Posts

Showing posts from January, 2012

Kene Tinggal @ Border Brunei

Tragedi of the day. Sepatutnye weekend nie saya takde sebarang job mekap sebab nak puasa and pegi Brunei chop passport my maid untuk yang terakhir kali. Tetibe this morning ade orang nak datang buat trial makeup lalu amanahkan hasben buat persiapan ke Brunei, passport, barang Irfan, etc.
Dah siap2 mekap orang terus turun ke Brunei. Dah sampai border masa nak kasi passport kat imegresen, owh shittt hasben lupe bawak my international passport. Dia  bawak passport biru jek sebab working permit saya dalam passport biru. So bile imegresen cakap saya takbley masuk Brunei hasben dah kelam kabut "Ke nak uturn balik amek passport kat rumah yang?"
Saya dengan macho lagi gentlewoman cakap takpe saya turun tunggu kat border jek, abang bawaklah Ati dengan Irfan masuk Brunei. Tapi uturn terus, jangan gi melancong plak kat Brunei dengan maid tinggal bini kat border. Pastu dengan hati luluh kuarla kete gi jalan ke arah surau. Kete2 kat belakang dah pandang2. Sob sob...
Kat surau saya pun solat…

Height Above Average?

Image
Pagi tadi berjaya cucuk Pneumococcal yang 3rd dosage untuk Irfan. Hoh berbulan2 due okay! Sebab dulu kan Irfan asek saket berbulan2 so doctor tamau cucuk. Pastu mekap2 time weekend lah. Pastu time free plak Dr Chen cuti plak, lalu memang lama gila tertangguh jadual injection Irfan. Untuk catchup injection2 lain yang terlepas nie, every month kene anta Irfan gi inject.
Hohh mak ayah sekalian, silalah completekan injection anak korang masa diorg tengah kecik lagi. Nie bile dah besar dia dah pandai rasa takut and pandai meronta2 tamau kene cucuk. Penat okay sampai peluh2 dalam bilik doctor. Abih satu klinik kot dengar I dok nyanyi lagu Wheels on The Bus sebab nak suh Irfan tak nangis. Huhu...
Since dah lama tak jumpe Dr Chen, bile jumpe tadi Dr Chen cam terkejut ehh dah besar Irfan. Haa gitula. Pastu dia cam conscious dengan tinggi Irfan sebab dia cakap Irfan nampak cam tall boy. Pastu dia suh nurse2 tue ukur Irfan. Haa yang nie pun struggle nak dapat measurement. Rasa cam nak suh doctor k…

Online Make-up Course

Image
Yeahh!! To those yang tersangatlah nak belajar professional makeup technique tapi takde masa nak pegi kelas, bleh enroll online course dengan click gambar di bawah yer:


Kat atas blog nie after iklan Nuffnang pun saye ade letak link jugak in case entry nie dah tenggelam nanti. Saye saje jek test enroll and the content is not bad! And I just passed the online exam and get certified. So you should try it too! (Yang minat nak belajar mekap lah :p)

Azam 2012 - Kene Bace!

Yesss akhirnye berjaya buat entry nie. Nak kene tunggu cuti Chinese New Year 4 ari baru leh buat. Hihi.. Ok saye baru jek carik2 entry azam tahun 2011 nak check ape yang dah tercapai apa yang belum. Eh eh?? Yeessssss!!! Saye tak buat azam 2011 rupa2nya. Hahahahaha! Kalo tak caye leh klik entry nie sebagai bukti.
Owh jadi selama nie yang konon nak kurus tue bukan azam sangat rupenye. Patutla tak beria. Hahaha! So korang2 sumer yang kutuk saye tak berjaya kurus untuk 2011, it explains yer.. It was not in my azam list. Kuang kuang.. Owhh I love this. Hahahahha!
Namun!! (eh tetibe) Pada tahun 2012!! Saye ade pasang azam baru!!! (nie kalo cikgu BM sekolah rendah saye bace mesti sedih) Seriusly saye tamaula ambitious sangat bab berazam nie. Kata pepatah pujangga, jatuh dari tempat tinggi lagi terasa sakitnya. Cewaaahhh pass pass! Saye nak mulakan dengan meng-improve daily routine saya dulu sebelum berazam untuk bende2 besar seperti KURUS MACAM AMBER CHIA (T_T)
1) Solat awal waktu
Saye ngaku, se…

Xtend-Life FAQ

Saye update nie sebab nak menunaikan tanggungjawab yang terbengkalai. Huhu... Ingat tak last time saye ade buat entry pasal multivitamin brand Xtend-Life? Bleh refer Xtend-Life untuk bace balik.
Baru 1 entry jek buat tak sangka dapat banyak email yang tanya pasal product nie. Since saye pun ketandusan masa nak reply email, saye dah janji akan try list down FAQ yang saya selalu dapat dalam email.
1) Where to get Xtend-Life Supplements in Malaysia?
As per mentioned in my previous entry, the only way to get their supplements is by placing an order directly from their website. Xtend-Life is not an MLM business, thus they don't have any distributors unless you manage to look for individuals who purchase in a bulk and keep the stocks in hand.

If you plan to try Xtend-Life supplement, you can buy from this link Xtend-Life since I'm one of the affiliates and help me to earn ya? Hikhikhik.. There's a banner on top of this blog as well that will link you directly to the website
2…

Dikelililingi Lelaki

Hihihi... Tajuk cam gadis liar plak. Hahahaha! Saye baru perasan yang sepanjang saye hidup nie saye banyak diselubungi kaum lelaki berbanding pompuan. Adik beradik saye sume laki (walopun ade yang perangai nyah) and saya jek seketul pompuan, ganas plak tue. Masa sekolah rendah, dari darjah 1 sampai darjah 6 tak pernah kalah main gusti lengan dengan lelaki. Isk iskk... Masuk olahraga, saya lontar peluru lagi jauh dari lelaki lontar. Iskk iskk... Pastu siap jadi ketua pengakap lagi gitu, gi ngarah budak2 laki berkawat. Iskk iskk.. Abang sulung saya masa sekolah rendah kalo arwah abah lewat amek dari sekolah dia akan tunggu sambil nangis. Tapi saye, saye redah balik jalan kaki 3km. Iskk iskk...
Kalau berkebun dengan arwah abah, keje saya angkat bende paling berat. Para2 nyah tue angkat mende ringan jek. Iskk iskk... Pastu masuk lower form masuk pancaragam and main badminton, ramai lelaki. Pastu kalau gaduh takde main tarik2 rambut tarik2 baju, main tumbuk sepak terajang terus (gaduh dengan…

Saya Busy Ape? Part 4

OMG!! Bile dah post last entry baru perasan, shoutbox saye dah takde dah. Dah tamat perkhidmatan dah. Huhu.. Takpelah I will just take it out jelah after this. Tak mampu nak spend masa nak carik shoutbox ape lagi yang available in the market (a free one.. huhu..)
Ok nak tutup chapter bab busy nie, nak update pasal lain plak. Ok busy no.4 adalah busy yang terakhir yakni busy dengan part-time business. Part time saye adelah mekap pengantin, mekap dinner/trial, ngajar mekap, jual alat mekap, sewa barang pengantin & studio photo. Saye ade weekend jer untuk buat seme bende nie, unless ade customer ajak jumpe after ofis hour or masa kuar dinner.
Disebabkan kat ofis cam kadang2 tak mampu nak layan customer, I urge them to fully utilize our website at www.artistique-couture.com. Even if nak contact pun contact jek through website, nanti balik keje malam2 saya check email. Huhu... So last few weeks agak busy nak buat website tue since saye bukannye tere IT sangat so nak buat small changes pu…

Saya Busy Ape? Part 3

Dah nak masuk February, entry azam baru pun tak buat lagi T_T. Too many things to catch-up lately, so nak tak nak terpaksa sacrifice updet blog. Working days memang dah tak dapat kacau langsung dah, sangat busy the moment kaki cecah ofis sampai balik ofis.
Recap balik sejarah masuk keje kat dept baru. Saya start masuk keje July 2010, baru balik dari maternity leave masa tue. Masuk2 keje tak sempat nak belajar teori betul2, terus kene redah buat keje and I learnt a lot through mistakes done during the job assignment. Masuk July, bulan Aug ade big shutdown kat Bokor yang diorang tukar 5 pumps kat Bokor jadi 3 pumps but with bigger capacity and with a promise to deliver extra barrels of oil. But it is not. Not yet maybe.
Pastu projek demi projek masuk, seme ade flaws. Seme ade issues. Pastu equipment baru bertambah, requirement baru bertambah, pipeline conversion, philosophy berubah and I need to corporate all that in the current forecast which yang lama pun saya tak master lagi T_ T
Bulan…

Lawak Playground

Arini Irfan buat bende paling kelakar sempena 2012. Tadi bawak dia gi Taman Awam Miri. 1st time bawak dia main kat playground yang gelongsor yang berliku2 tue. Saya kat atas sebab nak lepaskan Irfan masuk gelongsor. Hubby standby sambut Irfan kat bawah.
Bila dah tolak Irfan, dia stucked halfway kot sebab tak turun2. Nie gelongsor yang jenis pipe bulat tu so tak nampak Irfan katne. Saspen la jugak, saye dah ready nak masuk gelongsor tu sekali. Tapi tetibe Irfan merangkak naik kuar gelongsor. Muke struggle gile merangkak naik. Hahahaha! Owh anakku....
Published with Blogger-droid v2.0.2

2nd Pregnancy

Iklan jap before sambung entry pasal busy. Nie intro before nak buat official entry pasal 2012. Aritu kat Facebook saye pernah buat status either nak slim ke nak pregnant untuk tahun 2012 and takde sorang pun yang sokong saye diet. Sume suruh pregnant dulu. Tapi saye macam nak adil nak try to lose some weight first before getting pregnant. Now saye dah overweight. Pregnant nie kalo berat badan normal pun ade potential nak kene diabetes or high blood during pregnancy, inikan plak overweight kan.
Tapi sebenarnya jauh di lubuk hati saye masih question diri sendiri, am I ready for a second child? And to be honest rasa cam belum ready and it is due to multiple reasons. Tapi reason saya kadang2 ridiculuous. 1st, saye kawen dengan lelaki yang saya 1st kapel. Saya tak pernah bercinta dengan orang lain selain kekasih saya yang kini dah jadi suami saye. Hasben saye pun samalah kes dengan saya. And sayang saya kat dia adelah sangat tak berbelah bahagi and memang saye takkan carik yang lain sebab …

Saye Busy Ape? Part 2

Busy no 2 adelah busy yang tak reti nak abes - yeahh busy jage anak. Dulu mase saye sekolah rendah saya cam selalu kagum tengok my mom balik lunch hour kul 1pm berkejar2 balik masak tengahari untuk anak2 and suami, terkejar2 solat and terkejar2 gi keje balik and she did it within one hour. Masa tue tengok pun nampak penat lalu saye selaku anak perempuan tunggal yang comel (haha) selalula tolong masak nasik and bancuh air sesiap sebelum mama sampai rumah berperang kat dapo.

Now dah jadi mak tak sangka saya dah kene buat bende sama. Since dah ade helper, saya anta Irfan gi nursery half day jek, so every lunch hour saya akan terkejar2 kuar ofis untuk amek Irfan, hantar balik rumah and masak lunch untuk Irfan and my helper. Pagi before gi keje tue dah terkejar2 masak bekfes and hantar Irfan gi nursery.

Awal2 nye teknik ialah tapau kat cafe SKO lu then amek Irfan and makan sesama kat rumah. But then aritu SKO ade tukar caterer lain yang harga dia memula agak nonsense (now tak sure dah cane…

Saya Busy Ape? Part 1

Image
Saye bukan sahaja lama tak update blog, malah dah lama tak visit blog sendiri. Wuwuwu... So busy with so many things. Busy pertama adalah busy improving our home sweet home. Before beranak just sempat buat renovation and extension plus filling up the house with essential furnitures. Pastu dah beranak hohhh takde masa langsung nak menghias rumah. Dinding memang kosong putih bersih takde pape decoration. Orang lain adela gak tampal gambar kawen ape seme kan. Ours is nothing. Huhu... Nie bile anak dah umur setahun setengah baru datang mood balik nak buat home improvement.
Memule slowly renovate studio makeup tingkat atas, nak kene focus kat situ dulu sebab tue involve customer nak datang belajar mekap ape bagai. Nie insyaallah dah almost complete dah studio kat atas tue, tinggal lagi dalam 20% to-do-list untuk bahagian studio. Tunggu next available budget ah plak. Huhu.. Nanti dah complete seme baru saye snap gambo2 share dalam blog ok?
Pastu aritu baru setel pasang kabinet dapo untuk wet …