Our New Maid After 7 Months

Dah nak masuk 7 bulan dah our new helper dengan kitorang. Rasanya dah cukup sesuai untuk buat entry untuk judge dia. Haha! Ingat tak last time saya pernah share yang saye bace, sebaik mana kita nampak orang tue, perangai dia sebenar leh nampak dalam 3-4 bulan. Means kalau orang tu nak menyamar ke apa ke, by 4 months dia either jadi watak yang dia menyamar tu or back to perangai sebenar. Islam pun ade cakap kan, kalau kite istiqamah buat satu bende tue 40 hari berturut2 insyaallah lekatla amalan tue. Inikan 4 bulan. Huhu...

This theory agak applicable untuk 1st maid dulu. Memang by 4 bulan dah takley sorok perangai sebenar dah. Ok back to this new one. Masih ingat tak decision kami amek dia and akan treat dia macam family instead of orang gaji? Lagipun kami amek dia dari uncle dia, bukan agent maid ke ape, so uncle dia pun cam mintak kalau boleh layan macam family. Kitorang ok jek, sebab masa tue memang memerlukan someone to help us to look after Irfan and our house.

Ada beza amek maid dengan agent compared to amek dengan individual. Kalau amek dengan agent, walaupun mahal, diorang dah di-train adat2 untuk hormat majikan. Cam maid lama, sekali pun tak berani duduk atas sofa tengok TV dengan kitorang walaupun kitorang pernah ajak. Tapi keburukannya, belakang kitorang over plak tengok TV sampai tak buat keje rumah (tengok thru video camera) Kira cam hipokrit la. Depan majikan sangat jaga perangai tapi belakang buat macam2. Tapi at times rasa best tengok especially time weekend tue memang rajin gila dia keje sebab kitorang ade kat rumah kan.

Maid baru nie, tak pernah pegi kat memane agensi maid, abih sekolah terus test line keje rumah orang jek. Saye majikan ke-2 dia. 1st kat Kuching 3 tahun, benti sebab majikan pindah KL. Ade experience jage 3 anak kecik dengan majikan lama. 1st night dia sampai rumah, dah tukar2 baju seme caakk dia kuar datang kat ruang tamu tengok TV dengan kitorang and main2 dengan Irfan. Memula tue agak woww la sebab maid lama sangat tak berani nak duduk2 kat ruang tamu tengok TV depan kitorang. Malam 1st dah stay up lipat kain 1 bilik. Huhu.. Tapi yang bagus at least maid baru nie tak hipokrit.

Overall setakat 7 bulan nie, this one wayyss better then the old one. Tapi of courselah, manusia biasa memang tak perfect, inikan plak maid kan. Setakat nie 2 bende jek yang saye kurang gemar dengan maid nie. 1st sangat suke tengok TV, channel fevret adelah Hindustan, channel yang paling saye benci. Tahap dia sangat selamba tengok TV tue adalah dah sama taraf dengan majikan, eh lagi lebih kot sebab majikan kitorang pun tak tengok TV sebanyak tue.

Saye akui keje dia cepat. By the time before saya kuar keje tue memang dah siap sapu and mop lantai seme dah. Kain baju pun seme dah masuk mesin dah. Pinggan seme dah siap cuci. So bile saya kuar nak gi keje tue dia dah dok atas sofa tengok TV dengan selambanya. Balik hantar Irfan tengahari pun tengah tengok TV lagi. Balik keje  petang tue pun tengok TV lagi. Malam pun tengok TV lagi. Kesimpulannya seharianlah tengok TV.

Saye tahula kitorang treat dia macam family, tapi pepandaila sedar sket taraf tue. Saye pun keje, ade bos. Memang kadang2 dengan bos boleh buat macam kawan, tapi still ade batas yang kene paham2 sendiri la. Kadang2 masa weekend tue ade rasa tak best bile tengah tengok TV, peekkkk datang dok atas sofa peluk bantal and tengok TV sekali. Gi la carik keje lain, cuci tingkap ke, basuh car porch ke, cuci longkang ker...

Tahap selamba dia tue sampai kadang2 selamba jek baring atas sofa sambil tengok TV. Mama cam tak suka bile saye cite mende nie. Suh saye sound. Tapi masih mampu bertahan lagi setakat nie. Cuma saya harap dia tak buat macam tue depan tetamu datang rumah. Buat malu jek. Aritu penah gakla orang2 datang mekap bile turun tingkat bawah cam muke terkejut tengok dia selamba duduk ala2 majikan atas sofa sambil tengok TV. Ah whateverlah.

2nd, sangat kuat main henfon. Sampai tahap menyampah pun ade. Kami tau dia dah ade boifren. And dia pun ade abang dekat Miri nie jugak, keje offshore. So contact dia banyak dekat sini. Yelah umur baru 20 tahun, darah masih muda. Nak kongkong sangat pun takut nanti jadi mende lain. Tapi saye rasa dia banyak dapat call kot. Sebab kalo nak compare dengan maid lama, yang dulu tiap minggu kot kirim beli prepaid. Kadang2 berkali2 seminggu. Yang nie adela 2-3 kali sebulan jek mintak beli topup. Saye cuma harap dia tak jadi cam yang lepas sangat gile bayang nak bercinta sampai hilang focus nak keje.

Tapi takkan sebab 2 bende nie saye nak tukar maid kan. Kalo nak seme bende perfect baik saye benti keje jage anak and rumah sendiri kan baru puas. Haha! So far tak jumpe lagi la orang yang sanggup handle Irfan sesabar tue. Sanggup stay up malam2 tunggu Irfan. And Irfan tiap kali balik nursery lagi happy nak jumpa dia dari nak pegi nursery. Irfan memang la sangat susah nak handle. Even kitorang sendiri pun kalau dah takde arah sangat memang bawak jalan naik kete jela or bawak gi supermarket. Tula ubat moody Irfan.

So setakat boleh pejam mata saya pejam mata dulu. Lagipun solat masih terjaga, masih boleh harap buat keje and jage Irfan. Remember last time saya cakap the only factor yang leh buat saya consider untuk pregnant ialah sebab dia. Saya tak rasa dia akan keje lama sebab gaya sangat macam nak kawen awal jek. So nak make use duration 2 tahun dia kat sini. So disebabkan ini, we stop using any protection tapi saye on diet plan at the same time.  I leave it to Allah, nak kurus dulu or pregnant dulu. Seems like Allah nak suruh pregnant dulu.

Last time 1 bende tak suke pasal dia sebab muke tue masam gile. Buat malu jek tetamu datang tengok maid muke masam gitu. Tapi yang tue dah setel. Dah kene sound dah so dah tak berapa nak masam sangat dah now. Haha! 2 bende lagi tu tengoklah, now pun dah hint2 dah slowly.

Korang mesti ade dengar kan aritu ade kuar isu gaji maid minimum kene RM700 and kene buat 1 keje jek. Tapi requirement tue belum applicable kat Sarawak sebab ordinan semenanjung memang lain dengan Sarawak. Tapi aritu ade orang tanye, kalo Sarawak dah enforce mende tue saya setuju tak? Lalu berikut adalah jawapan saya.. And jawapan yang sama yang akan saya kasi kat maid saya or uncle dia kalo tetibe nak ngungkit pasal gaji. Jawapannya: Boleh! Saya setuju bayar minimum RM700 sebulan. RM1000 pun boleh. Tapi saye takkan teragak2 untuk berkira2 balik untuk bende2 berikut:

  • Tolak duit sewa rumah.  My maid bilik tidur cukup lengkap. Tido pakai comforter, kalo panas selamba pasang aircond. Rumah baru, kurang2 kalo sewa bilik pun kene bayar RM300 sebulan untuk semua kelengkapan.
  • Tolak bil letrik ngan Astro. Dok rumah ngadap TV and Astro 24 jam. Pastu repeat, kalau panas selamba boleh bukak aircond. Bilik tidur pun ade aircond. Bil letrik kami RM300 sebulan okay! Ha bayar separuh!
  • Tolak duit makanan. Agreement kami dia boleh makan seme bende yang ade dalam rumah nie. Nak makan alas kaki pun boleh.  And dia sangat kuat makan and sangat makan mewah. Ice cream yang 2 liter tue seminggu boleh habis kat dia sorang. Majikan mane nak kasi camtu? Kurang2 belanja makan dia yang mewah tue kalo nak ikut RM500 sebulan kot.

Assuming saya nak tolak 3 bende tue jek, da dah kene bayar RM950 kat saya sebulan. Gaji dia RM400 jek now. Kalo saya kasi gaji RM1k pun, tinggal RM50 je sbulan nak buat saving. Nak gitu??? Haha.. So please jangan ungkit pasal gaji dengan kami dengan ape yang kami dah kasi. Peace =)

6 comments:

F a i z a h ' s April 11, 2012 at 4:32 PM  

Kunaz majikan yg baek... hihi... mmg layan maid cam layan family sndiri... tiap2 minggu leh bg mkn aiskrim free, leh tgk astro free, leh pakai kelengkapan rumah free... mmg terbaeklah! sy pun xdak astro kt umah... aiskrim pun mkn 1bln skali... kalu mintak pasai gaji tuh mmg WAJIB ungkit lah! :D giler la bayar gaji memahal tp free sume menda... mmg melampau!!

Kunaz April 11, 2012 at 6:30 PM  

eh awak yg x amek maid pn emo faizah. haha! kt umah kunaz ade 1 kdai mkn tau worker dia sume indon. kt dinding dia ade tampal peraturan makan kt worker indon tu - bekfes kene roti kosong jek, lunch n dinner nasi goreng kosong je. kalo amek food lain kene potong gaji. pergghh rs cam nak amek gamba tunjuk kt maid, btuahnye dia dpt unlimited food kt umah ni. huhu..

QiSha D' La Rocha April 11, 2012 at 10:28 PM  

Sy sokong.. Ingatkan maid sy je kuat mkn, tahap mcm tak pernah mkn 16 tahun. Tapi yg majikan beli je dia melantak cemtu. Yg beli gune duit sendiri, leh plak jimat2 mkn.

Anonymous March 27, 2013 at 12:46 AM  

Boleh tolong bgtau no. agen maid kuching yg boleh dipercayai tak...nak hire maid...saya tinggal di kuching..

cupingz June 8, 2013 at 10:35 AM  

salam,

saya baru brrpindah dari kl ke kuching dan memerlukan maid.Ade sesiapa blh beri no agent atau rakan untuk urusan maid.Yang penting boleh dipercayai.pls

Alang
0174499344
alang@bnm.gov.my

cupingz June 8, 2013 at 10:39 AM  

Assalamualikum wbt.

Saya ingin minta bantuan kenalan rakan yang pernah berurusan dgn Pembantu rumah asing ( maid ) saya baru bertukar tempat kerja drp kl ke kuching dan sgt2 memerlukan khidmat pembt rumah..Jika rakan2 ingin membantu boleh contact saya di 0174499344 Alang.

Terima kasih..

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.