Irfan's New School + Intro Maid Baru

Dah banyak kisah tak sempat diblogkan. Nak update pakai henfon tapi dah nak seminggu broadband handphone tue tak dapat access internet. Mongok laa... I tukar DIGI kang.. Ok, kisah raya belum lagi kan. Nie lah akibat lambat post entry, terus hilang mood. Kisah maid pun belum kan? Ok, intro dia I will include in this entry, detail panjang dia esok2 k. Haha!

Sebenarnya sangat harap dapat maid masa early October since lepas raya haritu ade issue sket dengan babysitter Irfan yang buat home-based nursery tu so dah tamau anta sana dah. Owh dia takdela jahat ke ape ke, cuma dia ade personal problem sket yang secara tak langsung efek kat kitorang sekeluarga. So tamau terlibat. Huhu....

Agak serius maid-hunting. Dulu tak berapa penat hunting maid sebab pakai agen jek. Nie cam buat sendiri kan, kene jumpe banyak2 orang untuk cari maid. Pastu jumpe la sorang yang reliable, dah bitau seme requirement, dia gi balek carik. Tapi dah nak masuk bulan Oct tak dapat gak cari so terpaksa carik alternative lain.

Kat Lutong nie (dekat my ofis and my house) ade 1 nursery/tadika/daycare (sekaligus). Dulu tiap kali lalu depan tue selalu cakap "Bestnye kalo nursery nie tak Cina" Mama datang Miri dulu pun banyak kali saya cakap mende sama. Sebab kat sini tak banyak nursery Melayu. Pastu one day tue nape ntah tetibe ade force yang bawak saye pegi nursery tue untuk jumpe principal dia. Padahal tak pernah pun survey and dengar testimoni orang pasal nursery tue, mungkin sebab semua ingat tue nursery Cina sebab banyak gila tulisan Cina kat building dia.

Till now saya cam tertanya2 nape saye leh gi sana tanpa pikir pape. Konfiden jek gi drive lepas ofis hour. Dipendekkan cite, bile dah masuk nursery tue, terus jatuh cinta pandang pertama. OMG, itu nursery panel Shell rupe2nye, kalo staff Shell dapat subsidi lagi. Yang lucu, staff Shell pun tak ramai tau gak. Haha! Pastu yang lagi OMG kan, more than 50% memang Malay kids. Caretaker dia pun ade Islam pakai tudung seme, cuma principal dia je Cina.

Almost sejam saya kat bilik principal dia tue, tanya macam2. And rezeki Irfan, ade 1 slot kosong untuk range umur Irfan sebab ade staff Shell pindah KL, so angkut anak2 gi sana sekali. Nursery tue orang akan book setahun awal normally and cepat full. Next enrollment sepatutnye hujung tahun nie baru bukak balik. Memang rezeki Irfan....

Weekend tue hari Sabtu terus bawak hasben and Irfan sekali gi nursery tue. Nak suh hasben evaluate plak, ok tak nak hantar Irfan. Yes terus approved. Building tue 2 tingkat, tingkat atas classroom, tingkat bawah cam playground. Banyaaaakkk gile mainannnn yang besssttttt! Irfan jenis takley dok diam, kene buat or main something, so that environment looks good for him.


Nie gambar nursery tue dari luar


And dapat Tshirt upon registration


Tapi nak masuk sekolah nie kemain kene shopping sakan ala2 baru dapat newborn. Sebab kat sini dia cam hygenic and sistematik. Kene bawak tilam and set tidur sendiri (babycot dia provide). Kat sini dia ajar tidur bersistematik atas katil, so if masuk bilik tido dia penuh babycot bersusun. Cam asrama pelarian asing. Hahaha!

Pastu termometer, set pinggan, set toilettries dan segala keperluan baby memang kene beli untuk tinggal kat sana. Diorang tak share dengan baby2 lain. Cadar2 and sarung bantal tue seme tiap Jumaat dia akan return untuk kite basuh. Tilam dia akan jemur seminggu sekali, etc. Pastu makan pun ade sistem, kene makan kat meje makan khas, etc.

Tapi nak tunggu masuk sekolah tue 3 hari terakhir di bulan Sept kene mintak tolong makcik imam yang jage Irfan weekend tue untuk jage Irfan full time. 1st day lari dari babysitter lama siap terpaksa bawak Irfan gi ofis lagi, tunggu hasben abih miting kat BWE then pass Irfan kat dia. Drama kan? Huhu... Sebbaik ade makcik imam tue. Dia memang baik, tapi Irfan dah besar sangat dah, dah tak berjalan dah. Keje now lari2 and terbang2 jek. Rumah makcik imam tue rumah kampung yang sempit and banyak perabot. Sian kat Irfan... Nak hantar jarang2 tue okaylah.

Owh untuk masuk nursery tue, kite kene buat 1 essay pasal anak tau. Kene cite details pasal perangai anak, jadual makan minum dia, anything laa pasal anak so that dia and the staff paham anak kite cemane and senang nak handle. So malam before nak hantar tue I stay up okay wat essay. I taip blog pun tak selama tue. Hahaha!  Macam2 peringatan saye tulis dalam essay tue. Banyak gile perkataan "Be Careful". Haha!

Pastu asek mintak maap in advance. Memule sebab Irfan takut orang, so mintak diorang sangat2 super sabar 1-2 bulan pertama tue. Pastu buku2 kat nursery tue cam cantek kemas jek tersusun, Irfan plak species suke koyak and makan buku, so mintak maap lagi. Rumusan essay, mintak maap kalo Irfan tunggang langgangkan nursery tue cam dia buat kat rumah kami. Hahaha!

1st day hantar Irfan kat nursery baru tu pun drama. Siap hantar dengan hasben lagi, cam nak register anak masuk sekolah asrama. Hasben gi punch lu kat ofis pastu balik rumah. Yela sebab nak angkut barang2 tilam, besen mandi ape seme bagai, I need extra hands to do that.

Dah sampai nursery 2 orang caretaker comel berbaju uniform pink kuar dengan penuh ceria and nak amek Irfan. Saye kaget. Saye sebenarnye nak mintak tolong dia angkut tilam tue ape seme, Irfan biar saya dukung lu sebab takut dia freak out tengok orang baru. Tapi tetibe Irfan sengeh hepi gile akan adik2 caretaker tue. Terlopong jap saye lalu terus pass Irfan kat diorang and saye plak yang ngangkut2 seme barang.

Hoh! Bapak lega bile Irfan tak meraung2 nangis. Balik amik Irfan petang tue pun dia ceria jek. Ahhh hilang separuh beban dunia okay bile tengok situasi tue. Maklumlah sepanjang Oct nie saye sangat busy kat opis, x-babysitter plak tetibe wat perangai, job mekap pun banyak, rumah bersepah tak sempat kemas, etc. Pening tau!



Nie Irfan  masa 1st day. Walaupun rambut kusai masai baru bangun tido tapi sangat ceria di nursery baru. Mungkin ada chemistry dengan location and para penjaga. Alhamdulillah... So bile Irfan dah masuk nursery baru nie memang life dah lega sket . Sebab bleh amek Irfan sampai 5.45pm and nursery-ofis naik kete dalam 3 minit je kot. Ofis hour sampai 4.30pm kat sini. Yess 5.45pm memang still awal if ade banyak keje kat ofis tapi at least kat sini boleh amek lambat with certain reasonable charges. If x-babysitter dulu memang dia tak kasi amek lambat langsung sebab dia pun nak kene amek anak dia balek sekolah gak petang tue.

Bile dah almost 2 weeks Irfan masuk sekolah, tetibe lelaki yang nak tolong carikan maid tue call cakap dah jumpe maid as per our requirements. Hmmmm... konfius la plak nak amek ke tak. Memang nak amek sebab nak suruh kemas rumah and jaga Irfan masa tengah wat job mekap, cuma persoalan nak amek now ke tak.

Sebab dah bayar nursery Irfan full. Registration + monthly saje dah nak RM1k, beli barang2 sekolah Irfan lagi, pastu wat kabinet dapur baru lagi, nie nak kene bayar upah ejen RM3.5K, owh benkrap! Haha! Tapi pikir2 balik, takut dah susah nak dapat, amek jela terus. So at least 2 minggu nie dia focus kat keje rumah lu. next month baru half day kemas rumah and half day jage Irfan.

Yes I will still send Irfan to school. Saye nak Irfan bergaul, dia kan takut orang. Pastu Irfan nie banyak sangat energy terpendam. Saintis cakap tenaga pendam lakur. Hahahahaha! Saye nak dia luahkan extra energy dia tue dengan main2 dengan kawan2 and mainan2 kat sekolah so that malam tue dia dah penat and jadi good boy and tido awal seperti mana yang berlaku sejak dia masuk sekolah selama 2 minggu. Memang good boy gile Irfan bile pegi sekolah. Saye pernah masuk tengok sendiri Irfan tercungap2 lari kejar bola sampai peluh2 and mulut bunyi "Woh woh.." (tu bunyi lelah berlari k)

Owh btw, nursery nie amek baby seawal 2 bulan sampai umur 6 tahun. Sob sob.. if tau awal masa baby lagi dah hantar kan. Sebab so far nampak cam okay... Sistematik and caretaker dia pun well trained. Principal dia monitor pakai CCTV jek dari bilik ofis.

Pastu bile hantar nursery nie, adela a few mede baru saya belajar pasal parenting sebab nursery nie selalu share pamplet2 pasal buku ke, etc. And saye baru tau Vitagen is good for baby, ingatkan tak elok sebab manis. So silela kasi anak anda Vitagen k.. Haha!



The New Maid

Okay now cite pasal maid baru plak. Maid itu adalah dari Pontianak, land route jek untuk masuk Miri tapi 2 hari journey. Kuang kuang... Do you remember the abang yang pernah ubatkan Irfan dulu? Saye panggil dia abang psikik sebab dia cam hebat leh nampak banyak bende. Ok, lepas treat Irfan, abang tue selalu laa check and tanya khabar Irfan from time to time.

Hari yang sepatutnya our new maid tue sampai kebetulan plak abang tue datang tanye khabar Irfan. Lalu saye cite la dah nak dapat maid. Dia pun lega dengar sebab ade mintak tolong abang tu tanye2kan gak. Saye cakap la maid tu on the way now, should be sampai today. Abang tue tanye maid tue dari mana. Saye masa tue tersalah cakap dari Kalimantan. Terus muke abang tue berubah jadi keruh.

Dia tanya saye dah tengok ke belum maid tue, dah interview ke belum, etc. Muke dia cam risau sampai saya pun jadi risau gak. Yerla kami manela interview ke ape, men gamble jek. Maid tue bukan ready stock cam last time, leh pegi tengok lu. Nie kene pegi cari and wat balik Miri. So memang tak tengok muke ape. Pastu cakap kat abang tue if maid tue dah sampai rumah nak ajak dia dinner so that dia leh scan maid tue okay ke tak. Hahaha!

Tetibe petang tue dalam kul 3 petang, abang tue SMS saya tanye ejen lelaki tue cam fizikal yang dia describekan tu ke? Saye cakap yer, and tanye naper. Dia cakap diorang dah sampai Miri, ejen lelaki tue nampak okay and maid tue pun nampak cam boleh harap. I was speechless... Betul ke abang nie... Huhu.... Pastu dalam setengah jam pastu husband plak call cakap ejen tu call dia cakap dah sampai Miri. Wuwuwuwu.... Owh hidupku diselubungi manusia mistik. Wahahaha!

Walaupun takmau mengharap sangat, tapi saya memang harap 1st impression is a positive one. So bile dengar abang tu cakap gitu saye takdela percaya bulat2 tapi at least lega sket. And now dah nak masuk 2 minggu dah new maid tue kat rumah saya. So far so good. I know it's pretty much early to tell (cam last time pun awal2 kemain perfect) but at least my 1st impression is good. Ade yang keje 3 hari dah takley masuk kan, even ade yang sehari jek. Tapi so far dah 2 weeks.

Maid lama saya dulu saye amek masa saya tengah pregnant. She was really good with the housekeeping. Saya perasan, my complaint started bile dia start handle anak. This maid plak saye suke cara dia handle Irfan. And surprisingly Irfan baik dengan dia dalam masa 1.5 days jer. Mungkin ada chemistry jugak. Once again, still early to tell but at least dah hilang lagi separuh beban dunia, temporarily. And now Oct is about to end. Semoga musim busy kat ofis turut surut, lalu boleh melalui rutin harian dengan gembira. Huhu...

Okay next akan try buat entry panjang pasal new maid, progress yang kami perasan so far. Hihi... Owh alaaa kene buat 5 bullet points for PPA plak dah.... Conflict of interest...




1 comments:

Nour El AiN September 25, 2012 at 11:32 AM  

Salam.. maaf la mencelah bertanya =)
mtk no. agen yg dpt maid boleh?.. dah separuh nyawa nak carik maid kat miri nih... sengsaranya la.. ada yg pre order.. duit dah bagi maid pulak dgn agen2 sekali tak boleh contact (dah larik la tuh) sgt frust.. kalau ada news pasal maid2 nih mintak2 la share info yer .terima kasih byk2 =)
email - nurainin@sarawaknet.gov.my

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.