Maid Intake (haha)

My life was a bit tunggang langgang lately. So busy at work sebab musim busy dah bermula. Nature keje saye kan busy bermusim. Pastu, so busy being a mom untuk anak yang makin besar makin buas. So busy being a wife. So busy taking care of the house. So busy with the weekend jobs. I start to forget and overlook many small things. Dulu selalu kutuk hasben sebab ingatan tak kuat. Tapi now ingatan saya lagi lemah dari dia. Aisehhh....

Selalu ngadu kat mama rasa cam penat yang dah tak mampu nak handle. Rasa cam nak bercuti tido kat spa 7 hari 7 malam. Otak saya rasa cam perlu kene reset and restart balik. But mom said the only thing that I need right now is a maid. Yes, again.

Proses pencarian maid dah cite dalam entry nie and alhamdulillah now maid tue dah selamat menetap dalam rumah nie. Overall process amek maid untuk kali nie adelah totally different compared to the previous one. Sebelum tue sila refer balik entry nie, see how excited I was bile memule nak amek 1st maid tue. Ade 3 perbezaan utama dalam proses amek maid nie.



Perbezaan 1

1st maid, beria sket since 1st time amek kan. 1st time pegi tengok muke dulu berkenan ke tak. Takdela cun mane, dah tua 30 plus umur and dah ada 3 anak. Nak kate berkenan takdela berkenan sangat tapi sebab cam ala2 dah desperate housewife lagi sebulan nak beranak and tak jumpe sesape yang leh jage anak, maka ameklah.

2nd maid, tak tengok muke ape. Import direct dari Pontianak, sampai Miri jek terus angkut masuk rumah. Masa amek nak pengsan tengok sebab agak cun, muda remaja baru 20 tahun, slim gitu tapi dah experience jaga anak and buat keje rumah.


Perbezaan 2

1st maid, siap buat meeting khas and latihan intensif dengan hasben, cane nak treat maid. Siap bentang dalam paper ape bagai. Nak bahasakan ape, nak suh wat keje ape, etc. Seme agak sistematik and skema.

2nd maid, since ejen call ngejut cakap dah ade maid and suh amek terus, amek jelah tanpa preparation. I was planning to stay back at office to complete my works when the agent called asking me to take her now, sian dia datang Miri taktau nak letak kat mana. Ahhh stress gile masa tue keje tak siap kene balik amek maid plak. Haritu ade ofismate tanye, ape strategy this time? Terdiam saye takley jawab sebab memang tak sempat nak strategize ape. Huhu...

Perbezaan 3

1st maid, saye memang set mind nak treat dia as maid tapi still as majikan yang baik. Dulu bahasakan bibik-ibuk dalam daily conversation.

2nd maid, I want a new inclusion in my house who I can treat as a family. Yes we are ready to receive a foreigner into our house that we would like to convert her into a family member. I never call her bibik so far, panggil nama jek. Ati namanya. And dia panggil saya kakak. And I ask Irfan to call her as kakak instead of bibik. Nie tak bermakna saya akan berlembut dengan dia yer. I will scold her that way I scold Irfan, coz family members scold each other jugak kan? Hihi...

Perbezaan 4

1st maid, pakai official agent. Yerlah 1st time, tatau prosedur ape lagi. Dulu tabur duit jek kat agent suh setelkan seme bende.

2nd maid, dah ade experience untuk gune backdoor, legally. Haha! This time carik individual yang leh tolong, so yang lain arrangekan sendiri. Jauh lagi jimat.


Perbezaan 5

1st maid, kitorang banyak control depan dia sebab konon nak berlagak serius. Kalau naik kete tue, kitorang banyak senyap jek tak pun cakap mende2 serius jek depan maid. Ntah rasa masih ada gap maid-majikan tue even kitorang masih treat dia as a part of the family

2nd maid, free flow jek kitorang nak buat apa and nak cakap pasal apa, dia dengar jek seme bende kitorang bebel kat rumah. Haha!


Ok nie baru perbezaan proses saya amek 1st and 2nd maid tau. Perbezaan antara 2 maid tue sendiri pun banyaaakkk tapi tue next entry lah.. Uhhh, abesla entry raya I... Hahaha! Selamat hari kaya korban seme orang. Percayalah bahawa setiap pengorbanan itu ada ganjaran di sisi Allah. Owh sempat jadi ustazah sebelum endkan entry...


0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.