Irfan Still Takley Cakap

Harini masa amek Irfan dari nursery, saye kene tahan oleh guru besar dia bersama 2 orang cikgu yang lain. Saspen... Ape Irfan buat kat nursery? Rupe2nye diorang concern sebab Irfan belum boleh bercakap lagi. Huhu....

Yes, Irfan dah nak masuk 2 tahun tapi masih belum bleh cakap except sebut nyam2 kalo nak makan. Dulu 1st two words yang dia boleh sebut adalah mama and papa. So loud and clear. Pastu bile Irfan start boleh berjalan tetibe takde sepatah pun word keluar dari mulut dia termasuk mama dan papa tue. My mom kat kampung selalu tanye dah bleh cakap ke belom and selalu tunjuk kerisauan dia. Katanya, anak2 kawan dia kat sana umur 10 bulan dah boleh mintak nasik and susu verbally dah.

I agree with Zaza's thought. Budak membesar di kampung secara logiknya memang akan cepat bercakap. 1st sebab memang dah surrounding ramai orang, ahli keluarga seme. 2nd kat sana diorang cakap 1 bahasa jek, kat Miri nie campo2 Melayu, Sarawak, English, Cina, etc. Irfan plak suke tengok channel bahasa arab kat TV. Our helper plak asek tengok Indon and Hindustan. 3rd memang budak2 kat kampung diajar membesar independant. Budak2 now mak ayah terlebih sayang kot, tak sempat lapar mintak susu mak dah kasi. Huhu...

Walau sedalam mana pun kerisauan mama, saye tak pernah risau. Saya masih percaya yang growth setiap baby nie lain2. And Irfan is currently responding to approx 35 words (believe it or not, saye memang rekod.. huhu..) Bila saya letak epal, pisang dengan oren depan dia, Irfan boleh pick the right fruit. And Irfan boleh sampaikan kehendak dia, just tak verbally jek. Contoh, if nak minum air, dia akan tarik saya ke water dispenser or tunjuk botol susu.

Ade 5 words jek dia pernah terlepas cakap selain mama, papa and nyam2. Words itu adalah apple, shoes, tummy, hello and ok. Tapi sekali seumur hidup jek dia sebut tue. Bile dia tersedar yang dia bercakap, terus dia senyap balik. Haiihh.. Tapi sebab dia masih mampu kasi respon lalu saye takdelah risau sangat. Tapi bila cikgu2 tu risau, saya pun mulalah ada rasa risau sket.

Cikgu tanye ape words yang Irfan sebut kat rumah? Diorang nak buat rekod sebab kat sekolah Irfan tak pernah sebut any words. Saye pun honest jela cakap kat rumah pun dia tak bercakap except menjerit and membebel takde makna.

Cikgu besar tue bawak sorang cikgu yang ngajar ABC, dia cakap Irfan boleh dengar and respond, tapi tak pernah sebut. Huhu.. Pastu dia suruh saye banyak bercakap dengan Irfan kat rumah. Saye cakap hari2 saye ajar Irfan bercakap. So bile cikgu dengar gitu, diorang cakap "Owhh... so maybe it's not the time yet" Pastu dia cakap dia akan suruh Irfan banyak mingle dengan kawan2 yang dah bleh bercakap. Diorang just nak tau progress Irfan kat rumah so that they can arrange accordingly. Semoga cikgu2 tak putus asa yer. Huhu..

No worries Irfan. Mama takkan pressure Irfan. Mama will wait. Huhu...


12 comments:

misznanarizal February 17, 2012 at 12:56 AM  

i think dat is normal.my cousin pon xbercakap juga..dia lebih kpd action. dia sangat aktif, lasak.berbanding dgn my niece yang sebaya tpi ckp byk. my niece ni mcm lmbut sikit. jln kalo tersepak apa2 mesti jatuh. tapi my cousin skrg dah slowly pick up the language.mcm akak ckp, bila dia nak apa2 dia boleh tunjuk cumanya dia x boleh nk bercakap satu per satu perkataan lengkap

Cik Puan Hafiza February 17, 2012 at 7:37 AM  

penah baca someone, tak ingat kat mana, budak-budak yang multi-language ni, memang dia lambat sikit bercakap, sebab dalam otak dia, tengah menyusun vocabulary.

takpe, chill.
he'll be talking when he's ready.
masa tu, confirm kunaz tak larat nak melayan dia bercakap pulak..hehe..

F a i z a h ' s February 17, 2012 at 12:27 PM  

Sbb multilanguage yg dia dgr tuh mungkin salah satu sbbnye... xpa truskan berckp2 dgn dia so that dia leh dgr berulang2 n 1day dia akn sebut jgk... mebi sbb boy sama kot... action cpt tp berckp lmbt skit... mcm aisya dpt berjalan lmbt tp mulut cpt... aisya leh berckp dulu sblm dpt berjalan... lain budak lain peringkat perkembangannya... as long as dia leh dgr n phm apa yg kita ckp okla tuh...lg pun irfan br nk masuk 2thn... my cousin da 5thn pun xleh berckp lg... case cam tuh mmg kena refer pakar kanak2...pas da train br leh berckp...

Lily February 17, 2012 at 2:11 PM  

Lain budak lain perkembangan dier....anak aku dh setahun 3 bulan but still xbley nk jalan lagi.... tp byk mulut...dh bley panggil nama sendiri....mengira pun bley...skang aku riso sbb anak aku xpandai jalan lg....huhu....biler ajak tatih je malas.... lg satu size bdn anak aku kecik....berat br 8kg.....baju 3-6 months pun bley pkai lagi.... Laaaa ni adik nya dh nk kuar bln dpn...kakaknya jln pun xpandai lg....cabaran sungguh

kunaz February 17, 2012 at 8:24 PM  

nana, ha'a irfan pn samala aktif x ingat. dia xley focus aktif n bckp serentak kot kn? huhu..

fiza, yeke.. sedap sket ati dgr. haha! ha tulah antara sbb x risau sgt adelah sbb xdela redi mane sgt nk layan dia bckp. hahaha

faizah, owh aisya leh ckp dulu eh? hmm mmg lain2 kn growth sorg2 anak nie..

lily, ko lg canggih. anak dh pandai mengira. konfem dean list ah nnt. haha.. bln dpn dh lily? isk isk.. weh gudluck jg 2 anak.. sebbaik family seme kt sana kn..

hmm btw my mom pn umur 4 thn br leh ckp, ni dia dok risau2 irfan stahun lbih xley ckp lg. hahaha

MammaSun February 18, 2012 at 7:07 PM  

naz, budak lambat cakap ni, tp bila dia dah bercakap lancar terus...tak der dah bahasa bayi nih...silap2 speaking london 24 jam....ko akan impress masa tu...hehe

kunaz February 19, 2012 at 12:15 AM  

aku pn hrp gitu la suna. amin2... anak ko pn dh potpet2 ke?

iman yg prihatin February 20, 2012 at 9:58 AM  

aku dh xplen kat comm kan..tp sb nk tunjuk prihatin gak..so nk kna announce la kat sini..hahaha

Sheila February 27, 2012 at 10:34 PM  

Anak saya 2 thn 2 bulan still x pandai bercakap dgn lurus. Baby talk. sebab multilanguage jugak. mil bawak dia bercakap melanau, husband bawak dia cakap sarawak & saya bawa dia bercakap sabah & english.. hehe.. pening kepala..

Kunaz February 28, 2012 at 10:31 PM  

iman.. aku xley blah dgn komen ko. haha

hai sheilaaa! slmt bkenalan. u dari mane?

Sheila February 29, 2012 at 11:20 PM  

Saya ada kat around Miri ni jugak :)

Salina March 7, 2012 at 7:21 PM  

salam..sy pn ada pgalaman anak yg lambat bercakap..umo 3 thn baru dia blh bercakap.itu pun x byk perkataan yg dia ckp.tp pgerakkan dia amatlah lincah.kami ingatkan dia hiper aktif la kan.tp doktor kata tak.masa umo 2 thn dia cuma ckp 1 suku kata jer.kat semua org dia akan panggil abah tapi kalo kita tanya mana ibu, dia blh tunjuk ibu dia.cuma dia x mau bcakap n nk dgr apa yg org cakap jer.apa benda yg kita sebut n suruh dia ambil memang dia blh ambik benda yg betol.dia memang kenal objek tp dia x nak cakap.memang risau sgt masa tu sebab kawan2 sebaya dia petah bercakap.sekarang ni ank sy dh nk masuk 4 tahun,alhamdulillah dia dah lancar bercakap n pandai buat ayat percakapan.cuma ada la pelat sikit2.memang sekarang ni dia sentiasa bercakap n dh tak larat kita nk melayan dia.terlampau byk bercakap sgt.kita plak dia suruh senyap masa dia nak bercakap.kunaz sabo jer lah.sampai masanya nanti akan bercakap jugak ank awak tu.

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.