Kene Tinggal @ Border Brunei

Tragedi of the day. Sepatutnye weekend nie saya takde sebarang job mekap sebab nak puasa and pegi Brunei chop passport my maid untuk yang terakhir kali. Tetibe this morning ade orang nak datang buat trial makeup lalu amanahkan hasben buat persiapan ke Brunei, passport, barang Irfan, etc.

Dah siap2 mekap orang terus turun ke Brunei. Dah sampai border masa nak kasi passport kat imegresen, owh shittt hasben lupe bawak my international passport. Dia  bawak passport biru jek sebab working permit saya dalam passport biru. So bile imegresen cakap saya takbley masuk Brunei hasben dah kelam kabut "Ke nak uturn balik amek passport kat rumah yang?"

Saya dengan macho lagi gentlewoman cakap takpe saya turun tunggu kat border jek, abang bawaklah Ati dengan Irfan masuk Brunei. Tapi uturn terus, jangan gi melancong plak kat Brunei dengan maid tinggal bini kat border. Pastu dengan hati luluh kuarla kete gi jalan ke arah surau. Kete2 kat belakang dah pandang2. Sob sob...

Kat surau saya pun solatla Zuhur sorang2. Pastu main tab, sebbaik bawak tab. 20 minit kemudian hasben sampai balik terus datang ke surau merayu2 mengemis mintak maaf. Hmmm.. sebbaik chop passport kat Brunei. Kalo chop kat sempadan Siam memang saya buat fitnah la hasben pura2 tak bawak passport saya sebab nak kawen dengan maid kat sempadan. Ngahahahhaa ngeng.

Pastu bile masuk dalam kete, saye dengan maid tetibe mengilai2 berdua sampai Irfan terjaga tido. Masa tue hasben tengah solat dalam surau. It was so funny to us tapi hasben memang rasa bersalah dah takley nak cover. Tapi sebagai seorang drama queen kene la buat drama sket. "Abang ingat semudah tue ke saya nak maafkan abang? Bawak saya shopping!! Kalo tak saya ungkit sampai mati" Lalu petang tue dapat la sehelai tudung Pearl Haya kaler pink di samping makan di Pizza Hut sampai beratus2 ringgit. Hmm tue baru kene tinggal kat border 20 minit. Kebetulan kete tengah tak banyak. Kalo kene tinggal 1-2 jam memang muflis la laki I. Hahaha!

Height Above Average?

Pagi tadi berjaya cucuk Pneumococcal yang 3rd dosage untuk Irfan. Hoh berbulan2 due okay! Sebab dulu kan Irfan asek saket berbulan2 so doctor tamau cucuk. Pastu mekap2 time weekend lah. Pastu time free plak Dr Chen cuti plak, lalu memang lama gila tertangguh jadual injection Irfan. Untuk catchup injection2 lain yang terlepas nie, every month kene anta Irfan gi inject.

Hohh mak ayah sekalian, silalah completekan injection anak korang masa diorg tengah kecik lagi. Nie bile dah besar dia dah pandai rasa takut and pandai meronta2 tamau kene cucuk. Penat okay sampai peluh2 dalam bilik doctor. Abih satu klinik kot dengar I dok nyanyi lagu Wheels on The Bus sebab nak suh Irfan tak nangis. Huhu...

Since dah lama tak jumpe Dr Chen, bile jumpe tadi Dr Chen cam terkejut ehh dah besar Irfan. Haa gitula. Pastu dia cam conscious dengan tinggi Irfan sebab dia cakap Irfan nampak cam tall boy. Pastu dia suh nurse2 tue ukur Irfan. Haa yang nie pun struggle nak dapat measurement. Rasa cam nak suh doctor kasi ubat pelali jek. Hahaha.. And yes, according to Dr Chen, tinggi Irfan is above normal average for his age. Wow! Mak ayah takdela tinggi mane, awat yang pi jadi tinggi nie Irfan? Huhu...




Irfan latest pics at 1 year and 8 months. Sangat suke main bola and sangat tak reti nak berjalan, berlari all the time. Headache mama tau. Huhu... Mama masa zaman muda sprinter + badminton + gymnastic. Papa plak kapten rugby. Irfan nak main sukan ape besar nanti? Huhu...

Online Make-up Course


Yeahh!! To those yang tersangatlah nak belajar professional makeup technique tapi takde masa nak pegi kelas, bleh enroll online course dengan click gambar di bawah yer:

Makeup Artist Course


Kat atas blog nie after iklan Nuffnang pun saye ade letak link jugak in case entry nie dah tenggelam nanti. Saye saje jek test enroll and the content is not bad! And I just passed the online exam and get certified. So you should try it too! (Yang minat nak belajar mekap lah :p)


Azam 2012 - Kene Bace!

Yesss akhirnye berjaya buat entry nie. Nak kene tunggu cuti Chinese New Year 4 ari baru leh buat. Hihi.. Ok saye baru jek carik2 entry azam tahun 2011 nak check ape yang dah tercapai apa yang belum. Eh eh?? Yeessssss!!! Saye tak buat azam 2011 rupa2nya. Hahahahaha! Kalo tak caye leh klik entry nie sebagai bukti.

Owh jadi selama nie yang konon nak kurus tue bukan azam sangat rupenye. Patutla tak beria. Hahaha! So korang2 sumer yang kutuk saye tak berjaya kurus untuk 2011, it explains yer.. It was not in my azam list. Kuang kuang.. Owhh I love this. Hahahahha!

Namun!! (eh tetibe) Pada tahun 2012!! Saye ade pasang azam baru!!! (nie kalo cikgu BM sekolah rendah saye bace mesti sedih) Seriusly saye tamaula ambitious sangat bab berazam nie. Kata pepatah pujangga, jatuh dari tempat tinggi lagi terasa sakitnya. Cewaaahhh pass pass! Saye nak mulakan dengan meng-improve daily routine saya dulu sebelum berazam untuk bende2 besar seperti KURUS MACAM AMBER CHIA (T_T)

1) Solat awal waktu

Saye ngaku, sejak ada anak and sibuk bekerja nie, saya agak neglect bab2 solat awal waktu nie. Kadang2 kat ofis nie bile keje dah sangat belambak, saye solat combo jek, yakni solat zuhur nak dekat waktu asar so that jimat masa. Iskk... So azam baru nie saya akan cuba untuk tak lengahkan solat and saye harap Allah bantu saya untuk memenuhi azam nie.

Untuk membantu saye sedar, saye mahu share hukum melengahkan solat nie yang saye jumpe kat Google supaya saye akan sentiasa ingat.

Azab ketika di dunia:
  • diangkat oleh Allah akan segala berkat dari usaha dan rezekinya.
  • dihapuskan daripadanya cahaya orang soleh.
  • dibenci oleh semua hati orang mukmin.

Azab ketika hampir mati
  • diambil nyawanya dengan keadaan dahaga walaupun diberi minum air sungai
  • dicabut nyawa dengan bersangatan seksa.
  • takut padanya semua orang beriman.

Azab ketika di alam kubur
  • malaikat munkar dan nakir akan menyoalnya deagan soalan yg sukar dijawab
  • bersangatan gelap dalam kubur.
  • disempitkan kuburnya hingga berselisih tulang rusuk.

Azab ketika di padang mahsyar
  • susah ke atasnya ketika menghitung dosa pahala
  • sangat murka murka Allah padanya.
  • balasan Allah padanya ialah api neraka jahanam

Takutnyer... insaf.. insyaallah akan cuba disiplinkan diri untuk solat di awal waktu. Btw, bersangatan tu haper? Sangat kot kan. Huhu...

2) Nak disiplin mengaji

Kalau tak dapat hari2 pun at least dapat 2-3 kali seminggu pun takpe. Now dah ada maid should be dah ade masa untuk ngaji lepas maghrib. Kalau tak memang agak payahla bile dah ade anak kecik yang selalu nak attention nie. Solat pun selalu ribut.

3) Nak improve financial

Alhamdulillah now nafsu shopping saya dah makin kurang sebab dah berjaya beli seme bende yang saye nak. Eh takdela seme bende, adela lagi yang belum tercapai tapi since kene bajet yang besar so tunggu jek bile ada available bajet. Kang kalo beli seme sekaligus cam sekarang payah jugak. Banyak kali dah masuk supermarket meracau tatau nak beli ape dah. Bile Irfan gigit henfon saya sampai screen protector tertanggal, I was like "Yessss bleh beli screen protector baru!!" Sadis kan?

And saya syukur saya takde bernafsu kat barang2 branded cam handbag, kasut, barang kemas, kereta ape bagai seme. Sebab tue rasa dah cukup. Nafsu saye banyak untuk barang2 untuk improve rumah dan dapur dan anak dan keperluan side business yang mana mostly dah berjaya beli dah.

So semoga dengan penurunan nafsu shopping nie saya akan dapat lebih berjimat dan menyimpan untuk masa depan. Semoga Allah turut membantu saya mematikan potential nafsu shopping yang tak bertempat in the future. Amin...

4) Nak stabilize & improve life

Ini termasuk life as a worker, wife, mom, daughter, sister, makeup artist dan jugak as a blogger. Saye ngaku lagi, sejak ade anak life saya agak tunggang langgang, I was struggling to balance my life, agak culture shock jugakla memula. And 2012 nie saya harap saye dapat stabilize kan seme bende tue so that saya dapat jalani rutin harian saye dengan tenang lagi harmoni, tak berserabut, tak penat sampai ngucap ari2 kot2 termati penat, etc. Once again, help me Ya Allah. My strength comes from You, please don't take it back, and please give me more.

5) Nak disiplin makan supplement and routine skincare

Cewahhh azam yang hot. Hahaha! 2 bende nie adalah yang saya paling tak disiplin. Maklumlah penat anak tak tido malam. Memang kalo malam tue maap ler nak cuci muke and gosok gigi. Terukkan? Huhu.. Ok so tahun nie setelah menyedari diri dah tak muda sangat, insyaallah saya akan improve health and beauty saye (jangan geli plis) dengan amalkan rutin makan supplement and rutin pakai proper skincare. Huhu...

Mama pun ada pesan. Umur 30 tu dah paling lambat dah tue untuk start rutin makan supplement. Dah tua baru rasa kesan dia. Okla mama, will try. Huhu... Pastu bab kulit plak, now takdela rasa desperate lagi kan, tapi kalo dah tumbuh kedut 3 pelipat mesti melompat kaget kan. So try lambatkan proses tue dari sekarang. Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara (walaupun takde suh basuh muke dalam 5 perkara tu hahahaha!)

Okaylah sekian sahaja entry azam 2012. Tujuan bold adalah supaya jadi saksi pembaca blog. Huhu... Happy Chinese New Year all!

Xtend-Life FAQ

Saye update nie sebab nak menunaikan tanggungjawab yang terbengkalai. Huhu... Ingat tak last time saye ade buat entry pasal multivitamin brand Xtend-Life? Bleh refer Xtend-Life untuk bace balik.

Baru 1 entry jek buat tak sangka dapat banyak email yang tanya pasal product nie. Since saye pun ketandusan masa nak reply email, saye dah janji akan try list down FAQ yang saya selalu dapat dalam email.

1) Where to get Xtend-Life Supplements in Malaysia?

As per mentioned in my previous entry, the only way to get their supplements is by placing an order directly from their website. Xtend-Life is not an MLM business, thus they don't have any distributors unless you manage to look for individuals who purchase in a bulk and keep the stocks in hand.

If you plan to try Xtend-Life supplement, you can buy from this link Xtend-Life since I'm one of the affiliates and help me to earn ya? Hikhikhik.. There's a banner on top of this blog as well that will link you directly to the website

2) Why Xtend-Life is not using MLM system to promote their products?

Huhu... If you need more details, the correct person to answer it is their CEO. But, this is what I extracted from their website and hope it will explain =)

If we had adopted the MLM model we would have had to significantly 'dumb down' our products. This is because the profit margins would not be enough based on our current cost of producing the products due to their complexity and the manufacturing processes that we employ. 
A general rule for an MLM company is that the manufactured price of the product after a manufacturing profit has to be such that it can be multiplied by a factor of seven to arrive at a retail price. This is far, far greater than the margins we operate on.
If we did that with our products the price would be so high that they would be out of reach for the overwhelming majority of consumers.

3) How's the shipping fee?

They offer free delivery for order above USD60. Or else, you will be charge USD6.50 per order. Still ok I guess. Huhu...

4) Isn't it difficult to order every month?

Not really. You can register the loyalty program where you can set to auto-ship your order everymonth. You will need a credit card to sign up for this service.

5) What is Xtend-Life best-selling products?

From my affiliate reports, Xtend-Life's best selling products are Total Balance multivitamin, Omega 3 and Digestin-K. These are the basic that you should have in your daily routine before you add on other extra supplemets that target your health concern.

And currently, Xtend-Life anti-ageing skincare products are selling like hotcakes too! You may give it a try.

6) How do I know what to buy for my health concern?

You go to Xtend-Life website at www.xtend-life.com and click on Health Concerns tab. Or you can just click HERE, I already help to link you there. Browse through the health concern there and read the proposed supplements there =)


I hope my explanation is clear enough. If you have other questions, feel free to email me at kunazz@yahoo.com and I will try my best to assist you. Thank you (eh macam balas email kat Petronas plak. haha)

Ok update my mom yang pernah guna Xtend-Life supplements untuk diabetes, yesss!!! Gula dalam darah dia turun!!! And rasa makin aktif katanya. Alhamdulillah. Now mama lagi kesah pasal sakit lutut dia plak instead of diabetes. So after this maybe leh try supplement untuk sakit lutut plak kasi mama. Huhu...

Dikelililingi Lelaki

Hihihi... Tajuk cam gadis liar plak. Hahahaha! Saye baru perasan yang sepanjang saye hidup nie saye banyak diselubungi kaum lelaki berbanding pompuan. Adik beradik saye sume laki (walopun ade yang perangai nyah) and saya jek seketul pompuan, ganas plak tue.
 
Masa sekolah rendah, dari darjah 1 sampai darjah 6 tak pernah kalah main gusti lengan dengan lelaki. Isk iskk... Masuk olahraga, saya lontar peluru lagi jauh dari lelaki lontar. Iskk iskk... Pastu siap jadi ketua pengakap lagi gitu, gi ngarah budak2 laki berkawat. Iskk iskk.. Abang sulung saya masa sekolah rendah kalo arwah abah lewat amek dari sekolah dia akan tunggu sambil nangis. Tapi saye, saye redah balik jalan kaki 3km. Iskk iskk...

Kalau berkebun dengan arwah abah, keje saya angkat bende paling berat. Para2 nyah tue angkat mende ringan jek. Iskk iskk... Pastu masuk lower form masuk pancaragam and main badminton, ramai lelaki. Pastu kalau gaduh takde main tarik2 rambut tarik2 baju, main tumbuk sepak terajang terus (gaduh dengan laki laa) Isskk.. iskk..

Pastu upper form masuk MRSM Pengkalan Chepa. Sekolah tue islamic, banyak bende kene jage so kat situ dah start jadi ayu 2-3 posen. Pastu masuk UTP, upgrade sket ayu jadi singgit. Pastu bercinta plak dengan lelaki (of course la kan). Pastu masa internship, hohh! Life was so tough. Keje kat construction site, ade lelaki and anjing jek kat situ. Penah naik kete kene himpit 4 lelaki Indon (busuk T_T). 

Pastu boss Cina pandai amek kesempatan, suh entertain pakcik tua staff government for the sake of nak senang dapat approval/endorsement. Pastu suh jadik middle-woman nak rasuah2. Arrange mintak tukar company. Dapat pegi company consultant plak. Keje design bangunan jangan kasi runtuh. Staff pompuan kat situ cuma secretary and sorang admin. Engineer lain seme laki. Workstation dikelilingi lelaki serius design project T_T

Pastu kawen plak dengan lelaki (ni pun of course la lagi of course kan) Family hasben adik beradik seme laki, takde sorang pun pompuan. Pastu memule masuk keje Petronas dapat masuk department wireline, saye and sorang osmet jek engineer pompuan kat situ.

Pastu tukar plak department. Dapat masuk field yang banyak lelaki. FE, PA, RE, PTech, MAM (assume jela korang paham) mostly lelaki. Dapat partner kejap, pun laki. Pastu partner kene tukar, dapat partner baru pun laki. 

Pastu beranak pun kuar budak laki. Buas plak tue. So kepada kawan2 pompuan saye, saye mintak maap kalo saye tetibe lupe cana nak layan pompuan cane. Sorry kalo terkasar bahasa. Sorry kalo terkecikkan hati. Huhuhu.. Happy Chinese New Year. Hahaha!


Saya Busy Ape? Part 4

OMG!! Bile dah post last entry baru perasan, shoutbox saye dah takde dah. Dah tamat perkhidmatan dah. Huhu.. Takpelah I will just take it out jelah after this. Tak mampu nak spend masa nak carik shoutbox ape lagi yang available in the market (a free one.. huhu..)

Ok nak tutup chapter bab busy nie, nak update pasal lain plak. Ok busy no.4 adalah busy yang terakhir yakni busy dengan part-time business. Part time saye adelah mekap pengantin, mekap dinner/trial, ngajar mekap, jual alat mekap, sewa barang pengantin & studio photo. Saye ade weekend jer untuk buat seme bende nie, unless ade customer ajak jumpe after ofis hour or masa kuar dinner.

Disebabkan kat ofis cam kadang2 tak mampu nak layan customer, I urge them to fully utilize our website at www.artistique-couture.com. Even if nak contact pun contact jek through website, nanti balik keje malam2 saya check email. Huhu... So last few weeks agak busy nak buat website tue since saye bukannye tere IT sangat so nak buat small changes pun akan makan masa. 

Tapi alhamdulillah now website tue dah boleh pakai dah la kot, tinggal nak upload gambar2 portfolio jek nanti. Now portfolio saye baru share kat Facebook jek. Pastu ade blog jual barang mekap jugak yang nak kene update. Mau nye tak terbengkalai blog nie kan sebab banyak sangat bende yang nak kene buat dalam 2 hari weekends jek.

Pastu keje mekap orang nie kan tak seindah yang korang gambarkan. Sangat depends kat manusia yang nak kene mekap tue. Kalau dapat yang baik memang happy sangat buat keje mekap. Ade 1 time tu saya terharu sangat dengan 1 family nie. Kawen kat hotel, so of coursela akan ade moment kelam kabut kan dengan sedara mara yang tumpang menyemak dalam hotel. Tapi di sebalik kelam kabut dah nak turun masuk hall, sempat lagi diorang solat berjemaah ramai2.

Kalau dapat yang cerewet tue nasiblah nak kene layan. Saye pernah dapat sorang client nie yang treat saya cam hamba abdi suruh buat macam2. Pegi supermarket berkenan dengan barang sekian2, terus SMS "I want this for my wedding" "Hantar kat rumah I now boleh?" and macam2. Dia ingat memang saya desperate kot buat keje mengandam nie.

Seriously, I do makeup for my passion. Sangat tak best bile mekap dalam mood yang tak fun. Kalo ikut hati ringan je mulut nak cakap "I buat nie sebab nak tolong you nampak cantik jek, bukan desperate sangat carik duit" but yes this is still a business, and in business we need to follow the correct ethics. So sabar jela.

Pernah jugak ade 1 event nie, family2, sedara mara and kawan2 yang dok sibuk mengarah macam2. Seme nak tunjuk pandai mcam diorang plak mekap artist. Nak tak nak kene sabar and layan jela seme tue. Tapi sangat penatlah. Mekap pun dah penat, bile dapat orang2 yang tak best nie memang penat tue berlipat kali gandalah.

And since this is one of my punca rezeki jugak, kene buat dengan ikhlas, seperti mana saya buat keje opis. Saye tak kisah buat keje yang di luar KPI, sebab saya dibayar untuk keje. And keje mekap nie pun, ade certain months hasil dia dah nak sama dengan gaji basic saya and if campur jual barang and buat kelas lagi, kadang2 dapat lebih dari gaji saya keje Petronas. Tengok rezeki.

So sekian saja kisah busy saya - busy jaga rumah, busy jaga anak, busy keje opis and busy part time business. Walaupun penat, 4 bende nie lah yang mewarnai hidup saye kat Miri nie. Huhuhu...


Saya Busy Ape? Part 3

Dah nak masuk February, entry azam baru pun tak buat lagi T_T. Too many things to catch-up lately, so nak tak nak terpaksa sacrifice updet blog. Working days memang dah tak dapat kacau langsung dah, sangat busy the moment kaki cecah ofis sampai balik ofis.

Recap balik sejarah masuk keje kat dept baru. Saya start masuk keje July 2010, baru balik dari maternity leave masa tue. Masuk2 keje tak sempat nak belajar teori betul2, terus kene redah buat keje and I learnt a lot through mistakes done during the job assignment. Masuk July, bulan Aug ade big shutdown kat Bokor yang diorang tukar 5 pumps kat Bokor jadi 3 pumps but with bigger capacity and with a promise to deliver extra barrels of oil. But it is not. Not yet maybe.

Pastu projek demi projek masuk, seme ade flaws. Seme ade issues. Pastu equipment baru bertambah, requirement baru bertambah, pipeline conversion, philosophy berubah and I need to corporate all that in the current forecast which yang lama pun saya tak master lagi T_ T

Bulan 10 dapat sorang partner. Hilang separuh beban keje. Pastu along the way, masuk pulak PX team, scope keje bertambah untuk saye, tapi partner maintain buat keje sama, focus issue kat Bokor jek. I did most of the documentations parts.

Pastu now re-org plak. Partner terus lari ke tempat baru tanpa handover pape. Terkejar2 nak catch-up bende baru sedangkan bende existing pun tak abih catchup lagi. Bile re-org, operation dah expect I buat operation works jugak, tapi keje planning pun kene maintain since we still need to report to our seniors in planning department (funny system). Masuk macam2 miting and time kat ofis adalah sangat limited.

Dulu before ade maid, tak siap keje pun terpaksa rush kene amek anak kat nursery. Nak bawak keje balik rumah adalah sangat challenging untuk saye yang ade anak tak tidur malam. So keje keep tak siap and bertambah2, accumulative kata orang putih.

And now saya dah immune dah tak siap keje, terkejar2, kene marah2 and whatsoever. That is working life. And that is busy no.3 - busy keje kat ofis. Huhu... And good news is 2 hari lepas baru dapat new partner, and yesterday was the 1st day saye start train dia. Hopefully, working life would be more stable after this. Huhu...

Lawak Playground

Arini Irfan buat bende paling kelakar sempena 2012. Tadi bawak dia gi Taman Awam Miri. 1st time bawak dia main kat playground yang gelongsor yang berliku2 tue. Saya kat atas sebab nak lepaskan Irfan masuk gelongsor. Hubby standby sambut Irfan kat bawah.


Bila dah tolak Irfan, dia stucked halfway kot sebab tak turun2. Nie gelongsor yang jenis pipe bulat tu so tak nampak Irfan katne. Saspen la jugak, saye dah ready nak masuk gelongsor tu sekali. Tapi tetibe Irfan merangkak naik kuar gelongsor. Muke struggle gile merangkak naik. Hahahaha! Owh anakku....


Published with Blogger-droid v2.0.2

2nd Pregnancy

Iklan jap before sambung entry pasal busy. Nie intro before nak buat official entry pasal 2012. Aritu kat Facebook saye pernah buat status either nak slim ke nak pregnant untuk tahun 2012 and takde sorang pun yang sokong saye diet. Sume suruh pregnant dulu. Tapi saye macam nak adil nak try to lose some weight first before getting pregnant. Now saye dah overweight. Pregnant nie kalo berat badan normal pun ade potential nak kene diabetes or high blood during pregnancy, inikan plak overweight kan.


Tapi sebenarnya jauh di lubuk hati saye masih question diri sendiri, am I ready for a second child? And to be honest rasa cam belum ready and it is due to multiple reasons. Tapi reason saya kadang2 ridiculuous. 1st, saye kawen dengan lelaki yang saya 1st kapel. Saya tak pernah bercinta dengan orang lain selain kekasih saya yang kini dah jadi suami saye. Hasben saye pun samalah kes dengan saya. And sayang saya kat dia adelah sangat tak berbelah bahagi and memang saye takkan carik yang lain sebab memang takde kuota. Hahaha!


So bile dah jadi gitu, bile dapat sorang anak yang saye sangat sayang, saya tatau cemana nak menyayangi incoming anaks. Perasaannye macam setia pada yang satu gitu. Yes for sure it is the most silly thought that every mom on earth should not have. So clearly I'm the source of problem here and I need to fix that one 1st. But really, I love my baby Irfan so much walopun banyak jek dugaan nak besarkan dia. Dulu masa lom ade maid terpaksa bawak Irfan ke lokasi mekap. Now bile ade multiple jobs per day saye masih sanggup balik rumah in between sebab nak tengokn Irfan. Padahal leh jer lepak minum before going for 2nd job kan? Saje rindu moment Irfan patahkan lipstick, makan eyeshadow, etc. Huhu...


2nd, my last pregnancy was not a nice experience. I was struggling to complete the pregnancy. Macam belum ready nak experience mende sama kali ke-2. Dulu ok lagi sebab belum amek mekap job. Now nie 2012 nye booking dah ade almost every month dah. Pastu aritu baru nak stable keje ofis now tetibe tuka department lagi, hari2 terkejar2 buat keje untuk 2 sections. Nak kene stabilize keje baru balek. Kalau saya sakit2 pregnant cane saya nak buat seme tue. Takutnyer...


3rd yes I'm a bit worried with my weight now. Nie dah ade anak buas nie tak gak berjaya kurus. Entahlah saye rase saye nie slim proof. Dah berkejar2 penat keje, bisnes, jage anak tak gak kurus2. Mungkin sebab lepas berkejar2 saye gi bantai makan bertubi2.Tapi cemane nak berkejar2 kalo tak makan? Haha! Ngeng....


4th saya sangat penat sebenarnye korang. Saye keje sangat dasat di ofis pada siang hari. Urus makan minum hantar and amek anak balik sekolah lagi, masak lagi pastu tido kul 3-5 pagi tiap hari pastu esok sambung struggle kat ofis lagi. Tu baru ade sorang Irfan. Kalo ade 2 Irfan? Waaaaaa takut nak pikir. My helper dengan jujurnye cakap lagi penat jage Irfan sorang dari jage 3 orang anak majikan lama dia.  Hahaha! Nasib laaa...


Saye rase rumusannya adalah now banyak sangat bende nak kene pikir. Busy pikir pasal rumah la, kejela, bisnes la pastu nie rasa cam nak start menjahit balik la. Ahh macam2 nak buat... The only thing yang buat saya consider untuk pregnant adelah sebab now tengah ade helper yang bagus yang saye patut utilize sebelum kontrak dia habis. Takut nanti nak carik yang lain belum tentu dapat yang cani dah. And I don't put high expectation sangat untuk dia keje lama2 dengan kami sebab dia masih muda, baru nak masuk 20. Maid lama saye yang tua dah beranak pinak pun sempat lagi gatal nak kawen baru, inikan plak remaja muda kan? Huhu...


So to pregnant or not to pregnant saye belum ade decision lagi. Tengoklah bile dah rasa mampu nanti. Huhu...


Published with Blogger-droid v2.0.2

Saye Busy Ape? Part 2

Busy no 2 adelah busy yang tak reti nak abes - yeahh busy jage anak. Dulu mase saye sekolah rendah saya cam selalu kagum tengok my mom balik lunch hour kul 1pm berkejar2 balik masak tengahari untuk anak2 and suami, terkejar2 solat and terkejar2 gi keje balik and she did it within one hour. Masa tue tengok pun nampak penat lalu saye selaku anak perempuan tunggal yang comel (haha) selalula tolong masak nasik and bancuh air sesiap sebelum mama sampai rumah berperang kat dapo.

Now dah jadi mak tak sangka saya dah kene buat bende sama. Since dah ade helper, saya anta Irfan gi nursery half day jek, so every lunch hour saya akan terkejar2 kuar ofis untuk amek Irfan, hantar balik rumah and masak lunch untuk Irfan and my helper. Pagi before gi keje tue dah terkejar2 masak bekfes and hantar Irfan gi nursery.

Awal2 nye teknik ialah tapau kat cafe SKO lu then amek Irfan and makan sesama kat rumah. But then aritu SKO ade tukar caterer lain yang harga dia memula agak nonsense (now tak sure dah cane sebab dah tak lunch kat situ dah). So saye dah takde peluang nak kuar lunch dengan kawan2 opis and dah takley gossip2 time makan. Huhu...

Saye dah penat nak jawab soklan nape anta nursery and amek maid at the same time? Irfan nie ade masalah sosial yang kronik so saye anta dia untuk belajar socialize dengan orang lain selain mama, papa and kakak dia (our helper). Pastu saye nak dia penat main kat sekolah so that malam dia leh tido awal. Pastu nak kasi chance kemaskan rumah yang tunggang langgang hari2 and sangat susah nak kemas time Irfan ada. And so that ade bende yang dia belajar yang kami might miss out. Saye tak expect nak suruh dia pandai membaca and mengira lagi pun, just to learn to be independant and alhamdulillah dah agak banyak bende yang Irfan belajar kat sekolah.

Balik keje masak untuk dinner plak. Pastu layan Irfan sampai dia tido which jadual tido dia adelah sangat tak fixed. Saya sangat syukur aritu time saya demam teruk my helper mampu amek alih tugas saya stay up sampai kul 3-4 pagi untuk jaga Irfan. Sedar tak sedar dah 3 bulan dia keje dengan kami and she still performs well at the moment.

Saye pun actually dah mati kutu dah nape Irfan asek tido lambat. Tapi to be positive saye pikir mungkin tue lah masa yang Tuhan kasi untuk saye curahkan sayang kat anak. Yelah, 8am to 5 pm kat ofis, itu adalah bersamaan 9 jam di ofis (nie saye amek paling minimum) balek umah trefik jam masak2 mandi2 solat dah makan 2 jam. So kalo Irfan tido kul 9pm means Irfan ade masa 2 jam sehari jek out of 24 jam yang available :)

Pastu my mom selalu nak comfortkan saye cakap orang tua2 cakap kalo anak masa kecik gini insyaallah besar2 nanti jadi baik. Hmmm kite tengokla nanti cemane. Hahaha! Okay sekian busy no 2.


Published with Blogger-droid v2.0.2

Saya Busy Ape? Part 1

Saye bukan sahaja lama tak update blog, malah dah lama tak visit blog sendiri. Wuwuwu... So busy with so many things. Busy pertama adalah busy improving our home sweet home. Before beranak just sempat buat renovation and extension plus filling up the house with essential furnitures. Pastu dah beranak hohhh takde masa langsung nak menghias rumah. Dinding memang kosong putih bersih takde pape decoration. Orang lain adela gak tampal gambar kawen ape seme kan. Ours is nothing. Huhu... Nie bile anak dah umur setahun setengah baru datang mood balik nak buat home improvement.

Memule slowly renovate studio makeup tingkat atas, nak kene focus kat situ dulu sebab tue involve customer nak datang belajar mekap ape bagai. Nie insyaallah dah almost complete dah studio kat atas tue, tinggal lagi dalam 20% to-do-list untuk bahagian studio. Tunggu next available budget ah plak. Huhu.. Nanti dah complete seme baru saye snap gambo2 share dalam blog ok?

Pastu aritu baru setel pasang kabinet dapo untuk wet kitchen. Actually before masuk rumah dulu dah pasang kitchen cabinet sekali. Tapi sob sob sangat tak puas hati dengan kualiti walaupun orang datang seme cakap cantik. Tue cantik exterior jek. Kalo bukak kabinet tue memang tak puas hati.. Paku keluar sana sini.. wayar main sorok dalam cabinet jek. Kualiti material pun tak best, letak tupperware and pinggan plastik pun dah melendut. 

Memang lesson learnt ah. Aritu masa memule masuk rumah baru kan 1st time involve dengan cabinet dapo nie sendiri, budget plak agak tight sebab nak buat banyak bende. So carik kedai yang dapat kasi harga yang paling murah untuk design yang cantik. Bile cabinet tue dah siap memang saye dah pasang niat, bile bajet saye cukup nanti saye akan buat balik cabinet nie. And alhamdulillah after almost 2 years suffer (hahaha) akhirnya aritu berjaya buat kitchen cabinet yang kualiti jauh lebih bagus.




Yeahh dapo saye takdela besar sangat so design pun simple jek. But i love it so much =) It was a massive makeover actually kalo nak compare dengan dapo yang lama. Sebabnya fridge and oven and microwave tue dah tukar baru. Pastu sepatutnya ada tingkap connecting dapo basah tapi kitorang tutup and taruk cabinet. Sebab tingkap tue kemain besar and kitorang tak pakai pun.



Nie cabinet lama. Pastu bile kitchen cabinet lama tue dah cabut memang bahagian car porch kitorang cam kawasan buangan sampah. Tue yang kami dok busy kemas rumah. Owh one funny story pasal barang2 letrik dari dapo lama. Sepanjang 3 tahun saye keje kat SKO nie dah 3 kali saya buat sale kat YPC untuk jual perabot and barang letrik. Kali ke-4 nie dah jadi malu sebab masa kali ke-3 jual telah dilabel bukak kedai perabot. Lalu mintak tolong opismate iklankan pakai nama dia. Tapi kan... tetibe dapat a few emails anta kat saye "Barang ko ke Kunaz?" Waaaaa!!!! Ngeng! 

So bahagian dapo rasanya macam dah 100% complete dah kot. Takde perasaan nak tambah pape dah (mesti hasben saye sujud syukur bace statement nie... FINE!)

Pastu bahagian ruang tamu and dining area pun ade buat improvement dah sket. Aritu dah tuka set sofa baru. Pastu dah start tampal2 gambar gak and deco2 bunga gak sket. Owh pasu2 bunga terpaksa gam tapak dia sebab Irfan asek dok capai nak makan. Kat ruang tamu plak ade dalam 15% jela lagi mende yang saye plan nak tambah and once again tunggu next available budget. So since tak complete lagi maka gambar pun tak upload lagi.


Ok nie dining area kami yang lama. Bawah meja tue adalah one of Irfan's favourite spot untuk main. Cam takde tempat lain. Pastu asek nangis sebab terantuk kusi. Tapi bukannye nak serik. Hisssss! Lalu terpaksa carik alternative nak kurangkan kecederaan kepala Irfan.



Tadaa!! Dari 32 kaki kerusi now dah jadik 8 jek. Terpaksa beli bar nye kusi. Huhu... Owh jam kaler merah tue adalah temporary saja untuk tambah seri dinding. Nanti plan kat situ nak taruk ayat quran yang besau tue. Abang, saye hint abang nih... Bagus ade ayat quran dalam rumah, hantu takut nak masuk....

Ahh dah penat taip blog. Ok skip2 lu area lain. Straight to the point, now tengah mood nak buat kid bedroom. Bile google gambar2 kid bedroom terus nafsu membuak2. Huhu... Meh nak share antara gambar2 yang saya suke tengok:


Cantekk kannn? Tapi constraintnye adelah rumah ini kecik sahaja and bilik tak cukup. Ade 4 bilik sahaja - 1 tingkat atas dah convert jadik studio, 1 dah jadi bilik maid, 1 master bedroom kami and 1 kami buat guest room. So nak taknak terpaksa convert guest room jadik kid bedroom. Memule tue plan nak beli katil comel2 la, dah siap tengok macam2 kedai perabot dah and memang ada yang berkenan dah pun. Pastu bincang2 dengan hasben, kensel beli katil2 comel tue. Kami decide nak buat bilik tue jadik 2-in-1 yakni kid bedroom + guest room. Huhuhu...

So langkah pertama adalah jual queen bed dalam guest room tue. Pembelinya adalah Maaruf. Wahahaha! Hasben agak syahdu sebab jual katil tue. Tue perabot pertama yang ada dalam rumah kitorang bile masuk rumah baru. Huhu... Ok mehlah letak gambar wat kenangan. Hahaha!

Katil yang dibeli Maaruf. Alaa katil murah je pun actually, yang headboard dia leh tanggal2 tue. Haha! Saye jual dengan tilam2 sekali, pastu kasi cadar kartun percuma cam dalam gambar di bawah...


Tapi ini tak bermakna I love you yer Maarop. Hahaha! So next step adalah beli 2 set pullover bed. Yeahhhh!!! Pullover bed yang kitorang beli nie ade term dia tapi kitorang lupe. Dia ade 2 jenis, yang leh tarik jek tilam bawah and yang leh dirikan sekali, so bile combine leh jadik queen bed. Ha kitorang amek yang 2nd type tue.


Haa ginila konsep dia, tapi kitorang nye lawa lagi kot sebab kaler dark brown. Hihi... So bile beli 2 set katil nie kesimpulannya akan dapat 4 bijik katil. So nanti tetamu or ahli keluarga datang ke rumah dah tak risau dah pasal tempat tido. And bile beli katil nie jugak, budget jugak telah habis, lalu tergendala nak menghias kid bedroom. Nanti dah setel seme saye share eh.. Owh tolongla dapat bonus 4 tahun gaji pasni. Wahahaha!

Owh since dah panjang, busy 2nd, 3rd, 4th, and seterusnya saya akan update lagi bile ade kesempatan. Haha! Ok selamat tahun baru 2012!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.