Saya Busy Ape? Part 4

OMG!! Bile dah post last entry baru perasan, shoutbox saye dah takde dah. Dah tamat perkhidmatan dah. Huhu.. Takpelah I will just take it out jelah after this. Tak mampu nak spend masa nak carik shoutbox ape lagi yang available in the market (a free one.. huhu..)

Ok nak tutup chapter bab busy nie, nak update pasal lain plak. Ok busy no.4 adalah busy yang terakhir yakni busy dengan part-time business. Part time saye adelah mekap pengantin, mekap dinner/trial, ngajar mekap, jual alat mekap, sewa barang pengantin & studio photo. Saye ade weekend jer untuk buat seme bende nie, unless ade customer ajak jumpe after ofis hour or masa kuar dinner.

Disebabkan kat ofis cam kadang2 tak mampu nak layan customer, I urge them to fully utilize our website at www.artistique-couture.com. Even if nak contact pun contact jek through website, nanti balik keje malam2 saya check email. Huhu... So last few weeks agak busy nak buat website tue since saye bukannye tere IT sangat so nak buat small changes pun akan makan masa. 

Tapi alhamdulillah now website tue dah boleh pakai dah la kot, tinggal nak upload gambar2 portfolio jek nanti. Now portfolio saye baru share kat Facebook jek. Pastu ade blog jual barang mekap jugak yang nak kene update. Mau nye tak terbengkalai blog nie kan sebab banyak sangat bende yang nak kene buat dalam 2 hari weekends jek.

Pastu keje mekap orang nie kan tak seindah yang korang gambarkan. Sangat depends kat manusia yang nak kene mekap tue. Kalau dapat yang baik memang happy sangat buat keje mekap. Ade 1 time tu saya terharu sangat dengan 1 family nie. Kawen kat hotel, so of coursela akan ade moment kelam kabut kan dengan sedara mara yang tumpang menyemak dalam hotel. Tapi di sebalik kelam kabut dah nak turun masuk hall, sempat lagi diorang solat berjemaah ramai2.

Kalau dapat yang cerewet tue nasiblah nak kene layan. Saye pernah dapat sorang client nie yang treat saya cam hamba abdi suruh buat macam2. Pegi supermarket berkenan dengan barang sekian2, terus SMS "I want this for my wedding" "Hantar kat rumah I now boleh?" and macam2. Dia ingat memang saya desperate kot buat keje mengandam nie.

Seriously, I do makeup for my passion. Sangat tak best bile mekap dalam mood yang tak fun. Kalo ikut hati ringan je mulut nak cakap "I buat nie sebab nak tolong you nampak cantik jek, bukan desperate sangat carik duit" but yes this is still a business, and in business we need to follow the correct ethics. So sabar jela.

Pernah jugak ade 1 event nie, family2, sedara mara and kawan2 yang dok sibuk mengarah macam2. Seme nak tunjuk pandai mcam diorang plak mekap artist. Nak tak nak kene sabar and layan jela seme tue. Tapi sangat penatlah. Mekap pun dah penat, bile dapat orang2 yang tak best nie memang penat tue berlipat kali gandalah.

And since this is one of my punca rezeki jugak, kene buat dengan ikhlas, seperti mana saya buat keje opis. Saye tak kisah buat keje yang di luar KPI, sebab saya dibayar untuk keje. And keje mekap nie pun, ade certain months hasil dia dah nak sama dengan gaji basic saya and if campur jual barang and buat kelas lagi, kadang2 dapat lebih dari gaji saya keje Petronas. Tengok rezeki.

So sekian saja kisah busy saya - busy jaga rumah, busy jaga anak, busy keje opis and busy part time business. Walaupun penat, 4 bende nie lah yang mewarnai hidup saye kat Miri nie. Huhuhu...


0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.