Irfan's New School + Intro Maid Baru

Dah banyak kisah tak sempat diblogkan. Nak update pakai henfon tapi dah nak seminggu broadband handphone tue tak dapat access internet. Mongok laa... I tukar DIGI kang.. Ok, kisah raya belum lagi kan. Nie lah akibat lambat post entry, terus hilang mood. Kisah maid pun belum kan? Ok, intro dia I will include in this entry, detail panjang dia esok2 k. Haha!

Sebenarnya sangat harap dapat maid masa early October since lepas raya haritu ade issue sket dengan babysitter Irfan yang buat home-based nursery tu so dah tamau anta sana dah. Owh dia takdela jahat ke ape ke, cuma dia ade personal problem sket yang secara tak langsung efek kat kitorang sekeluarga. So tamau terlibat. Huhu....

Agak serius maid-hunting. Dulu tak berapa penat hunting maid sebab pakai agen jek. Nie cam buat sendiri kan, kene jumpe banyak2 orang untuk cari maid. Pastu jumpe la sorang yang reliable, dah bitau seme requirement, dia gi balek carik. Tapi dah nak masuk bulan Oct tak dapat gak cari so terpaksa carik alternative lain.

Kat Lutong nie (dekat my ofis and my house) ade 1 nursery/tadika/daycare (sekaligus). Dulu tiap kali lalu depan tue selalu cakap "Bestnye kalo nursery nie tak Cina" Mama datang Miri dulu pun banyak kali saya cakap mende sama. Sebab kat sini tak banyak nursery Melayu. Pastu one day tue nape ntah tetibe ade force yang bawak saye pegi nursery tue untuk jumpe principal dia. Padahal tak pernah pun survey and dengar testimoni orang pasal nursery tue, mungkin sebab semua ingat tue nursery Cina sebab banyak gila tulisan Cina kat building dia.

Till now saya cam tertanya2 nape saye leh gi sana tanpa pikir pape. Konfiden jek gi drive lepas ofis hour. Dipendekkan cite, bile dah masuk nursery tue, terus jatuh cinta pandang pertama. OMG, itu nursery panel Shell rupe2nye, kalo staff Shell dapat subsidi lagi. Yang lucu, staff Shell pun tak ramai tau gak. Haha! Pastu yang lagi OMG kan, more than 50% memang Malay kids. Caretaker dia pun ade Islam pakai tudung seme, cuma principal dia je Cina.

Almost sejam saya kat bilik principal dia tue, tanya macam2. And rezeki Irfan, ade 1 slot kosong untuk range umur Irfan sebab ade staff Shell pindah KL, so angkut anak2 gi sana sekali. Nursery tue orang akan book setahun awal normally and cepat full. Next enrollment sepatutnye hujung tahun nie baru bukak balik. Memang rezeki Irfan....

Weekend tue hari Sabtu terus bawak hasben and Irfan sekali gi nursery tue. Nak suh hasben evaluate plak, ok tak nak hantar Irfan. Yes terus approved. Building tue 2 tingkat, tingkat atas classroom, tingkat bawah cam playground. Banyaaaakkk gile mainannnn yang besssttttt! Irfan jenis takley dok diam, kene buat or main something, so that environment looks good for him.


Nie gambar nursery tue dari luar


And dapat Tshirt upon registration


Tapi nak masuk sekolah nie kemain kene shopping sakan ala2 baru dapat newborn. Sebab kat sini dia cam hygenic and sistematik. Kene bawak tilam and set tidur sendiri (babycot dia provide). Kat sini dia ajar tidur bersistematik atas katil, so if masuk bilik tido dia penuh babycot bersusun. Cam asrama pelarian asing. Hahaha!

Pastu termometer, set pinggan, set toilettries dan segala keperluan baby memang kene beli untuk tinggal kat sana. Diorang tak share dengan baby2 lain. Cadar2 and sarung bantal tue seme tiap Jumaat dia akan return untuk kite basuh. Tilam dia akan jemur seminggu sekali, etc. Pastu makan pun ade sistem, kene makan kat meje makan khas, etc.

Tapi nak tunggu masuk sekolah tue 3 hari terakhir di bulan Sept kene mintak tolong makcik imam yang jage Irfan weekend tue untuk jage Irfan full time. 1st day lari dari babysitter lama siap terpaksa bawak Irfan gi ofis lagi, tunggu hasben abih miting kat BWE then pass Irfan kat dia. Drama kan? Huhu... Sebbaik ade makcik imam tue. Dia memang baik, tapi Irfan dah besar sangat dah, dah tak berjalan dah. Keje now lari2 and terbang2 jek. Rumah makcik imam tue rumah kampung yang sempit and banyak perabot. Sian kat Irfan... Nak hantar jarang2 tue okaylah.

Owh untuk masuk nursery tue, kite kene buat 1 essay pasal anak tau. Kene cite details pasal perangai anak, jadual makan minum dia, anything laa pasal anak so that dia and the staff paham anak kite cemane and senang nak handle. So malam before nak hantar tue I stay up okay wat essay. I taip blog pun tak selama tue. Hahaha!  Macam2 peringatan saye tulis dalam essay tue. Banyak gile perkataan "Be Careful". Haha!

Pastu asek mintak maap in advance. Memule sebab Irfan takut orang, so mintak diorang sangat2 super sabar 1-2 bulan pertama tue. Pastu buku2 kat nursery tue cam cantek kemas jek tersusun, Irfan plak species suke koyak and makan buku, so mintak maap lagi. Rumusan essay, mintak maap kalo Irfan tunggang langgangkan nursery tue cam dia buat kat rumah kami. Hahaha!

1st day hantar Irfan kat nursery baru tu pun drama. Siap hantar dengan hasben lagi, cam nak register anak masuk sekolah asrama. Hasben gi punch lu kat ofis pastu balik rumah. Yela sebab nak angkut barang2 tilam, besen mandi ape seme bagai, I need extra hands to do that.

Dah sampai nursery 2 orang caretaker comel berbaju uniform pink kuar dengan penuh ceria and nak amek Irfan. Saye kaget. Saye sebenarnye nak mintak tolong dia angkut tilam tue ape seme, Irfan biar saya dukung lu sebab takut dia freak out tengok orang baru. Tapi tetibe Irfan sengeh hepi gile akan adik2 caretaker tue. Terlopong jap saye lalu terus pass Irfan kat diorang and saye plak yang ngangkut2 seme barang.

Hoh! Bapak lega bile Irfan tak meraung2 nangis. Balik amik Irfan petang tue pun dia ceria jek. Ahhh hilang separuh beban dunia okay bile tengok situasi tue. Maklumlah sepanjang Oct nie saye sangat busy kat opis, x-babysitter plak tetibe wat perangai, job mekap pun banyak, rumah bersepah tak sempat kemas, etc. Pening tau!



Nie Irfan  masa 1st day. Walaupun rambut kusai masai baru bangun tido tapi sangat ceria di nursery baru. Mungkin ada chemistry dengan location and para penjaga. Alhamdulillah... So bile Irfan dah masuk nursery baru nie memang life dah lega sket . Sebab bleh amek Irfan sampai 5.45pm and nursery-ofis naik kete dalam 3 minit je kot. Ofis hour sampai 4.30pm kat sini. Yess 5.45pm memang still awal if ade banyak keje kat ofis tapi at least kat sini boleh amek lambat with certain reasonable charges. If x-babysitter dulu memang dia tak kasi amek lambat langsung sebab dia pun nak kene amek anak dia balek sekolah gak petang tue.

Bile dah almost 2 weeks Irfan masuk sekolah, tetibe lelaki yang nak tolong carikan maid tue call cakap dah jumpe maid as per our requirements. Hmmmm... konfius la plak nak amek ke tak. Memang nak amek sebab nak suruh kemas rumah and jaga Irfan masa tengah wat job mekap, cuma persoalan nak amek now ke tak.

Sebab dah bayar nursery Irfan full. Registration + monthly saje dah nak RM1k, beli barang2 sekolah Irfan lagi, pastu wat kabinet dapur baru lagi, nie nak kene bayar upah ejen RM3.5K, owh benkrap! Haha! Tapi pikir2 balik, takut dah susah nak dapat, amek jela terus. So at least 2 minggu nie dia focus kat keje rumah lu. next month baru half day kemas rumah and half day jage Irfan.

Yes I will still send Irfan to school. Saye nak Irfan bergaul, dia kan takut orang. Pastu Irfan nie banyak sangat energy terpendam. Saintis cakap tenaga pendam lakur. Hahahahaha! Saye nak dia luahkan extra energy dia tue dengan main2 dengan kawan2 and mainan2 kat sekolah so that malam tue dia dah penat and jadi good boy and tido awal seperti mana yang berlaku sejak dia masuk sekolah selama 2 minggu. Memang good boy gile Irfan bile pegi sekolah. Saye pernah masuk tengok sendiri Irfan tercungap2 lari kejar bola sampai peluh2 and mulut bunyi "Woh woh.." (tu bunyi lelah berlari k)

Owh btw, nursery nie amek baby seawal 2 bulan sampai umur 6 tahun. Sob sob.. if tau awal masa baby lagi dah hantar kan. Sebab so far nampak cam okay... Sistematik and caretaker dia pun well trained. Principal dia monitor pakai CCTV jek dari bilik ofis.

Pastu bile hantar nursery nie, adela a few mede baru saya belajar pasal parenting sebab nursery nie selalu share pamplet2 pasal buku ke, etc. And saye baru tau Vitagen is good for baby, ingatkan tak elok sebab manis. So silela kasi anak anda Vitagen k.. Haha!



The New Maid

Okay now cite pasal maid baru plak. Maid itu adalah dari Pontianak, land route jek untuk masuk Miri tapi 2 hari journey. Kuang kuang... Do you remember the abang yang pernah ubatkan Irfan dulu? Saye panggil dia abang psikik sebab dia cam hebat leh nampak banyak bende. Ok, lepas treat Irfan, abang tue selalu laa check and tanya khabar Irfan from time to time.

Hari yang sepatutnya our new maid tue sampai kebetulan plak abang tue datang tanye khabar Irfan. Lalu saye cite la dah nak dapat maid. Dia pun lega dengar sebab ade mintak tolong abang tu tanye2kan gak. Saye cakap la maid tu on the way now, should be sampai today. Abang tue tanye maid tue dari mana. Saye masa tue tersalah cakap dari Kalimantan. Terus muke abang tue berubah jadi keruh.

Dia tanya saye dah tengok ke belum maid tue, dah interview ke belum, etc. Muke dia cam risau sampai saya pun jadi risau gak. Yerla kami manela interview ke ape, men gamble jek. Maid tue bukan ready stock cam last time, leh pegi tengok lu. Nie kene pegi cari and wat balik Miri. So memang tak tengok muke ape. Pastu cakap kat abang tue if maid tue dah sampai rumah nak ajak dia dinner so that dia leh scan maid tue okay ke tak. Hahaha!

Tetibe petang tue dalam kul 3 petang, abang tue SMS saya tanye ejen lelaki tue cam fizikal yang dia describekan tu ke? Saye cakap yer, and tanye naper. Dia cakap diorang dah sampai Miri, ejen lelaki tue nampak okay and maid tue pun nampak cam boleh harap. I was speechless... Betul ke abang nie... Huhu.... Pastu dalam setengah jam pastu husband plak call cakap ejen tu call dia cakap dah sampai Miri. Wuwuwuwu.... Owh hidupku diselubungi manusia mistik. Wahahaha!

Walaupun takmau mengharap sangat, tapi saya memang harap 1st impression is a positive one. So bile dengar abang tu cakap gitu saye takdela percaya bulat2 tapi at least lega sket. And now dah nak masuk 2 minggu dah new maid tue kat rumah saya. So far so good. I know it's pretty much early to tell (cam last time pun awal2 kemain perfect) but at least my 1st impression is good. Ade yang keje 3 hari dah takley masuk kan, even ade yang sehari jek. Tapi so far dah 2 weeks.

Maid lama saya dulu saye amek masa saya tengah pregnant. She was really good with the housekeeping. Saya perasan, my complaint started bile dia start handle anak. This maid plak saye suke cara dia handle Irfan. And surprisingly Irfan baik dengan dia dalam masa 1.5 days jer. Mungkin ada chemistry jugak. Once again, still early to tell but at least dah hilang lagi separuh beban dunia, temporarily. And now Oct is about to end. Semoga musim busy kat ofis turut surut, lalu boleh melalui rutin harian dengan gembira. Huhu...

Okay next akan try buat entry panjang pasal new maid, progress yang kami perasan so far. Hihi... Owh alaaa kene buat 5 bullet points for PPA plak dah.... Conflict of interest...




Bengang Padanya

Sebenarnye dah lama bengang tapi since dia tak kacau life saye i just live with it. Makin tua nie tak sangka makin banyak revolusi kehidupan yang berlaku kan? Saye pun mungkin tak sedar if saya dah jauh berubah tapi saya harap perubahan yang saya alami adalah ke arah kebaikan. Ya Allah, saye pohon perlindungan ke atas jalan hidup saya.... Tetapkan hati saye agak tak terpesong...

Sedih dengan someone nie yang dulu sama2 innocent masa zaman belajar. Sama2 pernah mengadu nasib, kongsi hati dan perasaan, etc kini dah makin tersasar dalam arus kerjaya.

Bengang jek bile status kat Facebook kemain sayang cinta kasih kat wife tapi kat belakang berhibur dengan pompuan lain. Alasan, wife lain. Aku sayang wife aku. Urghhh!!! Cam konon takut Tuhan tapi keep buat dosa tanpa rasa bersalah.

Once again. Yer dia tak kacau saye so saye pun simpan jela dalam koleksi rahsia. All I can do is just bersimpati tiap kali tengok muka the innocent wife....

Published with Blogger-droid v1.7.4

The New Maid is in Town

I'll be meeting the new maid in less than 1 hour from now. Will update the progress from time to time. Eh short update ala2 posting kat Facebook. Haha

Published with Blogger-droid v1.7.4

Rasa Bersalah

Owh harini telah terjerkah sorang nie di luar sedar. These few weeks adalah sangat busy. Everyone start dari reservoir sampai ke terminal expect the best assistance from me. Seme expect saya attend macam2 meeting and buat macam2 bende at the same time which end up saye tatau nak focus kat mana satu and end up seme tak siap full. So sorry from the bottom of my heart to that guy yang saye jerkah tadi. If you read this, u know who u are and this is my explanation. I was not ready to accept any jokes just now. Sorry....

Published with Blogger-droid v1.7.4

Getting A New Maid

Most of you might already know that we've been maidless for 8 months already.Yer betul, kite boleh hidup tanpa maid. Saye dah sedar mende nie before decide nak amek 1st maid dulu lagi. It's just that we want to have a better life.

Saye tau kami masih okay if takde maid, but in order to keep our house to the standard that we want, it is kinda big challenge. Hasben adalah sangat pembersih orangnya. Dengan busy kat office nye, dengan anak buasnya, dengan hasben selalu gi offshore nye, dengan weekend pun ade part time job. Yeahh I'm exhausted to sort things out up to my standard with this condition.

Saye ade kenal sorang akak nie anak dah ramai tapi lupa berapa kuantiti. She used to compare her life with mine. Kononnye "Akak dah anak 4, survive jek takde maid" Tapi ya Allah kalo gi rumah dia rasa cam simpati gila. How does she raise a family with that dirty environment. Dapo busuk dengan makanan basi, pinggan kotor dah tinggi cam kondo, toilet hancing, etc. Yeahh if that is the surrounding that I want to have, yes I can say the same thing, I can survive effortlessly without a maid.

Dulu masa pregnant saya stop buat mekap terus. And even after dah beranak pun berat sangat nak start balik sebab lepas beranak tuka keje baru kene focus kat situ dulu. But then hasben yang sangat beria suruh saya start balik. He's been my PA for quite some time. He arranged everything, my schedule, the bookings, phone calls, etc saye tunggu angkat beg pegi mekap jek.

Tapi tak lama kemudian beban keje makin bertambah. My husband's manager suddenly mintak tukar keje due to personal issue. He's a good manager, dia pindah company mana2 seme anak buah ikut, but this time around dia tak kasi anak2 buah ikut coz he's leaving not because of the company. So bile dah lose a manager, the current assistant manager which is my neighbour sebelah rumah kene naik jadi manager and indirectly hasben pun ala2 terpaksa "acting" as assistant manager. Pastu since manager yang best tue dah quit, tetibe cam ade ramai yang quit at the same time so dengar ura2 hubby akan kene transfer ke Kemaman on attachment basis sementara dapat replacement. Iskkk..

So he's getting very busy now. Dah fail dah jadi PA, dah overlook banyak bende sampai ade clients mekap komplen2 lambat respon ape seme. Sob sob... Huhu... And saya pun not bad gak busy kat ofis. Aaaahh sangat penat nak commit macam2 bende. Irfan plak is not an easy kid. Takley anta kat orang sebarangan untuk jaga, even my friends pun takut nak jaga dia. Hahaha!

So to ease our daily life, we decided to get a maid again. As I said, kami tak pernah serik. Like the previous one pun, sempat la merasa indahnye hidup berkeluarga. Balik2 rumah jer dah bersih. She used to be a perfect maid, I acknowledge that tapi tue lah gatal nak kawen plak. Mungkin silap sebab terlalu biar dia bebas dengan henfon, sampai focus dah lari dok khayal nak kawen sampai lap meja setengah depa, sejam pun tak siap lagi. Panggil kene jerit 4-5 kali baru perasan, etc.

So since dah decide nak amek maid, macam2 resource kami cari untuk dapatkan maid in a cheap way. Sebab dah serik bayar ejen mahal tapi tak sampai setahun pun kekal. At least this time around, if dia tak stay lama pun takde la rasa rugi sangat. Kami agak berhati2 this time.
Aritu dah berkenan sorang, dah siap wat medical ape lagi, tapi ejen plak yang problem. Dah foresee akan ade problem if amek thru ejen tue, terus tak jadi amek. Pastu penah gi interview maid yang majikan dia mati tapi orang lain dah amek plak. Pastu pernah nyaris dapat maid free yang gamble datang Miri carik keje, pastu orang tue nak keje kat kedai makan plak.

Dipendekkan cerita, akhirnya jumpe sorang nie, Indonesian yang pernah keje kat Miri nie (with Shinyang) if orang mintak tolong cari maid, dia gi balik cari. Bayar upah kat dia jelah, so a bit cheaper dari amek from agent. Dipendekkan lagi (macam tak berapa pendek jek) Selasa nie we'll be receiving a new maid into our house. Tapi tataulah sampai ke tak. Hahaha! For us, if it is good to us, insyaallah sampai lah tue. If tak sampai, maybe she's not meant for us.

Harapan kami cuma satu, to get a maid that can be a part of our family. Dia tolong saya and saya tolong dia gak. So any updates nanti saye akan update lagi yer. Huhu..

Busy October

Wahh rasa cam dah setahun tak update blog. Ok I've been so sick last week. Asal usul kejadian ialah Irfan dapat flu dari ex-nursery dia. Pastu selamba mak dia jek (eh I la tu kan?) dia gi hembus hingus dia direct masuk hidung saye. Maka tak lama kemudian haruslah berjangkit. Dengan hasben sekali berjangkit sebab Irfan nie konon sangat suka berkasih sayang tapi salah konsep, abih air liur hingus seme hinggap kat muka. Lalu sakit la kami 3 beranak.

Start flu teruk Jumaat malam tue. Saspen tahap monyet nak lintas jalan sebab weekend tue kene mekap 4 orang bakal pengantin okay yang nak datang buat trial mekap. Since taknak memburukkan keadaan hingus mengalir depan client masa tengah mekap, saye telah overdose Clarinase, sejenis ubat selsema yang sangat powerful. Owh terus hari Isnin didiagnose sebagai low blood pressure lalu dapat MC hari Isnin. Sebab tue la tak sempat update blog, now dah getting better dah.

Ok, Oct is a busy month for me. Keje berlambak2 kat ofis. Owh bukan I sorang jek yang busy, Field Planner lain pun seme busy sebab now tengah musim LTPF (tolong la jangan tanye, malas nak explain haha!) So sila berhati2 kalo nak kaco Field Planner bulan nie yer sebab kami nie species kacukan. Kadang2 leh jadi rimau. Hahaha!

Pastu start this month, saye macam dah takde weekend sebab dah  fully booked untuk kerja2 mekap. Aaaa pengsan. Disebabkan sangat busy, terpaksa miss untuk attend Mary Kay nye Red Jacket University at KK bulan nie. Sebenarnya tak sabar nak cerita pasal sekolah baru Irfan tapi alaaa dah ngantuk nie. Ahhh semoga October akan berakhir dengan cepat....


Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.