Azam 2012 - Kene Bace!

Yesss akhirnye berjaya buat entry nie. Nak kene tunggu cuti Chinese New Year 4 ari baru leh buat. Hihi.. Ok saye baru jek carik2 entry azam tahun 2011 nak check ape yang dah tercapai apa yang belum. Eh eh?? Yeessssss!!! Saye tak buat azam 2011 rupa2nya. Hahahahaha! Kalo tak caye leh klik entry nie sebagai bukti.

Owh jadi selama nie yang konon nak kurus tue bukan azam sangat rupenye. Patutla tak beria. Hahaha! So korang2 sumer yang kutuk saye tak berjaya kurus untuk 2011, it explains yer.. It was not in my azam list. Kuang kuang.. Owhh I love this. Hahahahha!

Namun!! (eh tetibe) Pada tahun 2012!! Saye ade pasang azam baru!!! (nie kalo cikgu BM sekolah rendah saye bace mesti sedih) Seriusly saye tamaula ambitious sangat bab berazam nie. Kata pepatah pujangga, jatuh dari tempat tinggi lagi terasa sakitnya. Cewaaahhh pass pass! Saye nak mulakan dengan meng-improve daily routine saya dulu sebelum berazam untuk bende2 besar seperti KURUS MACAM AMBER CHIA (T_T)

1) Solat awal waktu

Saye ngaku, sejak ada anak and sibuk bekerja nie, saya agak neglect bab2 solat awal waktu nie. Kadang2 kat ofis nie bile keje dah sangat belambak, saye solat combo jek, yakni solat zuhur nak dekat waktu asar so that jimat masa. Iskk... So azam baru nie saya akan cuba untuk tak lengahkan solat and saye harap Allah bantu saya untuk memenuhi azam nie.

Untuk membantu saye sedar, saye mahu share hukum melengahkan solat nie yang saye jumpe kat Google supaya saye akan sentiasa ingat.

Azab ketika di dunia:
  • diangkat oleh Allah akan segala berkat dari usaha dan rezekinya.
  • dihapuskan daripadanya cahaya orang soleh.
  • dibenci oleh semua hati orang mukmin.

Azab ketika hampir mati
  • diambil nyawanya dengan keadaan dahaga walaupun diberi minum air sungai
  • dicabut nyawa dengan bersangatan seksa.
  • takut padanya semua orang beriman.

Azab ketika di alam kubur
  • malaikat munkar dan nakir akan menyoalnya deagan soalan yg sukar dijawab
  • bersangatan gelap dalam kubur.
  • disempitkan kuburnya hingga berselisih tulang rusuk.

Azab ketika di padang mahsyar
  • susah ke atasnya ketika menghitung dosa pahala
  • sangat murka murka Allah padanya.
  • balasan Allah padanya ialah api neraka jahanam

Takutnyer... insaf.. insyaallah akan cuba disiplinkan diri untuk solat di awal waktu. Btw, bersangatan tu haper? Sangat kot kan. Huhu...

2) Nak disiplin mengaji

Kalau tak dapat hari2 pun at least dapat 2-3 kali seminggu pun takpe. Now dah ada maid should be dah ade masa untuk ngaji lepas maghrib. Kalau tak memang agak payahla bile dah ade anak kecik yang selalu nak attention nie. Solat pun selalu ribut.

3) Nak improve financial

Alhamdulillah now nafsu shopping saya dah makin kurang sebab dah berjaya beli seme bende yang saye nak. Eh takdela seme bende, adela lagi yang belum tercapai tapi since kene bajet yang besar so tunggu jek bile ada available bajet. Kang kalo beli seme sekaligus cam sekarang payah jugak. Banyak kali dah masuk supermarket meracau tatau nak beli ape dah. Bile Irfan gigit henfon saya sampai screen protector tertanggal, I was like "Yessss bleh beli screen protector baru!!" Sadis kan?

And saya syukur saya takde bernafsu kat barang2 branded cam handbag, kasut, barang kemas, kereta ape bagai seme. Sebab tue rasa dah cukup. Nafsu saye banyak untuk barang2 untuk improve rumah dan dapur dan anak dan keperluan side business yang mana mostly dah berjaya beli dah.

So semoga dengan penurunan nafsu shopping nie saya akan dapat lebih berjimat dan menyimpan untuk masa depan. Semoga Allah turut membantu saya mematikan potential nafsu shopping yang tak bertempat in the future. Amin...

4) Nak stabilize & improve life

Ini termasuk life as a worker, wife, mom, daughter, sister, makeup artist dan jugak as a blogger. Saye ngaku lagi, sejak ade anak life saya agak tunggang langgang, I was struggling to balance my life, agak culture shock jugakla memula. And 2012 nie saya harap saye dapat stabilize kan seme bende tue so that saya dapat jalani rutin harian saye dengan tenang lagi harmoni, tak berserabut, tak penat sampai ngucap ari2 kot2 termati penat, etc. Once again, help me Ya Allah. My strength comes from You, please don't take it back, and please give me more.

5) Nak disiplin makan supplement and routine skincare

Cewahhh azam yang hot. Hahaha! 2 bende nie adalah yang saya paling tak disiplin. Maklumlah penat anak tak tido malam. Memang kalo malam tue maap ler nak cuci muke and gosok gigi. Terukkan? Huhu.. Ok so tahun nie setelah menyedari diri dah tak muda sangat, insyaallah saya akan improve health and beauty saye (jangan geli plis) dengan amalkan rutin makan supplement and rutin pakai proper skincare. Huhu...

Mama pun ada pesan. Umur 30 tu dah paling lambat dah tue untuk start rutin makan supplement. Dah tua baru rasa kesan dia. Okla mama, will try. Huhu... Pastu bab kulit plak, now takdela rasa desperate lagi kan, tapi kalo dah tumbuh kedut 3 pelipat mesti melompat kaget kan. So try lambatkan proses tue dari sekarang. Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara (walaupun takde suh basuh muke dalam 5 perkara tu hahahaha!)

Okaylah sekian sahaja entry azam 2012. Tujuan bold adalah supaya jadi saksi pembaca blog. Huhu... Happy Chinese New Year all!

2 comments:

iman January 27, 2012 at 8:26 AM  

perrr skali lumpsum kau updet...teketar2 aku baca dgn bos lalu lalang blkg ni..haha

Kunaz January 28, 2012 at 10:03 PM  

ko nih slambe bace kat opis. sebbek dh xde m3 dh now. haha

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.