Sickness of 2nd Pregnancy

Jumaat lepas cuti Good Friday kat Sarawak nie, so dapatla berweekend selama 3 hari. Sangat tak productive. Bedridden jek layan pregnancy sickness. So arini I promise to myself to do something, at least to update my blog. Hihi.. I realize that I forgot to blog the stories of my early pregnancy (second one), so harini cerita pasal nie jekla.

Masa 1st pregnant Irfan dulu, sickness saya adalah sangat horrible yang tahap kene lepak sebelah mangkuk tandas untuk muntah. Sebab muntah solid yang sangat banyak sampai penuh 1 sinki sampai tersumbat sinki sebab solid besar yang berketul2. Satu keje nak cuci. So lepas tue, tiap kali nak muntah terus pegi ke toilet bowl jek. Masa tue kat rumah sewa lagi, tandas dia agak lama dan usang. Saye pun tak suke dok toilet tue lama2 tapi ape leh buat.

Muntah sangat kronik sampai Dr Mattu risau and kasi banyak jenis ubat. Sickness tue start dari 4th week lagi. This time nye pregnancy cam lain plak. Saye tak sedar saye pregnant sebab takde simtom2 macam last time. Memule tue saye perasan perut saye makin buncit tatau nape. Sebab bengang ngan perut buncit saye gi beli corset infrared okay! Dah pakai dalam 2-3 minggu kot sampai ramai yang tego saye nampak makin slim. Bangge tak hengat time tue.

Sehari kalo tak pakai corset rasa tak konfiden sebab perut tetibe tertonjol. Pastu sepanjang pakai corset tue selau rasa pening kepala kronik and cam sesak nafas. Tanye upline, dia cakap tue mungkin 1 dari kesan infrared tue, dia nak detox badan kite. Ok so tahan la sakit, pakai la jugak corset tue. Kemain nak kurus. Haha! Tapi makin lama kepala makin sakit yang takley handle sampai a few kakak ofismate suruh cek kot2 saya pregnant. Walaupun memule konfiden tak pregnant tapi try la jugak nak puaskan hati seme orang.

1st time check pregnancy tue adalah kat ofis. Hahaha! Masa tue hari Jumaat, break untuk lunch adelah 2 jam. Lepas amek Irfan kat nursery, hantar dia balek rumah and terus pegi farmasi beli kit. Test dalam toilet, nak pengsan tengok ada 2 line. Lemah semangat kejap. Sebabnye I was on slimming mode, selain pakai infrared corset saya ade makan detox supplement jugak which is orang pregnant memang tak boleh makan.

So bile jumpe doctor, saya dah 6 weeks pregnant. Now dah 2 bulan sekali pun saye belum muntah lagi. Saye loya and headache everyday, tapi dia terpendam gitu jek, tak terluah muntah tue. Muntah tue walaupun memenatkan tapi lega ok kejap. Nie dia tak kuar rasa cam nak nangis tahan sakit. So rasa dah berkumpul2 dah sakit nie.

Kat ofis saye keje bersungguh2 untuk distract rasa loya and headache. Sampai ade yang komplen saya tetibe jadi a bit detailed masa tengah pregnant. Owh dia either tak focus atau terlebih focus jek. And entahlah now tetibe rasa cam garang terlebih plak kat ofis. Kat umah pun. Kat umah sebab Irfan nie la tetibe makin moody tak tentu hala. Saya bukannya sihat sangat nak melayan. Owh I really need to control my emotion. Tapi saye rasa saya dah cukup bagus. Sakit2 camni masih mampu keje gigih kat ofis. Masih mampu balek masak sedap2 kat suami. Cuma garang jela sket2. Hahaha!

Bile dah 5 hari berjuang lawan sakit kat ofis memang weekend saye bedridden jekla. And kebetulan sangat, lepas tahu saye pregnant, saya cuma ade 1 job mekap jek. Yang lain adalah kelas yang saya bleh postponkan bila2 masa. So saya dah rehat banyak weekend dah. Tapi ade gak perasaan loser bile terbaring jek atas katil. Kalau tak weekend sangat sibuk kat tingkat atas berside bisnes.

Like the previous pregnancy, saye dah tak dapat cium bau deodorant and shower foam balek dah. Cuma bezanya dulu muntah bila tercium, now terpendam and terkumpul. Pastu asyik nak marah bile 7 bijik air freshener kat rumah nie pump bau wangi tue kat rumah. Irritating plak bau tue.

Owh pastu dulu masa 1st pregnancy takde nak ngidam makan pape sebab dok sebok ngidam beli perabot and kabinet dapo. Now perabot seme dah ade so ngidam nak makan jela now. Huhu... Owh cepatlah berakhir 1st trimester....


0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.