Gambar New Maid

Ok 2 entry pasal maid yang kat bawah tue adalah dah lama taip actually tapi simpan dalam notepad, tak sempat nak post. Huhu... Nie entry yang nie adelah taip secara live. Hahaha! Nie adalah entry terakhir pasal new maid, if ade issue jek baru saye post lagi.

Sedar tak sedar dah 3 minggu okay new maid nie dok dengan kami sekeluarga. Japgi kitorang nak gi Brunei cop passport dia.. Yeahh we're still playing safe, pegi bawak keluar Miri dulu untuk cop pasport dalam 2-3 bulan baru apply PTW untuk dia.

Sebab pengalaman dengan maid lama, by 3 bulan memang dah tak dapat sembunyikan true color dia cemane. Even saye pernah terbaca 1 kajian tulis,kite kene amek masa at least 4 bulan baru leh nampak someone tue cemane. And for husband and wife, kene hidup at least 4 tahun dulu baru kite start kenal bebetul pasangan kite.

Ingat tak bile saye mule terpikir nak amek maid lagi sekali, my aim is to have a maid yang saya boleh buat macam family sendiri. And alhamdulillah so far I can feel the spirit. Teringat dulu penatnye saye nak berlakon 2 watak kat rumah nie, watak tegas depan maid, and my true self depan husband and Irfan. And now saya treat seme sama jek. Saye boleh arahkan my maid buat itu ini, at the same time saya ajak dia tengok movie atas sofa sekali dengan saye.

October was a busy month, memang tak ready bile maid tu datang rumah. Saya suruh je dia buat pape yang dia boleh buat sementara saya buatkan jadual keje untuk dia. Now October dah berakhir, saye pun siapkan jadual keje dia and dah clear cut ape yang dia kene buat dalam rumah tue, and things are going very well now.

Walaupun baru 3 minggu dengan kami, dia dah sama2 bersusah payah dengan saya untuk jage Irfan. Dah sama2 susah payah helping each other out and I really love this relationship. Don't remind me about being too early to judge a new maid, I already know it. I'm being careful, cuma buat waktu nie izinkan saya enjoy the good feeling sebab cam dah lama suffer. Hahaha!

She's very okay so far. My only complaint setakat nie hanyalah sebab dia jenis muke payah nak senyum jek. Memule ingat dia tak suke ke ape, tapi bile tengok gambar2 dia posing seme payah nak senyum. So memang nature dia camtu ah kot. Tapi sejak dok dengan saye nie, asek gelak jek keje dia sebab saye kan cam asek wat lawak bangang kat umah nie. Huhu...

And bile kami keluar memana, kami tak rasa berat hati nak ajak dia keluar. Kalau maid lama kami tak suke sangat ajak dia keluar. Mungkin sebab terpaksa berlakon serius dalam kereta. This time, kalo leh nak ajak jek dia ikut kami gi memane, tapi tak seme dia nak ikut. Huhu...

Kat Miri nie mostly orang panggil maid as helper, and I will start using it from now on. Ade one time tue x-majikan my helper tue call dia, anak dia yang my helper jaga from umur 1 bulan sampai 3 tahun rindu nak cakap dengan dia. Surprisingly kan saye tetibe cam worried, takut x-majikan dia nak dia balek. Adakah bermakna saya dah jatuh sayang padanya?

Honestly yes. I love to see the beautiful relationship between her and Irfan, leh peluk2 depan TV. Lucu tengok diorang cam adik dengan kakak dah. Pernah 1 time tue Ati nak suap Irfan makan. Dia suruh Irfan duduk and baca bismillah dulu. Duduk tue Irfan retila, nak bace bismillah tue manelah dia reti. Pastu lambat sangat Irfan nak tunggu Ati tue suap, dia gi terjah dalam pinggan makan. Hahahaha! Mengutip laa si Ati tue atas lantai. Pastu gi buat bende sama lagi suruh baca bismillah. Haiihh pape la korang..

Pastu ade 1 hari plak tue, Ati pakaikan Irfan pampers. Tak sempat pakai seluar, Irfan dah bangun lari sambil tanggalkan balik pampers. Ati kejar nak amek Irfan balek, Irfan plak cam geli kene kejar, makin laju lari bogel2 sambil gelak2 orang kejar dia.

And banyak lagi. So far, dia nampak sabar jaga Irfan. Perasaan saya now adalah cam dah ade anak pompuan yang besar yang dah leh harap untuk jage adik and kemas rumah. Hahaha!

Tapi saya sedar keindahan nie takkan lama. Ati baru umur 20 tahun. Muda sangat lagi. Dia pun akan ada perasaan untuk kawen nanti, perasaan untuk ade family sendiri, etc. And saya tahu one day saya akan kehilangan dia jugak one day. Takpe, itulah adat amek maid. Cuma setakat nie saya bersyukur sebab at least memang rasa dah ringan beban hidup. And adelah teman bile hasben gi offshore.

 2nd day

 @ Sugar Bun

@ Esplanade


So since I treat my helper totally different dengan yang lama tue, let see how it goes. I will update from time to time.

0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.