Saya Busy Ape? Part 1

Saye bukan sahaja lama tak update blog, malah dah lama tak visit blog sendiri. Wuwuwu... So busy with so many things. Busy pertama adalah busy improving our home sweet home. Before beranak just sempat buat renovation and extension plus filling up the house with essential furnitures. Pastu dah beranak hohhh takde masa langsung nak menghias rumah. Dinding memang kosong putih bersih takde pape decoration. Orang lain adela gak tampal gambar kawen ape seme kan. Ours is nothing. Huhu... Nie bile anak dah umur setahun setengah baru datang mood balik nak buat home improvement.

Memule slowly renovate studio makeup tingkat atas, nak kene focus kat situ dulu sebab tue involve customer nak datang belajar mekap ape bagai. Nie insyaallah dah almost complete dah studio kat atas tue, tinggal lagi dalam 20% to-do-list untuk bahagian studio. Tunggu next available budget ah plak. Huhu.. Nanti dah complete seme baru saye snap gambo2 share dalam blog ok?

Pastu aritu baru setel pasang kabinet dapo untuk wet kitchen. Actually before masuk rumah dulu dah pasang kitchen cabinet sekali. Tapi sob sob sangat tak puas hati dengan kualiti walaupun orang datang seme cakap cantik. Tue cantik exterior jek. Kalo bukak kabinet tue memang tak puas hati.. Paku keluar sana sini.. wayar main sorok dalam cabinet jek. Kualiti material pun tak best, letak tupperware and pinggan plastik pun dah melendut. 

Memang lesson learnt ah. Aritu masa memule masuk rumah baru kan 1st time involve dengan cabinet dapo nie sendiri, budget plak agak tight sebab nak buat banyak bende. So carik kedai yang dapat kasi harga yang paling murah untuk design yang cantik. Bile cabinet tue dah siap memang saye dah pasang niat, bile bajet saye cukup nanti saye akan buat balik cabinet nie. And alhamdulillah after almost 2 years suffer (hahaha) akhirnya aritu berjaya buat kitchen cabinet yang kualiti jauh lebih bagus.




Yeahh dapo saye takdela besar sangat so design pun simple jek. But i love it so much =) It was a massive makeover actually kalo nak compare dengan dapo yang lama. Sebabnya fridge and oven and microwave tue dah tukar baru. Pastu sepatutnya ada tingkap connecting dapo basah tapi kitorang tutup and taruk cabinet. Sebab tingkap tue kemain besar and kitorang tak pakai pun.



Nie cabinet lama. Pastu bile kitchen cabinet lama tue dah cabut memang bahagian car porch kitorang cam kawasan buangan sampah. Tue yang kami dok busy kemas rumah. Owh one funny story pasal barang2 letrik dari dapo lama. Sepanjang 3 tahun saye keje kat SKO nie dah 3 kali saya buat sale kat YPC untuk jual perabot and barang letrik. Kali ke-4 nie dah jadi malu sebab masa kali ke-3 jual telah dilabel bukak kedai perabot. Lalu mintak tolong opismate iklankan pakai nama dia. Tapi kan... tetibe dapat a few emails anta kat saye "Barang ko ke Kunaz?" Waaaaa!!!! Ngeng! 

So bahagian dapo rasanya macam dah 100% complete dah kot. Takde perasaan nak tambah pape dah (mesti hasben saye sujud syukur bace statement nie... FINE!)

Pastu bahagian ruang tamu and dining area pun ade buat improvement dah sket. Aritu dah tuka set sofa baru. Pastu dah start tampal2 gambar gak and deco2 bunga gak sket. Owh pasu2 bunga terpaksa gam tapak dia sebab Irfan asek dok capai nak makan. Kat ruang tamu plak ade dalam 15% jela lagi mende yang saye plan nak tambah and once again tunggu next available budget. So since tak complete lagi maka gambar pun tak upload lagi.


Ok nie dining area kami yang lama. Bawah meja tue adalah one of Irfan's favourite spot untuk main. Cam takde tempat lain. Pastu asek nangis sebab terantuk kusi. Tapi bukannye nak serik. Hisssss! Lalu terpaksa carik alternative nak kurangkan kecederaan kepala Irfan.



Tadaa!! Dari 32 kaki kerusi now dah jadik 8 jek. Terpaksa beli bar nye kusi. Huhu... Owh jam kaler merah tue adalah temporary saja untuk tambah seri dinding. Nanti plan kat situ nak taruk ayat quran yang besau tue. Abang, saye hint abang nih... Bagus ade ayat quran dalam rumah, hantu takut nak masuk....

Ahh dah penat taip blog. Ok skip2 lu area lain. Straight to the point, now tengah mood nak buat kid bedroom. Bile google gambar2 kid bedroom terus nafsu membuak2. Huhu... Meh nak share antara gambar2 yang saya suke tengok:


Cantekk kannn? Tapi constraintnye adelah rumah ini kecik sahaja and bilik tak cukup. Ade 4 bilik sahaja - 1 tingkat atas dah convert jadik studio, 1 dah jadi bilik maid, 1 master bedroom kami and 1 kami buat guest room. So nak taknak terpaksa convert guest room jadik kid bedroom. Memule tue plan nak beli katil comel2 la, dah siap tengok macam2 kedai perabot dah and memang ada yang berkenan dah pun. Pastu bincang2 dengan hasben, kensel beli katil2 comel tue. Kami decide nak buat bilik tue jadik 2-in-1 yakni kid bedroom + guest room. Huhuhu...

So langkah pertama adalah jual queen bed dalam guest room tue. Pembelinya adalah Maaruf. Wahahaha! Hasben agak syahdu sebab jual katil tue. Tue perabot pertama yang ada dalam rumah kitorang bile masuk rumah baru. Huhu... Ok mehlah letak gambar wat kenangan. Hahaha!

Katil yang dibeli Maaruf. Alaa katil murah je pun actually, yang headboard dia leh tanggal2 tue. Haha! Saye jual dengan tilam2 sekali, pastu kasi cadar kartun percuma cam dalam gambar di bawah...


Tapi ini tak bermakna I love you yer Maarop. Hahaha! So next step adalah beli 2 set pullover bed. Yeahhhh!!! Pullover bed yang kitorang beli nie ade term dia tapi kitorang lupe. Dia ade 2 jenis, yang leh tarik jek tilam bawah and yang leh dirikan sekali, so bile combine leh jadik queen bed. Ha kitorang amek yang 2nd type tue.


Haa ginila konsep dia, tapi kitorang nye lawa lagi kot sebab kaler dark brown. Hihi... So bile beli 2 set katil nie kesimpulannya akan dapat 4 bijik katil. So nanti tetamu or ahli keluarga datang ke rumah dah tak risau dah pasal tempat tido. And bile beli katil nie jugak, budget jugak telah habis, lalu tergendala nak menghias kid bedroom. Nanti dah setel seme saye share eh.. Owh tolongla dapat bonus 4 tahun gaji pasni. Wahahaha!

Owh since dah panjang, busy 2nd, 3rd, 4th, and seterusnya saya akan update lagi bile ade kesempatan. Haha! Ok selamat tahun baru 2012!

2 comments:

MammaSun January 3, 2012 at 9:47 AM  

Chantek nyer kitchen cabinet baru u! Betul ckp u, kalo rupa je cantik tp bila nak guna ada defect, sedih kan sbb kita dah berbelanja byk utk dia....mcm my mom's nyer cabinet, genap setahun habis tercabut semua pintu maa....sob sob....

Tgk semangat u hias rumah, tak sabar rasanya i nak tunggu umah sendiri siap. Nak hias gak...eh u nyer deco cantik la...ID sendiri ke? Ada bakat! Silap2 lepas make up, bole buat Home ID services plak....bole try. Huhuhu...i komen ikhlas ni tau ;p

kunaz January 4, 2012 at 7:53 PM  

setahun tcabut pintu? ape korg bgayut ke kt pintu kabinet? haha! sunaaa kalo umah dh siap jgn lupe jemput aku. snang aku nk trn KL nnt. aku xde sedara mara kt sana. haha

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.