aritu kat channel Oasis ade sorang ustazah kasik ceramah. Katanya untuk didik anak remaja zaman moden parents tu kene 10 kaliganda lagi bijak dari anak tue. Maka parents kene keep up dengan new technology and trend masa kini.


So Irfan, dah besar nanti jangan memperkotak-katikkan mama yer. Mama tau main fesbuk, twitter, friendster, mirc, skype, gtalk, yahoo messenger, youtube, haa ape lagi. Ermm myspace mama takde. Nanti kalo desperate mama belajar.


Huhu Irfan tadika pun belum dah kalut dah. Tapi memang cabaran didik anak zaman moden kan. Kalau zaman dulu beranak 10 pun tak heran. Tak banyak supermarket and tempat hiburan untuk anak lepak. Tak banyak pengaruh TV and internet. Tak banyak kes jenayah cam skarang ni. Rompak, ragut, belasah, rogol, culik, bunuh. Owh mintak jauh seme tue. Amiinnn


Published with Blogger-droid v2.0.4

It's 1 Baby Only

Disiplin update blog adalah sangat teruk now. Beselah, saya kan among unlucky person kalo bab2 pregnant nie, so tiap kali ada masa terluang saya akan gunakan untuk rest jek. Pastu now, pape news pun cam direct update kat Twitter jek, so memang terabailah blog nie. But today I'm on sick leave, leh la update 1 entry. Huhu..

One thing yang saya lupe update kat sini (tapi dah update kat Twitter) adalah status baby no.2 yang dalam perut nie. Alhamdulillah, next scan lepas tue nampak 1 baby jek and no more cysts. Hubby looked a bit down bila tahu sorang jek baby, dia cam ingat akan dapat twins dah nanti. Aduhaii... Saya kemain lega, dia sedih plak. I think I'm being realistic. Twin maybe nampak comel, tapi bila dah experience jage Irfan sorang dah lelah cam haper dah. 2 tahun tak cukup tido. Cukuplah. 1 at a time. Huhu...

Masa anak 1st tak stress pikir pasal jantina sebab 1st kan, kuar jelah papepun. Tapi dalam hati memang kalo boleh nak boy as anak sulung tapi tak berhajat lebih2. Syukur jek ape yang Tuhan kasi. Tapi bila anak no. 2 nie adalah sket rasa stress tue sebab kalo bleh memang nak opposite gender dari yang 1st kan? Huhuhu... Tapi once again anak tue anugerah Allah, syukur jer apa yang dapat, tabaik merungut. Lagipun saya memang dah terima hakikat yang keturunan saye and hasben nie keturunan anak lelaki ramai. Haha! 

Insyaallah kalo ade rezeki, next visit dah bleh tahu gender adik Irfan nie. Ntahlah saya susah nak percaya mitos2 jantina nie sebab masa pregnant Irfan dulu ramai yang assume saya pregnant baby girl base on simtom2 yang saya ada dulu. End up yang kuar hamek ko, jantan habess. Huhu...

Oklah time to rest. Sabtu and Ahad saya bersin beratus2 kali non stop sampai cramp perut okay. Pastu bermulalah project air terjun kat hidung, turun mencurah2. Pastu semalam hubby bawak gi Col Asia sebab badan saya dah start panas and kepala cam nak pecah sakit. Saye masih ade dateline kat ofis, tapi arini memang tak fit untuk  keje. Esok and lusa semoga sempat untuk struggle balik sebelum balik Semananjung Khamis nie.. Tak pack  lagi. Dem...

Video Dera Anak

Nie entry pasal isu yang hot kat Facebook semalam - pasal mak nama Ira yang dera anak dia kat Sepang. I won't attach any pics or the video itself, I'm trying to get rid off the scene that is still playing around my head.


Tataula sebab tengah pregnant ke ape but I was so emotional watching it. Tak sempat tengok sampai habis dah nangis especially time mak dia sepak perut baby tue. Baby tu cam baru boleh merangkak, so lagi kecik dari Irfan of course. Masa mak bodoh bangang tue tengah pukul2 baby tu struggle merangkak, x sure la nak lari ke or nak gi kat mak dia. But a baby definately needs a love. Sape tak tension jage anak, I do, tapi ingatla Tuhan wey.


Sebbek mak celaka tue dah kene penjara tapi cukup ke 18 months jek? According to some comments baby tue masih trauma lepas mak dia kene tangkap, kalau kene sentuh dia nangia. Mungkin takut kene pukul lagi. Siaann. Physically tortured tu cam boleh lagi hilang kesan dia sooner or later tapi mentally tue. Dahla ade abang baby tu dok tengok gak babyvtu kene pukul depan mata dia. Not a good example at all.


Entahla nak marah lelebih saye pun tatau ape problem mak tue. Tapi baik ko bunuh diri dari bunuh anak alang2 dah memang rasa nak buat dosa sangat. Semoge ko insaf dalam penjara tue. Kalo rasa tak ready nak pikul pressure dunia nie takyah beranak lagi dah. Kat luar sana berlambak lagi mak ayah nak anak tapi tak dapat, ko ade anak nak bunuh anak plak.


Semoge dalam penjara tue nanti ko belajar sembahyang and ingat Tuhan. Semoga kuar penjara nanti ko insaf and jadi mak yang baik. Tuhan masih sayang ko tu yang dia kasi ruang ko berubah and betulkan keadaan. Eiii aku still nak marah ko tau tak? Kalo dah kuar penjara nanti kalo rasa tak mampu lagi nak jage anak kasi jek kitorang jage. Aku volunteer nih nak jage.


Ok I'm emotional. Haha.. Ahh time to bersiap pegi keje. Jom gi skolah Irfan!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Irfan Langgar Pintu

Harini labor day. Irfan sangat aktif today. Tadi kat Permymall Irfan terlanggar pintu kaca yang ade sensor yang akan terbukak sendiri kalo orang lalu. Betapa lajunye Irfan pintu tak sempat habis bukak dia dah rempuh. Dah, jangan malukan mama lagi plis...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.