Getting A New Maid

Most of you might already know that we've been maidless for 8 months already.Yer betul, kite boleh hidup tanpa maid. Saye dah sedar mende nie before decide nak amek 1st maid dulu lagi. It's just that we want to have a better life.

Saye tau kami masih okay if takde maid, but in order to keep our house to the standard that we want, it is kinda big challenge. Hasben adalah sangat pembersih orangnya. Dengan busy kat office nye, dengan anak buasnya, dengan hasben selalu gi offshore nye, dengan weekend pun ade part time job. Yeahh I'm exhausted to sort things out up to my standard with this condition.

Saye ade kenal sorang akak nie anak dah ramai tapi lupa berapa kuantiti. She used to compare her life with mine. Kononnye "Akak dah anak 4, survive jek takde maid" Tapi ya Allah kalo gi rumah dia rasa cam simpati gila. How does she raise a family with that dirty environment. Dapo busuk dengan makanan basi, pinggan kotor dah tinggi cam kondo, toilet hancing, etc. Yeahh if that is the surrounding that I want to have, yes I can say the same thing, I can survive effortlessly without a maid.

Dulu masa pregnant saya stop buat mekap terus. And even after dah beranak pun berat sangat nak start balik sebab lepas beranak tuka keje baru kene focus kat situ dulu. But then hasben yang sangat beria suruh saya start balik. He's been my PA for quite some time. He arranged everything, my schedule, the bookings, phone calls, etc saye tunggu angkat beg pegi mekap jek.

Tapi tak lama kemudian beban keje makin bertambah. My husband's manager suddenly mintak tukar keje due to personal issue. He's a good manager, dia pindah company mana2 seme anak buah ikut, but this time around dia tak kasi anak2 buah ikut coz he's leaving not because of the company. So bile dah lose a manager, the current assistant manager which is my neighbour sebelah rumah kene naik jadi manager and indirectly hasben pun ala2 terpaksa "acting" as assistant manager. Pastu since manager yang best tue dah quit, tetibe cam ade ramai yang quit at the same time so dengar ura2 hubby akan kene transfer ke Kemaman on attachment basis sementara dapat replacement. Iskkk..

So he's getting very busy now. Dah fail dah jadi PA, dah overlook banyak bende sampai ade clients mekap komplen2 lambat respon ape seme. Sob sob... Huhu... And saya pun not bad gak busy kat ofis. Aaaahh sangat penat nak commit macam2 bende. Irfan plak is not an easy kid. Takley anta kat orang sebarangan untuk jaga, even my friends pun takut nak jaga dia. Hahaha!

So to ease our daily life, we decided to get a maid again. As I said, kami tak pernah serik. Like the previous one pun, sempat la merasa indahnye hidup berkeluarga. Balik2 rumah jer dah bersih. She used to be a perfect maid, I acknowledge that tapi tue lah gatal nak kawen plak. Mungkin silap sebab terlalu biar dia bebas dengan henfon, sampai focus dah lari dok khayal nak kawen sampai lap meja setengah depa, sejam pun tak siap lagi. Panggil kene jerit 4-5 kali baru perasan, etc.

So since dah decide nak amek maid, macam2 resource kami cari untuk dapatkan maid in a cheap way. Sebab dah serik bayar ejen mahal tapi tak sampai setahun pun kekal. At least this time around, if dia tak stay lama pun takde la rasa rugi sangat. Kami agak berhati2 this time.
Aritu dah berkenan sorang, dah siap wat medical ape lagi, tapi ejen plak yang problem. Dah foresee akan ade problem if amek thru ejen tue, terus tak jadi amek. Pastu penah gi interview maid yang majikan dia mati tapi orang lain dah amek plak. Pastu pernah nyaris dapat maid free yang gamble datang Miri carik keje, pastu orang tue nak keje kat kedai makan plak.

Dipendekkan cerita, akhirnya jumpe sorang nie, Indonesian yang pernah keje kat Miri nie (with Shinyang) if orang mintak tolong cari maid, dia gi balik cari. Bayar upah kat dia jelah, so a bit cheaper dari amek from agent. Dipendekkan lagi (macam tak berapa pendek jek) Selasa nie we'll be receiving a new maid into our house. Tapi tataulah sampai ke tak. Hahaha! For us, if it is good to us, insyaallah sampai lah tue. If tak sampai, maybe she's not meant for us.

Harapan kami cuma satu, to get a maid that can be a part of our family. Dia tolong saya and saya tolong dia gak. So any updates nanti saye akan update lagi yer. Huhu..

2 comments:

Hida Naza October 14, 2011 at 9:40 PM  

insyaallah...Amin

MammaSun October 15, 2011 at 8:37 PM  

teringat lak citer maid yang tak sempat jd maid tp meninggal tu...hehehe....mcm2 kes laa ko ngan maid...buleh buat buku pasni.

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.