Saye Busy Ape? Part 2

Busy no 2 adelah busy yang tak reti nak abes - yeahh busy jage anak. Dulu mase saye sekolah rendah saya cam selalu kagum tengok my mom balik lunch hour kul 1pm berkejar2 balik masak tengahari untuk anak2 and suami, terkejar2 solat and terkejar2 gi keje balik and she did it within one hour. Masa tue tengok pun nampak penat lalu saye selaku anak perempuan tunggal yang comel (haha) selalula tolong masak nasik and bancuh air sesiap sebelum mama sampai rumah berperang kat dapo.

Now dah jadi mak tak sangka saya dah kene buat bende sama. Since dah ade helper, saya anta Irfan gi nursery half day jek, so every lunch hour saya akan terkejar2 kuar ofis untuk amek Irfan, hantar balik rumah and masak lunch untuk Irfan and my helper. Pagi before gi keje tue dah terkejar2 masak bekfes and hantar Irfan gi nursery.

Awal2 nye teknik ialah tapau kat cafe SKO lu then amek Irfan and makan sesama kat rumah. But then aritu SKO ade tukar caterer lain yang harga dia memula agak nonsense (now tak sure dah cane sebab dah tak lunch kat situ dah). So saye dah takde peluang nak kuar lunch dengan kawan2 opis and dah takley gossip2 time makan. Huhu...

Saye dah penat nak jawab soklan nape anta nursery and amek maid at the same time? Irfan nie ade masalah sosial yang kronik so saye anta dia untuk belajar socialize dengan orang lain selain mama, papa and kakak dia (our helper). Pastu saye nak dia penat main kat sekolah so that malam dia leh tido awal. Pastu nak kasi chance kemaskan rumah yang tunggang langgang hari2 and sangat susah nak kemas time Irfan ada. And so that ade bende yang dia belajar yang kami might miss out. Saye tak expect nak suruh dia pandai membaca and mengira lagi pun, just to learn to be independant and alhamdulillah dah agak banyak bende yang Irfan belajar kat sekolah.

Balik keje masak untuk dinner plak. Pastu layan Irfan sampai dia tido which jadual tido dia adelah sangat tak fixed. Saya sangat syukur aritu time saya demam teruk my helper mampu amek alih tugas saya stay up sampai kul 3-4 pagi untuk jaga Irfan. Sedar tak sedar dah 3 bulan dia keje dengan kami and she still performs well at the moment.

Saye pun actually dah mati kutu dah nape Irfan asek tido lambat. Tapi to be positive saye pikir mungkin tue lah masa yang Tuhan kasi untuk saye curahkan sayang kat anak. Yelah, 8am to 5 pm kat ofis, itu adalah bersamaan 9 jam di ofis (nie saye amek paling minimum) balek umah trefik jam masak2 mandi2 solat dah makan 2 jam. So kalo Irfan tido kul 9pm means Irfan ade masa 2 jam sehari jek out of 24 jam yang available :)

Pastu my mom selalu nak comfortkan saye cakap orang tua2 cakap kalo anak masa kecik gini insyaallah besar2 nanti jadi baik. Hmmm kite tengokla nanti cemane. Hahaha! Okay sekian busy no 2.


Published with Blogger-droid v2.0.2

2 comments:

MammaSun January 3, 2012 at 9:42 AM  

weh, doa dan sentiasa positif yakin anak akan jadi baik tak kira kecik ke besar...jgn lah kata tgk lah mcm mana...huhuhu...

Aku pun ada gak suara2 org dok kata antar anak gi taska awal2 mcm nak paksa dia cepat pandai bagai, tak kesian kat anak bagai, padahal taska tu tak semestinya nak bg pandai baca before 3 kan.... aarargghhh... tensi2 ngan orang yg lg pandai dari kita as parents...

kunaz January 4, 2012 at 8:10 PM  

owh doa tu semestinya. aku nk tgk tol ke ckp org2 tua tu.. so far anak org len cam btul. hihi

eh ade ckp gitu ke kt ko? eh stressnye. aku kt sini org dok sebok ckp aku kaye sbb anta nursery n amek maid serentak. haihhh..

alya nursery mane suna?

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.