I'm a Female Lion. Roarr!!

Sengal kan tajuk? Haha! I'm trying hard to bring back my old me. 1st tahu pregnant adalah masa 6th week. Now dah 11 weeks. Percaya tak in just a few weeks time nie saye tetibe jek berubah laku. Tetibe garang tak bertempat... T_T 

Being a Field Analyst for Northern for about 1 year and 9 months banyak melatih saya erti bersabar. Yess. I've been through a lot. Dengan selalu kene marah oleh pelbagai lapisan masyarakat, tetibe job scope bertambah2 and selalu cover keje orang lain and whatsoever, saye tak pernah kesah sebab saye tahu seme tue la yang jadi stepping stone untuk saye jadi lebih baik untuk deliver kerja saya. 

Tapi sekarang, cam seme bende saya dah amek kesah. Kat ofis tue ade sorang akak nie yang saye kurang gemar. Dah 1 tahun 9 bulan kalo nak mintak something dengan saye sure suara tinggi2, muke kerek2 and selalu ade unsur2 sindir. Tapi cam yang saya cakap saya tak pernah kesah. Eh kesah lah jugak, tapi ngumpat2 kejap pastu hilangla rasa bengang tue. Aritu akak tu baru nak start buat kerek, saye dah jerkah dia sesiap sampai dia terbeliak mata and terdiam. And till now kalau nak mintak pape suara dah super lembut dah. 

Owh sangat banyak lagi contoh lain tapi semenya konsep yang sama, yakni saya amat emotional now and siapla kalau orang carik pasal dengan saya kat ofis. Memang kene marah tak bertapis dah. And lepas dah marah2 tue baru sedar, ehh nape aku garang sangat nie. Tapi pastu buat lagi. Cam tak dapat nak control. Iskkk... 

Memule ingatkan kene rasuk hantu setan. Tapi boleh lagi semayang, ngaji, and dengar azan. So maybe emotional sebab pregnant nie. I'm so sick bearing the pregnancy sickness and masih bekerja bersungguh2, tamaulah pregnant nie jadi alasan untuk dropkan performance kerja. Kerja dalam sakit is stressful enough so bile ade anasir lain yang tambah pressure tue yang jadi garang tak tentu hala kot. 

Pastu kan tetibe jek in a few weeks time after getting pregnant ni, tetibe ade taik lalat sebijik kat telinga kiri saya. Besar plak tue. Saye tau itu baru, sebab saye kan baru tindik telinga pakai subang, so selalu cek telinga kat cermin untuk buat "intelligent pigging". Kalo ikut kamus tahi lalat, if taik lalat tue kat telinga kiri, maksudnya mudah tersentuh and cepat marah. Cissss!!! Lepas google and baca statement tue rasa nak baling laptop. Marah dengan google. Marah dengan tahi lalat yang seolah2 menyindir saya. Huhuhu.... 

I hope it is not permanent. Saya harap ini cuma 1 of the sickness untuk 1st trimester pregnen je. Hope lepas seme sakit dah hilang and bile saya dah start enjoy the pregnancy journey, harap semua sifat marah tue hilang. It doesn't look good ok perempuan menyinga tak tentu hala. It against the sunnah as well. So will try my best untuk berubah jadi penyabar semula. Tapii.... selagi ade Carlos kat ofis cam susah jekk.... (abaikan untuk sape2 yang tak paham) Hahaha! 


4 comments:

Hida Naza April 29, 2012 at 8:51 AM  

Masa 1st time pregnant, aku gaduh dengan sorang manager nak pencen...nasib baek dah pencen. Hehe

F a i z a h ' s April 29, 2012 at 12:08 PM  

Baby girl kot kunaz... sy masa 1st preggy gitula jgk... tp 2nd ni kurang sket... almost xde emo2... tp both girl jgk...hehe...apa2 pun org pregnant mmg emosi xstabil due to unstable hormone kot...

iman April 30, 2012 at 9:07 AM  

hahaha..ai laikk...tp awai nyaa emo..aku emo time las2...hu hu..mmg rasa nk baling je

Kunaz April 30, 2012 at 9:32 AM  

Dayah, tgh wonder sapekah manager itu. huhu...
Faizah, sy lak tbalik. ms pegnen irfan yg kurang emo. huhu
iman sbb ko x morning sickeness kot. emo ujung2 tu sbb dh x larat kot. Emo aku bakal awal dan akhir kot. haha

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.