Twins or Cyst?

I went for my very 1st ultrasound scan with Dr Mattu yesterday. It is a busy year for Dr Mattu this year. Everyone is chasing for a dragon baby this year according to the nurse. 1 bende yang saye suke kalo nak jumpe Dr Mattu nie ialah by appointment (the only gynae kat Miri kot yang by appointment) so untuk sangat sesuai untuk staff Petronas yang bounded dengan 8 hours keje sehari nie. I tak sanggup dok tunggu terlonggok sejam kat klinik.

Tapi since Dr Mattu sangat busy, apoimen saye yang sepatutnye kul 11.30 am jadi 12.45 pm instead. Betapa lamanya saya tunggu sampai dah nak pitam lapar. Pregnant kalini sangat kuat makan okay. Saya yang last untuk sesi pagi tu sebelum lunch break, 12.45pm tu pun dah 45 mins lepas waktu lunch and Dr Mattu looked a bit tired and wanted it to be a quick one.

Dipendekkan cite masa scan ade nampak 2 sacs, 1 sac looks normal and the other one was a bit out of shape. It could be twins. It could be a cyst as well since my last scan about a month ago dengan Dr Lee dia cakap dalam rahim saya cam ade banyak cysts. Huhu... And it could be a vanishing twin, just an empty sac that can be absorbed by the body later on.

And Dr Mattu asked me to come back next two weeks for further check up. Perasaan adelah saspen tahap monyet nak lintas landasan ketapi. Either one pun cam risky and scary. I just wish that there'll be no complications with my pregnancy. If it is a cysts, hoping that it won't disturb the baby or hoping that dia akan pecah sendiri like last time sampai I siap water broke lagi ok. Huhu... Kalo twins, hoping that I could carry them safely sampai beranak. If it is a vanishing twin, I accept it then. Coz Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat saye. So, will update again next 2 weeks kalo ade kesempatan...


6 comments:

F a i z a h ' s March 31, 2012 at 11:31 AM  

Wah...harap2 twins leh rehat lama sket pas beranak nti utk 3rd one... hihi :P

ANAK MAMA SAYANG March 31, 2012 at 2:54 PM  

apapun congrats dah pregnant 2nd baby....waktu nora preg ikhlas dulu doc syak kembar gak..1st alahan terlampau teruk.2nd sebab time scan nampak mcm terbentuk dua..tp scan seterusnya rupa2nya cyst.cyst tak bahaya kan kita or baby pun...tp ada gak kes yang cyst dia semakin membesar smpkene bt operation kan..apapun harap na n baby ok..kalau twin pun best apa..hehehe

Kunaz April 1, 2012 at 10:30 AM  

Twins tue bkn indah di mata jeke faizah. haha. ble faizah due? Boy or girl this time?

Laa ni nora ke? Cemane leh jumpe blog? Huhu.. pastu cyst tu ade sampai branak ke nora? Ha tula risau cyst yg pandai bsar tu. hope xde pape. B4 this dh mkn antibiotic nk buang cyst tu. x smpt next checkup dh pegnen plak

F a i z a h ' s April 1, 2012 at 11:31 AM  

Insya allah gegirl jgk kunaz... hehe... due lbh krg besday anak2 kita jgk kunaz... :) 15mei insya allah... all the best okeh! setiap yg allah berikan mesti ada hikmah disebaliknya... peace~

ANAK MAMA SAYANG April 1, 2012 at 12:38 PM  

hehehe..lupa dah mcm mana jumpa..lama dah follow..hehehe..lepas nora kuar wad after alahan teruk, next scan dlm 4 bulan preggy rasanyer..alhamdullilah cyts dah tak ada...doc kata dia hilang sendiribila kandungan semakin membesar..tp time tu masalah uri duk bwh plak...huh....dugaan demi dugaan...ngan hb rendah lagi...chikien pox time 7 bulan..kalau ingat rasa nk menangis..sib baik bersalin agak mudah..agak je la..hahaha

chicA April 2, 2012 at 8:13 AM  

wah~ tahniah. kunaz preggie with 2nd child. wish u all the best!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.