Posts

Showing posts from November, 2011

Irfan Sakit Lagi

Sebenarnya dah makin lupa akan kewujudan blog sendiri maka sebab tue lah tak date. Huhu... Been so busy with so many responsibilities and Irfan sakit lagi. Remember last time Irfan was warded sebab high fever 41.5 degree. This time around suhu dia 42 degree. Masa tu dah kul 2 pagi. 3 hours before that dah ade kasi ubat Voren yang kuat tue untuk turunkan suhu badan. And ubat tue bleh kasi every 8 hours jek. Since after 3 hours kasi suhu Irfan makin naik kami dah takde choice terus rushed him to the emergency room.
Doctor yang on duty time tue doctor muda. Dia telan air liur bile tengok reading suhu Irfan. Nampak sangat obvious dia kaget. Nantilah kalo ade kelapangan sentuh laptop akan citer detail lagi. Tak best nie taip blog pakai Samsung tab.
Published with Blogger-droid v2.0.1

I Hate Stairs

I hate stairs. Sumpah. Hate hate hate! I wish there are esculators everywhere. I tak suke bukan sebab I gemok k. Masa slim kat UTP lu pn I dah tak suka tangga. Tanye Cena my x-roomate kalo tax caye. Huhu...
Dulu masa trip to Langkawi (zaman kurus di UTP) masa tengah amazing race I adalah antara yang paling depan. Jalan and lari kemain laju. Sampai bab naik tangga jek trus berderet orang potong T_T
Tue zaman kurus. Nie zaman gemok of koz la berlipatkaliganda bencinya kat tangga. Okla sekian entry takde makna by emotional mom yang penat naik turun tangga. Hahaha
Published with Blogger-droid v2.0.1

Gambar New Maid

Image
Ok 2 entry pasal maid yang kat bawah tue adalah dah lama taip actually tapi simpan dalam notepad, tak sempat nak post. Huhu... Nie entry yang nie adelah taip secara live. Hahaha! Nie adalah entry terakhir pasal new maid, if ade issue jek baru saye post lagi.
Sedar tak sedar dah 3 minggu okay new maid nie dok dengan kami sekeluarga. Japgi kitorang nak gi Brunei cop passport dia.. Yeahh we're still playing safe, pegi bawak keluar Miri dulu untuk cop pasport dalam 2-3 bulan baru apply PTW untuk dia.
Sebab pengalaman dengan maid lama, by 3 bulan memang dah tak dapat sembunyikan true color dia cemane. Even saye pernah terbaca 1 kajian tulis,kite kene amek masa at least 4 bulan baru leh nampak someone tue cemane. And for husband and wife, kene hidup at least 4 tahun dulu baru kite start kenal bebetul pasangan kite.
Ingat tak bile saye mule terpikir nak amek maid lagi sekali, my aim is to have a maid yang saya boleh buat macam family sendiri. And alhamdulillah so far I can feel the spirit. …

Old Maid vs. New Maid

Ok nie antara perbezaan maid lama and maid baru yang kami dapat detect so far:
1) Maid lama dari Jawa. Bahasa cam kasar sket, sampai agak banyak kali kecik hati sebab rasa cam dia tinggikan suara kat saya. Padahal tue nada standard dia. Kawan2 saye yang maid dia Jawa pun cenggitu gak.
Maid baru dari Pontianak. Boleh land travel jek masuk Miri pakai bas. Bahasa lembut and sedap didengar. Plus dah pandai cakap Sarawak sebab dah 3 tahun keje kat Kuching previously. Siott jek I tak pandai cakap Sarawak lagi.

2) Maid lama tue bijak sangat, tue antara silap kitorang. Maid lama belajar habis sekolah menengah okay, pandai English and siap tau nak convert currency Malaysia-Brunei-Indonesia. Maybe sebab bijak sangat and umur lagi tua dari kami so rasa rendah diri as maid tue kurang, sampai dah pandai melawan dah hujung2 tue.
Maid nie setakat sekolah rendah jek, tak mampu sambung belajar. And umur lagi muda 7 tahun dari kami. Senang hormat and dengar arahan so far.

3) Maid lama pandai buat keje rumah…

Maid Intake (haha)

My life was a bit tunggang langgang lately. So busy at work sebab musim busy dah bermula. Nature keje saye kan busy bermusim. Pastu, so busy being a mom untuk anak yang makin besar makin buas. So busy being a wife. So busy taking care of the house. So busy with the weekend jobs. I start to forget and overlook many small things. Dulu selalu kutuk hasben sebab ingatan tak kuat. Tapi now ingatan saya lagi lemah dari dia. Aisehhh....
Selalu ngadu kat mama rasa cam penat yang dah tak mampu nak handle. Rasa cam nak bercuti tido kat spa 7 hari 7 malam. Otak saya rasa cam perlu kene reset and restart balik. But mom said the only thing that I need right now is a maid. Yes, again.
Proses pencarian maid dah cite dalam entry nie and alhamdulillah now maid tue dah selamat menetap dalam rumah nie. Overall process amek maid untuk kali nie adelah totally different compared to the previous one. Sebelum tue sila refer balik entry nie, see how excited I was bile memule nak amek 1st maid tue. Ade 3 perbeza…