Irfan Sakit Lagi

Sebenarnya dah makin lupa akan kewujudan blog sendiri maka sebab tue lah tak date. Huhu... Been so busy with so many responsibilities and Irfan sakit lagi. Remember last time Irfan was warded sebab high fever 41.5 degree. This time around suhu dia 42 degree. Masa tu dah kul 2 pagi. 3 hours before that dah ade kasi ubat Voren yang kuat tue untuk turunkan suhu badan. And ubat tue bleh kasi every 8 hours jek. Since after 3 hours kasi suhu Irfan makin naik kami dah takde choice terus rushed him to the emergency room.


Doctor yang on duty time tue doctor muda. Dia telan air liur bile tengok reading suhu Irfan. Nampak sangat obvious dia kaget. Nantilah kalo ade kelapangan sentuh laptop akan citer detail lagi. Tak best nie taip blog pakai Samsung tab.


Published with Blogger-droid v2.0.1

I Hate Stairs

I hate stairs. Sumpah. Hate hate hate! I wish there are esculators everywhere. I tak suke bukan sebab I gemok k. Masa slim kat UTP lu pn I dah tak suka tangga. Tanye Cena my x-roomate kalo tax caye. Huhu...


Dulu masa trip to Langkawi (zaman kurus di UTP) masa tengah amazing race I adalah antara yang paling depan. Jalan and lari kemain laju. Sampai bab naik tangga jek trus berderet orang potong T_T


Tue zaman kurus. Nie zaman gemok of koz la berlipatkaliganda bencinya kat tangga. Okla sekian entry takde makna by emotional mom yang penat naik turun tangga. Hahaha


Published with Blogger-droid v2.0.1

Gambar New Maid

Ok 2 entry pasal maid yang kat bawah tue adalah dah lama taip actually tapi simpan dalam notepad, tak sempat nak post. Huhu... Nie entry yang nie adelah taip secara live. Hahaha! Nie adalah entry terakhir pasal new maid, if ade issue jek baru saye post lagi.

Sedar tak sedar dah 3 minggu okay new maid nie dok dengan kami sekeluarga. Japgi kitorang nak gi Brunei cop passport dia.. Yeahh we're still playing safe, pegi bawak keluar Miri dulu untuk cop pasport dalam 2-3 bulan baru apply PTW untuk dia.

Sebab pengalaman dengan maid lama, by 3 bulan memang dah tak dapat sembunyikan true color dia cemane. Even saye pernah terbaca 1 kajian tulis,kite kene amek masa at least 4 bulan baru leh nampak someone tue cemane. And for husband and wife, kene hidup at least 4 tahun dulu baru kite start kenal bebetul pasangan kite.

Ingat tak bile saye mule terpikir nak amek maid lagi sekali, my aim is to have a maid yang saya boleh buat macam family sendiri. And alhamdulillah so far I can feel the spirit. Teringat dulu penatnye saye nak berlakon 2 watak kat rumah nie, watak tegas depan maid, and my true self depan husband and Irfan. And now saya treat seme sama jek. Saye boleh arahkan my maid buat itu ini, at the same time saya ajak dia tengok movie atas sofa sekali dengan saye.

October was a busy month, memang tak ready bile maid tu datang rumah. Saya suruh je dia buat pape yang dia boleh buat sementara saya buatkan jadual keje untuk dia. Now October dah berakhir, saye pun siapkan jadual keje dia and dah clear cut ape yang dia kene buat dalam rumah tue, and things are going very well now.

Walaupun baru 3 minggu dengan kami, dia dah sama2 bersusah payah dengan saya untuk jage Irfan. Dah sama2 susah payah helping each other out and I really love this relationship. Don't remind me about being too early to judge a new maid, I already know it. I'm being careful, cuma buat waktu nie izinkan saya enjoy the good feeling sebab cam dah lama suffer. Hahaha!

She's very okay so far. My only complaint setakat nie hanyalah sebab dia jenis muke payah nak senyum jek. Memule ingat dia tak suke ke ape, tapi bile tengok gambar2 dia posing seme payah nak senyum. So memang nature dia camtu ah kot. Tapi sejak dok dengan saye nie, asek gelak jek keje dia sebab saye kan cam asek wat lawak bangang kat umah nie. Huhu...

And bile kami keluar memana, kami tak rasa berat hati nak ajak dia keluar. Kalau maid lama kami tak suke sangat ajak dia keluar. Mungkin sebab terpaksa berlakon serius dalam kereta. This time, kalo leh nak ajak jek dia ikut kami gi memane, tapi tak seme dia nak ikut. Huhu...

Kat Miri nie mostly orang panggil maid as helper, and I will start using it from now on. Ade one time tue x-majikan my helper tue call dia, anak dia yang my helper jaga from umur 1 bulan sampai 3 tahun rindu nak cakap dengan dia. Surprisingly kan saye tetibe cam worried, takut x-majikan dia nak dia balek. Adakah bermakna saya dah jatuh sayang padanya?

Honestly yes. I love to see the beautiful relationship between her and Irfan, leh peluk2 depan TV. Lucu tengok diorang cam adik dengan kakak dah. Pernah 1 time tue Ati nak suap Irfan makan. Dia suruh Irfan duduk and baca bismillah dulu. Duduk tue Irfan retila, nak bace bismillah tue manelah dia reti. Pastu lambat sangat Irfan nak tunggu Ati tue suap, dia gi terjah dalam pinggan makan. Hahahaha! Mengutip laa si Ati tue atas lantai. Pastu gi buat bende sama lagi suruh baca bismillah. Haiihh pape la korang..

Pastu ade 1 hari plak tue, Ati pakaikan Irfan pampers. Tak sempat pakai seluar, Irfan dah bangun lari sambil tanggalkan balik pampers. Ati kejar nak amek Irfan balek, Irfan plak cam geli kene kejar, makin laju lari bogel2 sambil gelak2 orang kejar dia.

And banyak lagi. So far, dia nampak sabar jaga Irfan. Perasaan saya now adalah cam dah ade anak pompuan yang besar yang dah leh harap untuk jage adik and kemas rumah. Hahaha!

Tapi saya sedar keindahan nie takkan lama. Ati baru umur 20 tahun. Muda sangat lagi. Dia pun akan ada perasaan untuk kawen nanti, perasaan untuk ade family sendiri, etc. And saya tahu one day saya akan kehilangan dia jugak one day. Takpe, itulah adat amek maid. Cuma setakat nie saya bersyukur sebab at least memang rasa dah ringan beban hidup. And adelah teman bile hasben gi offshore.

 2nd day

 @ Sugar Bun

@ Esplanade


So since I treat my helper totally different dengan yang lama tue, let see how it goes. I will update from time to time.

Old Maid vs. New Maid

Ok nie antara perbezaan maid lama and maid baru yang kami dapat detect so far:

1) Maid lama dari Jawa. Bahasa cam kasar sket, sampai agak banyak kali kecik hati sebab rasa cam dia tinggikan suara kat saya. Padahal tue nada standard dia. Kawan2 saye yang maid dia Jawa pun cenggitu gak.

Maid baru dari Pontianak. Boleh land travel jek masuk Miri pakai bas. Bahasa lembut and sedap didengar. Plus dah pandai cakap Sarawak sebab dah 3 tahun keje kat Kuching previously. Siott jek I tak pandai cakap Sarawak lagi.


2) Maid lama tue bijak sangat, tue antara silap kitorang. Maid lama belajar habis sekolah menengah okay, pandai English and siap tau nak convert currency Malaysia-Brunei-Indonesia. Maybe sebab bijak sangat and umur lagi tua dari kami so rasa rendah diri as maid tue kurang, sampai dah pandai melawan dah hujung2 tue.

Maid nie setakat sekolah rendah jek, tak mampu sambung belajar. And umur lagi muda 7 tahun dari kami. Senang hormat and dengar arahan so far.


3) Maid lama pandai buat keje rumah tapi kurang berkenan cara jaga anak. Since dia memang dah ada anak, awal2 tue ala2 berlagak terer jaga anak sampai konon2 nak ngajar saya cane nak jage anak instead of saya ajar dia. Tapi dia sangat takut kalau Irfan nangis, sampai kalau weekend tue kalau boleh taknak pegang Irfan langsung sebab takut Irfan nangis depan kitorang. Segan la tue kot, konon pandai jaga anak tapi Irfan takmau dengan dia.

Maid baru berkenan both so far, jaga rumah and jaga anak. Maybe sebab pernah experience keje kat Kuching 3 tahun. Jaga 2 orang anak, yang paling kecik dia jaga dari baby tue umur 1 bulan sampai umur dia dah 3 tahun, pastu majikan pindah gi KL, maka dapat kat saya maid tue. 1st day basuh pinggan kat rumah saya dia datang tanya, "Akak, botol Irfan nie nak basuh pakai sabun basuh pinggan yang sama ke?" A very sweet question from her. Hihi..

Pastu dia tahu Irfan takut orang tapi sangat berusaha nak rapat dengan Irfan. Irfan nangis pun dia cuba jugak dukung and now memang Irfan dah kawan2 and main2 dah dengan maid baru nie. Less than 3 days okay, seme orang kagum. Mungkin memang dah ada chemistry.

4) Maid lama datang freehair, and nak kene warning bab2 semayang. 2nd maid alhamdulillah bertudung and memang nampak jaga semayang so far. Pandai zikir, and hafal surah Yasin okay, tue yang tak tahan. Haha! Dia dodoikan Irfan sambil bace Yasin tak tengok buku pun.... So far hari2 tepuk2 Irfan sambil zikir2. Katanya "Irfan suke dengar baca al-Quran kak.." Husband pun cakap maid baru nie mulut dia cam ringan nak baca zikir, lenggok baca pun memang ok, tak nampak cam buat2.

5) Maid lama hipokrit sket. Dulu sampai2 rumah jek stay up 1 malam lipat kain 1 bilik even saya dah suh start keje esok. Over rajin sampai bangun pagi bengkak mata. Huhu... Pastu depan saya langsung tak pernah sentuh TV tapi bile tengok CCTV sepanjang hari tengok TV. Irfan membesar dalam kantung kain batik yang dia sangkut kat badan sambil tengok TV.

Maid baru nie movement dia so far nampak cam honest and tunjuk dia nye true color. Selamba jek gi dok tengok TV masa kitorang ade kat living room gak. Takdela nak control so far, action dia seme natural so far. Pastu bile ajak gi kedai pilih baju and sandal, selamba je pilih yang dia nak, straight to the point jek. If yang lama "Terpulanglah ibu nak beli yang macam mana..." Haa gitu

6) Maid lama pandai sket bab2 offer keje. Contoh masa tengah tengok TV offer nak bancuh air ke tak, nak goreng pape ke tak. Maid baru nie nak kene suruh baru buat. Tapi takpe janji tak hipokrit. And keje2 yang saye suruh dia buat so far memang puas hati, cuma memang nak kene suruh. Dia tak berani nak buat initiative, buat ikut arahan jek.

7) Maid lama suka masak. Saye dah cakap masak tue keje saya tapi dia nak gak tolong saya masak sebab suke masak. Dah banyak resepi dia dapat free2 dari saye sepanjang keje kat sini, kalo balik Indon bukak kedai makan sure laku. Haha!

Maid baru nie awal2 dah ngaku tak pandai masak. Pandai kemas rumah and jaga anak jek katanya. Tapi dia boleh tolong potong2 and goreng2 katanya. Okaylah, memang masak bukan KPI dia pun.

8) Maid lama tak cun, sebab dah tua kot. Maid baru nie masih remaja, cun la gak. Hahaha! Owh dulu maid lama saye sangat risau kalo dia curik laki I. Hahaha! Nie walopun maid baru lagi cun and lagi patut risau, surprisingly tak risau. Maybe sebab I trust my husband. So abang, jangan persiakan kepercayaan saya k. Haha!

9) Maid lama suke berkebun and bercucuk tanam. Maid nie tak sempat test lagi bab kebun2 tapi nampak gaya cam takde initiative nak kemas2 pasu bunga kat luar so saye assume dia tak minat kot. Nie nanti to be confirmed. Hahaha!

10) Maid lama suke senyum walopun tak cun. Yang nie payah senyum sket. Dia senyum bile tengok saye wat lawak bangang jek kat rumah. Owh dulu dengan maid lama berlakon serius depan maid. This time memang saye natural flow jek. Ade 1 night tue saye wat lawak ape ntah kemain lucu, gelak dia tahap tayang gigi jek. Haiihh...


Eh dah 10 bullet point. Ok la nanti sambung. Bye

Maid Intake (haha)

My life was a bit tunggang langgang lately. So busy at work sebab musim busy dah bermula. Nature keje saye kan busy bermusim. Pastu, so busy being a mom untuk anak yang makin besar makin buas. So busy being a wife. So busy taking care of the house. So busy with the weekend jobs. I start to forget and overlook many small things. Dulu selalu kutuk hasben sebab ingatan tak kuat. Tapi now ingatan saya lagi lemah dari dia. Aisehhh....

Selalu ngadu kat mama rasa cam penat yang dah tak mampu nak handle. Rasa cam nak bercuti tido kat spa 7 hari 7 malam. Otak saya rasa cam perlu kene reset and restart balik. But mom said the only thing that I need right now is a maid. Yes, again.

Proses pencarian maid dah cite dalam entry nie and alhamdulillah now maid tue dah selamat menetap dalam rumah nie. Overall process amek maid untuk kali nie adelah totally different compared to the previous one. Sebelum tue sila refer balik entry nie, see how excited I was bile memule nak amek 1st maid tue. Ade 3 perbezaan utama dalam proses amek maid nie.



Perbezaan 1

1st maid, beria sket since 1st time amek kan. 1st time pegi tengok muke dulu berkenan ke tak. Takdela cun mane, dah tua 30 plus umur and dah ada 3 anak. Nak kate berkenan takdela berkenan sangat tapi sebab cam ala2 dah desperate housewife lagi sebulan nak beranak and tak jumpe sesape yang leh jage anak, maka ameklah.

2nd maid, tak tengok muke ape. Import direct dari Pontianak, sampai Miri jek terus angkut masuk rumah. Masa amek nak pengsan tengok sebab agak cun, muda remaja baru 20 tahun, slim gitu tapi dah experience jaga anak and buat keje rumah.


Perbezaan 2

1st maid, siap buat meeting khas and latihan intensif dengan hasben, cane nak treat maid. Siap bentang dalam paper ape bagai. Nak bahasakan ape, nak suh wat keje ape, etc. Seme agak sistematik and skema.

2nd maid, since ejen call ngejut cakap dah ade maid and suh amek terus, amek jelah tanpa preparation. I was planning to stay back at office to complete my works when the agent called asking me to take her now, sian dia datang Miri taktau nak letak kat mana. Ahhh stress gile masa tue keje tak siap kene balik amek maid plak. Haritu ade ofismate tanye, ape strategy this time? Terdiam saye takley jawab sebab memang tak sempat nak strategize ape. Huhu...

Perbezaan 3

1st maid, saye memang set mind nak treat dia as maid tapi still as majikan yang baik. Dulu bahasakan bibik-ibuk dalam daily conversation.

2nd maid, I want a new inclusion in my house who I can treat as a family. Yes we are ready to receive a foreigner into our house that we would like to convert her into a family member. I never call her bibik so far, panggil nama jek. Ati namanya. And dia panggil saya kakak. And I ask Irfan to call her as kakak instead of bibik. Nie tak bermakna saya akan berlembut dengan dia yer. I will scold her that way I scold Irfan, coz family members scold each other jugak kan? Hihi...

Perbezaan 4

1st maid, pakai official agent. Yerlah 1st time, tatau prosedur ape lagi. Dulu tabur duit jek kat agent suh setelkan seme bende.

2nd maid, dah ade experience untuk gune backdoor, legally. Haha! This time carik individual yang leh tolong, so yang lain arrangekan sendiri. Jauh lagi jimat.


Perbezaan 5

1st maid, kitorang banyak control depan dia sebab konon nak berlagak serius. Kalau naik kete tue, kitorang banyak senyap jek tak pun cakap mende2 serius jek depan maid. Ntah rasa masih ada gap maid-majikan tue even kitorang masih treat dia as a part of the family

2nd maid, free flow jek kitorang nak buat apa and nak cakap pasal apa, dia dengar jek seme bende kitorang bebel kat rumah. Haha!


Ok nie baru perbezaan proses saya amek 1st and 2nd maid tau. Perbezaan antara 2 maid tue sendiri pun banyaaakkk tapi tue next entry lah.. Uhhh, abesla entry raya I... Hahaha! Selamat hari kaya korban seme orang. Percayalah bahawa setiap pengorbanan itu ada ganjaran di sisi Allah. Owh sempat jadi ustazah sebelum endkan entry...


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.